Teraz jest piątek, 17 sierpnia 2018, 04:20




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 W jakiej rozdzielczości nagrywać jeśli i tak bedzie DVD 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 6 marca 2011, 14:50
Posty: 98
Post W jakiej rozdzielczości nagrywać jeśli i tak bedzie DVD
Witam!
Proszę o radę, mam kamerę, która nagrywa w rozdzielczościach
1920x1080 50i lub 1440x1080 50i i zastanawiam się, w jakiej rozdzielczości najlepiej nagrywać skoro i tak obraz będzie skalowany do SD czyli do 720x576 50i.
Do tej pory nagrywałem w FH ale tak sobie myślę, że może lepiej nagrywać w jakości 1440x1080 bo pewnie ma to znaczenie, bo gdzieś coś czytałem o skalowaniu pikseli czy coś takiego. No i więcej by się zmieściło na karcie. Film będzie przerabiany w Pinnaclu ale to chyba nie ma znaczenia.
Proszę mądrzejszych o rozjaśnienie tematu.
Arkus


czwartek, 3 kwietnia 2014, 17:49
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 29 listopada 2011, 19:52
Posty: 341
Post Re: W jakiej rozdzielczości nagrywać jeśli i tak bedzie DVD
A może tak byś zrobił sobie samodzielnie test? Sam dojdziesz do tego jak jest lepiej :)
QB

_________________
Teraz a6500, GoPro6, AG-AC160 i parę innych... OSX 10.10, AP CS6.0


czwartek, 3 kwietnia 2014, 18:54
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 6 marca 2011, 14:50
Posty: 98
Post Re: W jakiej rozdzielczości nagrywać jeśli i tak bedzie DVD
Dzięki za "pomoc".. sam bym na to nie wpadł.
Tylko że ja na swoim tv, ani na monitorze nie widzę różnicy to po pierwsze a po drugie chodzi mi o odpowiedź strikte naukową a nie praktyczną. Bo po co testować to czy tamto, jeśli z założenia to czy tamto jest np. lepsze.


czwartek, 3 kwietnia 2014, 20:41
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 29 listopada 2011, 19:52
Posty: 341
Post Re: W jakiej rozdzielczości nagrywać jeśli i tak bedzie DVD
Arkus napisał(a):
Dzięki za "pomoc".. sam bym na to nie wpadł.
Tylko że ja na swoim tv, ani na monitorze nie widzę różnicy to po pierwsze a po drugie chodzi mi o odpowiedź strikte naukową a nie praktyczną. Bo po co testować to czy tamto, jeśli z założenia to czy tamto jest np. lepsze.

No i już odpowiedziałeś sobie na zadane pytanie. Jeżeli nie widzisz różnicy a wcześniej napisałeś, że "...No i więcej by się zmieściło na karcie…" to widzisz w jakim kierunku iść.

W przypadku konwersji HD do SD ważną rzeczą jest metoda downscalingu - czy to jest bilinear, bicubic czy lanczos - o tym było już wiele napisane nawet i na tym forum - tutaj musisz poszukać to po pierwsze, po drugie musisz wiedzieć jaki downscaling ma twój program edycyjny?
i uważaj na takie odzywki "...Dzięki za "pomoc".. sam bym na to nie wpadł…" nie szukając już zamieszczonych odpowiedzi na twoje pytanie w wielu wątkach na tym forum…
QB

_________________
Teraz a6500, GoPro6, AG-AC160 i parę innych... OSX 10.10, AP CS6.0


czwartek, 3 kwietnia 2014, 23:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: W jakiej rozdzielczości nagrywać jeśli i tak bedzie DVD
nagrywaj w najwyzszej mozliwej jakosci i rozdzielczosci , zawsze potem latwiej jest o stabilizacje, zoomy, moving path czy korekty


piątek, 4 kwietnia 2014, 00:30
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 6 marca 2011, 14:50
Posty: 98
Post Re: W jakiej rozdzielczości nagrywać jeśli i tak bedzie DVD
Qube napisał(a):
Arkus napisał(a):
Dzięki za "pomoc".. sam bym na to nie wpadł.
Tylko że ja na swoim tv, ani na monitorze nie widzę różnicy to po pierwsze a po drugie chodzi mi o odpowiedź strikte naukową a nie praktyczną. Bo po co testować to czy tamto, jeśli z założenia to czy tamto jest np. lepsze.

No i już odpowiedziałeś sobie na zadane pytanie. Jeżeli nie widzisz różnicy a wcześniej napisałeś, że "...No i więcej by się zmieściło na karcie…" to widzisz w jakim kierunku iść.

W przypadku konwersji HD do SD ważną rzeczą jest metoda downscalingu - czy to jest bilinear, bicubic czy lanczos - o tym było już wiele napisane nawet i na tym forum - tutaj musisz poszukać to po pierwsze, po drugie musisz wiedzieć jaki downscaling ma twój program edycyjny?
i uważaj na takie odzywki "...Dzięki za "pomoc".. sam bym na to nie wpadł…" nie szukając już zamieszczonych odpowiedzi na twoje pytanie w wielu wątkach na tym forum…
QB


To, że ja nie widzę różnicy to nie znaczy, że jej nie ma, może mam taki tv, a może na 40" lub większym różnica będzie widoczna. Ja do tej pory nagrywałęm FH a kolega kupił taką samą kamerę i twierdzi, że lepszy obraz SD wychodi jeśli kamerę ustawi na 1440x1080. Też obrabia w Pinnaclu.
A co do szukania w internecie informacji to często kończy się fiaskiem, bo albo znajduje się kilka kompletnie różnych informacji często sprzecznych i wygląda mniej więcej to tak jak poszukiwanie zaginionego Boeinga. A ci co coś wiedzą to nie napiszą, że to jest np. tak czy tak, tylko czepią się, że przecinek jest nie w tym miejscu co trzeba. Jak po kilku godzinach nie znajduję satysfakcjonującej odpowiedzi to nie marnuję czasu tylko zadaję pytanie.


Ostatnio edytowano piątek, 4 kwietnia 2014, 09:17 przez Arkus, łącznie edytowano 2 razy

piątek, 4 kwietnia 2014, 09:07
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 6 marca 2011, 14:50
Posty: 98
Post Re: W jakiej rozdzielczości nagrywać jeśli i tak bedzie DVD
Degenerado napisał(a):
nagrywaj w najwyzszej mozliwej jakosci i rozdzielczosci , zawsze potem latwiej jest o stabilizacje, zoomy, moving path czy korekty

Ok, dzięki tego nie wziąłem wcześniej pod uwagę.


piątek, 4 kwietnia 2014, 09:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2008, 15:45
Posty: 849
Lokalizacja: Katowice
Post Re: W jakiej rozdzielczości nagrywać jeśli i tak bedzie DVD
Ogólnie to Degenerado ma rację, ale tym razem nieszczególnie :)
Bo różnica między 1920x1080 a 1440x1080 w wielkości klatki (po konwersji anamorficznej) jest... żadna. Nic Ci to nie da ani przy cropie, ani przy stabilizacji.

Ja bym został przy 1440x1080 - więcej miejsca, a i komp będzie chodził troszkę szybciej.

_________________
pozdrawiam,

Marcin
Wesela na Śląsku
VideoKrupski.pl


piątek, 4 kwietnia 2014, 17:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: W jakiej rozdzielczości nagrywać jeśli i tak bedzie DVD
ja nie porownuje tych konkretnych rozdzielczosci tylko kieruje sie po prostu ta zasada, tak jak i utrzymaniem fieldow , brakiem rekompresji itp, trzymasz sie tego to wiesz na czym stoisz


piątek, 4 kwietnia 2014, 17:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 11 kwietnia 2004, 08:12
Posty: 528
Lokalizacja: Lipsko
Post Re: W jakiej rozdzielczości nagrywać jeśli i tak bedzie DVD
MKmagic napisał(a):
Ogólnie to Degenerado ma rację, ale tym razem nieszczególnie :)
Bo różnica między 1920x1080 a 1440x1080 w wielkości klatki (po konwersji anamorficznej) jest... żadna. Nic Ci to nie da ani przy cropie, ani przy stabilizacji.

Ja bym został przy 1440x1080 - więcej miejsca, a i komp będzie chodził troszkę szybciej.


A nie zgodzę się z Tobą :D Sam nagrywam w maksymalnej rozdzielczości i jak wiem, że docelowo materiał DVD będzie priorytetem to często pomagam sobie cyfrowym powiększeniem na etapie montażu, niektóre nudniejsze kadry "poprawić", a które to przy nagrywaniu na żywca zawsze się trafią. Na DVD różnicy praktycznie nie widać, a prezentacja gadającej gęby jest o wiele lepsza jeśli co kilka (naście) sekund kadr się zmieni na zbliżenie jakby to było z drugiej kamery :)

_________________
Kliknij koniecznie http://www.pajacyk.pl
A tu też możesz zaglądnąć :-) http://www.sylwekkuna.com aktualizowana 14.06.2016
Panasonic GH2, ZOOM H2, STEADYCAM


piątek, 4 kwietnia 2014, 20:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2008, 15:45
Posty: 849
Lokalizacja: Katowice
Post Re: W jakiej rozdzielczości nagrywać jeśli i tak bedzie DVD
SylwekK, ale 1080 Ci zostaje! Różnica jest TYLKO w szerokości piksela i interpretacji jego przez system. Więc defacto różnicy nie będzie.
W materiale wyjściowym znów wrócisz do kompresji anamorficznej. Zatem TYLKO i WYŁĄCZNIE na etapie montażu wyjdzie różnica. A ta... co ma klienta obchodzić?

Swoją drogą z HD do SD jaki crop zrobisz? O ile? Ja bym nie kleił tak małych różnic w kadrowaniu. Ale... Twój cyrk, Twoje małpy. :)

_________________
pozdrawiam,

Marcin
Wesela na Śląsku
VideoKrupski.pl


sobota, 10 maja 2014, 17:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 11 kwietnia 2004, 08:12
Posty: 528
Lokalizacja: Lipsko
Post Re: W jakiej rozdzielczości nagrywać jeśli i tak bedzie DVD
W matematyce nic nie ginie. 1920/720=2,66.., 1080x576=1,875 czyli jeśli powiększę kadr max 250% to po konwersji jakość tego fragmentu będzie tylko nieznacznie gorsza i zauważy to raczej wprawne oko. Staram się 200% nie przekraczać (a i tak robię to sporadycznie w krytycznych sytuacjach) i taka wartość jest praktycznie niezauważalna w stracie ostrości tym bardziej, że traktuję taki fragment dodatkowo bardzo delikatnym wyostrzeniem i praktycznie idealnie zlewa się z obrazem bez powiększenia. Zrób doświadczenie :)
Poza tym EDEK ma to do siebie, że z urzędu zmiękcza obraz co powoduje dodatkowe zamaskowanie owego powiększenia. Z tego co zauważyłem powiększenie obrazu video w ediusie działa tak samo jak skalowanie olbrzymich zdjęć czyli wydziela ich fizyczny fragment pikseli.
Odbiegając lekko od tematu - co ciekawe kiedy na plaźmie najpierw pokazuje młodym wersję obrazu DVD mówiąc, że nagrywam w HD są zachwyceni obrazem, a dopiero po chwili uświadamiam ich, że to tylko DVD :lol: a kiedy już widzą to samo w HD i znowu powrót do DVD już widzą różnicę 8) . A miałem raz klientkę, która stwierdziła, że lepiej jej się wersja DVD podoba bo taki łagodniejszy obraz i ...zmarszczek nie widać... kobiety :mrgreen:

_________________
Kliknij koniecznie http://www.pajacyk.pl
A tu też możesz zaglądnąć :-) http://www.sylwekkuna.com aktualizowana 14.06.2016
Panasonic GH2, ZOOM H2, STEADYCAM


sobota, 10 maja 2014, 18:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 10 sierpnia 2010, 16:24
Posty: 442
Lokalizacja: Mazury
Post Re: W jakiej rozdzielczości nagrywać jeśli i tak bedzie DVD
no i miała kobieta racje :p , w HD każda niedoskonałość się uwidoczni :wink:

_________________
szczęsliwej drogi już czas...


sobota, 10 maja 2014, 23:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 13 sierpnia 2010, 22:19
Posty: 452
Lokalizacja: Dolny Śląsk
Post Re: W jakiej rozdzielczości nagrywać jeśli i tak bedzie DVD
Że pozwolę się włączyć do tego tematu, w takim razie (w tym konkretnym przypadku) po ingerencji typu powiększenie, wyostrzenie etc. przed konwersją do DVD zmieniacie projekt na SD czy konwertujecie z projektu HD (mam na myśli algorytm lanczos)?

_________________
Życie to nie wytwór Mircosoftu tu Ctrl+Z nie zadziała!


poniedziałek, 12 maja 2014, 22:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 grudnia 2008, 18:08
Posty: 594
Lokalizacja: woj. Śląskie
Post Re: W jakiej rozdzielczości nagrywać jeśli i tak bedzie DVD
Mam ustawiony preset w Lanczos3 i przełączam go z HD przed kompresja do DVD

_________________
Canon C100 mk2, Canon 5D mk4, PANASONIC AG-AC90EJ,


poniedziałek, 12 maja 2014, 23:37
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL