Teraz jest poniedziałek, 20 sierpnia 2018, 21:17




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Authoring Bluray dla Ediusa, w czym ? 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 14 czerwca 2008, 21:11
Posty: 282
Lokalizacja: Bydgoszcz
Post Authoring Bluray dla Ediusa, w czym ?
Cześć, napiszcie jaki soft używacie do wypalania bluray z menu i bez przy montaży na Ediusie ?
Mam na oku DVD moviefacotry 7 pro - ale jest to amatorski soft a Edius sprawia dużo problemów z wypuszczaniem płyt Bluray na moim kompie.

Co polecacie i jakie plili wypuszczacie z ediusa ? H.264 ?

Pliki źródłowe do Mpeg2 XDCAM FullHd.

_________________
Sony PMW-EX1R 16GB SxS, 16GB SanDisk Extreme Class 10 i Class 6, 32GB SanDisk Ultra II SDHC KATA CC-195 SWIT S-8U62 Samsung P2770HD Toshiba 32LV733 Windows 7 64bit EDIUS 5 Sony Vegas 9.0c i fajny krawat!
http://www.multi-media.com.pl


niedziela, 28 listopada 2010, 20:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1907
Lokalizacja: Opole
Post Re: Authoring Bluray dla Ediusa, w czym ?
Ja własnie jestem w fazie testów...
Do tej pory DVD menu robiłem:
-podkład w BuffTitler(animacja tła)
-menu w DVD Lab Pro
Niestety Lab nie potrafi zrobić BD i wałkuje Sony Architecta. Pomyślałem że przeniose moje menu żywcem z Laba.
Moje DVD menu z Laba.
Wyciagnołem 24 chaptery, zrobiłem je animowane po 60s i zaczołem konwersje.
Po 2,5h Architect się wywalił... :cry:
Teraz w edku robię animowane tło z animowanymi chapterami i konwersję do h264(w teorii powinno być szybciej). W architeccie na animowane chaptery ponakładam jakiś przezroczysty png i podlinkuje.
To tyle odnośnie mojej chwilowo przegranej walki :)

Tobie proponuję export w mpeg2. Bez sprzętowego dekodera h264, export trwa wieki, a po wypracowaniu Menu(w przyszłości) dopiero w h264.

Architect robi mi jeszcze rekompresje audio z AC3 do AC3. Chwilowo nie mogę doszukać się przyczyny, bo przy exporcie ustawiłem tak jak w teorii chce Architect.

Pozdrawiam i powodzenia :D

EDIT
Cały proces trwał oczywiście dłużej, przez edycje w Ediusie animowanych rzeczy, ale mam już szablon i następne będą szybciej.
Architect utworzył mi BD w 28min z czego 18 to powtórna kompresja audio.
Teraz zastanawiam się jak sprawdzić iso :)

_________________
Obrazek


poniedziałek, 29 listopada 2010, 01:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 14 czerwca 2008, 21:11
Posty: 282
Lokalizacja: Bydgoszcz
Post Re: Authoring Bluray dla Ediusa, w czym ?
A jak jest właśnie z formatami video na blurayach ? MPEG2 również jest standardem na niebieskich laserkach ? Bedzie to odtwarzane w stacjonarnych odtwarzaczach no i czemu piszesz, że mogę kodować do mpeg2 do momentu kiedy zechcę zrobić menu ? Czy chodzi o 2 formaty Bluray BDAV i BDMV ? Gdzieś czytałem, że BDMV to tylko AVCHD i menu a BDAV to formaty mieszane ale bez menu ? O to chodzi ?

_________________
Sony PMW-EX1R 16GB SxS, 16GB SanDisk Extreme Class 10 i Class 6, 32GB SanDisk Ultra II SDHC KATA CC-195 SWIT S-8U62 Samsung P2770HD Toshiba 32LV733 Windows 7 64bit EDIUS 5 Sony Vegas 9.0c i fajny krawat!
http://www.multi-media.com.pl


poniedziałek, 29 listopada 2010, 10:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1907
Lokalizacja: Opole
Post Re: Authoring Bluray dla Ediusa, w czym ?
i na początek mały cytat
Wikipedia napisał(a):
Formaty obrazu i dźwięku

Na krążkach Blu-ray obraz filmów można zapisywać w trzech formatach kompresji. Tradycyjny MPEG-2 oferuje niski stopień kompresji zapewniając bardzo dobrą jakość obrazu. MPEG-4 AVC gwarantuje porównywalną jakość obrazu przy dwukrotnie wyższej kompresji. Microsoft promuje format VC-1, znany wcześniej jako Windows Media 9. Dźwięk może zostać zakodowany z użyciem jednego z obowiązkowych kodeków DTS, Dolby Digital i LPCM. Do kodeków opcjonalnych należą: Dolby Digital Plus, DTS-HD High Resolution Audio, Dolby TrueHD i DTS-HD Master Audio.

Można również zapisać audio i wideo w postaci zwykłych plików, w dowolnym formacie.

Blu-Ray w mpeg2 jest standardem, zajmuje więcej miejsca niż h264 przy porównywalnej jakości i to cała różnica. Wesele w mpeg2 prawdopodobnie będzie na 2 BD, ale suma sumarum i tak będzie szybciej niż to samo w h264.

_________________
Obrazek


poniedziałek, 29 listopada 2010, 15:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 14 czerwca 2008, 21:11
Posty: 282
Lokalizacja: Bydgoszcz
Post Re: Authoring Bluray dla Ediusa, w czym ?
Zwłaszcza, że teraz mam krótki film, ok 45. minutowy więc z MPEG2 w zupełności starczy. Dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam

PS Tak zastanawiam się, mam EX'a1 zapisującego w MPEG2 i ciekawe czy natywnie dałoby radę pliki wrzucić na bluraya bez rekompresji.

_________________
Sony PMW-EX1R 16GB SxS, 16GB SanDisk Extreme Class 10 i Class 6, 32GB SanDisk Ultra II SDHC KATA CC-195 SWIT S-8U62 Samsung P2770HD Toshiba 32LV733 Windows 7 64bit EDIUS 5 Sony Vegas 9.0c i fajny krawat!
http://www.multi-media.com.pl


poniedziałek, 29 listopada 2010, 15:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1907
Lokalizacja: Opole
Post Re: Authoring Bluray dla Ediusa, w czym ?
A czemu nie... tylko nie wiem czy bez menu ruszy w stacjonarnym BD(nie posiadam).

EDIT
Tu masz tutek mpeg2 dla autchoringu w Ediusie.

_________________
Obrazek


poniedziałek, 29 listopada 2010, 15:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1907
Lokalizacja: Opole
Post Re: Authoring Bluray dla Ediusa, w czym ?
Zacząłem rozgrzebywać temat AC3 w Architeccie. Okazuje się że w Ediusie możemy wybrać cokolwiek i tak Architect będzie re kompresował audio... Dzieje się tak nawet jak wyciągnę plik z Ediusowego burn to disc. To co Edius generuje BD nie trzymające się standardu?...
Komuś wogóle z innych edytorów Architect przyjmuje AC3, oczywiście oprócz Vegasa który posiada specjalny preset do Architecta?
No szkoda bo program wydał się fajny, potestuję jeszcze w Encore może tam będzie lepiej...

_________________
Obrazek


poniedziałek, 29 listopada 2010, 20:37
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: poniedziałek, 28 lipca 2008, 16:43
Posty: 108
Post Re: Authoring Bluray dla Ediusa, w czym ?
Mnie też Architect pliki Ediusa z AC3 przerabiał. A używałem Architecta Studio 5 czyli tej uboższej wersji. No i ona nie robi 5.1 w Blu-ray więc nadal szukam lepszego softu do authoringu. :(


wtorek, 30 listopada 2010, 14:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 lutego 2006, 21:33
Posty: 432
Lokalizacja: Polska
Post Re: Authoring Bluray dla Ediusa, w czym ?
Adobe Encore nie rekompresuje AC-3


wtorek, 30 listopada 2010, 16:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 12 lutego 2007, 16:43
Posty: 247
Lokalizacja: wielkopolskie
Post Re: Authoring Bluray dla Ediusa, w czym ?
Tylko encore.Kup starą wersje 1.5 i uaktualnij za małe pieniądze do nowszej cs 4 czy 5.

Ps Robertnik -(nie obraź się )ale jak ty takie robisz tandetne menu to juz lepiej nie rób ich wcale .Sorry ale takie jest moje zdanie.

_________________
Edius 6 PRO+Adobe Master Collection CS5 /Aparat Sony RX10, Kamera Sony NEX VG-20
Konfig;
I7 4790 3,6GHz,GA Z87DS3H+Ge Force GTX660+16GB RAM+WIN 7 64Bit+128 SSD System + 2*Dysk twardy 1TB+ SSD 240GB,Chieftec Modular 750Wat .


wtorek, 30 listopada 2010, 22:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 8 stycznia 2004, 23:02
Posty: 611
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Authoring Bluray dla Ediusa, w czym ?
Szczerze polecam program TMPGEnc Authoring Works 4, jak dla mnie doskonały, prosty dający spore możliwości, bardzo stabilny.

_________________
Panasonic AG-DVC30, Panasonic HMC151e x2 kiedyś........obecnie Panasonic HC-X1i Panasonic GH5


wtorek, 30 listopada 2010, 23:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 12 lutego 2007, 16:43
Posty: 247
Lokalizacja: wielkopolskie
Post Re: Authoring Bluray dla Ediusa, w czym ?
pawelvideo napisał(a):
Szczerze polecam program TMPGEnc Authoring Works 4, jak dla mnie doskonały, prosty dający spore możliwości, bardzo stabilny.

Oczywiście masz racje.Jest godny polecenia.Zgadzam się w 100%

_________________
Edius 6 PRO+Adobe Master Collection CS5 /Aparat Sony RX10, Kamera Sony NEX VG-20
Konfig;
I7 4790 3,6GHz,GA Z87DS3H+Ge Force GTX660+16GB RAM+WIN 7 64Bit+128 SSD System + 2*Dysk twardy 1TB+ SSD 240GB,Chieftec Modular 750Wat .


wtorek, 30 listopada 2010, 23:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1907
Lokalizacja: Opole
Post Re: Authoring Bluray dla Ediusa, w czym ?
kowboj997 napisał(a):
Ps Robertnik -(nie obraź się )ale jak ty takie robisz tandetne menu to juz lepiej nie rób ich wcale .Sorry ale takie jest moje zdanie.

No właśnie to nie konkurs na podróbę promotion menu i nikt o zdanie Cię nie pytał. Waść nie troluj.

TMPGEnc Authoring Works ma "loop piont" z Architecta? Obrazek To punkt od którego ma się zapętlać określone menu.

_________________
Obrazek


środa, 1 grudnia 2010, 15:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 8 stycznia 2004, 23:02
Posty: 611
Lokalizacja: Warszawa
Post Re: Authoring Bluray dla Ediusa, w czym ?
robertnik napisał(a):
kowboj997 napisał(a):
Ps Robertnik -(nie obraź się )ale jak ty takie robisz tandetne menu to juz lepiej nie rób ich wcale .Sorry ale takie jest moje zdanie.

No właśnie to nie konkurs na podróbę promotion menu i nikt o zdanie Cię nie pytał. Waść nie troluj.

TMPGEnc Authoring Works ma "loop piont" z Architecta? Obrazek To punkt od którego ma się zapętlać określone menu.


Oczywiście że ma, dowolnie można zapętlić wszystko, video-audio, nawet oddzielnie dla każdego.

_________________
Panasonic AG-DVC30, Panasonic HMC151e x2 kiedyś........obecnie Panasonic HC-X1i Panasonic GH5


środa, 1 grudnia 2010, 17:33
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL