Teraz jest poniedziałek, 20 sierpnia 2018, 21:17




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Encore - odtwarzanie calosci i odtwarzanie rozdzialow 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 18:55
Posty: 116
Lokalizacja: Białystok
Post Encore - odtwarzanie calosci i odtwarzanie rozdzialow
witam
zagrzezlem na problemie jak wyzej czyli jak zrobic w encore odtwarzanie filmu w calosci i z submenu pojedynczo chapterow z powrotem do submenu.

w encore mam:
- menu glowne (1 button = caly film i 2 button = przejdz do submenu rozdzialy)
- submenu (1 button = 2 chapter, ...... x button = menu glowne).
buttony z submenu podlinkowane do chapterow (1 plik video wciagniety na timeline i dodane chaptery). w menu glownym 1 button = caly film podlinkowany do 1 chapteru (do intro, ktore przy rozdzialach jest po prostu nie potrzebne)

teoretycznie rozwiazaniem powinna byc funkcje "end action" i "override" (przeszukalem forum pod tym katem) ale jak bym nie ustawial to caly czas mam problem typu "albo rybka albo akwarium" :( tzn albo film leci w calosci albo wyskakuje do menu po chapterze.

materialu mam za duzo (na plyte dvd) zeby wciagnac i caly film i chaptery jako oddzielne pliki video.

zrobilem jeszcze tak, ze na drugi timeline wciagnelem jeszcze raz video tym razem bez chapterow i dalem jako odtwarznie calosci. rozwiazanie takie ma wade bo nie ma mozliwosci przeskokow miedzy chapterami przy odtwarzaniu calosci i encore zglasza blad: "end act...t execute because of end action on the final chapter point"

czy moze ktos mi wytlumaczyc (jak krowie na miedzy) jak poustawiac encore?


pozdr
viwaldi

_________________
Optymista myśli, że świat stoi przed nim otworem. Pesymista wie co to za otwór...


piątek, 26 listopada 2010, 14:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 25 lutego 2010, 23:01
Posty: 231
Post Re: Encore - odtwarzanie calosci i odtwarzanie rozdzialow
A ja trochę
viwaldi napisał(a):
zagrzezlem
na opisie Twojego problemu :wink: Więc dopytam.

viwaldi napisał(a):
submenu pojedynczo chapterow z powrotem do submenu


viwaldi napisał(a):
film leci w calosci albo wyskakuje do menu po chapterze.


Czyli chcesz, aby po wybraniu sceny z poziomu submenu i obejrzeniu, film wracał do submenu? A problemem jest, że wraca do main menu?
Pozdrawiam.


sobota, 27 listopada 2010, 16:20
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 18:55
Posty: 116
Lokalizacja: Białystok
Post Re: Encore - odtwarzanie calosci i odtwarzanie rozdzialow
zacytuje sam siebie:
"jak zrobic w encore odtwarzanie filmu w calosci (z menu glownego i powrot do menu glownego) i z submenu (menu rozdzialow) pojedynczych chapterow z powrotem do submenu" majac 1 plik video z zaznaczonymi chapterami?

nie potrafie tak ustawic encore zeby:
- "button = caly film" w menu glownym wlaczyl film od poczatku do konca i wrocil do glownego menu
- "buttony odpowiadajace poszczegolnym chapterom (w menu rozdzialow = submenu) odtwarzaly poszczegolne chaptery i wracaly do menu rozdzialow.

mam taka sytuacje ze:
- film (wlaczony z menu glownego) leci w calosci ale rownoczesnie wlaczenie ktoregokolwiek chapteru (z menu rozdzialow) powoduje odtworzenie filmu do konca (nie jest przerywanie odtwarzanie na koncu chapteru)

albo:
- odtwarzanie chapterow jest poprawne (tzn po obejrzeniu do konca chapteru wraca do submenu ale film (wlaczony z menu glownego) wyskakuje do menu po chapterze.

przeszukalem forum wg slow: "encore override" ale konkretnego rozwiazania nie znalazlem :(

teraz jasniej? ;)

pozdr
viwaldi

_________________
Optymista myśli, że świat stoi przed nim otworem. Pesymista wie co to za otwór...


sobota, 27 listopada 2010, 18:13
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 18:55
Posty: 116
Lokalizacja: Białystok
Post Re: Encore - odtwarzanie calosci i odtwarzanie rozdzialow
ludzie pomocyyyy ;)
to jest tak trudne czy az tak proste ze nikomu nie chce sie pisac?

wyglada ze gdzies, cos robie nie tak bo ksiazka "encore szybki start" opisuje obsluge overrie ale u mnie tak to nie dziala :(

zalozylem nawet nowy projekt, zeby wykluczyc bledy w plikach. chaptery dodaje w encore - poprzednio byly importowane razem z video. wyprobowalem "adobe dynamic link" z takim samym skutkiem.

pozdr
viwaldi

_________________
Optymista myśli, że świat stoi przed nim otworem. Pesymista wie co to za otwór...


poniedziałek, 29 listopada 2010, 12:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 9 listopada 2005, 19:46
Posty: 419
Lokalizacja: ireland
Post Re: Encore - odtwarzanie calosci i odtwarzanie rozdzialow
Nie próbowałem tego wcześniej ale gdyby zrobić dwa timelin'y jeden będzie odpalał cały film i zalinkowany do start , a drugi będzie podzielony na czaptery i zalinkowany do submenu? 8)

_________________
adobe production cs4 , cs5.5, cs6 http://www.diga.ie


poniedziałek, 29 listopada 2010, 14:22
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 18:55
Posty: 116
Lokalizacja: Białystok
Post Re: Encore - odtwarzanie calosci i odtwarzanie rozdzialow
jambo napisał(a):
...ale gdyby zrobić dwa timelin'y jeden będzie odpalał cały film i zalinkowany do start, a drugi będzie podzielony na czaptery i zalinkowany do submenu? 8)


zacytuje znowu sam siebie z pierwszego postu:
"zrobilem jeszcze tak, ze na drugi timeline wciagnelem jeszcze raz video tym razem bez chapterow i dalem jako odtwarznie calosci. rozwiazanie takie ma wade bo nie ma mozliwosci przeskokow miedzy chapterami przy odtwarzaniu calosci i encore zglasza blad: "end act...t execute because of end action on the final chapter point"

na jakims angielskojezycznym forum pisali zeby olac blad ale z jakiegos powodu on sie pojawia. encore zglasza go przy timeline z dodanymi chapterami.
nawigacja na dvd nagranej z tym bledem chyba chodzi ok - chyba bo nie ogladalem jej calej, tylko sprawdzilem przeskoki menu.

pozdr
viwaldi

_________________
Optymista myśli, że świat stoi przed nim otworem. Pesymista wie co to za otwór...


poniedziałek, 29 listopada 2010, 15:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 17 kwietnia 2010, 11:58
Posty: 563
Post Re: Encore - odtwarzanie calosci i odtwarzanie rozdzialow
viwaldi napisał(a):
zacytuje znowu sam siebie z pierwszego postu:
"zrobilem jeszcze tak, ze na drugi timeline wciagnelem jeszcze raz video tym razem bez chapterow i dalem jako odtwarznie calosci. rozwiazanie takie ma wade bo nie ma mozliwosci przeskokow miedzy chapterami przy odtwarzaniu calosci i encore zglasza blad: "end act...t execute because of end action on the final chapter point"

To, że na ścieżce nie powstawiałeś chapterów wcale nie oznacza, że end action nie musi być ustawione. Czyli po odtworzeniu całego filmu odtwarzacz musi wiedzieć co następnie wyświetlić. Ustaw end action filmu (w tym timeline bez rozdziałów) na przykład na menu i błąd zniknie.


wtorek, 30 listopada 2010, 15:20
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 18:55
Posty: 116
Lokalizacja: Białystok
Post Re: Encore - odtwarzanie calosci i odtwarzanie rozdzialow
S_naf napisał(a):
To, że na ścieżce nie powstawiałeś chapterów wcale nie oznacza, że end action nie musi być ustawione. Czyli po odtworzeniu całego filmu odtwarzacz musi wiedzieć co następnie wyświetlić. Ustaw end action filmu (w tym timeline bez rozdziałów) na przykład na menu i błąd zniknie.


to wiem. mam ustawione "end actions" i blad jest jak wyzej. gdyby nie bylo ustawionego to zglosi, ze "end action not set", a nie ze "nie moze byc wykonany".

pozdr
viwaldi

_________________
Optymista myśli, że świat stoi przed nim otworem. Pesymista wie co to za otwór...


wtorek, 30 listopada 2010, 15:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 25 lutego 2010, 23:01
Posty: 231
Post Re: Encore - odtwarzanie calosci i odtwarzanie rozdzialow
viwaldi napisał(a):
teraz jasniej?


Niepotrzebna zgryźliwość do kogoś, kto próbuje Ci pomóc, ale ok...

viwaldi napisał(a):
czy moze ktos mi wytlumaczyc (jak krowie na miedzy)


Jak donosi Wróżka Irena:

Properities - chapter - end action - not set.
Następnie zaznacz wszystkie ikonki na subie i w properities override (zaznacz gdzie ma wracać), czyli w Twoim przypadku Sub Menu.
Klip z czapterami ofkors i pozostałe ustawienia jak start filmu i end action w/g standardu.

Pozdrawiam.


wtorek, 30 listopada 2010, 18:00
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 18:55
Posty: 116
Lokalizacja: Białystok
Post Re: Encore - odtwarzanie calosci i odtwarzanie rozdzialow
Avantura napisał(a):
viwaldi napisał(a):
teraz jasniej?

Niepotrzebna zgryźliwość do kogoś, kto próbuje Ci pomóc, ale ok...

zgryzliwosc? nigdy w zyciu!
wiem, ze "pisalka" ze mnie zadna i czesto bardziej zamotam niz wytlumacze. przyjelem wiec, ze pytanie moje jest niezrozumiale i wymaga roztlumaczenia "co poeta mial na mysli".

Avantura napisał(a):
viwaldi napisał(a):
czy moze ktos mi wytlumaczyc (jak krowie na miedzy)

Jak donosi Wróżka Irena:

Niepotrzebna zgryźliwość... ;)

Avantura napisał(a):
Properities - chapter - end action - not set.
Następnie zaznacz wszystkie ikonki na subie i w properities override (zaznacz gdzie ma wracać), czyli w Twoim przypadku Sub Menu.
Klip z czapterami ofkors i pozostałe ustawienia jak start filmu i end action w/g standardu.


zaraz zrobie kopie i sprawdzam

w tzw miedzyczasie przeszukiwalem F1 encore i znalazlem takie cus co w "murzynskim" tlumaczeniu googla wyglada tak.
jezeli dobrze rozumiem to moje "play all" i "play one" wg ustawien z poczatku watku nie powinno dzialac.
wg specow z adobe (i google tlumacz):
"punktów rozdziału są nie więcej niż markerów identyfikacji. Możesz przejść do punktu rozdziału przy użyciu menu lub następnego / poprzedniego rozdziału przycisków na pilocie, ale nie ma mechanizmu w Encore DVD, aby powiedzieć, jak zatrzymać lub zrobić coś innego, gdy punkt rozdziału zostanie osiągnięty w trakcie odtwarzania. Aby "Play All" scenariusz do pracy, każdy segment musi być w oddzielnej linii czasu"

oryginalny txt w podsumowaniu na dole strony z linku

pozdr
viwaldi

_________________
Optymista myśli, że świat stoi przed nim otworem. Pesymista wie co to za otwór...


wtorek, 30 listopada 2010, 22:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 25 lutego 2010, 23:01
Posty: 231
Post Re: Encore - odtwarzanie calosci i odtwarzanie rozdzialow
Ok :wink:
Murzyńskich tłumaczeń na razie nie chce mi się czytać...
Daj znać czy poszło, u mnie śmiga.
Pozdrawiam.


wtorek, 30 listopada 2010, 22:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 25 lutego 2010, 23:01
Posty: 231
Post Re: Encore - odtwarzanie calosci i odtwarzanie rozdzialow
Sorki viwaldi - mała errata :oops:
Aby to w pełni działało, należy we właściwościach każdego z podlinkowanych czapterów ustawić:
end action - kolejny czapter, który jest po nim na timelinie
override - menu, do którego ma powracać (to samo, które jest w override buttonów), czyli w Twoim przypadku submenu.
Po tych poprawkach powinno działać już, tak jak chcesz.
Jak coś, co pisz.
Pozdrawiam.
Ten komunikat o "end act..." się pojawi, ale chyba faktycznie można go olać (tak jak w półtoraku o akcji "stop").
Na podglądzie było ok.


czwartek, 2 grudnia 2010, 01:40
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 18:55
Posty: 116
Lokalizacja: Białystok
Post Re: Encore - odtwarzanie calosci i odtwarzanie rozdzialow
wczoraj mialem mocno pod gorke :( i dopiero dzis usiadlem do encore.

nie wiem czy dobrze sie zrozumielismy. sposob z 2 timelinami dziala. zglasza blad ale dziala. pisalem o tym w pierwszym poscie. ale ten sposob powoduje straszny rozrost materialu na plycie dvd a z dvd dl wiadomo jak jest - dzialaja jak chca na roznych stacjonarnych dvd.
problemem jest zrobienie play all i play one z 1 timelinem z naniesionymi chapterami. tak zeby przy ogladaniu play all dalo sie przeskoczyc miedzy chapterami.
nie chce dzielic video na poszczegolne pliki ze wzgledu na ten post. a po drugie latwiej jest mi zlozyc calosc i tylko pozaznaczac ewentualne chaptery.

wydaje sie, ze przeszukujac f1 encora, zrobilem dvd ktore spelnia moje wymagania. zrobione jest na playlistach. kazdy chapter na timelinie ma przypisany end action do submenu. do kazdego chapteru jest zalozona osobna playlista i podlinkowana do buttonu na submenu. to zalatwia ogladanie poszczegolnych rozdzialow. i playlista chapterow ktora zalatwia ogladanie calosci. w miejscach chapterow sa MINIMALNE "czkniecia" przy odtwarzaniu (chaptery sa w miejscach polaczen 2 podladow audio) ale to chyba mozna poprawic odpowiednio przesuwajac znacznik chapteru. zaraz jade sprawdzic jak zachowuje sie plyta na innym dvd (czkanie).
encore przy tej metodzie nie zglasza zadnych bledow. calosc jest jeszcze do sprawdzenia ale moze to wreszcie bedzie dzialac :)

w zalaczeniu zajetosc dvd przy playlistach i 2 timelinach.

pozdr
viwaldi

ps.
dla jasnosci "dvd content" to fotki do labu dolaczone do materialu dvd. czasami tak robie, ze jak poobrabiam, poretuszuje fotki, z ktorych robie slideshow, to zal mi je wywalac i dolaczam jako jpg zeby mozna bylo porobic odbitki.


Załączniki:
Komentarz: 2 timeline
02.jpg
02.jpg [ 41.3 | Przeglądane 108 razy ]
Komentarz: playlisty i 1 timeline
01.jpg
01.jpg [ 46.19 | Przeglądane 110 razy ]

_________________
Optymista myśli, że świat stoi przed nim otworem. Pesymista wie co to za otwór...
czwartek, 2 grudnia 2010, 15:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 25 lutego 2010, 23:01
Posty: 231
Post Re: Encore - odtwarzanie calosci i odtwarzanie rozdzialow
Wszystko co opisałem, dotyczy jednego timeline.
Wczoraj też się bawiłem z playlistą czapterów, jako alternatywną metodą i działało. Ale wolałem już sprawdzić, zanim napiszę.
Pozdrawiam.


czwartek, 2 grudnia 2010, 15:23
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 18:55
Posty: 116
Lokalizacja: Białystok
Post Re: Encore - odtwarzanie calosci i odtwarzanie rozdzialow
Avantura napisał(a):
Wszystko co opisałem, dotyczy jednego timeline.
Wczoraj też się bawiłem z playlistą czapterów, jako alternatywną metodą i działało. Ale wolałem już sprawdzić, zanim napiszę.
Pozdrawiam.


slabo mi :(

zalozylem nowy katalog, przekopiowalem pliki menu, assety i pskladalem na nowo e encorze. plik video jest calkiem nowy (przy okazji zrobilem poprawki w premierze i eksportowalem go raz jeszcze (avi DV). chaptery na video naniesione w encorze, krok po kroku wg wskazowek i ogladanie calego filmu wywala sie do submenu po 2 chapterze (1 = czolowka). zalamka. tak samo poustawiany jak inne ale za kazdym razem odtwarzanie calosci wylacza sie po 2 chapterze. usuwalem go i nanioslem na nowo - jest tak samo jak bylo.

zauwarzylem ciekawa rzecz. w oknie podgladu (w zalaczniku) jest ikona, ktora aktywujemy przypisane "end action". jezeli wlacze podglad filmu z timeline "Preview from Here" i pozniej klikne ta ikone to przeskoczy do nastepnego chapteru (bo tak sa podefiniowane end action) ale nastepne klikniecie przerzuca do submenu. z ktorego bym punktu na timelinie nie wlaczyl filmu to przeskoczy tylko raz (do nastepnego chapteru) a potem do submenu. moze tu cos jest pokrecone?

pozdr
viwaldi


Załączniki:
pasek.jpg
pasek.jpg [ 23.72 | Przeglądane 127 razy ]

_________________
Optymista myśli, że świat stoi przed nim otworem. Pesymista wie co to za otwór...
piątek, 3 grudnia 2010, 23:02
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL