Teraz jest poniedziałek, 20 sierpnia 2018, 21:18




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 DVD Architect - pomoc w paru kwestiach AVCHD 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post DVD Architect - pomoc w paru kwestiach AVCHD
Witam zaawansowanych.

To mój pierwszy post na tym forum ale szukam fachowców do pomocy.
Otóż jako tako radzę sobie z programem Sony Vegas i nawet udało mi się stworzyć kilka filmików po renderingu.
Działam na plikach stworzonych przez kamerę Sony w formacie AVCHD 1440x1080. Nie jest tajemnicą, że jest to ciężka praca bo pliki są "trudne" dla przeciętnego sprzętu - ale ja nie o tym.

Otóż mam kilka filmów, które stworzyłem (wydaje mi się ) bezstratnie z zachowaniem jakości HD i dzwięku 5.1
Teraz dorwałem program Sonego DVD Architect 5 i po lekturze kursu multimedialnego stworzyłem sobie menu do mojego filmu. Jednak go nie wypaliłem gdyż natknąłem się na kilka problemów, które z Waszą pomocą chcę przezwyciężyć (zrozumieć).
Moim pragnieniem jest wypalić film Blu Ray na płycie DVD DL pod stacjonarny odtwarzacz BR z zachowaniem obecnych parametrów filmu AVCHD i dźwięk 5.1
Gdy zoriętowałem się w opcjach (a potwierdziłem po lekturze tego forum), że ta wersja DVD Arch. 5 nie pozwala nagrać materiału Blu Ray w formacie dźwiękowym 5.1 olałem to chwilowo nie dowierzając że DVD może mieć 5.1 a Blu Ray nie?!?. Chyba, że można to jakoś ominąć bo w sumie to nie interesuje mnie by podczas wypalania płyty cały materiał był ponownie renderowany i coś się w nim zmieniało. Myślałem, że dodam menu, a reszta zostanie bez zmian?
Możliwe że da się tak zrobić ale nie wiem jak?!
Jeżeli nie to jak rozumiem by wszystko było jak chcę to muszę mieć wersję 5 lub 5.2 PRO i przed wypaleniem ustalić te parametry?Dobrze myśle?
A co z parametrami Video? Też mam coś wprowadzać czy mogę to jakoś zostawić bez zmian - bo i po co w tym kopać?
Inną sprawą jest lista błędów (bądź informacji), którą wywalił mi program przed wypaleniem. Nie jestem orłem z angielskiego ale zrozumiałem, że "być może jedna lub więcej ikonek w menu nie mieści się bla bla" oraz że podkłady dżwiękowe w menu (mam 2 ekrany) są skompresowane (mp3).
I tu nasuwają się moje pytania.
1. Czy te komunikaty o tych przyciskach są istotne. Wszystkie z pewnością znajdują się w obszarze wyświetlania, może być tylko tyle , że niektóre obwiednie wokół przycisków nieznacznie nachodzą na siebie (stykają się).
2. Czy podkład muzyczny w menu nie może być mp3? Mam olać ten komunikat czy mi to po wypaleniu nie zagra?

Uff.. to chyba tyle.

Bardzo proszę o rzeczową odpowiedź.

Dzięki

Brutus76


poniedziałek, 24 stycznia 2011, 13:07
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 17:01
Posty: 1510
Post Re: DVD Architect - pomoc w paru kwestiach AVCHD
przed wypalenie płyty zrób obraz płyty i sprawdź jakim Playerem- błąd to błąd- nie mogą się stykać buttony bo odtwarzacz zgłupieje

_________________
Sony NEX-VG10 nex5N nex5r Athlon 5600+ 8 gb RAM gtx-460 Adobe CS-5 kuferek do lampy


poniedziałek, 24 stycznia 2011, 14:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: DVD Architect - pomoc w paru kwestiach AVCHD
Dzięki za szczątkową odpowiedź na posta.
Sprawdze ten problem.

Nadal jednak proszę o więcej odpowiedzi na zadane pytania.


poniedziałek, 24 stycznia 2011, 14:59
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 lipca 2007, 17:13
Posty: 1069
Post Re: DVD Architect - pomoc w paru kwestiach AVCHD
Innym prostym i na dodatek darmowym rozwiązaniem jest http://www.cdrinfo.pl/download/9101142735 Sory, że nie piszę tu jak to zrobić w DVD Architect ale najnormalniej w świecie nie wiem. Ja osobiście używam multiAVCHD i parę płyt DVD z materiałem HD już wypaliłem. Wszystko działa jak należy.


poniedziałek, 24 stycznia 2011, 17:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: DVD Architect - pomoc w paru kwestiach AVCHD
@mstmst dzięki za odpowiedź.

Wiesz mam ten program w moim kompie ale z uwagi na jego toporność i brak mojej wiedzy w jego sprawnym obsługiwaniu nawet się za niego nie brałem - choć wiem że on nie przekonwertowywuje nagranego wcześniej materiału. Fakt, że jest po polsku to za pewne jego atut ale DVD Arch urzekł mnie swoimi możliwościami. Być może gdybym dostał taki fakny kurs obsługi jak mam do Vegasa to bym przekonał się do MultiAVC.

Pozdrawiam


poniedziałek, 24 stycznia 2011, 21:00
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2008, 15:45
Posty: 849
Lokalizacja: Katowice
Post Re: DVD Architect - pomoc w paru kwestiach AVCHD
Możesz Architectem wypalić płytę taką, jaką chcesz, ale trzeba to zrobić "podstępem". Bo program może zrobić ALBO BD, ALBO DVD. BD na DVD tak po prostu nie zrobi.
warunek 1: plik z vegasa musi być w formacie zgodnym z... widzimisię Architecta. To przykre, że nie łyka on wszystkich zgodnych plików, ale cóż. Nie można mieć wszystkiego.
W Vegas musisz wypuścić plik w formacie AVCHD w szablonie Bluray Disc 1440x1080 15Mbps lub 8. Innego nie polecam (w sensie 1920...) a w innych formatach to po prostu nie zadziała.
Dźwięk w 5.1 możesz keć, ale zrób Dolby. PCM 5.1 nie zadziała na BD-DVD - za duży strumień danych Ci wyjdzie.
Jak dodasz plik DD5.1, we właściwościach ustaw brak konwersji.

Jakby co, to pytaj.

_________________
pozdrawiam,

Marcin
Wesela na Śląsku
VideoKrupski.pl


środa, 26 stycznia 2011, 17:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: DVD Architect - pomoc w paru kwestiach AVCHD
@MKmagic wielkie dzięki za rzeczową odpowiedź.

Sam (częściowo) poradziłem sobie już z problemem menu w DVD Architect (nabyłem wersję PRO 5.2) z pełnym wypasem. Opanowałem nawet kwestie stref w których powinny znajdować się przyciski i pare drobniejszych fix'ów, które wywalał mi program przed akceptacją wypalenia płytki.

Mimo to nie wypaliłem jeszcze żadnej płytki gdyż zastanawiam się nad ponownym wyrenderowaniem filmów w Vegasie. Jak mają być zrobione dobrze to warto poczekać.

I tu mam prośbę o uszczegółowienie parametrów rendreingu (taką dobrą rade)
Pliki wejściowe: AVCHD 1440x1080:50 25fps
Dźwięk 5.1

W trakcie składania filmu chcę wykorzystywać częściowo oryginalną ścieżkę dźwiękową oraz dodawać pliki mp3 (można inne?) jako podkład muzyczny - pliki mp3 podkładam na przednie i tylne kanały (cental przeważnie mam pusty)

Teraz chodzi mi o to, że tak złożony film trzeba wyrenderować do formatu (...) no właśnie.
I tu powstaje pytanie jak zrobić to najlepiej...
Czy użyć któregoś z szablonów dla BD (1440x1080; 50. 25fts 5.1 AC-3)
Czy jako kodek Soiny AVC parametry pozostałe jak wyżej
Czy inne indywidualne ustawienia (jakie?)

Wynikowo oczekuje pliku filmowego w niezmienionej (nie pogorszonej) jakości obrazu o przestrzennym dźwiękiem. Film po skojarzeniu w DVD Architect 5.2 PRO z fajnym menu ma być zapisany na płycie DVD lub DVD DL dla odtwarzacza BR Panasonica, który obsługuje format AVCHD.
Zależy mi też na tym by DVD Architect nie miał z tym filmem większych kłopotów.

Proszę o sugestie bądż rzetelne informacje oparte na doświadczeniu jak zrobić to najlepiej.


Pozdrawiam i dziękuje za pomoc.

Brutus76


czwartek, 27 stycznia 2011, 11:11
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 18 grudnia 2010, 23:23
Posty: 60
Lokalizacja: Katowice/Imielin
Post Re: DVD Architect - pomoc w paru kwestiach AVCHD
Użyć któregoś z szablonów. DVD architekt nie będzie potem kompresował ponownie filmu.


piątek, 28 stycznia 2011, 22:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2018
Post Re: DVD Architect - pomoc w paru kwestiach AVCHD
MKmagic napisał(a):
PCM 5.1 nie zadziała na BD-DVD - za duży strumień danych Ci wyjdzie.

To jest specjalne ograniczenie DVD Architecta a nie standardu BD.


czwartek, 17 lutego 2011, 17:33
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL