Teraz jest wtorek, 21 sierpnia 2018, 14:41




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Błąd w encore 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 28 października 2010, 17:15
Posty: 302
Post Błąd w encore
Witam, kończe robienie menu płyty w encore. Zostaje mi jeden błąd, którego nie potrafię usunąć. "End action will not execute because of end action on the final chapter point"
Mam jedną linie czasu (dynamic link z premiere). Menu główne i dwa menu wyboru scen. Na klawiszu start w menu głównym ustawioną mam sekwencję główną. Zaczyna sie od chapter 1 który na koncowej akcji na osi czasu ma ustawienie not set- czyli odtwarzanie kolejnych chapterów. W projekcie w mojej sekwencji end action to menu główne, a menu remote stop (zreszta obojętnie co ustawie to po chech project i tak jest błąd). Co jest nie tak?
Flowchart jako plik


Załączniki:
flowchart1.jpg
flowchart1.jpg [ 198.55 | Przeglądane 136 razy ]
środa, 8 czerwca 2011, 10:53
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1629
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: Błąd w encore
Pokaż timeline i kliknij na chapter który powoduje błąd - pokaż okno z parametrami

_________________
Panasonic Lumix G7 + Vario 12-35 f2.8, Panasonic Lumix G7 + Vario 14-140 f3.5-5.5, Gimbal Feyju MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


środa, 8 czerwca 2011, 11:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 28 października 2010, 17:15
Posty: 302
Post Re: Błąd w encore
Ok


Załączniki:
chapter 1.jpg
chapter 1.jpg [ 376.49 | Przeglądane 156 razy ]
środa, 8 czerwca 2011, 12:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1629
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: Błąd w encore
Ustaw "End of action" dla tego chaptera na MENU GŁÓWNYM i sprawdź czy będzie dobrze.

_________________
Panasonic Lumix G7 + Vario 12-35 f2.8, Panasonic Lumix G7 + Vario 14-140 f3.5-5.5, Gimbal Feyju MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


środa, 8 czerwca 2011, 12:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 28 października 2010, 17:15
Posty: 302
Post Re: Błąd w encore
Ustawiłem i jest ten sam błąd.
Jeszcze sprawa tego typu ustawiam w encore edit quality preset. Wybieram sekwencję. Tam w informacjach na temat źródła mam informację, że materiał jest lower... a jest upper. Cos sie pochrzaniło przez dynamic link? Nie wiem teraz czy zrobić lower czy upper?
Materiał hdv


środa, 8 czerwca 2011, 12:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1629
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: Błąd w encore
Coś mi ty nie pasuje. Z przedstawionego obrazka Flowchart wygląda mi na to, że Grupa 1 menu głównego połączona została z pierwszym chapterem, i ustawiony został End action na menu 2 (główne). Z kolei na drugim obrazie widać, że dla 1-go chaptera nie jest ustawiony End action.

_________________
Panasonic Lumix G7 + Vario 12-35 f2.8, Panasonic Lumix G7 + Vario 14-140 f3.5-5.5, Gimbal Feyju MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


środa, 8 czerwca 2011, 14:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 17 kwietnia 2010, 11:58
Posty: 563
Post Re: Błąd w encore
moloch napisał(a):
Wybieram sekwencję. Tam w informacjach na temat źródła mam informację, że materiał jest lower... a jest upper. Cos sie pochrzaniło przez dynamic link? Nie wiem teraz czy zrobić lower czy upper?
Materiał hdv

Jaką sekwencję? Zaimportowaną z Premiere? Jaka ona jest: DV, HDV?
Czy sekwencję utworzoną w Encore?
Tworzysz płytę DVD czy Blu Ray? W pierwszym przypadku przy przekodowywaniu Encore zamieni sobie sam kolejność pól.


środa, 8 czerwca 2011, 18:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 28 października 2010, 17:15
Posty: 302
Post Re: Błąd w encore
S_naf napisał(a):
moloch napisał(a):
Wybieram sekwencję. Tam w informacjach na temat źródła mam informację, że materiał jest lower... a jest upper. Cos sie pochrzaniło przez dynamic link? Nie wiem teraz czy zrobić lower czy upper?
Materiał hdv

Jaką sekwencję? Zaimportowaną z Premiere? Jaka ona jest: DV, HDV?
Czy sekwencję utworzoną w Encore?
Tworzysz płytę DVD czy Blu Ray? W pierwszym przypadku przy przekodowywaniu Encore zamieni sobie sam kolejność pól.


Tak, importuje z premier- dynamic link. Jest to hdv. Tworze płytę blu ray, jednak również potrzebuję dvd. Czyli w przypadku dvd musi być lower? Jednak ja mam materiał upper preset ustawiony jest pod blu ray disc, a monitor podglądu pokazuje mi, że materiałem źródłowym jest materiał lower.... Właśnie jestem po przeglądzie płyty blu ray.

Pozwolicie, że będe pisał w tym wątku, aby niepotrzebnie nie zakładać kolejnych. Dosyć mnie czas nagli, ponieważ moi goście już chca zobaczyć film z wesela :)

Zatem tak. Pomimo tego, że wskazywany został lower, na materiał źródłowy wybrałem upper. Materiał odtworzony wygląda poprawnie, nawet przy dynamicznych momentach. Co by się stało przy lower jako materiał wyjściowy?

Ustawiłem jakośc na 4 oraz vbr 2- 10/15/20mb
93 minuty plus menu zajęło 12 gb. Czy podwyzszenie wartości bitrate podwyższyłoby znacząco jakośc obrazu?
Sam prowadziłem swojego czasu testy, jednak były to małe klipy. Robiłem różne ustawienia vbr2 z rozbieznością co 5 mb. Nie widziałem różnicy w jakości pomiędzy klipem, który docelowy bitrate miał 12 mb, a tym, który miał 25mb.. Tyczy się to tylko krótkich klipów? Przy wiekszej ilości materiału przepustowość musi być wyzsza? Dobrze dedukuje? Zatem czy ten którego użyłem jest odpowiedni? (przy takiej długości materiału)

Menu płyty- animowałem je w after effects. Nie zmieniłem ustawień klipu wyjściowego i wyrenderował się jako progressive. Pomimo tego w encore, w ustawieniach presetu mam informację, że materiał źródłowy jest lower :/ Materiał źródłowy zrobiłem również na lower i wszystko na telewizorze wygląda normalnie... Zatem o co chodzi? Czy wiąże się to z tym, że odpalam płytkę przez komputer? Na odtwarzaczu dedykowanym do telewizora sprawa wyglądałaby już inaczej? Szkoda, że nie moge przetestować pilota :/ Jeżeli wszystkie przyciski zostały zrobione w odpowiedni sposób to powinno być dobrze?

Utworzyłem również slajdy ze zdjęciami. Wybrałem przejścia i sposób pojawiania się na ekranie.. Strasznie się przycinają. Przyczyne odnalazłem. Zmiana kolejności pól z lower na bez przeplotu. Da się im wszystkim zmienić odgórnie ustawienie? Bo mam rozwijane menu i musiałbym kliknąc każde pojedyńczo, a jest ich sporo.

Będę również robił płytkę dvd. Wystarczy, że zmienię ustawienia projektu na dvd oraz presety zgodnie z danym standardem i wszystko zostanie przeliczone na dany format? Bez ponownej "pracy u podstaw" ?

Star napisał(a):
Coś mi ty nie pasuje. Z przedstawionego obrazka Flowchart wygląda mi na to, że Grupa 1 menu głównego połączona została z pierwszym chapterem, i ustawiony został End action na menu 2 (główne). Z kolei na drugim obrazie widać, że dla 1-go chaptera nie jest ustawiony End action.


Zrobiłem tak, że grupa pierwsza po chapterze 1 wraca do menu głównego i w chapterze 1 na timeline również tak samo ustawiłem i nadal jest błąd.
Właśnie wypalam płytkę blu ray i zobacze co z tego wyszło-> Miałem wcześniej wysłać, jednak zapomniałem kliknąć :)

Zatem tak, odtwarza się tylko pierwszy chapter i wraca do menu. Zatem na timeline chapter 1 musi byc bez końcowej akcji, aby leciał przez wszystkie chaptery. W menu głównym Start-> chapter1 (czyli cała sekwencja z premiere)-> w podglądzie projektu na sekwencji z premiere jako end action powrot do menu. Bład i tak pozostaje. Czytałem jakis wątek na temat błedu w encore, który należy pominąć. Kojarzy ktoś z czym to było związane?

Dziękuję wszystkim za pomoc w próbie rozwikłania moich zagadek.


środa, 8 czerwca 2011, 19:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 28 października 2010, 17:15
Posty: 302
Post Re: Błąd w encore
Po wielu próbach udało mi się wypalić poprawnie płytę... no prawie poprawnie. Elementem, który to zrobił był override. Próbowałem również chapterlist, które żadnego efektu nie przyniosły.
Slideshow w mpg2 blu ray chodzi z dużymi lagami, natomiast w dvd video bez lagow. Dziwna sprawa dotycząca nastepnego wypalenia. Usunałem z podlinkowań slideshow, jednak pojawia sie on na płycie nieoczekiwanie gdy nie podejmuje zadnej akcji w menun wybory scen. Błąd tej kwesti, że nie wyrzuciłem tego z projektu?
Dvd video zrobiłem na lower. Wszystko jest ok, do momentu teledysku. Który został zmontowany dynamicznie oraz ze zmianami tempa odtwarzania. W tym momencie widać przeplot na ekranie lcd. Bede zaraz dla porównania oglądał na zwykłym crt oraz wlaśnie wypalam wersje z upper field first.
Zrobiłem również buttony next previous oraz menu z którymi pilot odtwarzacza nie do końca sobie radzi. Wniosek na przyszłość- robić z nich normalne przyciski.
I jeszcze jedna kwestia. Menu zrobionemu w photoshopie nadałem ruch w after effects. Wyrenderowałem do avi i nałozyłem na plik psd. Na podgladzie menu przy pętli pojawia się na chwile czarny ekran. Tak jakby nie nadążał z ciagłoscią.. Myslałem, że plik z after effectu został zpaisanyz przerwą na końcu, jednak tak się nie stało...

No cóż problemów troche jest. Ma nadzieję, że uda mi się ogarnąć temat do końca tygodnia. Jutro podjadę po książkę do encore. Filmu instruktażowego ze strefy kursów nie polecam.


Udzielibły mi ktoś informacji na pozsotałe zadane we wcześniejszym poście pytania?


piątek, 10 czerwca 2011, 15:55
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL