|
Teraz jest czwartek, 21 stycznia 2021, 17:37
|
Zobacz wątki bez odpowiedzi | Zobacz aktywne wątki
Regulamin
- Co do wypowiedzi na forum - obowiazuje przestrzeganie zasad net etykiety, kultury osobistej i prawa polskiego.
- Co do ingerencji moderatorów - edycja posta ma być podpisana przez moderatora, przeniesienie części wątka do śmietnika również (zbiorczo), usuwanie postów jest dopuszczalne tylko w razie popełnienia wykroczenia w danym poscie.
- Co do komercyjnych stopek - prawo do nich mają koledzy o minimum trzy letnim stażu na forum i mający co najmniej 200 postów.
|
Authoring DVD w 2 godziny 55min
Autor |
Wiadomość |
Didi-wideo
Bywalec
|
 Authoring DVD w 2 godziny 55min
Jeżeli chcecie wykonać płytke DVD polecam następujący sposób. W Adobe export za pomocą kodeka Pinnacle Turbo MPEG-2 przy następujacych patrametrach: bitrate video CBR 4000 audio 224 MPEG Layer II co daje nam w rezultacie 2 godzinny film dobrej jakości. Czas trwania enkodacji około 1 godziny 30 min przy procku Intela 2 Ghz, 512 Ram Bus. W ten sposób uzyskujemy materiał filmowy w osobnych plikach video+audio. Kolejnym krokiem jest połączenie tego materiału w jeden plik za pomoca TMPEGENC czas około 15 min. Następnie za pomoca DVD Architect utworzenie Menu z animowanymi chapterami i dźwiękiem AC-3 trwa około 1 godzinę i 10min. Sumując to wszystko łączny czas przygotowania płyty wyniesie was 2 godziny 55 min.(jest to czas z nagraniem płyty przy prędkości x2) Przypominam ze kodek TURBO przy wartości CBR 4000 uzyskuje bardzo dobrą jakość porównywalną z innymi kodekami o wartościach (6000 do 7000). Jeżeli macie jakieś nowe pomysły to napiszcie - wspólnie zawsze można co doradzić. Pozdrawiam DIDI-Wideo
|
sobota, 30 sierpnia 2003, 08:38 |
|
 |
Montażysta Darek A.
Moderator
Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24 Posty: 3418 Lokalizacja: zachodniopomorskie
|
Mamy inne propozycje - prostsze i wygodniejsze. Eksportujemy wprost z timeline doinstalowanym kodrem integrującym się z programem edycyjnym wprost do mpeg2 z dźwiękiem w sobie - dlaczego osobno??? i z pewnością nie będzie to Pinacle, bo wystarczy wziąć każdą jedną płytę DVD z filmem oryginalnym by zobaczyć, że wszędzie jest jeden i ten sam najlepszy kodek zastosowany na plikach vob i nie jest to Pinacle  )Następnie authoringu dokonujemy programem Workshop, który jak wiadomo jest numerem 1 w aplikacjach tego typu. W rezultacie osiągamy to samo, lecz nieporównywalnie ładniej no i szybciej  TMPGEnc polecam początukującym.
_________________ Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!
|
niedziela, 31 sierpnia 2003, 00:19 |
|
 |
Gość
Aktywny bywalec
|
Do kolegi DIDI. A jak to się robi, że TMPG łączy te 2 pliki tylko 15 minut? Próbowałem coś takiego zrobić to pokazało mi, że będzie to trwać 7 godzin, więc sobie odpuściłem. A może ktoś zna jakiś szybszy i łatwy w obsłudze program do łączenia osobnych plików audio i video. Pozdrawiam.
|
niedziela, 31 sierpnia 2003, 11:10 |
|
 |
Gość
Aktywny bywalec
|
ODPOWIEDŹ na życzenie : TMPEGENC - robimy łaczenie w następujący sposób: 1. Open File/2. MPEG Tools - wybieramy zakładke Simple Multiplex, w opcji TYPE wybieramy MPEG-2 Program VBR, w opcji video IMPUT wybieramy z enkodowany plik no i to już w zasadzie wszystko wystarczy tylko kliknąć RUN i za 15 min mamy gotowy połączony plik. Życzę powodzenia.
|
niedziela, 31 sierpnia 2003, 17:23 |
|
 |
Gość
Aktywny bywalec
|
 Odpowiedź do montażysty Darka
łatwiej to nie znaczy szybciej a przecież przy montażach zależy nam przede wszystkim na czasie jeśli znasz szybszy kodek do MPEG-2 integrujący sie np z Adobe Premiere to poprosu napisz . Jestem ciekaw jaki uzyskujesz czas na przygotowanie płyty. Pozdrawiam Didi -Wideo
|
niedziela, 31 sierpnia 2003, 17:28 |
|
 |
Gość
Aktywny bywalec
|
Czas podobny do Twojego bo przeliczam też na DV 500 DVD. No może pól godziny krócej. Tylko do tej pory robiłem DVD z dwóch oddzielnych plików w DVDit. Dzięki Twojej pomocy spróbuję zrobić coś na Workshopie. Może też na nim pracowałeś? Miałbym kilka pytań. Pozdrawiam. Dziękuję za pomoc. Łączenie plików idzie naprawdę sprawnie.
|
niedziela, 31 sierpnia 2003, 21:31 |
|
 |
Didi-wideo
Bywalec
|
 Odpowiedź
Co do workshopa -hmm no coż kiedyś próbowałem się nim bawic ale jakoś specjalnie mi do gustu nie przypadł, a to z tego powodu ze przelicza on jeszcze raz materiał który został już z enkodowany a to znacznie wydłuża czas przygotowania materiału na DVD. Pozostaje jeszcze kwestia jakości. A co to tej mam pewne zastrzeżenia. Moim zdaniem, a co wynika jednoznacznie po obejrzeniu płyty kodek PINNACLE TURBO z DV 500 DVD daje o wiele lepszy rezultat jeżeli chodzi o jakość obrazu. Pozdrawiam DIDI-WIDEO
|
poniedziałek, 1 września 2003, 08:22 |
|
 |
Didi-wideo
Bywalec
|
 warto przeczytać
Dla wszystkich zainteresowanych jeżeli chcecie jeszcze skrócić czas przygotowania plyt DVD z 2h.55min to wystarczy zastosowac płytkę np x4 i juz mamy krótszy czas i wyniesie on 2h.30min, a przy x6 2h.18min.
Pozdrawiam DIDI-WIDEO
|
poniedziałek, 1 września 2003, 08:31 |
|
 |
Gość
Aktywny bywalec
|
Nie rozumiem, po co mam się tak śpieszyć? Normalnie wychodzi mi na minutę materiału godzina montażu, czyli przy przeciętnie robionym materiale 30h. Do tego jeden wieczór na authoring, w nocy się wszystko przeliczy, przecież jak śpię to komputer i tak potrafi pracować i gotowe...
...no chyba, że klient się śpieszy, ale wtedy zadawala się najczęściej mpeg-iem.
Pozdrawiam
Ulv
|
środa, 3 września 2003, 00:58 |
|
 |
Montażysta Darek A.
Moderator
Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24 Posty: 3418 Lokalizacja: zachodniopomorskie
|
Konkretnie u mnie wygląda to tak: Dointalowanym kodekiem mpeg2 Ligos nakładką na AP materiał wprost z timeline eksporuję fo wielkości dwu płytek DVD jest to 3 godziny materiału podzielone na około połowę w stosownym miejscu jest przedział. Całość eksportuje mi się około 4-5 godzin i coś, czego nikt nie zauważa nadaję procesowi odpowiedni priorytet spuszczam to na tray i robię wszystko co potrzebuję a konwersja trwa w tle. Pomyśleć tylko ile niekiedy komp chodzi bez wyłączania?, więc niech to się odbędzie w tle. Authoring to kwestia wygody obsługi programu i wprwy w nim. Wiadomym jest, że zawodowcy utworza sobie stałe szablony menu gotowe i procec tworzenia takiego początku będzie jedynie wstawianiem w odpowiednie miejsca plików o stałych nazwach. Tutaj godzina to z duza nawiązką. Zapis tychże dwu krążków jak zauważył poprzednik zalezy od ich szybkości zapisu, więc te przeciętne X4 nagramy w około godzinę. Naklejki na CD, okładka etui tworzone w czasie konwersji na mpeg nie wnosi dodatkowego czasu, więc suma sumarum 6-7 godzin i przecież nie koniecznie "ciurkiem", więc skąd te 30 tego nie jestem w stanie pojąć? Dodać muszę, że oczywiście należało by podawać moc obliczeniową procesora, więc to wszytko idzie na przeciętnym dzisiaj procku 1.8+ Athlon.
_________________ Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!
|
środa, 3 września 2003, 01:34 |
|
 |
Gość
Aktywny bywalec
|
Nie zrozumiałeś mnie, 30 godzin zajmuje mi zmontowanie materiału 30 minutowego (takie, żebym sam czuł, że wszystko jest dograne i żeby mi się podobało, o co nie łatwo), w stosunku do tego chciałem pokazać, że te kilka godziny na authoring i zbudowanie/wypalenie płyty przez noc (czyli też kilka godzin) to niewiele i wcale nie widzę powodu, żeby robić z tego "zawody" kto szybciej, bo spokojnie może dziać się to w nocy.
Pozdrowienia
|
środa, 3 września 2003, 10:32 |
|
 |
Pit
Aktywny bywalec
Dołączył: środa, 4 czerwca 2003, 11:34 Posty: 306 Lokalizacja: Szczecin
|
Montażysta Darek A. napisał(a): Konkretnie u mnie wygląda to tak: Dointalowanym kodekiem mpeg2 Ligos nakładką na AP materiał wprost z timeline eksporuję fo wielkości dwu płytek DVD jest to 3 godziny materiału podzielone na około połowę w stosownym miejscu jest przedział. Całość eksportuje mi się około 4-5 godzin i coś, czego nikt nie zauważa nadaję procesowi odpowiedni priorytet spuszczam to na tray i robię wszystko co potrzebuję a konwersja trwa w tle. Pomyśleć tylko ile niekiedy komp chodzi bez wyłączania?, więc niech to się odbędzie w tle. Authoring to kwestia wygody obsługi programu i wprwy w nim. Wiadomym jest, że zawodowcy utworza sobie stałe szablony menu gotowe i procec tworzenia takiego początku będzie jedynie wstawianiem w odpowiednie miejsca plików o stałych nazwach. Tutaj godzina to z duza nawiązką. Zapis tychże dwu krążków jak zauważył poprzednik zalezy od ich szybkości zapisu, więc te przeciętne X4 nagramy w około godzinę. Naklejki na CD, okładka etui tworzone w czasie konwersji na mpeg nie wnosi dodatkowego czasu, więc suma sumarum 6-7 godzin i przecież nie koniecznie "ciurkiem", więc skąd te 30 tego nie jestem w stanie pojąć? Dodać muszę, że oczywiście należało by podawać moc obliczeniową procesora, więc to wszytko idzie na przeciętnym dzisiaj procku 1.8+ Athlon.
Czy pisząc kodek ligos myślisz o pluginie LSX-mpeg .... czy to jakiś inny plugin???
|
poniedziałek, 27 października 2003, 16:15 |
|
 |
Montażysta Darek A.
Moderator
|
Odpowiedź krótka - Dokładnie tak ! 
|
poniedziałek, 27 października 2003, 17:06 |
|
 |
Gość
Aktywny bywalec
|
 workshop, ac3, multiplexing
Podobno do worhsopa mozna odrazu dodac niezmultipleksowany material...( w mojeje wersji 1.3 niestety wystepuje po wypaleniu asynchro)...ale moze komus sie to udaje zrobic ...jesli tak to mamy nastene pare minut do przodu!
gdzie w worshopie jest zakladka ac3 ? ( slepota)
ach..jak sprawdzic czy dzwiek nagrany na plycie jest ac3, czy dd?( nie moglem nigdzie znalesc odpowiedzi )
pozdrawiam
grzesiek
|
środa, 29 października 2003, 12:39 |
|
 |
MrPIotr
Stały bywalec
Dołączył: sobota, 28 czerwca 2003, 08:37 Posty: 102 Lokalizacja: Rzeszów
|
Mam Workshopa i zeby program nieprzeliczal ponownie wystarczy tylko zaznaczyc 1 opcje przy nagrywaniu/robieniu iso "Do not convert compilant file", albo poporstu cisnac literke g. Co do dzwieku to rowniez nie mialem problemu z laczeniem w workshopie obrazu i dzwieku, wszystko bylo ok, moze program ktory zrobil ci dwa pliki rozjechal dzwiek? Mi sie zdarzylo kilka razy ze pregram MPEG ENcoder stworzyl mi mpega(video+audio) z rozjechanym dzwiekiem.
Co do dzwieku AC3 to w wersji 1.3 nie posiada takiej funkcji, jest natomiast nowa wersja DVD Workshop AC-3 ktora ma juz ta opcje.
U mnie na Athlonie 1700+ i dv500dvd czas nagrania plyty z2h filmu z predkoscia x2 to kolo 2h.
Pozdriawm Piotr
|
czwartek, 30 października 2003, 09:09 |
|
 |
|
Regulamin
- Co do wypowiedzi na forum - obowiazuje przestrzeganie zasad net etykiety, kultury osobistej i prawa polskiego.
- Co do ingerencji moderatorów - edycja posta ma być podpisana przez moderatora, przeniesienie części wątka do śmietnika również (zbiorczo), usuwanie postów jest dopuszczalne tylko w razie popełnienia wykroczenia w danym poscie.
- Co do komercyjnych stopek - prawo do nich mają koledzy o minimum trzy letnim stażu na forum i mający co najmniej 200 postów.
|