Teraz jest czwartek, 16 sierpnia 2018, 03:10




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Kodowanie z Ediusa 5 poprzez Procoder do DVD - problemy 
Autor Wiadomość
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2010, 13:19
Posty: 162
Post Kodowanie z Ediusa 5 poprzez Procoder do DVD - problemy
Witam, nagrywam Panasiem HMC151, montuję w Ediusie 5.51 materiał kamery bez konwersji, następnie koduje do pliku mpeg2 aby zrobić authoring i menu w Nero i mam problemy z jakością. Przy szybkich ruchach kamery pojawiają się dropy w niektórych miejscach. Materiał z Procodera wypuszczam w 16/9, jedna płyta 2h, jest tam jakiś bitrate 4850. W nero daje konwersję na 4/3, najwyższa jakość, kodowanie dwuprzebiegowe i i tu wyskakuje komunikat że zmniejszy jakość, bo nie mieści się na płycie czy coś. Jeżeli robię konwersję 4/3 w ediusie to mam poziome linie (np dach kościoła) drgające. Jak postępować właściwie.
Pozdrawiam
Sławek HD

_________________
HP DV7 i7, 8GBram, 240SSD, 1TB, Edius, PANSONIC HMC151 i wiele wiele drobiazgów...


czwartek, 25 listopada 2010, 10:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1907
Lokalizacja: Opole
Post Re: Kodowanie z Ediusa 5 poprzez Procoder do DVD - problemy
Shift+F11 "czy coś."
Jak nie zadziała napisz jaki materiał, projekt. MediaInfo wyciągnie dane materiału, albo cytat z instrukcji kamery...

_________________
Obrazek


czwartek, 25 listopada 2010, 11:13
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2010, 13:19
Posty: 162
Post Re: Kodowanie z Ediusa 5 poprzez Procoder do DVD - problemy
Pomyliłeś posty...? Czy to odnośnie mojego problemu...

_________________
HP DV7 i7, 8GBram, 240SSD, 1TB, Edius, PANSONIC HMC151 i wiele wiele drobiazgów...


czwartek, 25 listopada 2010, 11:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1907
Lokalizacja: Opole
Post Re: Kodowanie z Ediusa 5 poprzez Procoder do DVD - problemy
Czego nie zrozumiałeś, bo pisałem skrótami myślowymi... Musisz podać więcej szczegółów, nawet podałem Ci linka do programu który powie z jakim materiałem pracujesz jeśli tego byś nie wiedział. Nie mam pojęcia dlaczego zmieniasz proporcje i dla czego robisz authoring w nero skoro to samo można zrobić bez Procodera w samym Ediusie, a bez szczegółów to gdybanie...

_________________
Obrazek


czwartek, 25 listopada 2010, 14:11
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2010, 13:19
Posty: 162
Post Re: Kodowanie z Ediusa 5 poprzez Procoder do DVD - problemy
Myślałem, że nie da się zrobić menu z własną skórką w procoderze. Na razie próbuję kodowania nie używając wizarda procodera i koduję do plików VOB, a nie do mpeg2. Na krótkiej próbce wychodzi dobrze. Bitrate jest tu 6000 a poprzednio miałem w pliku mpeg2 z procodera 4850. Co do kodowania do formatu 4/3 ( w nero) to robię tak bo DVD wynikowy musi się odtwarzać na telewizorze lampowym bez możliwości zmiany foramtu.

Co do pliku wynikowego mpeg2 który miałem to 720x576, bitrate 4850, aspekt 16/9 no i audio.
Generalnie próbowałem zmieniać 16/9 na 4/3 w parametrach kodowania procoderm, ale tak jak pisałem po authoringu mam drgania na poziomych krawędziach obiektów w obrazie. Lepiej zmiana aspektu wychodzi poprzez Nero.
Reazsumując co do aspektu, z procodera wychodzę 16/9 a nero zmieniam na 4/3 i jest w miarę dobrze.

nie irytuj się, było napisać podaj dane pliku

Co wy na to?

_________________
HP DV7 i7, 8GBram, 240SSD, 1TB, Edius, PANSONIC HMC151 i wiele wiele drobiazgów...


czwartek, 25 listopada 2010, 14:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 lutego 2006, 21:33
Posty: 432
Lokalizacja: Polska
Post Re: Kodowanie z Ediusa 5 poprzez Procoder do DVD - problemy
slawekHD napisał(a):
Myślałem, że nie da się zrobić menu z własną skórką w procoderze. Na razie próbuję kodowania nie używając wizarda procodera i koduję do plików VOB, a nie do mpeg2. Na krótkiej próbce wychodzi dobrze. Bitrate jest tu 6000 a poprzednio miałem w pliku mpeg2 z procodera 4850. Co do kodowania do formatu 4/3 ( w nero) to robię tak bo DVD wynikowy musi się odtwarzać na telewizorze lampowym bez możliwości zmiany foramtu.

Co do pliku wynikowego mpeg2 który miałem to 720x576, bitrate 4850, aspekt 16/9 no i audio.
Generalnie próbowałem zmieniać 16/9 na 4/3 w parametrach kodowania procoderm, ale tak jak pisałem po authoringu mam drgania na poziomych krawędziach obiektów w obrazie. Lepiej zmiana aspektu wychodzi poprzez Nero.
Reazsumując co do aspektu, z procodera wychodzę 16/9 a nero zmieniam na 4/3 i jest w miarę dobrze.

nie irytuj się, było napisać podaj dane pliku

Co wy na to?


Myslę że jesli stary TV nie ma opcji zmiany proporcji obrazu, to na pewno odtwarzacze dvd mają taką funkcję.Osobiście nie zmieniał bym 16:9 na 4:3.


czwartek, 25 listopada 2010, 16:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1907
Lokalizacja: Opole
Post Re: Kodowanie z Ediusa 5 poprzez Procoder do DVD - problemy
Cóż nie dogadamy się... będę zgadywał.
Zakładam że materiałem wejściowym jest DV 50i:
MediaInfo napisał(a):
Szerokość : 720 pikseli
Wysokość : 576 pikseli
Proporcje obrazu : 16:9
Rodzaj skanu : Z przeplotem

A plikiem wynikowym ma być DV 50i z kaszetami:
MediaInfo napisał(a):
Format : MPEG Video
Wersja formatu : Version 2
Szerokość : 720 pikseli
Wysokość : 576 pikseli
Proporcje obrazu : 4:3
Rodzaj skanu : Z przeplotem

W Ediusie otwierasz projekt SD Pal 720x576 50i 4:3(albo zmieniasz parametry obecnego).
Export F11 i dla mpg (m2p, to samo) wybierasz jak na printscreenie.
Załącznik:
mpeg.png
mpeg.png [ 25.31 | Przeglądane 219 razy ]

Zmieniasz bitrate CBR i audio według tego kalkulatora:
http://www.videohelp.com/calc.htm
I dostajesz piękny 4:3 z nie skaczącymi kaszetami.

Z Procoderem z tego projektu będzie identycznie, na ostatniej planszy masz zaawansowane, gdzie ustawiasz powyższe wartości.

Dla ubogiego authoringu w Ediusie Shif+F11 i bitrate policzy sobie sam.

PS
Do podglądu na PC użyj playera, który poradzi sobie z usunięciem przeplotu i nic nie będzie "skakać".

_________________
Obrazek


czwartek, 25 listopada 2010, 18:58
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2010, 13:19
Posty: 162
Post Re: Kodowanie z Ediusa 5 poprzez Procoder do DVD - problemy
No cóż skoro nagrywam kamerą Panasonic HMC151, t z góry założyłem, że każdy wie w jakim formacie ona nagrywa...AVCHD...nie ma mowy o dv 50i. Ale dzięki jeżeli chodzi o odpowiedź krok po kroku SD.

_________________
HP DV7 i7, 8GBram, 240SSD, 1TB, Edius, PANSONIC HMC151 i wiele wiele drobiazgów...


czwartek, 25 listopada 2010, 23:09
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Kodowanie z Ediusa 5 poprzez Procoder do DVD - problemy
Popełniasz szereg podstawowych błędów takich jak podwójne kodowanie materiału, błędy przeskalowania, błędna zmiana kolejności przeplotu...
Podstawowe błędy, aby pomóc Tobie uchronić się przed nimi trzeba by tu wyklepać cały wykład o każdym etapie kolejno.
Najgorzej jednak tłumaczy się komuś, kto trzyma się mocno swoich błędnych wpojonych metod i nie dopuszcza tego, że robi to źle.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


czwartek, 25 listopada 2010, 23:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1907
Lokalizacja: Opole
Post Re: Kodowanie z Ediusa 5 poprzez Procoder do DVD - problemy
slawekHD napisał(a):
No cóż skoro nagrywam kamerą Panasonic HMC151, t z góry założyłem, że każdy wie w jakim formacie ona nagrywa...AVCHD...nie ma mowy o dv 50i. Ale dzięki jeżeli chodzi o odpowiedź krok po kroku SD.

Nie mam żadnej kamery, zajmuję się wyłącznie montowaniem.
Mówisz że ten Panasonic jest wykastrowany z możliwości rejestracji w DV? Dziwny ten świat... :mrgreen:
Poza tym nic się nie zmienia.
Jeśli chcesz kaszety to otwierasz właśnie taki projekt. Nie ma nic HD z proporcją 4:3...

Edit
Hehehe cóż wychodzi mój brak doświadczenia. Printscreen z Ediusa 6.01
Załącznik:
hd43.png
hd43.png [ 32.59 | Przeglądane 233 razy ]


Ale co z tego wyjdzie...

_________________
Obrazek


piątek, 26 listopada 2010, 01:32
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Kodowanie z Ediusa 5 poprzez Procoder do DVD - problemy
Dlaczego usilnie chcecie zmieniać proporcję kadru?
Jeśli odtwarzacz, a to on jest źle ustawiony, w jego wewnętrznym menu przełączymy do formatu 16:9, to bez względu na to, na jakim telewizorze będzie się film odtwarzał proporcje będzie miał prawidłowe, tyle że na "kinolu" automatycznie dojdą kaszety.
Oczywiście możemy nabić kaszetki na stałe na obrazie, lub wykroić z kadru 4:3, ale będzie to bardzo błędne działanie.
slawekHD napisał(a):
nagrywam kamerą Panasonic HMC151, t z góry założyłem, że każdy wie w jakim formacie ona nagrywa

Nie trzeba być geniuszem, aby wiedzieć to widząc już tylko Twój nick.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


piątek, 26 listopada 2010, 07:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1907
Lokalizacja: Opole
Post Re: Kodowanie z Ediusa 5 poprzez Procoder do DVD - problemy
Waldek69 zaznaczył to na początku, a ja nie zagłębiałem się po co i nie odnosiłem do "lepsiejszości" standardu. SlawekHD chciał mieć kaszety i napisałem jak to zrobić. Nie napisałem również że to rozwiązanie standardowe, ponieważ i pytania o standard nie było, tylko konkretny problem z wielokrotną kompresją...
Odnośnie standardu my maluczcy wiemy, ale jak oglądam telewizję... to można zwątpić w siebie hehehe

_________________
Obrazek


piątek, 26 listopada 2010, 09:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 lutego 2006, 21:33
Posty: 432
Lokalizacja: Polska
Post Re: Kodowanie z Ediusa 5 poprzez Procoder do DVD - problemy
Montażysta Darek A. napisał(a):
Popełniasz szereg podstawowych błędów takich jak podwójne kodowanie materiału, błędy przeskalowania, błędna zmiana kolejności przeplotu...
Podstawowe błędy, aby pomóc Tobie uchronić się przed nimi trzeba by tu wyklepać cały wykład o każdym etapie kolejno.
Najgorzej jednak tłumaczy się komuś, kto trzyma się mocno swoich błędnych wpojonych metod i nie dopuszcza tego, że robi to źle.

Zgadzam się z kol. Darkiem, dobre podsumowanie tematu.

p.s.
Moim zdaniem szkoda na to czasu, ale:
-jak tak bardzo chcesz mieć obraz 4:3 z tego panasia to otwórz sobie projekt w edku SD Pal 4:3 i wczytaj do niego te pliki avchd, przeskaluj je na timeline tak by Ci odpowiadały, zmontuj i na koniec eksport do pliku lub Print to disc.
Lub:
- montuj w edku na natywnych plikach avchd 1920:1080 (jeśli tak nagrywałeś kamerą) w projekcie HD 1080 50i, i dopiero po edycji wczytaj całą sekwencje do nowej, utworzonej sekwencji z parametrami SD Pal 4;3 i dalej tak samo, czyli skalowanie proporcji obrazu, export, authoring itp.


piątek, 26 listopada 2010, 12:45
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2010, 13:19
Posty: 162
Post Re: Kodowanie z Ediusa 5 poprzez Procoder do DVD - problemy
Waldek69, niestety obraz jest straszny po wrzuceniu materiały hd do projektu sd i kodowaniu do DVD. Rezygnuję z formatu 4:3.

_________________
HP DV7 i7, 8GBram, 240SSD, 1TB, Edius, PANSONIC HMC151 i wiele wiele drobiazgów...


wtorek, 7 grudnia 2010, 11:12
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 28 kwietnia 2010, 04:32
Posty: 78
Post Re: Kodowanie z Ediusa 5 poprzez Procoder do DVD - problemy
Dla użytkowników Ediusa:
http://www.videoproductions.com.au/html ... pment.html
- jest tam opisane jak dobrze przekodowac materiał HD do SD z dość dobrym rezultatem.


niedziela, 12 grudnia 2010, 15:08
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL