Teraz jest czwartek, 16 sierpnia 2018, 22:29




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 Powolne kodowanie HDV do DVD 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 21 marca 2010, 17:21
Posty: 61
Post Powolne kodowanie HDV do DVD
Witam!

Ile Wam zajmuje kodowanie zmontowanego materiału HDV??

Zgrywam materiał HDV za pomocą Premiere Pro CS5 i tam go montuje. Za pomocą Adobe Dynamic Link wysyłam projekt do Encore i ustawiam na DVD SD PAL 7Mb VBR i zaznaczam opcję Use maximum render quality. Tak ustawiony koduje mi strasznie długo. Wczoraj o 11:00 włączyłem kodowanie i teraz po ponad 26 godzinach zakodowało się ok 40%, gdzie film trwa 1:47 h czyli wychodzi na to że 1 minuta materiału koduje się 39 minut. Zaznaczam, że podczas montażu na video nie nakładałem żadnych efektów korygujących kolory itp. Czy nie wydaje się Wam to troche za długo??

PS. Procesor PhenomII x4 965, 8 GB RAM


niedziela, 26 grudnia 2010, 14:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 17 kwietnia 2010, 11:58
Posty: 563
Post Re: Powolne kodowanie HDV do DVD
Procesor i RAM to nie wszystko. A na pewno zaznaczając "Max render quality" w tym przypadku sobie nie pomagasz. Odhacz to a zobaczysz, że szybkość kilkukrotnie wzrośnie. Trzeba się zdecydować, albo maksymalnie wyciągnięta jakość (w przypadku skalowania) albo rozsądny czas eksportu.


niedziela, 26 grudnia 2010, 22:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2008, 15:45
Posty: 849
Lokalizacja: Katowice
Post Re: Powolne kodowanie HDV do DVD
S_snaf: o ile przy kodowaniu do dokładnie tego samego formatu (rozmiaru, tj. HD do HD, a PAL do PAL) opcja Max Q nie ma aż takiego wpływu na jakość, o tyle tutaj ma radykalny wpływ.
To jest właśnie rozwiązanie problemu "mydło z HD na płycie DVD", które na forach przewija się od dłuższego czasu. Ludzie chcą wysokiej jakości, ale nie chcą za to zapłacić. Nie da się zjeść ciastka i mieć ciastka. Albo kilka tysięcy za kartę graficzną, która to załatwi w mig, albo cierpliwość, albo... mydlany obraz.

Na pocieszenie podpowiem: Vegas jest ciut szybszy. Czasem więcej, niż ciut. I nie trzeba ręcznie skalować do 55% żeby nie było czarnych pasów po bokach. Ma automatyczne skalowanie tak, że od razu jest dobrze.

_________________
pozdrawiam,

Marcin
Wesela na Śląsku
VideoKrupski.pl


wtorek, 28 grudnia 2010, 18:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 17 kwietnia 2010, 11:58
Posty: 563
Post Re: Powolne kodowanie HDV do DVD
Zgadzam się że opcja "Max Q" ma wpływ, ale nie na to, że radykalny. Premiere jest moim podstawowym narzędziem pracy (zdaje się, Twoim jest Vegas) i nie potrzebuję niepotrzebnie wydłużać sobie renderingu, nawet przy przeskalowaniu. Fakt, że funkcja jest i efekt daje dobry, nie znaczy, że trzeba zawsze z niej skorzystać. Kodując DVD na 2pass VBR i zawartości ok.1:30h filmu, nie potrzebuje jej. Efekt jest zadowalający, a już na pewno nie jest prawdą, że funkcja jest jedynym lekarstwem na często opisywane i wspomniane przez Ciebie mydło.

Wybacz, ale użyję stwierdzenia, że Vegas jest dla mnie zabawką i nie stawiam go wyżej niż Pinacle czy innych szałowych wszystkomających, pięknych i kolorowych superaplikacji. Więc akurat mało jestem zainteresowany jego szybkością czy tam czym jeszcze.
Za to zaczynam wątpić czy wystarczająco dużo czasu spędziłeś montując na Premiere, jeśli piszesz tu o śmiesznym ręcznym skalowaniu materiału HDV do DV. Nie znasz funkcji crop? Nie wiesz, że na całych sekwencjach także można założyć filtr czy efekt? Uważam Cię za doświadczonego w temacie, ale nie pisz więcej takich rzeczy jak to skalowanie.


wtorek, 28 grudnia 2010, 20:30
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 8 listopada 2008, 19:20
Posty: 114
Post Re: Powolne kodowanie HDV do DVD
MKmagic napisał(a):
Na pocieszenie podpowiem: Vegas jest ciut szybszy. Czasem więcej, niż ciut. I nie trzeba ręcznie skalować do 55% żeby nie było czarnych pasów po bokach. Ma automatyczne skalowanie tak, że od razu jest dobrze.

Stworzenie presetu w premiere do przeskalowania zajmuje 5 sek. pózniejsze nakładanie w poszczególnych projektach 1sek ( dodatkowo z sharpens).


Ostatnio edytowano wtorek, 28 grudnia 2010, 20:50 przez trek, łącznie edytowano 1 raz

wtorek, 28 grudnia 2010, 20:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1907
Lokalizacja: Opole
Post Re: Powolne kodowanie HDV do DVD
MKmagic napisał(a):
Na pocieszenie podpowiem: Vegas jest ciut szybszy. Czasem więcej, niż ciut. I nie trzeba ręcznie skalować do 55% żeby nie było czarnych pasów po bokach. Ma automatyczne skalowanie tak, że od razu jest dobrze.

I nowy Edius z skalowaniem sobie nieźle radzi, ale kiepskie to pocieszenie jak ma się poskładany materiał w innym edytorze...

Powodzenia w cierpliwości.

_________________
Obrazek


wtorek, 28 grudnia 2010, 20:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 17 kwietnia 2010, 11:58
Posty: 563
Post Re: Powolne kodowanie HDV do DVD
Kolego trek, popraw autora cytatu. Nie mnie cytujesz.

A właściwie to zastanawiam, się po co komu skalować w ogóle do tych nieszczęsnych 55% całą sekwencję czy nawet cały montaż? :roll:


wtorek, 28 grudnia 2010, 20:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1907
Lokalizacja: Opole
Post Re: Powolne kodowanie HDV do DVD
S_naf napisał(a):
Kolego trek, popraw autora cytatu. Nie mnie cytujesz.

A właściwie to zastanawiam, się po co komu skalować w ogóle do tych nieszczęsnych 55% całą sekwencję czy nawet cały montaż? :roll:

HDV to 1440x1080 a DVD to 720x576, zastanówmy się po co jest skalowanie...

_________________
Obrazek


wtorek, 28 grudnia 2010, 21:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 17 kwietnia 2010, 11:58
Posty: 563
Post Re: Powolne kodowanie HDV do DVD
Robert, MKmagic pisał o dość charakterystycznym skalowaniu materiału do 55%, co oznacza, że miał na myśli skalowanie wewnątrz sekwencji SD materiału o rozdzielczości HDV lub HD. A ja pytam po co to robić?
Czyż nie lepiej montować w sekwencji takiej, jaki mamy materiał a skalowaniem tej sekwencji niech się już zajmie potem Media Encoder (czy Encore nawet) - w przypadku Premiere, wokół którego przypominam toczy się dyskusja.


wtorek, 28 grudnia 2010, 21:27
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 21 marca 2010, 17:21
Posty: 61
Post Re: Powolne kodowanie HDV do DVD
No i skończyło się kodować!:D

A tak serio, to jakość dużo lepsza niżeli bez MaxQ przy bitrate 9.4M. No ale cóż, sprzęt za słaby więc na razie trzeba się zadowolić "zwykłym" SD. A za niedługo mam nadzieje nie będzie to potrzebne bo odtwarzacze BR coraz popularniejsze:)


niedziela, 2 stycznia 2011, 19:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2008, 15:45
Posty: 849
Lokalizacja: Katowice
Post Re: Powolne kodowanie HDV do DVD
r4fall napisał(a):
A za niedługo mam nadzieje nie będzie to potrzebne bo odtwarzacze BR coraz popularniejsze:)

Kiedyś będąc na zakupach widziałem promocję w Macro Cash & Carry - odtwarzacz BD za 350zł. Cena 399,- to standard w centrach handlowych.

S_naf napisał(a):
Robert, MKmagic pisał o dość charakterystycznym skalowaniu materiału do 55%, co oznacza, że miał na myśli skalowanie wewnątrz sekwencji SD materiału o rozdzielczości HDV lub HD. A ja pytam po co to robić?
Czyż nie lepiej montować w sekwencji takiej, jaki mamy materiał a skalowaniem tej sekwencji niech się już zajmie potem Media Encoder (czy Encore nawet) - w przypadku Premiere, wokół którego przypominam toczy się dyskusja.


Po kolei Panowie. Sekwencję zakładam w następującej kolejności:
-Najpierw sekwencja główna z filmem. W HDV, bo taki jest format wejściowy. Tu robię film główny, i stąd wypuszczam plik dla BD (nie wstawiam do Encore sekwencji Dynamic Linkiem, bo 1) na jedno wychodzi, 2) wolę mieć płynny podgląd w Encore 3) lubię 'kontrolować" enkoder
- Sekwencja DV PAL Widescreen, przygotowana dla wersji DVD. Tu wstawiam sekwencję pierwszą, i skaluję ją do 55% tak, aby właśnie uniknąć czarnych pasów po bokach, które wyskakują, gdy użyję opcji "Scale to frame size". Tę sekwencję wypuszczam dla DVD.

Może to i ciut więcej roboty, niż wypuszczenie sekwencji przez Dynamic Link do Encore, ale jak pisałem - lubię mieć kontrolę. Przy produkcji weselnej przeważnie na płycie jest nie jeden film, tylko kilka różnych pozycji, i fajnie jest przed authoringiem wiedzieć, co się ma i ile to waży. Kiedyś wylądowałem z plikami dla BD, które łacznie ważyły 25,1 BG i odtąd taką właśnie strategię stosuję.

S_naf -> na Premiere montuję mniej więcej tyle samo, co na Vegasie (Vegasa mam w domu, a Premiera CS5 w firmie, z którą współpracuję. Wiele lat pracowałem również w Krakowie, gdzie montowałem na Final Cut Pro. Nie wiem, gdzie chciałbyś użyć funkcji Crop w naszym przykładzie, ale dla pełnej jasności: znam Premiera nieźle, After Effecta... na tyle, na ile potrzebuję i systematycznie coraz lepiej.
Premiera i Vegasa używam zamiennie - każdy z nich ma plusy i minusy. Premiere CS5 nie jest zabawką tak, jak zabawką nie jest Vegas Pro 9 i 10. Vegas pod względem dźwięku jest 10 lat przed Premierem. Ten zaś ma przewagę, jeśli chodzi o składanie długich filmów (podstawowe narzędzia montażowe) i megazaletę, że stanowi SYSTEM z AE i Encore. Jednak tak, jak na Premierze, tak i w Vegasie zrobiłem "kilka" filmów i żadnego z tych programów nie nazwałbym zabawką. Każdy z nich za to ma obszary, które Twórcy pokpili zdecydowanie.

_________________
pozdrawiam,

Marcin
Wesela na Śląsku
VideoKrupski.pl


środa, 5 stycznia 2011, 21:46
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL