Teraz jest poniedziałek, 20 sierpnia 2018, 03:55




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Przeplot i progresyw mieszanie 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 6 marca 2011, 14:50
Posty: 98
Post Przeplot i progresyw mieszanie
Witam
Mam do nakręcenia studniówkę i pomyślałem sobie, że mógłbym użyc do szerokich planów swoich aparatów 5dmkII lub 60d kamera xf100. Tylko jak to wyjdzie w czasie montażu bo kamerę będę miał ustawioną raczej na 50i a aparaty kręcą 25p. Składac będę to w Pinnaclu a ostatecznie będą to zwykłe płyty DVD. Jestem w fazie testów i wydaje mi się, że jak będę dawał kikusekundowe przebitki z szerokich planów (chodzi mi tu tylko o poloneza) to to przejdzie. Czy ktoś próbował tak mieszac 50i i 25p no i z jakim rezultatem.
Arek


środa, 2 stycznia 2013, 10:59
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3233
Post Re: Przeplot i progresyw mieszanie
na pierwszy rzut oka widać, że materiały są mieszane, niestety...
jeśli jednak chodzi ci tylko o poloneza, to ponieważ nie jest on na szczęście za bardzo dynamicznym tańcem - możesz z kamery również zrobić progressive uzyskując nawet ładny, "filmowy" efekt. w przeciwną stronę też jest możliwe - dorobienie przeplotu. ja używam do tego avisyntha - opisałem metodę na forum, ale nie chce mi się szukać. jeśli cię to interesuje to mogę ci wyszukać.

_________________
Obrazek
GG: 2491715 peaceant(at)wp.pl


środa, 2 stycznia 2013, 11:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 20 marca 2011, 15:48
Posty: 223
Post Re: Przeplot i progresyw mieszanie
A ja bym zrobił tak : kamera ustawiona na 1280/720 50p (ma taką możliwość nagrywania) a aparaty to samo 1280/720 50p


środa, 2 stycznia 2013, 12:37
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 6 marca 2011, 14:50
Posty: 98
Post Re: Przeplot i progresyw mieszanie
Czyli nie wystarczy to zrobic tak jak ja to teraz kombinuję, że w pinnaclu dodaję raz 50i a raz 25p a w preferencjach projektu mam PAL 50 z przeplotem i renderuje to do DVD? No to skoro jest lepszy sposób to proszę o linka. Używam też SV ale tylko do przerobienia mxf do m2t bo Pinnacle nie łyka mi MXF. Trochę boje się nagrywac w 25p bo dobija mnie brak płynności ruchu i z tego co wiem nie da się uniknąc tych szarpań obrazu no i komus też może się to nie spodobac. Ja teraz testuję obraz na tv samsungu 7tys 46" i nie mam skoków tylko jest smużenie ale tv chyba to poprawia, ale ta sama płyta na tv kineskopowym skacze a ja nie umiem sie tego pozbyc.


środa, 2 stycznia 2013, 12:40
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 6 marca 2011, 14:50
Posty: 98
Post Re: Przeplot i progresyw mieszanie
aparaty nie mają możliwości 50p (fabryczne softy) chyba, że można wgrac jakieś dodatki ale nic o tym nie wiem


Ostatnio edytowano środa, 2 stycznia 2013, 13:25 przez Arkus, łącznie edytowano 1 raz

środa, 2 stycznia 2013, 13:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Przeplot i progresyw mieszanie
ja mieszam materialy 50i i 25p , generuje z tego mpeg 2 sd z bitratem 10K
nie ma zadnych klopotow, z tym ze robie to premierem cs 5.5, nie wiem jak wyglada pinnacle pod tym wzgledem


środa, 2 stycznia 2013, 13:19
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 6 marca 2011, 14:50
Posty: 98
Post Re: Przeplot i progresyw mieszanie
nie wiem czy dobrze zrozumiałem robisz pierwsze mpg SD z 25p na 50i i to dodajeszcz do projektu czyli od razu schodzisz z HD? bo ja ciagnę piki HD do końca i dopiero na końcu renderuje DVD. Zaleta taka, że mogę zwsze na końcu zrobi BR. Musze przyznac, że jakoś DVD mnie nie powala na moim nowym tv, na kineskopie jest ok ale to tak podobno jest jeśli z HD robi się DVD. Chyba, że ma kto jakiś przepis aby z hd zrobic ładne dvd ale to już zupełnie inny temat.


Ostatnio edytowano środa, 2 stycznia 2013, 13:39 przez Arkus, łącznie edytowano 1 raz

środa, 2 stycznia 2013, 13:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 20 marca 2011, 15:48
Posty: 223
Post Re: Przeplot i progresyw mieszanie
Arkus napisał(a):
aparaty nie mają możliwości 50p (fabryczne softy) chyba, że można wgrac jakieś dodatki ale nic o tym nie wiem

Dziwne bo miałem do dyspozycji canona 550(fabryczny soft) i tam taka opcja była


środa, 2 stycznia 2013, 13:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Przeplot i progresyw mieszanie
ja mam projekt sd, materialy sd dv i materialy hd 25p, wrzucam do projektu, hd skaluje w projekcie do sd i tyle, oczywiscie to tylko do momentu gdy chcesz zrobic dvd


środa, 2 stycznia 2013, 13:44
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3233
Post Re: Przeplot i progresyw mieszanie
Degenerado, nie chodzi o techniczną możliwość, tylko o efekt wizualny.
jasne, że technicznie da się to połączyć, ale nawet po przeliczeniu do SD 50i jeden materiał będzie płynny (50i) a drugi progresywny (25p w 50i).
aparaty canona mają możliwość nagrywania w 50p.

_________________
Obrazek
GG: 2491715 peaceant(at)wp.pl


środa, 2 stycznia 2013, 14:34
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 6 marca 2011, 14:50
Posty: 98
Post Re: Przeplot i progresyw mieszanie
może i są canony które nagrywają 50p ale nie 5dmkII i 60D przynajmniej moje


środa, 2 stycznia 2013, 14:38
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3233
Post Re: Przeplot i progresyw mieszanie
to masz jakiegoś dziwnego 60D:
Cytuj:
Video recording, with same controls as the 550D/Rebel T2i

1080p HD video recording at 24p, 25p and 30p with drop frame timing
720p HD video recording at 50p (50 Hz) and 60p (59.94 Hz)
480p ED video recording at 50p (50 Hz) and 60p (59.94 Hz)
http://en.wikipedia.org/wiki/Canon_EOS_60D

_________________
Obrazek
GG: 2491715 peaceant(at)wp.pl


środa, 2 stycznia 2013, 15:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 20 marca 2011, 15:48
Posty: 223
Post Re: Przeplot i progresyw mieszanie
albo tu
http://www.optyczne.pl/index.php?aparat=1221


środa, 2 stycznia 2013, 15:03
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 6 marca 2011, 14:50
Posty: 98
Post Re: Przeplot i progresyw mieszanie
Zwracam honor 60d ma 50p przy 720 mój błąd

Ale teraz mam jeszcze więcej możliwości bo faktycznie mógłbym nagrywac w 1280x720 50p tylko co z jakością obrazu pomijam już płynnośc bo przy 50p powinno byc płynnie tylko jak wyjdzie DVD czyli jak przeskaluje sie.
Pierwsze myślałem i do dej pory robiłem 1920x1080 50i kamerą ale jak pisałem wynik DVD jest słaby
ale może by nagrywał i kamerą i aparatem 1280x720 50p i z tego robił dvd 50i powinno byc lepiej bo 50p pewnie sie nie da

co wy na to?


Ostatnio edytowano środa, 2 stycznia 2013, 15:31 przez Arkus, łącznie edytowano 2 razy

środa, 2 stycznia 2013, 15:27
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3233
Post Re: Przeplot i progresyw mieszanie
Arkus napisał(a):
Zwracam honor 60d ma 50p przy 720 mój błąd

Ale teraz jeszcze więcej mam możliwości bo faktycznie mógłbym nagrywa w 50p tylko co z jakością obrazu pomijam juśz płynnośc bo 50p sobie poradzi ale chodzi mi o skalowanie.
Pierwsze myślałem i do dej pory robiłem 1920x1080 50i kamerą ale jak pisałem wynik DVD jest słaby
ale może by nagrywał i kamerą i aparatem 1280x720 50p i z tego robił dvd 50p powinno by lepiej

co wy na to?

obraz 720p50 z canona jest moim zdaniem fatalny (aliasing i moira), ale to chyba lepsze wyjście niż 25p, choć to bardzo zależy od tego co nagrasz. w przypadku poloneza jeszcze może ujdzie, ale jak będą tańcować to tylko 50p.
nie można zrobić DVD 50p.
natomiast skalowanie do SD można zrobić naprawdę rewelacyjnej jakości, tylko potrzebne są odpowiednie programy, bo nie wszystkie sobie z tym radzą.

_________________
Obrazek
GG: 2491715 peaceant(at)wp.pl


środa, 2 stycznia 2013, 15:31
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL