Teraz jest czwartek, 16 sierpnia 2018, 03:11




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Precyzyjny chapter w Encore. 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1907
Lokalizacja: Opole
Post Precyzyjny chapter w Encore.
Panowie jak ustawić precyzyjnie chapter co do klatki w Encore CS5?
Wpisuje przykładowo 4:09 wciskam enter i * a chapter wstawiony jest na 4:05.
Co robię źle, albo czego nie znalazłem w ustawieniach?

_________________
Obrazek


Ostatnio edytowano niedziela, 4 września 2011, 05:09 przez robertnik, łącznie edytowano 2 razy

wtorek, 30 sierpnia 2011, 18:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 17:01
Posty: 1510
Post Re: Precyzyjny chapter w Encore.
myślę że zrobiłeś chapter na czarnej klatce-encore przesunie chapter do miejsca gdzie widać obraz

_________________
Sony NEX-VG10 nex5N nex5r Athlon 5600+ 8 gb RAM gtx-460 Adobe CS-5 kuferek do lampy


wtorek, 30 sierpnia 2011, 20:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1907
Lokalizacja: Opole
Post Re: Precyzyjny chapter w Encore.
Rzeczywiście, zdecydowaną większość chapterów stawiam właśnie między ujęciami zakończonymi zaciemnieniem.
Natomiast przykładowy czas sobie wymyśliłem na potrzeby przykładu i teraz sprawdziłem. Klip w tym miejscu nie jest zaciemniony:
Obrazek

Encore jest nie ruszane, jeszcze nigdy w nim nie robiłem niczego. Może defaltowe opcje nie pozwalają na precyzje, a może źle zainstalowałem, czegoś nie skonfigurowałem...

Zadam głupie pytanie, bo nie wyobrażam sobie pracy bez kontroli chapterów.
U Ciebie działa to jak powinno?

_________________
Obrazek


wtorek, 30 sierpnia 2011, 21:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Precyzyjny chapter w Encore.
a najedz znacznikiem na timeline w miejsce tej ramki i dodaj chapter, czy tez ci go przesunie?


wtorek, 30 sierpnia 2011, 21:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1907
Lokalizacja: Opole
Post Re: Precyzyjny chapter w Encore.
Jak usunę ten chapter z printscreena, i przestawie kursor czasu na 4:05 to chapter powstaje w tym miejscu. Kolejny(po usunięciu pierwszego) mogę postawić na 4:20. Wartości pośrednie dają chapter na 4:05.

EDIT
Sprawdziłem na innej instalacji Windows i Encore CS5 jest to samo.

Kurcze to jak stawiacie chaptery? Tniecie film na mniejsze klipy i przez playliste, godząc się na lagi? A może to ja mam złego Encore CS5 v5.0.0.508.
Ściągnę CS4, czy nie warto?

_________________
Obrazek


wtorek, 30 sierpnia 2011, 21:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 17:01
Posty: 1510
Post Re: Precyzyjny chapter w Encore.
robertnik-poczytaj o klatkach kluczowych w mpeg2-wiadomo że tego formatu nie da sie przeciąć tam gdziesię chce-tylko tam gdzie klaka kluczowa i tylko z niej ruszy odtwarzanie klipu- myślę że to przyczyna że chapter ustawia ci się w innym miejscu
tu trochę o tym
http://docs5.chomikuj.pl/623797809,0,1,Jak-przegra%C4%87-MPEG2-na-DVD.doc

_________________
Sony NEX-VG10 nex5N nex5r Athlon 5600+ 8 gb RAM gtx-460 Adobe CS-5 kuferek do lampy


środa, 31 sierpnia 2011, 00:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1907
Lokalizacja: Opole
Post Re: Precyzyjny chapter w Encore.
A w Architect, DVDlab Pro się da:

Obrazek

Obrazek

to czemu w Encore jest inaczej.
To menu robiłem w Architect(promotion 5) Pomyślałem że skoro całość jest robione pod pakiet Adoba to powinno robić się lepiej i postanowiłem spróbować. Wyszło jak wyżej... i to z tych samych plików.

To co planujecie klatki kluczowe do projektu w Encore, czy stawiacie chaptery i jak wyjdzie tak będzie... A może dynamic link z Premiere potrafi sobie postawić klatkę kluczową tam gdzie trzeba?
To jakieś nieporozumienie...
Panowie to na pewno coś w moich ustawieniach jest źle. Nie możliwe żeby nie dało się wstawić chaptera tam gdzie się chce.

_________________
Obrazek


środa, 31 sierpnia 2011, 01:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Precyzyjny chapter w Encore.
As part of transcoding to the MPEG‑2 compression scheme for DVD projects, video footage is divided into contiguous groups of pictures (GOPs), which range from 4 to 20 frames per group. Playback of any frames within the GOP must begin from the start of the GOP, the GOP header. For this reason, when you insert a chapter point, Encore places it at the closest GOP header prior to the current frame. If a chapter point already exists at the prior GOP header, the program places it at the next GOP header. The time ruler displays GOP headers as gray vertical lines along the bottom edge of the ruler. The Monitor panel lets you skip forward or back to the next GOP header.

When you work with AVI or MOV files, these restrictions do not apply until you transcode the clips for DVD projects. When Encore transcodes the AVI or MOV files, it automatically sets GOP headers at every chapter point you set. After transcoding, the file is considered an MPEG‑2 file, and the rules for chapter point placement for MPEG‑2 files apply to that clip. The minimum allowed distance between chapter points is 15 frames for NTSC and 12 frames for PAL.


środa, 31 sierpnia 2011, 01:49
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1907
Lokalizacja: Opole
Post Re: Precyzyjny chapter w Encore.
To bzdura jakaś... To jak sobie radzicie? Dynamiclinkiem z Premiere rozumiem, to cały pakiet i sobie ustawia klatki kluczowe jak trzeba, a ludzie z innych edytorów? Podwójna kompresja, najpierw do avi, później w Encore? Czy jak Kolega Kumak podpowiada przez TMPGEnc przerabiacie klatki kluczowe?
Tragedia... aż niewierze, że Encore nie potrafi tego co stary DVDlab...

No to zdaje się że zakończyłem właśnie moją przygodę z Encore...

Oczywiście dziękuję wam Panowie za pomoc, sam nigdy bym nie wpadł na to że program sobie nie radzi...

Edit

Zmieniłem rozszerzenie z mpg na avi i chapter już da się wstawić gdzie chce:

Obrazek

Nie ma róży bez kolców, teraz nie rozpoznaje że to 16x9 i jak znam życie to będzie chciał konwertować całość zamiast przestawić klatki kluczowe...
Ale na dziś mam już dosyć zgadywania co programiści z Adoba mieli na myśli...

_________________
Obrazek


środa, 31 sierpnia 2011, 02:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2008, 15:45
Posty: 849
Lokalizacja: Katowice
Post Re: Precyzyjny chapter w Encore.
Pakiet Sony ma tak zrobione, że tam, gdzie postawisz marker, tam kompresor dołoży dodatkową klatkę kluczową. Dla tego w Vegas/Architect nie ma problemu z ustawianiem Chapterów tam, gdzie się chce (pod warunkiem, że cały proces robiony jest w ramach tych programów).
Niestety w Encore tak nie jest i znaczniki wywala, i to w całkiem odległe miejsca. Domyślnie ramkę kluczową enkoder ma ustawioną na 12, więc może wywalić o pół sekundy, a zatem np. o całe wyciemnienie, czy wyjście z czerni.
Fakt, to jest upierdliwe!!!

_________________
pozdrawiam,

Marcin
Wesela na Śląsku
VideoKrupski.pl


piątek, 2 września 2011, 11:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Precyzyjny chapter w Encore.
mowiac szczerze to zrobilem 10-tki jak nie lepiej projektow i jakbyscie o tym nie napisali to nawet bym nie zauwazyl ze dak encore to dopasowuje


piątek, 2 września 2011, 14:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1907
Lokalizacja: Opole
Post Wygodne rozwiązanie.
Jestem podwykonawcą. Mój materiał nie trafia bezpośrednio do klienta i chapter, który będzie się zaczynał końcówką poprzedniej sceny nie przejdzie.

Proponowany TMPGEnc końcówki ma w setnych sekund, więc dzielić to trzeba przez 4, na dodatek pracuje się tylko myszką... no nic dobrego, a już na pewno nie szybkiego.

Architect stawia klatki kluczowe nie tylko na materiale z Vegasa, podobnie DVDlab Pro. Jeśli chodzi o sam Encore, to nie sprawdzałem, ale dymanic linkiem powinien wstawić sobie co i gdzie trzeba.

Lipa z tym Encore, szukam wygodnego rozwiązania problemu, ale trochę brakuje mi czasu...

W Ediusie, akurat w tym wypadku pracowałem na HDV i materiał jest już przeskalowany. Będę musiał sprawdzić jak wygląda skalowanie w Encore, ale podwójna kompresja najpierw do avi, później z skalowaniem w Encore jest czymś czego wolał bym nie robić, to ani szybkie, ani wygodne...

Edit

ROZWIĄZANIE (nie aktualne, czyt. następny post).

Znalazłem w miarę wygodne rozwiązanie. Problem jest powszechny, więc pozwolę sobie opisać procedurę, pewnie się przyda.
Użyłem innego programu do autchoringu, by tylko poprzestawiać klatki kluczowe, ale nie stracić na jakości ponownie kompresując materiał. Próbowałem w Architect, niestety mój klip ma audio AC3 z Ediusa i przy authoringu BD Architect rekompresuje audio, odpada.

Użyłem Corel DVD Movie Factory Pro v7.00(niestety nie jest to najtańsze rozwiązanie).
Tworzymy Blu-Ray, oczywiście bez menu. Stawiamy wygodnie chaptery, możemy ręcznie wpisać czas i klatki, to bardzo wygodne i szybkie.
Zapisujemy strukturę BD do folderu. Proces trwa bardzo szybko, właściwie ogranicza się do przekopiowania, klatki kluczowe dorabiane są w locie.

Teraz odnajdujemy nasz klip w ...BDMV\STREAM importujemy go do Encore i dopiero możemy powstawiać chaptery tam gdzie od samego początku powinny być i najważniejsze, nie straciliśmy nic na jakości.


Pozdrawiam

Obrazek

_________________
Obrazek


Ostatnio edytowano niedziela, 4 września 2011, 05:18 przez robertnik, łącznie edytowano 1 raz

piątek, 2 września 2011, 19:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1907
Lokalizacja: Opole
Post Re: Precyzyjny chapter w Encore.
Powyższe rozwiązanie jest do dupy. Taki plik według Encore jest do ponownej kompresji, a wsadowy do Movie Factory nie był.
Czuje się pokonany... zbieram zabawki i idę do domu :mrgreen:
Program do autchoringu DVD, który nie radzi sobie z plikami w standardzie DVD jest... nie dla mnie.

_________________
Obrazek


niedziela, 4 września 2011, 05:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2008, 15:45
Posty: 849
Lokalizacja: Katowice
Post Re: Precyzyjny chapter w Encore.
Ależ kolego!
To nie programy sobie nie radzą z tym, tylko my!!!

Oto moja metoda:
Film jeszcze przed zakodowaniem do MPEG wyposażyć w Chaptery w Vegasie i tam wypuścić go do MPEG2 DVD z zaznaczoną opcją "Insert I-frames at markers". Architect przyjmie plik tak, że chaptery same się pokażą.
To moja ulubiona strategia, bo zdecydowanie łatwiej jest stawiać markery w Vegasie podczas masteringu materiału, niż specjalnie poświęcać na to czas przy authoringu w Architekcie.

Już zakodowany materiał do MPEG2 (a i h264 także) nie tylko jest gorszej jakości, ale i poprzez swoją strukturę (ramek I, P itp.) ma ograniczenia, od których źródło jest wolne.

_________________
pozdrawiam,

Marcin
Wesela na Śląsku
VideoKrupski.pl


środa, 7 września 2011, 20:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1907
Lokalizacja: Opole
Post Re: Precyzyjny chapter w Encore.
No niestety wstawianie klatek kluczowych w miejsce markerów nie jest cechą wszystkich edytorów, moj tego nie robi.
I zdecydowanie uważam że to program sobie nie radzi, wstawianie klatek kluczowych jest podstawową funkcją wszystkich programów do authoringu z którymi pracowałem.
Albo cała reszta tych programów jest rozwinięta o funkcję, których posiadać nie musi, albo to Encore ma braki.
Na jedno wychodzi.

_________________
Obrazek


czwartek, 8 września 2011, 00:31
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL