Teraz jest poniedziałek, 20 sierpnia 2018, 03:58




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Co robie źle???? 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Co robie źle????
Witam.
Mam pytanie odnośnie jakości zgrywanego materiału z kamery cyfrowej.
Gdzie osiągne jego najlepszą jakość zgrywają materiał przez kompa czy bezbośrednio nagrywając na stacjonarną nagrywarke???? Chodzi mi głównie o jakość filmu wiem że nagrywarka komp. daje więcej możliwości typu wstawianie menu, podkładanie dzięku itd... Chodzi o jakość obrazu.
Może coś robie nie tak więc prosze mnie poprawić. Zgrywam z kamery po fire wire do kompa programem scenalyzer 2.1 lub DVIO. potem materaił obrabiam w DVD workshop 1.3 lub DVD factory 2.0 i w tym programie wypalam płytke. TO znaczy zapisuje to na twardym dysku bo nie mam jeszcze nagrywarki DVD. JAkość tego materiału wg mnie jest beznadziejna. Obraz jest niewyraźny, detale czy krawędzie przedniotów nie są ostre i nie chodzi tu o przeplot. Poprostu to wygląda jak bym nagrał obraz w małej rozdzielczości i powiększył bym na cały ekran. Myślałem że coś jest nie tak ze zgrywanym materiałem ale jest on w pełnym palu 720x... Godzina materiału zajmuje ok 13 GB. Wydawało mi się że obraz po zgraniu do kompa będzie jakości takiej jak widze w TV po podłączeniu kamery. Tak zachwalacie jakość obrazu po zrzuceniu do kompa ja jakoś jej nie widze, może coś źle robie?????
Zapytacie jaki sprzęt więc pisze kamera JVC DV4000, komp procek 2.9 GHz pamięć 512 MB, płyta główna z fire wire Asus P4PE Delux
Dzięki za odpowiedź.....


sobota, 11 października 2003, 12:57
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
Jakość materiału DVD zależy od użytego encodera i bitrate'u w jakim się taki film skompresuje. W stacjonarnych nagrywarkach DVD takie enkodery to rozwiązanie nie programowe, ale sprzętowe - co wcale nie znaczy że dają w efekcie obraz lepszej jakości.
Z tego co napisałeś wnoskuje że tracisz na jakości przy kompresji z DV do MPEG'a. Używając w tym celu innych programów (Adobe Premiere, UMS Pro) będziesz miał mozliwość zainstalowania sobie dowolnego encodera jak wtyczki, lub w wersji stand-alone - o ile oczywiście bedziesz go posiadał. Każdy z nich daje obraz innej jakości - ogólnie rzecz biorąc - im większy bitrate ustawisz tym film będzie ładniejszy, ale mniej sie go zmieści na płytce. Przypuszczam że wina leży w konfiguracji encodera w UMF2, lub UDVDworkshop.
Jakoś materiału zrzuconego na kompa NIE MOŻESZ oceniać na monitorze ;P Spróbuj zgrać sobei to spowrotem na kasetke i odtworzyć normalnie a zobaczysz że jekość jest w porządku (przed kompresjią do MPEG'a oczywiście).

PS. Nie wiem jak workshop, ale MovieFactory zrzuca materiał z kamery do MPEG'a w czasie rzeczywistym - nie musisz więc tracić czasu na Scenalyzera i póżniejszą kompresje.


niedziela, 12 października 2003, 14:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Dzięki za odp.
Mówisz nie oceniać tego.
Jakoś tego co jest zapisane na dysku w DV a przed obróbką w oprogramach ULEAD jest taka sama. Wiem o bitrate'u ustawiam na max czyli 8000. I jakość po stworzeniu płyty DVD jest taka sama jak zrzutu na dysku w postaci DV. Może i masz racje żeby potem ten materiał z dysku zgrać jeszcze raz na kamere i zobaczyć tego jakość. Czy nie ma strat.... W takim razie jak jest z orginalnymi filmami DVD przecież po zrzuceniu tego filmu na kompa i cofnięciu, przejście z DVD na DV film ma lepszą jakość od tego zgrywanego z kamery. Parametry obu filmów są takie same więc dlaczego te z kamery źle wyglądają???? Może na jakość zrzutu DV ma wpływ kontroler fire wire. Wydawało mi się że lepszy będzie kontroler będący odrazu na plycie głównej niż dokupiony i umieszczony w slocie PCI. Dęde próbował dalej... ale nadal licze na cenne rady...


niedziela, 12 października 2003, 18:15
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 29 marca 2003, 22:52
Posty: 757
Post 
Koledzy jeszcze raz zwrócę uwagę że wszystko zależy od materiału wejściowego, to co macie na płytach DVD z filmami jest z filmów realizowanych kamerą filmową na taśmie światłoczułej, żadna kamera DV a szczególnie amatorska takiej jakosci nie posiada wię i efekt tak jak wcześniej.

_________________
xxx


niedziela, 12 października 2003, 18:35
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 29 marca 2003, 22:52
Posty: 757
Post 
Koledzy jeszcze raz zwrócę uwagę że wszystko zależy od materiału wejściowego, to co macie na płytach DVD z filmami jest z filmów realizowanych kamerą filmową na taśmie światłoczułej, żadna kamera DV a szczególnie amatorska takiej jakosci nie posiada więc i efekt tak jak wcześniej.

_________________
xxx


niedziela, 12 października 2003, 18:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Ok ok.........
Domyślam się że nie osiągne tej jakości.
Załóżmy ze materał wejściowy jest dobry, który mnie satysfakcjonuje. Po obejrzeniu filmu z kamery na TV (SVHS) obraz jest wyraźny z dobrym nasyceniem kolorów i ostrością. Oświetlenie też jest dobre bo był nakręcany w plenerze przy słonecznej pogodzie. Można powiedzieć obraz "żyleta".
Chce jedynie by jakość jego była taka sama po zapisie na twardy dysk. Kolega wcześniej pisał żeby nie oceniac jakości materiału na monitorze komputera. Dlaczego??? To znaczy że nie osiągne dobrej jakości na komputerze? Dobra jakość będzie widoczna tylko na ekranie TV po puszczeniu z DVD?
Witku wiem że jesteś tu jakimś autorytetem masz doświadczenie w tej dziedzinie. JA dopiero stawiam pierwsze kroki i nie podoba mi się to co widze. NIby zapis cyfrowy wydaje się że jakość powinna być ok ale po zgraniu materiału na kompa nie wielka jest różnica między materiałem zgranym z kamery cyfrowej przez wej fire wire a obrazem zgranym z kamery analogowej przez karte wideo.
Jest możliwe uzyskanie czystego obrazu w komputerze (takiego jak w TV z kamery). Materiał jest zgrywany w rozdzielczości 720x.... więc dlaczego po powiekszeniu filmu na cały ekran siada rozdzielczość. Krawędzie przedmiotów stają się nie wyraźne występuja mroczki itd.
Dzięki za zainteresowanie :))))


niedziela, 12 października 2003, 20:22
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 29 marca 2003, 22:52
Posty: 757
Post 
Napisałeś że jakośc siada po zgraniu do komputera, przeprowadź taki test - zgraj materiał ,zrób malutki montaż i zapisz go na taśmie DV, zobacz czy obraz jest identyczny z oryginalnym nagraniem jeśli tak to znaczy że komputer i konfiguracja programu jest O.K.
Obraz video na ekranie monitora wygląda inaczej niż w telewizorze i to jest normalna sytuacja, jeśli obraz zgrany z komputera różni się od oryginału to znaczy że coś masz skopane.
Napisz o efektach tego testu może da się ustalić co można poprawić.
Pozdrawiam

_________________
xxx


niedziela, 12 października 2003, 21:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Dzięki dziś sobie zrobie próbe ze zgraniem materiału na kamere z kompa i sprawdze jakość.
Ale i tak coś jest nie tak jeżeli zgram z kamery prosto na stacjonarne DVD Panasonic DMR-HS2 to jakość obrazu jest dobra taka jak z podglądu na TV (SVHS) pododobna jakość będzie potem jak tą płyte DVD puszcze na DVD w kompie. WIęc dlaczego jak zgrywam do kompa tej jakości nie osiągne???? Kodowanie sprzętowe jest lepsze od programowego?


poniedziałek, 13 października 2003, 07:56
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 29 marca 2003, 22:52
Posty: 757
Post 
Jeśli wszystko jest dobrze zestawione to różnicy nie powinno być żadnej.
/DVD z komputera i stacjonarnej nagrywarki/

_________________
xxx


poniedziałek, 13 października 2003, 11:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
no nic spróbuje i zobaczymy co z tego będzie.


poniedziałek, 13 października 2003, 11:10
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
Obraz na monitorze zawsze będzie gorszej jakości niż na telewizorze, gdyż obraz zgrywany kamerą POSIADA PRZEPLOT, a monitor z zzasady działania nie nadaje sie do wyświetlania obrazu z przeplotem. To co wygląda brzydko na monitorze, na telewizorze będzie wyglądało tak jak oryginał ! Pozatym Windows Media Player odtwarza pliki DV w rozdziałce o połowe niższej. (God bless Microsoft ;) ) Normalne filmy (pełnometrażowe produkcje np) nagrywane są w zupełnie innej technologii (np. bez przeplotu) pozatym najczęściej w proporcjach 16:9. Dlatego nie można porównywać jakości nagrań amatorskich (DV) skompresowanych do MPEG'a do filmów DVD z Hollywood". Takiej jakości nigdy nie osiągniesz nigdy.


poniedziałek, 13 października 2003, 14:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Witam.
No i zgrałem powrotem film z dysku na kamere. Film po zgraniu jest zbliżona jakością do orginału prawie identyczna. Więc strat przy przenoszenium z kamery do kompa nie ma. W takim razie dlaczego w kompie źle wygląda obraz??? Na zdrowy rozum jeżeli film jest zapisany w rozdzielczości 720x576 to w rozdzielczości monitora 15" 800x600 powinno być go widac dobrze. A zachowuje się jak by film miał o połowe mniejszą rozdzielczość 352x288 i podczas odtwarzania wszystko się rozmywa i nie chodzi o przeplot.
Trzeba się z tym pogodzić że w kompie już taka jakość pozostanie???
Pytanie czy po wypaleniu płytki DVD będzie w TV dobrze???
Mam takie wątpliwości bo przymierzam się do kupna nagrywarki DVD i zastanawiam się czy lepiej kupić stacjonarną czy do komputera????
Wiadomo komputerowa znajdzie wiecej zastosowań, ale czy jakość będzie naprawde dobra?
Dzięki za odpowiedzi....
Pozdrawiam....


poniedziałek, 13 października 2003, 20:57
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 29 marca 2003, 22:52
Posty: 757
Post 
Jakość powinna być identyczna nie zbliżona, nagrywarki stacjonarne nagrywają tak samo jak komputerowe, rozdzielczość monitora ustaw
na np. 1280x960.
Pozdrawiam.

_________________
xxx


poniedziałek, 13 października 2003, 21:27
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 18 września 2002, 11:50
Posty: 79
Lokalizacja: Mazowsze
Post 
Chyba musisz się z kimś spotkać i ten ktoś musi ci sprawdzić co masz i do czego co służy. Przede wszystkim nie wiem czy masz jakąś kartę video ale pomijając to obraz zrzucony z DV przez fire... do formatu DV musisz mieć identyczny, po obróbce w dowolnym programie edycyjnym i zapisie do DV jest jakość wciąż równa jakości wsadu (to się właśnie nazywa edycja bezstratna) materiał został skompresowany w kamerze na kasecie w stosunku 5:1 i już więcej się nie dzieje. Potem robisz authoring w czymś np. w U-Workshop 1.3 i ustawiwszy odpowiedni biterate masz płytkę DVD. Ja zapisuję max 1.5 godziny na płytce i jakość na telewizorze mam wzorową. Oczywiście nie ma takiej głębi i ciepła jak na filmach z wypożyczalni ale to już było omawiane natomiast absolutnie nie widać żadnej kompresji.
Natomiast kwestia nagrywarki to bezwarunkowo kupuj nagrywarkę komputerową - więcej możliwości za mniejsze pieniądze.
Chyba że pojawią się pytania na które znowu nie będziesz znał odpowiedzi.
Zawsze wszystko testuj na różne sposoby a znajdziesz sam rozwiązanie i to zostanie w głowie - to się nazywa doświadczenie. Jednak zawsze diabeł tkwi w szczegółach - proponuję aby fachowiec obejrzał twój sprzęt a problem się rozwiąże - to na pewno jakiś epizod.
pozdrawiam


wtorek, 14 października 2003, 09:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Dzieki Vcat.
Wszystko jest ok materiał zgrany z kamery na dysk po obróbce i ponownym zgraniu na kamere niczym sie nie różni. Więc nie ma żadnych strat to wiem sprawdziłem więc ze sprzętem jest wszystko ok. Chodzi mi tylko o to że obraz wkompie tego filmu nie odzwierciedla tej jakości jaką ma. Pisałem wcześniej co z tym obrazem jest nie tak. Mówicie mi że tak powinn być i że jak wtypale sobie płytke DVD to na stacjonarnym DVD na TV będzie ok. Być może tak będzie naprawde.
Mam tylko pytanie co zrobić żeby to co widze w komputerze było dobrze widziane na full ekranie. Po stworzeniu płyty DVD na twardym dysku jakość pozostaje taka sama czyli nadal obraz mało ostry.
Znajomy właśnie mi przyniusł film z wesela nagrany przez gostka który tym zajmuje sie zawodowo. I szczerze mówiąc jakość tego filmu mino oglądania na TV jest tej samej jakości co widze teraz u siebie w kompie. Stąd te moje pytania. Z tego co widze płyta stworzona była w programie Pinnacle film 100 minut.


wtorek, 14 października 2003, 11:50
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL