Teraz jest wtorek, 14 sierpnia 2018, 20:21




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 DVD workshop - kilka pytań początkującego 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 4 czerwca 2003, 11:34
Posty: 306
Lokalizacja: Szczecin
Post DVD workshop - kilka pytań początkującego
Muszę wybrać program do autoringu dvd i mam do kolegów kilka pytań:
1.Czy eksportując plik z Adope premiere 6.5 format ma być DVD (m2v) czy mpeg2.
2.Czemu wrkshop nie widzi pliku m2v(dvd) a np. dvdit widzi.
3.Czy eksporowane pliki z AP 6.5 mają być razem zdźwiękiem czy osobno
4.Czy workshop jeszcze raz przelicza pliki mpeg2?
5.Czy płyty można wypalać w Nero czy lepiej w workshopie odrazu
6. I jak z odtwarzaczami stacjonarnym, czy płyta zrobiona w workshopie na dobrym nośnikku chodzi na stacjonarnym playerze.

Z góry dziekuję za porady


środa, 15 października 2003, 08:27
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 19 sierpnia 2003, 21:44
Posty: 187
Post 
1 jeżeli planujesz zrobić płytkę w Workshopie to plik musi być mpg2, dla DVDit nie ma znaczenia.
2 bo DVDit dostałeś kupując kartę do montażu :lol:, więc dziwny byłby to program, który nie obsługuje formatów oferowanych przez kartę.
3 wybór należy do Ciebie. Plik zapisany razem zajmuje mniej miejsca.
4 jak każdy program, którym wypalasz płytki dla stacjonarnych odtważaczy.
5 możesz wypalać w Nero o ile jest to wersja z odpowiednio wysokim nr chyba 5.5 obsługuje DVD. Workshop oferuje dużo większe możliwości autoringu DVD, animowane menu+muzyczka, chaprety itp.
6 zależy od odtważacza, ale większość nowych radzi sobie bez zarzutu z płytami DVD-R czy DVD+R, jeżeli klient powie ci, że ma odtważacz Philipsa to masz pewnośćże musisz nagrać płytę DVD+R.


środa, 15 października 2003, 09:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
AD.1 to zależy od programu do authoringu - jaki format przyjmuje

AD.2 Spróbuj ręcznie zmienić mu rozszerzenie np. na mpg albo na mpeg i wtedy otworzyć w workshopie. Powinno pomóc.

AD.3 Patrz AD.1 ;)

AD.4 Wszystko zależy od ustawień i dot. to wszystkich programów - nie tylko Workshopa

AD.5 Lepiej chyba odpuścić sobie Nero

AD.6 Wszystko zależy od formatu w któym została wypalona płyta i od konkretnego modelu odtwarzacza.


środa, 15 października 2003, 18:20
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 19 sierpnia 2003, 21:44
Posty: 187
Post 
jeesoo napisał(a):
AD.1 to zależy od programu do authoringu - jaki format przyjmuje

AD.2 Spróbuj ręcznie zmienić mu rozszerzenie np. na mpg albo na mpeg i wtedy otworzyć w workshopie. Powinno pomóc.

AD.3 Patrz AD.1 ;)

AD.4 Wszystko zależy od ustawień i dot. to wszystkich programów - nie tylko Workshopa

AD.5 Lepiej chyba odpuścić sobie Nero

AD.6 Wszystko zależy od formatu w któym została wypalona płyta i od konkretnego modelu odtwarzacza.

1- Racja przyznaję się bez bicia
2- takiego myku nie próbowałem
3- to zależy od codeka nie od programu do autoringu i zazwyczaj jest możliwość zmiany wash&go albo nie
4- przelicza zawsze każdy program przynajmniej dżwięk + menu plus animacje w menu, itd
5- jak ktoś chce uzyskać profesjonalny efekt to oczywiście
6- zgadza się DVD-R to jeden z formatów jak i DVD-RW, DVD+R/RW to następne.
Mój sprzęt nie odtważa rzadnego z nich. Kumpla DVD-R działa, a +R nie, inny znajomy odtwarza wszystko co włoży DVD-R/RW, DVD+R/RW, a nie spotkałem sprzętu Philipsa, który by miał problemy z DVD+R
PS.
jeesoo jeżeli używasz workshopa do autoringu to będę miał kilka pytań OK?


czwartek, 16 października 2003, 01:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
Używam MovieFactory 2 :P


czwartek, 16 października 2003, 08:36
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 19 sierpnia 2003, 21:44
Posty: 187
Post 
:cry: wielka szkoda.


czwartek, 16 października 2003, 22:59
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Małe sprostowanie do odpowiedzi 4 - jeżeli materiał mpeg2 jest z ściśle określonym formacie (rozdzielczość, kompresja dźwięku) nie jest koniczene, a nawet nie wskazane ponowne kompresowanie materiału. Chcąc zaś utworzyć obraz płytki DVD dla Nero odbędzie się szybka konwersja wszystkiego do postaci *.vob oraz *.ifo utworzonych w dwu charakterystycznych dla DVD folderach, ale to nie jest kompresowanie.


czwartek, 16 października 2003, 23:08
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 19 sierpnia 2003, 21:44
Posty: 187
Post 
Panie Darku nie miałem na myśli kompresji tylko zmiany formatu pliku do "jadalnego" przez odtwarzacze stacjonarne (a to niestety troszkę trwa) czyli chodzi dokładnie o konwersję.


piątek, 17 października 2003, 00:07
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Jakakolwiek konwersja pliku mpeg2, która trwa długo wiąże się z jego rozkompresowaniem i ponowną kompresja, zaś konwersja zmieniająca format tego pliku na zrozumiały przez DVD trwa błyskawicznie (materiał 2 godziny około 3-4 min) bynajmniej u mnie i tu mpeg2 zostaje podzielony na kilka około jedno gigowych plików *.vob i obok leżących plików *.ifo z zapisamymi wszelkimi dodatkami typu menu, indeksy itp. Reasumując jeżeli Workshop otrzyma plik mpeg2 zgodny ze standardem DVD nie trzeba go przeliczać, a konwersja zmieni jedynie jego postać w zaledwie parę minut, lecz aby zrezygnować z przeliczania musimy być pewni jego zgodności (program nie testuje pliku).


piątek, 17 października 2003, 00:25
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 19 sierpnia 2003, 21:44
Posty: 187
Post 
To właśnie miałem na myśli :D , moja wielka, bardzo wielka wina, że nie napisałem jak długo to trwa 8) .


piątek, 17 października 2003, 00:47
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 4 czerwca 2003, 11:34
Posty: 306
Lokalizacja: Szczecin
Post 
Dziękuję za wszystkie porady.
Ale jak to teraz zrobić żeby workshop przeliczył menu anie przeliczał pliku mpeg2. Czy wogóle menu jako twór workshopa jest przeliczane ?


piątek, 17 października 2003, 10:39
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL