|
Teraz jest poniedziałek, 18 stycznia 2021, 09:32
|
Zobacz wątki bez odpowiedzi | Zobacz aktywne wątki
Regulamin
- Co do wypowiedzi na forum - obowiazuje przestrzeganie zasad net etykiety, kultury osobistej i prawa polskiego.
- Co do ingerencji moderatorów - edycja posta ma być podpisana przez moderatora, przeniesienie części wątka do śmietnika również (zbiorczo), usuwanie postów jest dopuszczalne tylko w razie popełnienia wykroczenia w danym poscie.
- Co do komercyjnych stopek - prawo do nich mają koledzy o minimum trzy letnim stażu na forum i mający co najmniej 200 postów.
|
Niepoprawny aspect ratio w odtwarzaczu multimedialnym
Autor |
Wiadomość |
tomaszek1981
Stały bywalec
|
 Niepoprawny aspect ratio w odtwarzaczu multimedialnym
Witam
Mam odtwarzacz mutimedialny Xtreamer TV.
Odtwarzam film jakiś oryginalny zrzucony z płyty dvd w formie plików czy też w formie obrazu iso.. odtwarzacz poprawnie rozpoznaje aspect ratio i dopasowuje się do telewizora.
Natomiast tworzona przeze mnie płyta dvd z materiałami gdzie nagrywam w SD czyli 720x576 nie jest poprawnie odtwarzana, obraz jest ściśnięty.. i muszę wejść w menu odtwarzacza i tam zmienić aspect ratio 4:3.. i tak jest za każdym razem.. kiedy chcę sobie odtworzyć z ręcznie tworzonej płyty dvd.
Na normalnym stacjonarnym odtwarzaczu dvd aspect ratio odtwarzanej mojej płyty jest ok.
Co jest nie tak? Myślałem, że problem występuje zawsze w odtwarzaniu plików zrzuconych z dvd a tutaj się okazuje, że to tylko z ręcznie tworzoną w Adobe Premiere CS. 5.5
Rozdzielczość na dvd to też przecież 720x576.. niech ktoś mi objaśni o co kaman.
|
środa, 20 marca 2013, 15:17 |
|
 |
Gość
Aktywny bywalec
|
 Re: Niepoprawny aspect ratio w odtwarzaczu multimedialnym
ustaw w eksporcie mpeg 16:9 i to wszystko... akurat AP CS 5.5 bardzo dobrze sie z tym radzi...
|
środa, 20 marca 2013, 18:43 |
|
 |
tomaszek1981
Stały bywalec
|
Hmm.. ja zrobiłem tak że wyeksportowany plik w projekcie AP cs 5.5 ustawienia: 720x576 aspect ratio 4:3 - piksel 1.049 wrzuciłem do nowego projektu 720x576 aspect ratio 16:9 - piksel 1.0 a następnie wrzuciłem do encore i zrobił mi płytkę dvd.. efekt jest ten sam..
Chyba że muszę jednak robić nowe projekty 16:9 a oryginalne pliki z kamery 720x576 eksportować do aspect ratio 16:9, a potem to wrzucić do projektu adobe w 16:9 też i dopiero do encore..
Proszę o dalsze wskazówki
|
środa, 20 marca 2013, 19:18 |
|
 |
grabos
Aktywny bywalec
Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40 Posty: 1327 Lokalizacja: Warszawa
|
Pixel Aspect ma być 1,459 (widescreen 16x9) albo 1,094 (standard 4x3), a nie 1.0.
|
środa, 20 marca 2013, 19:43 |
|
 |
tomaszek1981
Stały bywalec
|
zobaczę i napiszę 
|
środa, 20 marca 2013, 19:46 |
|
 |
grabos
Aktywny bywalec
Dołączył: piątek, 6 czerwca 2008, 19:40 Posty: 1327 Lokalizacja: Warszawa
|
nie musisz pisać, jeśli zrobisz jak mówię to efekt jest łatwy do przewidzenia 
|
środa, 20 marca 2013, 19:49 |
|
 |
tomaszek1981
Stały bywalec
|
Zrobiłem tak jak mowiliście i lipka.. ale... ;> Przestawiłem kamerę 720x576 4:3 na 720x576 16:9 no i obraz teraz jest ok.. tyle że zastanawiam się czy takim sposobem nie mam gorszego jakościowego obrazu.. no bo to jest zoom'owany 720x576 i są ucięte boki.. proszę mnie poprawić jeśli się mylę..  Mógłbym co prawda produkować wsio w full hd, bo sprzęt mi na to pozwala.. ale materiał jest nadawany i tak w SD więc szkoda pracy której i tak nie będzie widać.. :/
|
środa, 20 marca 2013, 20:36 |
|
 |
Pinto
Aktywny bywalec
|
tomaszek1981 napisał(a): Mógłbym co prawda produkować wsio w full hd, bo sprzęt mi na to pozwala.. ale materiał jest nadawany i tak w SD więc szkoda pracy której i tak nie będzie widać.. :/ Radzę jednak produkować w HD, bo nie pogubisz się w PAR-ach, których nie ogarniasz.
|
środa, 20 marca 2013, 20:44 |
|
 |
tomaszek1981
Stały bywalec
|
Tylko że nagrywanie i edycja w HD trochę kosztuje  Płyty BD no i szybsze, większe dyski SSD potrzebne :/ Telewizor z hdmi do podglądu by mi się przydał także. No ale daje też plusy, w necie jakościowo byłby lepszy znacznie obraz 
|
środa, 20 marca 2013, 21:05 |
|
 |
Montażysta Darek A.
Moderator
Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24 Posty: 3418 Lokalizacja: zachodniopomorskie
|
Mam dla Ciebie rozwiązanie, nie jest ono fachowe, ale jak najbardziej poprawne. Maleńki, nie wymagający instalacji darmowy programik o nazwie ifoedit, w którym otwierasz pliki składowe krążka DVD pozwala na wybranie ratio z listy, po edycji i zapisaniu plik na krążku wystarczy podmienić, wypalić płytkę ponownie, wszystko będzie dobrze. W załączniku jest to, czego potrzebujesz. Uruchom program, otwórz w nim pierwszy znajdujący się na krążku DVD plik ifo, zmień w nim co trzeba, zapisz podmieniając dotychczasowy. Ten programik ratował mi tyłek w czasach, kiedy pracując z tworzeniem płyt w ulubionym programie Workshop, musiałem poprawić menu startowe, którego program nie potrafił robić w 16x9. Tworzyłem wtedy całą kompilację eksportując ją do gotowych folderów Video_ts zapisanych na kompie, za pomocą ifoedit dokonywałem poprawek i dopiero wypalałem ten folder jako DVD-Video. Ifoedit, to genialne narzędzie, które pozwala na zmianę wielu innych rzeczy w filmie DVD, ale to już odrębny temat.
_________________ Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!
|
środa, 20 marca 2013, 22:38 |
|
 |
tomaszek1981
Stały bywalec
|
Dziękuję  Mam pytanie, jak zmienię aspect ratio w tym programie, to osiągnę efekt taki sam jak mam teraz czyli przestawienie aspect ratio w kamerze 16:9 , gdzie potem odpowiednio w projekcie 16:9 i wrzuceniu do encore osiągnę poprawne odtworzenie na odtwarzaczu multimedialnym..? Chodzi mi o to, że jakościowo nadal to będzie zoomowany 720x576 dla osób które nie mają telewizorów 16:9 a aspect ratio 4:3.. Już tak sobie myślałem, że mogę co prawda zakupić jakiś tv na podgląd z hdmi.. następnie wszystko robić w hd, eksportować potem na płytę dwuwarstwową w formie pliku mkv (odtwarzacz ten z łatwością to łyknie, a dla emisji gdzie nie ma możliwości odtworzenia plików a jedynie z dvd.. przerabianie z hd na dvd.. tylko jestem ciekaw jak długo będzie to przeliczało.. i czy jest sporo roboty do zrobienia 
|
środa, 20 marca 2013, 23:58 |
|
 |
Montażysta Darek A.
Moderator
Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24 Posty: 3418 Lokalizacja: zachodniopomorskie
|
Na telewizorach panoramicznych obraz będzie na cały ekran, na ekranach "kwadratach" automatycznie wymuszone (dodane) zostaną u góry i u dołu kaszety. Poeksperymantuj wypalając to w różnych odmianach na krążku DVD-RW.
_________________ Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!
|
czwartek, 21 marca 2013, 00:02 |
|
 |
tomaszek1981
Stały bywalec
|
Na odtwarzaczu multimedialnym kiedy zrobiłem sobie obraz płyty dvd w formacie iso z przestawioną kamerą na 16:9 / 720x576 sytuacja wygląda następująco.. obraz jest na cały ekran , widać że boki lewy i prawy są ucięte. Na kamerze ustawiłem sobie żeby widać było jak będzie wyglądał obraz na tv 4:3 a jak na tv 16:9 i widać że nie ma całego obrazu tak jak nagrałem 
|
czwartek, 21 marca 2013, 00:13 |
|
 |
Montażysta Darek A.
Moderator
|
Telewizor ma swój obszar areo, który niemal zawsze w mniejszym, lub większym stopniu wygodzi po za widzialny obszar ekranu. Zachowując prawidłowość proporcji zmieścisz się w tolerancji.
|
czwartek, 21 marca 2013, 00:19 |
|
 |
Montażysta Darek A.
Moderator
|
Dopisać muszę, że jeśli nie jest to kamera HD, którą filmujesz w rozdzielczości SD, to proporcja 16:9 zawsze będzie miała gorszą jakość, gdyż jest wykrojona z i tak niepełnego 4x3. Niepełnego, bo 720x576, to nie jest nawet 4:3. Aby uzyskać lepszą jakość niż 4x3, kamera musiałaby rejestrować obraz SD w rozdzielczości szerszej niż 720, lub używać optycznego skalowania anamorficznego pisząc w 720x576.
|
czwartek, 21 marca 2013, 00:29 |
|
 |
|
Regulamin
- Co do wypowiedzi na forum - obowiazuje przestrzeganie zasad net etykiety, kultury osobistej i prawa polskiego.
- Co do ingerencji moderatorów - edycja posta ma być podpisana przez moderatora, przeniesienie części wątka do śmietnika również (zbiorczo), usuwanie postów jest dopuszczalne tylko w razie popełnienia wykroczenia w danym poscie.
- Co do komercyjnych stopek - prawo do nich mają koledzy o minimum trzy letnim stażu na forum i mający co najmniej 200 postów.
|