Teraz jest środa, 15 sierpnia 2018, 00:08




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 TMPGEnc Authoring Works 4 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 1 grudnia 2011, 13:43
Posty: 6
Post TMPGEnc Authoring Works 4
Witam,

Od niedawna eksperymentuję z programem TMPGEnc Authoring Works 4. Od dawna posiadałem jego znacznie starszą wersję TMPGEnc DVD Author. Tam współpraca przebiegała bez problemów, natomiast w nowej wersji znalazłem kilka zagadek. Czy ktoś wie dlaczego TMPGEnc Authoring Works 4, po wybraniu projektu bluray i wstawieniu pliku m2ts przekodowuje go od poczatku??? Trwa to godzinami i jest zbędne. Co prawda mozna regulować bitrate oraz wybierać pomiędzy CBR i VBR ale nigdzie nie znalazłem ustawienie, które pozwoli pozostawić bitrate bez zmian w stosunku do oryginału. Po co enkodować od nowa cały plik? Po to, żeby sztucznie zwiększyć bitrate, czym nie zyska się na jakości a tylko straci miejsce na płycie? O straconym czasie nie wspomnę. Nie sprawdzałem jeszcze jak jest przy DVD ale jeśli podobnie to pytanie dotyczy też DVD. W starym TMPGEnc DVD Author zwyczajnie wrzucało się gotowego mpega, robiło menu i eksportowało całość na dysk a ten mi tu przekodowuje wszystko od nowa! 8O Pozdrawiam.


wtorek, 6 grudnia 2011, 12:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 4 lipca 2009, 22:39
Posty: 375
Post Re: TMPGEnc Authoring Works 4
U mnie nic nie przekodowywuje. Renderuje tylko menu.


wtorek, 6 grudnia 2011, 12:18
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 1 grudnia 2011, 13:43
Posty: 6
Post Re: TMPGEnc Authoring Works 4
Menu renderuje ale są ustawienia bitrate. Jeśli zostawię domyślne, tak jak proponuje program to 50 minutowy odcinek filmu zajmuje 12GB!!! Oryginalnie nagrany zajmuje 2.4GB (bitrate ok. 5500) i tak ma pozostać, natomiast każda zmiana bitrate w programie kończy się przekodowaniem całości (wielogodzinnym oczywiście). Próbowałem np. z plikem *.ts nagranym za pomocą tunera satelitarnego oraz plikiem *.m2ts (zresztą technicznie to chyba dokładnie ten sam typ pliku).


wtorek, 6 grudnia 2011, 12:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 22 lipca 2006, 05:38
Posty: 218
Lokalizacja: Opolskie
Post Re: TMPGEnc Authoring Works 4
Czy jest jakaś przewaga programu TMPGEnc Authoring Works 4 nad DVD Architectem 5.0?
Macie takie porównawcze spostrzeżenia?

_________________
Każdy problem ma swoje rozwiązanie, a jeśli nie ma rozwiązania, to znaczy że nie ma problemu


wtorek, 6 grudnia 2011, 17:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 4 lipca 2009, 22:39
Posty: 375
Post Re: TMPGEnc Authoring Works 4
Program uznaje tylko mpeg2 jeśli podasz coś innego to będzie liczył ...
------
Przewaga nad Architektem . :) Jest prostrzy ...


wtorek, 6 grudnia 2011, 23:02
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: czwartek, 1 grudnia 2011, 13:43
Posty: 6
Post Re: TMPGEnc Authoring Works 4
Hmmm... format HD, który wprowadzam określony jest jako mpeg-ts (Format/Info: Advanced Video Codec, AVC). Co do tego, żeby "nie liczył" na nowo tylko zostawiał jak jest, dodawał menu i można było wyciąć niepotrzebne fragmety, np. reklamy?


środa, 7 grudnia 2011, 00:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 4 lipca 2009, 22:39
Posty: 375
Post Re: TMPGEnc Authoring Works 4
Trzeba ... innego programu :D Codec AVC i dziękuję :( Właśnie tego brakuje w DVD Works


środa, 7 grudnia 2011, 01:24
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 25 lutego 2009, 10:23
Posty: 39
Post Re: TMPGEnc Authoring Works 4
Bawię się tym programikiem. Jednak nie mogę uzyskać pewnego efektu. Chodzi mi o krótki filmowy wstęp do menu DVD.Chciałbym aby po odtworzeniu płyty DVD pojawił się na 5 sekund film po czym nastąpiła stop klatka i pojawiły się w dany sposób na stop klatce wybrane przyciski czy też sceny które trzeba wybrać do odtworzenia. W Ulead DVD MovieFactory 6 też tego efektu nie mogłem zrobić. Proszę o pomoc czy jest coś takiego możliwe w TMPGEnc Authoring Works 4, jeżeli nie to co polecacie abym mógł osiągnąć taki efekt?


poniedziałek, 12 marca 2012, 01:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 lipca 2004, 21:33
Posty: 932
Lokalizacja: Poznań
Post Re: TMPGEnc Authoring Works 4
zikkiz napisał(a):
co polecacie abym mógł osiągnąć taki efekt?

Encore + AE + Photoshop

_________________
Intel Core2 QUAD Q9550, Gigabyte GA-EP45T-DS3R, Ram 8GB Corsair DDR3 1333MHz, Nvidia GForce 9800 GT, Windows 7 Pro 64bit, APP CS6.
_______________________
http://www.mmstudio.net.pl
http://www.facebook.com/produkcjafilmowa


poniedziałek, 12 marca 2012, 09:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 20 marca 2011, 15:48
Posty: 223
Post Re: TMPGEnc Authoring Works 4
mmstudio napisał(a):
zikkiz napisał(a):
co polecacie abym mógł osiągnąć taki efekt?

Encore + AE + Photoshop

To się kolega wysilił :lol:
W Tmpegu jest taka opcja w menu source add a firstplay track możesz wybrać np. krótki filmik po czym program wchodzi w menu główne.


poniedziałek, 12 marca 2012, 12:51
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 25 lutego 2009, 10:23
Posty: 39
Post Re: TMPGEnc Authoring Works 4
Jama napisał(a):
W Tmpegu jest taka opcja w menu source add a firstplay track możesz wybrać np. krótki filmik po czym program wchodzi w menu główne.


O tak rzeczywiście jest ta opcja. Jednak nadal nie spełnia to moich oczekiwań gdyż ustawiam sobie dany krótki film na początek po którym nagle wskakuje menu główne. Ja natomiast w tym momencie chciałbym aby te przyciski nawigacyjne PLAY oraz WYBÓR SCEN jakoś ładni się wsuwały a nie tak nagle wskakiwały. Potem jak chcę dołożyć znowu przed menu ze scenami krótki filmik to tego już się nie da tak zrobić. Kolejna problem to jak powracam z menu ze scenami do menu głównego nie jest odtwarzany ten filmik który jest przed menu głównym tylko od razu wskakuje to menu. Będę musiał poszukać bardziej zaawansowanego programu lub w ostateczności AE i Encore.


poniedziałek, 12 marca 2012, 16:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 29 lipca 2004, 21:33
Posty: 932
Lokalizacja: Poznań
Post Re: TMPGEnc Authoring Works 4
Jama napisał(a):
mmstudio napisał(a):
zikkiz napisał(a):
co polecacie abym mógł osiągnąć taki efekt?

Encore + AE + Photoshop

To się kolega wysilił :lol:

Ja przynajmniej wysiliłem się aby doczytać ze zrozumieniem o co konkretnie koledze chodziło. Krótki filmik typu first play potrafi wiele amatorskich softów. Niestety jesli chodzi o tzw. "bajerki" z animowanymi buttonami itp. to juz trzeba sięgnąć po jakiś "dojrzalszy" program.

_________________
Intel Core2 QUAD Q9550, Gigabyte GA-EP45T-DS3R, Ram 8GB Corsair DDR3 1333MHz, Nvidia GForce 9800 GT, Windows 7 Pro 64bit, APP CS6.
_______________________
http://www.mmstudio.net.pl
http://www.facebook.com/produkcjafilmowa


poniedziałek, 12 marca 2012, 17:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: TMPGEnc Authoring Works 4
user tez musi byc dojrzaly, czasami trzeba sie wysilic


poniedziałek, 12 marca 2012, 18:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 18 stycznia 2010, 17:01
Posty: 1510
Post Re: TMPGEnc Authoring Works 4
Cytuj:
jakoś ładni się wsuwał
y
żeby było przejście z menu do menu to należy sobie je wcześniej zrobić-np After Efectem
znam tylko dwa programy które radzą sobie z tranzitions-Encore i DVDiT

_________________
Sony NEX-VG10 nex5N nex5r Athlon 5600+ 8 gb RAM gtx-460 Adobe CS-5 kuferek do lampy


poniedziałek, 12 marca 2012, 18:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2008, 15:45
Posty: 849
Lokalizacja: Katowice
Post Re: TMPGEnc Authoring Works 4
Degenerado napisał(a):
user tez musi byc dojrzaly, czasami trzeba sie wysilic


POPIERAM!!!

czasem zamiast szukać softu, czy gotowych rozwiązań, a wręcz wydawać kasę na nowe, (być może) lepsze programy, warto zastanowić się, jak...

...obejść...

...rozwiązać...

...problem, z którym się toczy walkę.

_________________
pozdrawiam,

Marcin
Wesela na Śląsku
VideoKrupski.pl


środa, 14 marca 2012, 19:29
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL