Klatkowanie gotowego dvd (Ulead dvd MovieFactory)
Witam
w koncu dotarłem z moimi śmiećmi do końcówki czyli ubraniu ładne szaty wydania dvd.
mam Uleada jw w temacie. Miałem już kiedyś ten sam problem, dopiero 3 płyta sie udała, Z TYM ŻE było to 4 lata temu

i nie pamietam co wtedy zrobiłem!
pliki wyjscowe z vegasa są w formacie .WMV, 1280x720, 30fps, 6mbps.
tak to jest wrzucone do Uleada. Pamietam ,że źle było gdy wyskakiwało okienko "converting(rendering) may take a while". A tak sie też zdazyło tym razem, operacje zajeły mu 2h20min.
To pamietam- gdy Ulead sam sobie konvertowal to pojawialo sie klatkowanie. I nie pamietam jak temu zaradziłem, nie wiem czy wypuściłem inaczej z vegasa, czy wrzuciłem do konvertera.
Trzeba mu podstawić plik którego nie bedzie musiał konvertować. Mam program AnyVideoConverter, sa dwie opcje DVD- pal i ntsc oraz dwa MPEG. Formaty wyjsciowe w tym przypadku to bedzie .mpg
zrobiłem próbną konwersje do dvd pal ,ale mam obawy o spadek jakosci, Kolory wyglądają na bardziej płowe, czarny jest "szarawy" ,no i sa rozmycia które przez cały czas montażu twardo musiałem pieszo kasować przez 'disable resample". Bez sensu żeby po tej robocie ostatecznie mieć "duchy"...
Chciałbym zachować taką jakość jaka jest, bo aż sam sie zdziwiłem jak dobrze moze wyglądać materiał nagrany kompaktem

jedyny problem z frameratem.
aha- na dysku będą tez stare filmy renderowane ze 4 lata temu , 25fps i nie widać klatkowania.
czy to tylko kwestia formatu i konversja na dvd ntsc wystarczy? czy bede musiał renderować te nowsze pliki jeszcze raz w 25fps? Spotkaliście sie z takim problemem?
Bede wdzięczny za rady
Pozdrawiam

EDIT: wlazłem do opcji klipów w pierwszym "kroku" Uleada i na to wygląda ze jest problem z filmami mającymi 30fps. W sumie prozaiczna sprawa