Teraz jest środa, 15 sierpnia 2018, 01:59




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Płyta BD i Playstation? 
Autor Wiadomość
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 24 marca 2005, 23:35
Posty: 129
Post Płyta BD i Playstation?
Witam
Podobny temat już był,, ale wtedy nikomu nie udało się rozwiązać problemu z odtwarzaniem płyt BD przez playstation. Co prawda jedni mówili, że u nich płyta jest odtwarzana, ale inni twierdzili, że u nich ta sama płyta "nie chodzi". Nie wiadomo, czy jest to problem rodzaju i marki płyty (BD-R; BD-RE), czy też rodzaju lub sposobu kodowania. Proszę o pomoc, gdyż klient uparł się i chce odtwarzać płyty tylko w konsoli. Pozdrawiam


piątek, 27 lipca 2012, 17:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 10 lutego 2010, 16:30
Posty: 371
Post Re: Płyta BD i Playstation?
Wiesz co, ja kiedys z upartym klientem zaszedlem do sklepu, poprosilem o odtwarzacz BD i wsunalem plyte zeby sprawdzic czy dziala.Zadzialala. Poszlismy na stanowisko z SP, tez dzialalo a u niego na konsoli nie dzialalo, wiec mu powiedzialem, ze ma problem z konsola a nie z plyta i lyso mu sie zrobilo.
Oczywiscie sam wczesniej w tym sklepie bylem zeby sprawdzic czy wszystko gra. Nie wiem czy klient sciemnial czy nie, bo parametry plyty byly zachowane wiec reszta, to nie moj problem.
Odnosnie plyty, to byla zwykla plyta firmy omega.

Problem lezy po stronie odtwarzacza a nie po stronie plyt(jesli zachowane byly standardy nagrywania), bo to odtwarzacz nie potrafi otworzyc zawartosci. Do tego xboxy maja problem ze skalowaniem obrazu, bo ten sam material z odtwarzacza stacjonarnego dvd ma odpowiednia jakosc a z xboxa potrafi wygladac jak film z lat 80-tych z dobrze zjechanej kasety magnetowidowej. W kompie mozesz zmienic kodeki i odtwarzacze a w konsoli mozesz jedynie byc zdany na to co ci wcisnal producent.
To samo tyczy sie stacjonarnych odtwarzaczy dvd. Bo co innego plyta tloczona a co innego nagrana domowym sposobem.
Sa programy do edycji filmow, w ktorych standard bitrate dla dvd wynosi 9.5/6 a nie 8/5 i pozniej po autoringu na kompie smiga, ale nie zawsze smiga na wszystkich stacjonarnych odtwarzaczach, bo w PL to ludzie maja jeszcze sprzet zakupiony 15-20 lat temu, na ktorym wszystko im chodzilo do momentu filmu ze slubu, ktory isc nie che czasami.


piątek, 27 lipca 2012, 19:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Płyta BD i Playstation?
wszystko zalezy od znacznika na plycie, jesli konsola/odtwarzacz czy co tam jeszcze ma uaktualniane firmwarey to nie ma klopotu , inaczej to kolejne (coraz nowsze partie plyt) moga sprawiac klopoty i to jest wina tylko i wylacznie samonakrecajacego sie rynku, mam w jednej firmie odtwarzacz bardzo stary ktory nie sprawdza znacznika plyty i na nim mozna wszystko odczytac , +r/-R rom, rw , zawsze na nim prezentowane sa filmy dla klienta bo ten wie od razu ze jakby co to trzeba zmienic plyty albo sprawdzic firmware w jego prywatnym odtwrzaczu

podobnie wyglada sprawa z nagrywarkami, jedynie pozostaje metoda prob i bledow


piątek, 27 lipca 2012, 23:35
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 17 stycznia 2012, 15:54
Posty: 52
Post Re: Płyta BD i Playstation?
Dokładnie tak jak Degenerado radzi . Jeśli to jest PSP3 bo tylko ta wersja psp odtwarza bluray disc ,to wystarczy ze właściciel sobie najnowsza grę wsadzi w napęd i update samo się wgra . Albo przez internet jeśli konsola jest podłączona. To powinno pomóc .

Wszystkie nagrane płyty bluray śmigają mi na psp3


sobota, 28 lipca 2012, 02:41
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 24 marca 2005, 23:35
Posty: 129
Post Re: Płyta BD i Playstation?
Cytuj:
Oczywiscie sam wczesniej w tym sklepie bylem zeby sprawdzic czy wszystko gra. Nie wiem czy klient sciemnial czy nie, bo parametry plyty byly zachowane wiec reszta, to nie moj problem.

No własnie, a które parametry stosujecie? Doczytałem, że dla Playstation musi być BDAV, a do odtwarzaczy BDMV. Czy rzeczywiście?


wtorek, 31 lipca 2012, 15:06
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 17 stycznia 2012, 15:54
Posty: 52
Post Re: Płyta BD i Playstation?
Norbert Thoman
Ty coś chłopie za bardzo kombinujesz . Zarówno z premiere jaki i vegasa
wypuszczony materiał i z przygotowanym menu np w architect działa na psp3 (bluray disc) . Wypuść z vegasa ,masz gotowe presety tam pod buray , w architect zrób sobie menu jakie chcesz . Możesz bezpośrednio z architecta wypalić płytę , albo utworzy obraz płyty . I po problemie.
Już kilu producentów płyty próbowałem bluray ,wszystkie chodzą na na psp3 .
Jeśli twoja kamera zapisuje w avchd wybierz preset
sony avc (blury)
Jeśli w mpg2 (hdv) ,to wybierz preset
main concept mpg-2 (bluray)

I NIE KOMBINUJ JUŻ WIĘCEJ BO SOBIE ZYCIE UTRUDNIASZ.


Załączniki:
111.jpg
111.jpg [ 63.71 | Przeglądane 172 razy ]
wtorek, 31 lipca 2012, 16:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2008, 15:45
Posty: 849
Lokalizacja: Katowice
Post Re: Płyta BD i Playstation?
Jest (wg. mojej wiedzy) jedna rzecz, która nie działa na PS3 i może stąd biorą się plotki:
płyta BDMV musi być wypalona na nośniku BD. Zwykłe odtwarzacze BD czytają BDMV i BDAV z płyt BD tak samo, jak z DVD - nośnik, to tylko nośnik. Dla PS3 jest różnica. Jakoś tak ta cholera jest skonstruowana, że po włożeniu DVD PS3 zakłada odgórnie, że to nie może być BD...
Zawartość da się odtworzyć ale tylko w trybie odtwarzania plików.

_________________
pozdrawiam,

Marcin
Wesela na Śląsku
VideoKrupski.pl


wtorek, 7 sierpnia 2012, 13:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 10 lutego 2010, 16:30
Posty: 371
Post Re: Płyta BD i Playstation?
Poprostu odczytuje cale miejsce jakie jest na dysku a pozniej co zajete i co wolne, to tak jak program do autoringu pokazuje od razu po wsadzie ile danych mozesz zapisac przy odgornych ustawieniach i zapodaje ci czy sie zmiesci czy tez nie twoj projekt. To tam zapewne jest to zrobione w odczycie od konca i potwierdzeniu rodzaju nosnika.


środa, 8 sierpnia 2012, 14:18
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL