Teraz jest sobota, 18 sierpnia 2018, 11:08




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Encore layer break point 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1627
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Encore layer break point
Podczas renderowania obrazu płyty DVD-DL w Encore CS5 pojawił się błąd polegający na niemożności prawidłowego ustawienia przez program tzw. layer break point. Zapisałem projekt i wybrałem manual layer break point. Spodziewałem się, że wówczas pojawią się jakieś dodatkowe możliwości np. wskazania któregoś chaptera na timeline, ale nic z tego - poza możliwością zaznaczenia opcji manual nic się nie pojawiło. Jak zatem mam manualnie ustawić break point ? Gdy z wybraną opcją "Manual break point" ponownie wybrałem BUILD pojawił się ten sam komunikat !!!
To jest chore :evil: , w necie też nie znalazłem rozwiązania.
Pomóżcie jeśli potraficie.

_________________
Panasonic Lumix G7 + Vario 12-35 f2.8, Panasonic Lumix G7 + Vario 14-140 f3.5-5.5, Gimbal Feyju MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


poniedziałek, 7 listopada 2011, 09:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1907
Lokalizacja: Opole
Post Re: Encore layer break point
Miałem podobny problem z architectem. Może przynajmniej rzuci nieco światła
http://filmowiec.pl/forum/viewtopic.php ... 24#p121324

_________________
Obrazek


poniedziałek, 7 listopada 2011, 15:52
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 19 sierpnia 2008, 23:38
Posty: 159
Post Re: Encore layer break point
Jeśli materiał był kodowany do mpeg2 w jakimś zewnętrznym
enkoderze to winą może być to że GOP'y nie zostały ustawione
jako "Closed GOP" tak na szybko tylko to mi świta.


wtorek, 8 listopada 2011, 00:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1627
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: Encore layer break point
Całość była tworzona w pakiecie Adobe Production Premium CS5.5, montaż w Premiere, potem Dynamic link do Encore i po zrobieniu authoringu BUILD z poziomu Encore. Już nie raz tak robiłem i było OK, a tym razem problem. No ale po co jest możliwość wyboru break pointa : automatic lub manual, skoro opcja manual nie pozwala nic więcej ustawić poza odhaczeniem ? Czym się różni od opcji automatic ? Transcode settings dla wszystkich elementów mam ustawione na Automatic.

_________________
Panasonic Lumix G7 + Vario 12-35 f2.8, Panasonic Lumix G7 + Vario 14-140 f3.5-5.5, Gimbal Feyju MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


wtorek, 8 listopada 2011, 08:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1627
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: Encore layer break point
Encore CS5 tutorial

Specify a layer break for dual-layer DVDs
Dual-layer DVDs must have a layer break—the point at which the DVD player switches from the first layer to the second. Ideally, Encore creates the layer break (also called layer transition) between timelines or menus, making a smooth transition (since it jumps layers at a point where no content is playing). If it cannot find a spot that satisfies these requirements, Encore enables the Layer Break setting. When the Layer Break setting is enabled, you can specify the break manually, or let the software do it automatically.

Note: This option is not available for Blu‑ray discs.
1.Choose File > Build, and choose the option corresponding to the type of DVD output to build.

2.In the Disc Info section of the DVD Settings, make sure the disc’s Size is set to 8.54 GB Dual Layer.

3.If the Layer Break setting is enabled, specify the type of layer break:

AutomaticLets Encore determine the layer transition. To use an existing break, check If Possible, Use Existing Layer Break. If no valid break exists, the program uses the last chapter point in the allowable range. If no chapter point exists, Encore uses the midpoint of the range (per the timecode) as the default location.

ManualOpens the Set Layer Transition dialog box.
Tego nie rozumiem bo mi się nie otwiera żadne okno dialogowe !!!

Set the layer break at either a chapter point or a specific frame (per the timecode.) Encore lists the choices for each option. Creating a layer break at a chapter point can result in a brief pause as the DVD player moves from one layer to the next.

_________________
Panasonic Lumix G7 + Vario 12-35 f2.8, Panasonic Lumix G7 + Vario 14-140 f3.5-5.5, Gimbal Feyju MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


wtorek, 8 listopada 2011, 14:52
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 21 marca 2010, 17:21
Posty: 61
Post Re: Encore layer break point
Dokładnie ten sam problem miałem i pisałem na tym forum o pomoc, ale niestety chyba niewielka grupa ludzi się z tym spotkała bo nikt nie wiedział w czym tkwi problem. Jedynym rozwiązaniem (jedyne jakie znalazłem) jest:
1. Wchodzisz w Encore w miejsce gdzie tworzysz już gotową płytę (zakładka Build)
2. Jako rozmiar płyty ustawiasz na Custom i podajesz jakieś 8 GB lub więcej (wtedy automatycznie zaznaczy Ci się przy 'Side' opcja 'Two' i możliwość wyboru punktu przełamania warstwy)
3. Znów wybierasz rozmiar płyty 4,7 GB (zniknie opcja 'Two')
4. I jeszcze raz rozmiar płyty na Custom (wtedy będziesz miał ustawione te 8 GB które podałeś wcześniej, ale nie włączy się opcja 'Two' i nie będzie potrzebowało robić przełamania warstwy)

Niestety, aby to działało, musisz to zapisać jako obraz .iso i dopiero wtedy nagrać obraz dowolnym programem. Do tej pory żaden film nie miał problemu z wejściem na drugą warstwę, najprawdopodobniej punkt przełamania tworzy Nero którym to nagrywam płyty.


wtorek, 8 listopada 2011, 17:40
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 28 października 2010, 17:15
Posty: 302
Post Re: Encore layer break point
Ja mam pytanie. Czy każdy odtwarzacz dvd czyta takie płyty? Rozumiem, że wtedy powierzchni do zadrukowania już nie ma


wtorek, 8 listopada 2011, 20:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1907
Lokalizacja: Opole
Post Re: Encore layer break point
To nie kaseta magnetofonowa, nie przewracasz ją na drogą stronę :D
Specjalnych testów nie robiłem, jednak jestem pewien że nie każdy odtwarzacz łyknie taką płytę. Na pewno zrobi to zdecydowana ich większość.

_________________
Obrazek


wtorek, 8 listopada 2011, 20:39
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 21 marca 2010, 17:21
Posty: 61
Post Re: Encore layer break point
Raczej wszystkie. Czytałem gdzieś, że wszystkie odtwarzacze produkowane po 2000 roku je odtworzą, ale sprawdzałem już na kilku baaaaardzo starych DVD, nawet tych pierwszych w produkcji, i nie było żadnego problemu. Może tylko na takie trafiłem, a może rzeczywiście istnieją też takie które ich nie odtworzą.


wtorek, 8 listopada 2011, 23:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Encore layer break point
nie mozecie tego uzyc ?


Załączniki:
encore.jpg
encore.jpg [ 34.53 | Przeglądane 128 razy ]
środa, 9 listopada 2011, 04:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1627
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: Encore layer break point
No właśnie o to chodzi, problem w tym, że mnie takie okno nie wyskakuje, jak je otworzyć ?

_________________
Panasonic Lumix G7 + Vario 12-35 f2.8, Panasonic Lumix G7 + Vario 14-140 f3.5-5.5, Gimbal Feyju MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


środa, 9 listopada 2011, 10:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Encore layer break point
ja poszedlem na latwizne, ustawilem manual, wybralem iso, na koniec build i samo wyskoczylo :)


środa, 9 listopada 2011, 11:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1627
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: Encore layer break point
Napewno spróbuję to uzyskać - napiszę z jakim rezultatem
Dzięki :wink:

_________________
Panasonic Lumix G7 + Vario 12-35 f2.8, Panasonic Lumix G7 + Vario 14-140 f3.5-5.5, Gimbal Feyju MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


środa, 9 listopada 2011, 13:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1627
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: Encore layer break point
Degenerado napisz co robię nie tak. Ustawiam Break point manual a później DVD Image (jak na zdjęciu niżej) i wybieram BUILD.
W efekcie dostaję komunikat - zdjęcie górne.
A gdzie okno dialogowe :?:


Załączniki:
break point.jpg
break point.jpg [ 61.2 | Przeglądane 130 razy ]
break point 0.jpg
break point 0.jpg [ 97.16 | Przeglądane 146 razy ]

_________________
Panasonic Lumix G7 + Vario 12-35 f2.8, Panasonic Lumix G7 + Vario 14-140 f3.5-5.5, Gimbal Feyju MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.
środa, 9 listopada 2011, 18:58
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 19 sierpnia 2008, 23:38
Posty: 159
Post Re: Encore layer break point
A wez zrob Build/Folder i potem wypal to w Nero jako DVD-Video
sam zrobi "brejka" no chyba ze masz jakis powod np. fade
w ktorym ma sie znalezc przeskok na kolejna warstwe
to ja robilem za pomoca Gear Pro nie jest prosto ale masz
pelna wladze How To Set the Layer Break Point for DVD-Video Titles


środa, 9 listopada 2011, 20:31
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL