Teraz jest wtorek, 21 sierpnia 2018, 10:48




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 DVD Architect5, Problem z końcowymi chapterami klipu, BluRay 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 1 września 2010, 08:09
Posty: 9
Lokalizacja: Zabrze
Post DVD Architect5, Problem z końcowymi chapterami klipu, BluRay
Witam.

Mam pytanie odnośnie DVD Architecta.
Stworzyłem projekt BluRay, w którym znajdują się 3 klipy filmowe o nazwach np. "Slub", "Wesele1", "Wesele2". Każdy klip podzielony jest na kilka chapterów (powiedzmy 6).
Menu wyboru scen działa wyśmienicie i np. gdy kończy się 6 chapter klipu "Slub" automatycznie przechodzi do 1 chapteru klipu "Wesele1". Jedynym mankamentem, mojej nagranej płyty jest to, że gdy odtwarzany jest ostatni chapter danego klipu (np. 6 chapter klipu "Slub") to przycisk na pilocie do przeskoku na kolejny rozdział nie działa (w tym wypadku na 1 chapter klipu "Wesele1"). Przycisk ten działa bez problemu, gdy chcemy przeskoczyć np. z chapteru 1 do 2, 2 do 3, 3 do 4 itp. aż dojdziemy do ostatniego chapteru klipu, w którym przycisk staje się nieaktywny (komunikat, że operacja dla tego rodzaju plyty jest niedostepna).
Na podglądzie w programie ten problem nie występuje.
Projekt nagrany w formacie DVD działa normalnie. Jedynie problem wystepuję na Bluray (sprawdzałem na dwóch odwarzaczach stacjonarnych i jednym multimedialnym w komputerze).
W programie ustawiłem wszystko jak być powinno. W opcjach "End action" ustawiłem link do kolejnego chapteru (na podglądzie jest ok), a w "Remote Buttons" guziki ustawione są na ON.

Miał ktoś podobny problem ?


wtorek, 27 września 2011, 18:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2008, 15:45
Posty: 849
Lokalizacja: Katowice
Post Re: DVD Architect5, Problem z końcowymi chapterami klipu, BluRay
Jeśłi przyciskasz przycisk "Next Chapter", a odtwarzany jest ostatni Chapter, to czego kolego się spodziewasz?
Podział, który proponujesz (jeden film podzielony na 3 części), jest zupełnie nienaturalny i nieuzasadniony logicznie.
Tego typu podział ma sens, gdy masz: "film główny", "dodatek1" i "dodatek2". Wówczas ma to sens, jest przejrzyste i logiczne. I wówczas Architect działa jak należy.
Czemu bowiem po zobaczeniu ostatniego rozdziału filmu miałbyś przeskoczyć do "dodatku1", skoro to zupełnie inna bajka?

Moim zdaniem tak właśnie ma być.

_________________
pozdrawiam,

Marcin
Wesela na Śląsku
VideoKrupski.pl


czwartek, 29 września 2011, 12:35
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: środa, 1 września 2010, 08:09
Posty: 9
Lokalizacja: Zabrze
Post Re: DVD Architect5, Problem z końcowymi chapterami klipu, BluRay
Dziękuję za odpowiedź.
Pewnie masz rację, że spodziewam się czegoś co w domyśle nie ma sensu. Ale w formacie DVD ten schemat działał, jak i w podglądzie Bluray. Dlatego interesowało mnie właśnie czy "tak ma być" i standard Bluray nie pozwoli przeskoczyć na kolejny klip tak jak pozowlił mi na to standard DVD lub czy poprostu popełniłem gdzieś błąd. Zastanawiałem się nad tym również dlatego, że po skończeniu ostatniego rozdziału pierwszego klipu, płynnie następował przeskok do kolejengo klipu.
Jeśli jednak "tak właśnie ma być" to tego chciałem się właśnie dowiedzieć.

Zastosowałem taki podział, gdyż podzieliłem swoją pracę na 3 etapy, gdzie wynikiem końcowym z każdego etapu był jeden klip. Było to podyktowane ograniczeniami mojego sprzętu, ponieważ po kilkudziesięciu minutach montażu materiału HD z wykorzystaniem efektów, filtrów itp. komputer dostawał zadyszki i zaczynały sie problemy, a praca stawała się lekko mówiąc niekomfortowa. Teraz już troche mądrzejszy o kilkadziesiąt prób dałem radę złączyć końcowe trzy klipy w jeden bez dodatkowej rekompresji tak aby podpasowały pod Architecta.

Pozdrawiam.


czwartek, 29 września 2011, 23:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2008, 15:45
Posty: 849
Lokalizacja: Katowice
Post Re: DVD Architect5, Problem z końcowymi chapterami klipu, BluRay
Wnoszę, że kolega ma 32b system?
Jeśli tak, to miałem ten sam problem.
Jednak starałem się utrzymać "reżim" w ten sposób, że efekty itp. renderowałem do pliku pośredniego (wówczas był to CineForm HD, w bodaj 8 wersji Vegas) a pliki z poszczególnych części układałem na timeline i renderowałem do MPEG2.
Dzięki temu miałem film główny w jednym pliku i zero stresu ;)

_________________
pozdrawiam,

Marcin
Wesela na Śląsku
VideoKrupski.pl


poniedziałek, 3 października 2011, 17:40
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL