Teraz jest wtorek, 14 sierpnia 2018, 19:05




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 W jakim programie wykonać profesjonalne menu do DVD 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 29 września 2008, 17:41
Posty: 24
Post W jakim programie wykonać profesjonalne menu do DVD
Jeszce jedno pytanie w jakiem w miarę prostym w obsłudze wykonać profesjonalne menu do DVD?
Używam TMPGEnc DVD Author 3 with DivX Authoring, ale tutaj jest tylko możliwość korzystanie z gotowych szablonów.
Nie chodzi o menu z jakimiś super efektami.
Po prostu plansze, ale wg własnego projektu.


poniedziałek, 14 listopada 2011, 00:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2018
Post Re: W jakim programie wykonać profesjonalne menu do DVD
Prosta obsługa to np. w pakiecie NERO albo ROXIO - małe możliwości, ale własne menu mozna robić.


poniedziałek, 14 listopada 2011, 01:35
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 29 września 2008, 17:41
Posty: 24
Post Re: W jakim programie wykonać profesjonalne menu do DVD
Ok A coś bardziej profesjonalnego?


poniedziałek, 14 listopada 2011, 17:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 23 stycznia 2006, 15:20
Posty: 2018
Post Re: W jakim programie wykonać profesjonalne menu do DVD
Np.: DVD Lab Studio, DVD Architect Pro, Adobe Encore...


poniedziałek, 14 listopada 2011, 18:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 5 maja 2005, 09:13
Posty: 637
Post Re: W jakim programie wykonać profesjonalne menu do DVD
przez lata robiłem fajne menu w Ulead Workshop 2.2, aktualnie pracuje z Adobe Encore CS... lub Corel DVD Movie Factory 7, ten ostatni najmniej mi podchodzi :mrgreen:


poniedziałek, 14 listopada 2011, 18:33
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 18 października 2011, 10:32
Posty: 61
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie
Post Re: W jakim programie wykonać profesjonalne menu do DVD
W nero vision 9 lub 10 też można tworzyć według własnych upodobań.. z tym że menu nie wygląda na specjalnie zaawansowane. Jest kilka ciekawych szablonów jeśli chodzi o te tzw trójwymiarowe, ale ile można robić to samo.

Też czytałem gdzieś o adobe encore.. może spróbuję.


czwartek, 17 listopada 2011, 13:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 23 marca 2003, 20:25
Posty: 1600
Lokalizacja: Tarnów
Post Re: W jakim programie wykonać profesjonalne menu do DVD
After Effects + Ecore :mrgreen:

np.:
http://www.youtube.com/watch?v=-pcEnUMA ... ure=fvwrel

http://www.youtube.com/watch?v=amPtJKfv ... re=related

----------------------------------------
http://www.vimeo.com/user534596
http://www.facebook.com/bsmultimedia
2 x Xeon E5520 / ASUS Z8PE-D18/ 48GB DDR3 ECC-R Kingston / nVidia GTX 590 / BD-R LG / SSD OCZ 240GB RevoDrivex2 PCI-E / Areca Raid 512MB cache - 4 TB HDD SATA III / Win 7 PRO 64bit / BEQUIET DARKPOWER PRO P8-1000W / Adobe CS5.5 Production Premium / Edius 6.05 / Sony PMW-EX1R, NEX-FS100.

_________________
FACEBOOK
BSMultimedia


czwartek, 17 listopada 2011, 15:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1907
Lokalizacja: Opole
Post Re: W jakim programie wykonać profesjonalne menu do DVD
Bogusław Spala napisał(a):
After Effects + Ecore :mrgreen:

Z całym szacunkiem, ale jesli pracujemy w edytorze, który nie poustawia klatek kluczowych do chapterów to Encore niestety jest tragicznym wyborem. Tu poruszałem zagadnienie.

_________________
Obrazek


czwartek, 17 listopada 2011, 15:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: W jakim programie wykonać profesjonalne menu do DVD
podaj robertnik alternatywe na ktorej mozna uzyskac taki efekt jak podlinkowal b.s.


czwartek, 17 listopada 2011, 15:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1907
Lokalizacja: Opole
Post Re: W jakim programie wykonać profesjonalne menu do DVD
Menu Promotion robię(jeden dzień roboczy, strasznie długo liczy After) w Archirect. Wszystko co potrzebne wychodzi z Aftera, więc authoring zrobimy w prawie dowolnym programie.
Oczywiście to nie jest wierna kopia, podświetlanie jest inne i nie wstawiałem znaczków "Next/back", ale jak by pokombinować... Trochę mi sie nie chciało, to i tak zaawansowane menu.

_________________
Obrazek


czwartek, 17 listopada 2011, 15:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 4 lipca 2009, 22:39
Posty: 375
Post Re: W jakim programie wykonać profesjonalne menu do DVD
nivram napisał(a):
Używam TMPGEnc DVD Author 3 with DivX Authoring, ale tutaj jest tylko możliwość korzystanie z gotowych szablonów.
.


Dlaczego piszesz nieprawdę ? Ten program pozwala na stworzenie własnego ruchomego menu. Jest to bardzo fajny i szybki programik i tani. Możesz wykorzystywać własne animowane tła i dowolnie rozstawiać buttony. W okienkach rozdziałów ruchome fragmenty filmu. Dowolnie dodajesz tło muzycznei napisy. Coś trzeba więcej ?

Jedyna wada jak dla mnie to brak możliwości zrobienia płyty BluRay z H264. Nawet jeżeli podamy w takim formacie to przeliczy do mpeg2.


czwartek, 17 listopada 2011, 16:21
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 17:01
Posty: 1510
Post Re: W jakim programie wykonać profesjonalne menu do DVD
robertnick na moim Athlonie 5600 cale menu robi sie 40 minut
1. scenes i specjał pasuje do wszystkich projektów dla klientów.
2-przerób projekt na warstwy-wyrenderuj samo tło i to co masz przed placeholder i napisami z kanałem alfa(prerender).tak przygotowane 2 klipy dołączone do projektu sa szybko przeliczane
jeśli ci encore nie pasuje jest podobny program- roxio dvdit 6.4

_________________
Sony NEX-VG10 nex5N nex5r Athlon 5600+ 8 gb RAM gtx-460 Adobe CS-5 kuferek do lampy


czwartek, 17 listopada 2011, 19:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1907
Lokalizacja: Opole
Post Re: W jakim programie wykonać profesjonalne menu do DVD
kumak napisał(a):
jeśli ci encore nie pasuje jest podobny program- roxio dvdit 6.4

Szczerze nie znałem. Natomiast cena 499$ jest... hmmm inaczej. Pewnie używasz, warto kupić? Poza marketingowymi sloganami jakoś niewiele o nim piszą.

_________________
Obrazek


czwartek, 17 listopada 2011, 23:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1627
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: W jakim programie wykonać profesjonalne menu do DVD
Precomposed w tutorialach jednoznacznie preferuje Encore, choć informuje że można również wykonać to MENU na innych programach do authoringu.

_________________
Panasonic Lumix G7 + Vario 12-35 f2.8, Panasonic Lumix G7 + Vario 14-140 f3.5-5.5, Gimbal Feyju MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


piątek, 18 listopada 2011, 09:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 13:59
Posty: 1627
Lokalizacja: Ruda Śląska
Post Re: W jakim programie wykonać profesjonalne menu do DVD
robertnik napisał(a):
Bogusław Spala napisał(a):
After Effects + Ecore :mrgreen:

Z całym szacunkiem, ale jesli pracujemy w edytorze, który nie poustawia klatek kluczowych do chapterów to Encore niestety jest tragicznym wyborem. Tu poruszałem zagadnienie.


Ten problem pojawił się u Ciebie pewnie dlatego, że ustawiałeś klatki kluczowe - chaptery na materiale mpeg. Gdybyś wcześniej nie renderował do mpeg2 tylko zrobił Dynamic Link do Encore i tam ustawiał chaptery tego problemu nie powinno być - nigdy nie miałem problemu z ustawieniem chaptera z dokładnością 1 klatki. Jednak dużo wygodniej wstawić chaptery w Premiere - poruszam się po cięciach Page Down, Page Up i w odpowiednie miejsca na timeline wstawiam chaptery.
Renderuję dopiero z poziomu Encore po zrobieniu authoringu.

_________________
Panasonic Lumix G7 + Vario 12-35 f2.8, Panasonic Lumix G7 + Vario 14-140 f3.5-5.5, Gimbal Feyju MG Lite, Adobe Production Premium CS 5.5.


piątek, 18 listopada 2011, 09:12
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL