Teraz jest czwartek, 16 sierpnia 2018, 03:12




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 WORKSHOP A STACJONARNE DVD 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 18 września 2002, 11:50
Posty: 79
Lokalizacja: Mazowsze
Post WORKSHOP A STACJONARNE DVD
Witam wszystkich i pozdrawiam.
Nigdy nie mam większych problemów z obróbką pliku DV oraz ze zrobieniem płyty DVD. Ostatnio jednak zacząłem bawić się w interaktywne menu i wiele chapterów. Pracuję a AP potem od razu robię całą resztę w UWShop 1,3 i wszystko jest very good. Problem pojawia się po wrzuceniu płytki do stacjonarnego. Wtedy wszystko działa prawidłowo ale nie widzę zaznaczeń wybieranych opcji lub chapterów. Kursory działają ale nie widać zaznaczeń. W projekcie wszystko jest ok i widać zaznaczenia. Robię to niedługo ale przecież Workshop nie jest trudny polecenia wykonuje bez zarzutu.
Kto mi powie gdzie robię czeski błąd?
Liczę na jakieś odpowiedzi lud podpowiedzi
Pozdrawiam Was - nie raz skorzystałem z waszych porad.
vcat


piątek, 26 września 2003, 18:43
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 2 sierpnia 2003, 19:49
Posty: 64
Lokalizacja: Chojnów
Post 
Cześć

Ja trochę off topic ale mam pytanie czy jak w Workshopie robisz chaptery to na ekranie ikonki reprezentujące chapter nie drżą ? U mnie całe menu jest ok ale na TV właśnie ikonki chapterów mają straszne drżenie co nie wygląda miło dla oka. Wiem że to jest wina przeplotu ale nie mam pojęcia jak ten przeplot z menu usunąć. Może coś doradzisz ?

Pozdrawiam


niedziela, 28 września 2003, 00:42
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 18 września 2002, 11:50
Posty: 79
Lokalizacja: Mazowsze
Post 
Ja też czasami mam kłopoty z ikonami do chapterów - migotanie, ale wydaje mi się że jest to wina źle dobranych kolorów tła. Przy animowanych chapterach tego nie widać. Jeśli to wina przeplotu w menu to nie wiem jak go usunąć na etapie tworzenia menu w Worshopie.

Jeśli natomiast ktoś wie jak zrobić aby było widać zaznaczone chaptery na ekranie przy wybieraniu ich to proszę podpowiedzcie. Wypalam już którąś płytkę i kombinuję ale mi nie wychodzi a przecież musi być widać co wybieram.
Pozdrówka dla wszystkich.


niedziela, 28 września 2003, 02:48
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
W sekcji Menu zaznaczasz dny element i z lewej masz paletę barw w niej określasz jaki kolor ma być po najechaniu na ten, jaki kolor ma się pojawić przy wybraniu już tego elementu. Dochodzi możliwość by zaznaczała się tylko ramka, całość lub jedynie zawartość ramki czyli kadr, lub stawiony filmik. Podgląd w Finish jest nieraz złudny trzeba ręcznie jednak wybrać te barwy.
Pozdrawiam


wtorek, 30 września 2003, 18:16
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
jeszcze mała sugestia: Nie kompresuj materiału kodekiem z Workshop-a jest bardzo kiepski polecam eksport z timeline w AP wprost do *.mpeg i pracę w Workshop już z gotowym plikiem. W końcowej fazie już do utworzenia kompilacji DVD wstrzymujemy kofwersję poleceniem prewius jakoś tak. Tak utworzone dwa foldery Video i Audio zapisujemy chociażby programem Nero jako DVD. Workshop robi te rzeczy kiepsko :)


wtorek, 30 września 2003, 18:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 25 maja 2002, 01:03
Posty: 510
Lokalizacja: Hajnówka
Post 
Nie zgadzam się całkowicie ze stwierdzeniem Montażysty Darka A. cytuję " Nie kompresuj materiału kodekiem z Workshop-a jest bardzo kiepski polecam eksport z timeline w AP wprost do *.mpeg i pracę w Workshop już z gotowym plikiem."
Według mnie kodek MPEG 2 w Ulead Workshop 1.3 daje lepszy obraz niż ten z Adobe.
Owszem są zaawansowane programy kodujące w procesie wieloprzebiegowym jak np. Cinema Craft Encoder dające po kompresji lepszy jakościowo obraz ale kosztem znacznie wydłużonego czasu konwersji (dwa lub więcej przebiegów).
Według Darka do autoringu płyty DVD mając już gotowy zmontowany film trzeba użyć aż 3-ch programów: AP do kodowania, Workshop do stworzenia menu i Nero do wypalenia płyty DVD.
Jest to nonsens gdy posiada się Workshop 1.3 - w tym programie zawsze robie kompleksowy autoring płyty tzn. konwersja do MPEG 2, animowane menu z animowanymi czapterami, podkładam tło muzyczne działające w pętli oraz wypalam płytki DVD.
Końcowy rezultat jest b. dobry.
Jestem gotów z kol. Darkiem wymienić się płytami DVD celem porównania rezultatów.


wtorek, 30 września 2003, 23:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 29 marca 2003, 22:52
Posty: 757
Post 
Popieram kol. Tadeusza ja robię podobnie z tym że w programie U.M.F-2
/dużo tańszy co jest b.istotne dla stosujących legalne oprogramowanie/
trochę więcej ograniczeń ale efekt końcowt taki sam jak w Workshopie.
Stosowanie całej gamy programów wcale nie ułatwia pracy i efekt końcowy też jest czasem zaskakujący/ negatywnie- poczytajcie inne posty/

_________________
xxx


środa, 1 października 2003, 09:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 30 maja 2003, 09:40
Posty: 556
Post 
a ja mysle zeby zrobic to tak, powiedzcie mi czy to dobra metoda:
- montaz ums7
- export do mpeg2 z timeline'a ums7
- authoring i wypalenie w workshop'ie

tzn glownie mi chodzi o to czy zastosowanie kompresji bezposrednio z timeline'a media studio ma sens, byz moze sa jakies minusy tej metody o ktorej nie wiem

-------------------------------------------------------------------------------------

przy okazji inne pytanko:
- jak realizujecie zakonczenia plyt, np koniec 1dvd w przypadku gdy imreza jest na 2dvd, tj czy robicie jakies napisy z informacja, jesli tak to jak to zrealizowac w przypadku gdy material bedzie tez nagrywany na vhs (pomiedzy czesciami na kasecie vhs bedzie widoczny fade, aby po tym na dvd wmontowac jakies zakonczenie ?)
hmm mam nadzieje ze to jakos jasno wytlumaczylem :wink:

po prostu material na kasecie idzie "ciurkiem" a na plycie musi byc wmontowany ekran z informacja

sadze ze najprosciej ale najdluzej byloby raz material zgrac do mpeg z planszami i podzialem na plyty, a material dla vhs przeliczyc calosc -> dv i z tego nagrac

ale wlasnie ze wzgledu na czasochlonnosc szukam jakies innej prostej metody


środa, 1 października 2003, 10:00
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Zapomniałem o ważnej rzeczy: eksport z timeline nie kodekiem programu edycyjnego !! ale dobrym nałożonym na niego. Wystarczy zajrzeć we właściwości plików vob większości filmów oryginalnych by dowiedzieć się jaki to kodek jest niemal wszędzie stosowany. Kiedyś poświęciłem się i porównywałem wiele godzin wiele kodeków mpeg2, to masa pracy ale było warto.
W programie edycyjnym na timeline wkładam w połowie materiału transition Cros Disolwe i obnizam dźwięk do min. czy wstawienie nawet małego napisu na końcu pierwszej części proszącego o zmianę płyty na kolejną było by uciążliwe o ile możliwe w Workshopie - projekcja się po prostu urywa :( o co pyta Tommy.


środa, 1 października 2003, 13:59
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 29 marca 2003, 22:52
Posty: 757
Post 
Do T. cały materiał dzielę na połowę , na końcu pierwszej części daję fader i napis koniec Cz. 1. Potem te dwa nowe pliki / 1 plik cześć pierwsza, 2 cz. druga/ importuję do M.F.-2
robię rozdziały i nagrywam na płyty

_________________
xxx


środa, 1 października 2003, 14:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 30 maja 2003, 09:40
Posty: 556
Post 
Montażysta Darek A. napisał(a):
Zapomniałem o ważnej rzeczy: eksport z timeline nie kodekiem programu edycyjnego !! ale dobrym nałożonym na niego.


wiem ze masz na mysli ligos :)
ale... wlasnie tu tkwi problem, pytalem o to, ale nie dostalem odpowiedzi w innym zalozonym przez siebie topicu: otoz czy mozna skorzystac z zewnetrznego kodeka aby wyeksportowac material z timeline'a w UMS7 ?
bo chyba mi pozostaje wobec tego przeliczanie dv i pozniej konwersja dv->mpeg2 kodekiem stand alone


środa, 1 października 2003, 15:22
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 18 września 2002, 11:50
Posty: 79
Lokalizacja: Mazowsze
Post 
Dzięki za porady m.innymi Montarzyście Darkowi.
Wykonuję wszystkie czynności tak jak piszesz ale na stacjonarnych DVD tego nie widać, w komputerze owszem i na etapie projektu też. Stosowałem różne płyty i skutek jest ten sam, może to wina Wokshopa?
Może jeszcze coś dodacie?
Pozdrówka


środa, 1 października 2003, 19:59
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Temat uciekła nam spod kontroli trzeba przyznać. Mimo domyślnego wyboru barwy chaptera wybieranego lub elementu typu "play" czy innego trzeba mu i tak ręcznie przypożądkować te kolory. Miałem na początku ten sam problem, czy przy najeździe na chapter, czy nawet wybranie go nie powodowało zmiany koloru, ani ramki, ani zawartości nie było wiadomo gdzie przemieszczałem się na menu. To naprawdę musi się udać. Będę dzisiaj nagrywał kilka wesel na krążki i przetrenuję dokładnie gdzie co trzeba wybrać i dam ci znać.
- Jeżeli chodzi zaś o kodek Ligos jeżeli jest w wersji jako nakładka na AP, przypuszczam, że jest też na UMS, choć tego nie wiem. Można też oczywiście eksportowany DV skompresować wewnętrznym kodekiem jako samodzielnym programem, ale to się mija z logiką i wygodą pracy, po za tym wymagana jest diabelna przestrzeń dyskowa. Muszę nadmienić, że miewam projekty, których wcalę nie renderuję, ułożony kompletny timeline eksportuję wprost do mpeg2
Pozdrawiam


czwartek, 2 października 2003, 00:32
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Problem rozwiązany vcat !!!
W menu zaznacz dany element chapter, czy inny, który ma się poświetlać przy jajechaniu na niego, przejdź z lewej do sekcji button i zaznacz Attributes. Mamy teraz paletę kolorów i pod nią wybór co też ma nam się podświetlać, czy ramka, zawartość jej, czy też całość. Mamy teraz obok siebie dwie barwy: lewa to kolor po najechaniu na element, prawa po wybraniu go pilotem. W ustawieniach barw na dole jest funkcja: Change button/text colors w niej wybieramy kolejno w pierwszej parze barw lewy i suwakiem ustawiamy stopień przeźroczystości, czyli najlepiej na zero, potem prawy i też zsuwamy Transparency w lewo. Pewnie tutaj miałeś źle :)
Pozdrawiam.


czwartek, 2 października 2003, 12:04
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 18 września 2002, 11:50
Posty: 79
Lokalizacja: Mazowsze
Post 
Wybaczcie - problem okazał się epizodyczny. A zdawałoby się że mój stacjonarny DVD JVC który czyta niemal wszystko poradzi sobie z tym.
Byłem u koleżanki i sprawdziłem u niej na DVD Thomson za 500 zł. i działa wszystko. Ja wiedziałem jak to się robi ale byłem zdziwiony że nie widać wybierania u mnie. Teraz wiem że robiłem wszystko poprawnie - cóż , widać zależy to od odtwarzacza. Ja tymczasem popróbuję na innych płytkach.
Dziękuję wszystkim za cenne rady i pozdrawiam.


czwartek, 2 października 2003, 13:20
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL