Teraz jest wtorek, 14 sierpnia 2018, 13:01




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 Problem z ustawieniem Chaptera w Encore 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 16 kwietnia 2015, 11:09
Posty: 30
Post Problem z ustawieniem Chaptera w Encore
Witam. Mam problem z ustawieniem Chaptera w Encore tam gdzie chce. Zauważyłem że problem ten występuje tylko gdy w Encorze wrzucę na Timeline plik w formacie MPEG2-DVD z renderowany wcześniej w Premierce(na plikach innych formatów chapter da się przesuwać i ustawiać w miejscach które mi odpowiadają). Jak każdy pewnie, próbuje ustawić chapter gdy w pliku jest zaciemnienie :), i ni cholery na daję rady, albo chapter ustawi się sekunde dalej albo pół sekundy do tyłu. Nigdy tam gdzie chce. Co robię źle. Może trzeba coś odznaczyć, zaznaczyć jakąś funkcję? poradźcie!!! pozdrawiam


czwartek, 30 lipca 2015, 14:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 29 listopada 2011, 19:52
Posty: 341
Post Re: Problem z ustawieniem Chaptera w Encore
Jeżeli użyjesz plików wejściowych wideo, które encore musi sobie przeliczyć do formatu mpeg2 i wstawisz chaptery tam gdzie chcesz to materiał tak zostanie skompresowany, że w miejscach chapterów pojawią się klatki powiedzmy "kluczowe" typu I (odsyłam do informacji o formacie mpeg2 - wiki), we wcześniej skompresowanych materiałach wideo mpeg2 (np.:AP) klatki typu I są ustawiane "automatycznie" - kompresor dostosowuje strukturę klatek do treści wideo. Rozpoczęcie dekompresji obrazu wideo zaczyna się zawsze od klatki typu I, dlatego zaznaczony chapter jest z marszu powiązany z klatką typu I… Mając do dyspozycji ustawienia kompresji mpeg 2 możesz pokusić się o takie ustawienie, gdzie klatek typu I będzie więcej, ale wiązać się to może z gorszą jakością obrazu czy nawet z brakiem możliwości odtworzenia materiału wideo - format DVD-Video również rządzi się swoimi prawami… :)
QB

_________________
Teraz a6500, GoPro6, AG-AC160 i parę innych... OSX 10.10, AP CS6.0


czwartek, 30 lipca 2015, 15:57
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 16 kwietnia 2015, 11:09
Posty: 30
Post Re: Problem z ustawieniem Chaptera w Encore
troszkę to skomplikowane jak dla początkującego :). Czyli mam rozumieć że da się coś z tym zrobić ale stracę na jakości?


czwartek, 30 lipca 2015, 17:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1907
Lokalizacja: Opole
Post Re: Problem z ustawieniem Chaptera w Encore
Dorabianie ideologii do niemocy jakiegokolwiek programu jest nadużyciem samym w sobie, mające w sobie sporo gównoprawdy.
To akurat jest bardzo nieskąplikowane. Encore to jedyny znany mi program do authoringu nie potrafiący wstawić chaptera tam gdzie się chce bez ponownego przeliczania całości.
Po prostu użyj dowolnie innego takiego programu, a Twoje filmy nie będą tracić na jakości. Encore ma sens tylko i wyłącznie z dynamic linkiem i edytorem potrafiącym na etapie wypuszczania filmy wybrać konkretne miejsca z klatką kluczową(czytaj durnoctwo).

_________________
Obrazek


czwartek, 30 lipca 2015, 18:30
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 16 kwietnia 2015, 11:09
Posty: 30
Post Re: Problem z ustawieniem Chaptera w Encore
Juz nie kumam :), czyli da się coś z tym zrobić, czy nie, żeby można było ustawiać chapter tam gdzie się chce. Tak zawikle piszecie że naprawdę nie rozumiem o co wam chodzi hehe. Proszę o krótka odpowiedź tak albo nie. pozdro achhh i o co chodzi z tym dynamic linkiem o którym napisał kolega?


czwartek, 30 lipca 2015, 19:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1907
Lokalizacja: Opole
Post Re: Problem z ustawieniem Chaptera w Encore
1 Tak jeśli:

a Jeszcze raz przeliczysz cały film w Encore.
b Eksportujesz dynamic linkiem z Premiere.
c Twój edytor przy eksporcie wstawił klatki kluczowe w miejsce chapterów.
d Nie przeszkadza ci metoda chybił tragił w wstawianiu chapterów.

2 Nie jeśli zależy Ci aby film nie został ponownie przeliczony, a chaptery znajdowały się dokładnie tam gdzie chcesz.

_________________
Obrazek


czwartek, 30 lipca 2015, 19:45
Zobacz profil
Online
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Problem z ustawieniem Chaptera w Encore
czytam...czytam... durnoctwo

"As part of transcoding to the MPEG‑2 compression scheme for DVD projects, video footage is divided into contiguous groups of pictures (GOPs), which range from 4 to 20 frames per group. Playback of any frames within the GOP must begin from the start of the GOP, the GOP header. For this reason, when you insert a chapter point, Encore places it at the closest GOP header prior to the current frame. If a chapter point already exists at the prior GOP header, the program places it at the next GOP header. The time ruler displays GOP headers as gray vertical lines along the bottom edge of the ruler. The Monitor panel lets you skip forward or back to the next GOP header."

opis z instrukcji encorea


czwartek, 30 lipca 2015, 20:13
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 16 kwietnia 2015, 11:09
Posty: 30
Post Re: Problem z ustawieniem Chaptera w Encore
no to zarąbiście, po przetłumaczeniu wychodzi na to że w enkorze nie da rady w formacie mpeg2 stawiać czapterów gdzie się chce . Czaptery ustawiają się co ileś klatek. Chyba ze coś źle rozumiem z tego angielskiego opisu. Lipa na maksa z tym Enkorem.


czwartek, 30 lipca 2015, 21:39
Zobacz profil
Online
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Problem z ustawieniem Chaptera w Encore
ale w czym masz problem, użyj innego oprogramowania


czwartek, 30 lipca 2015, 21:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1907
Lokalizacja: Opole
Post Re: Problem z ustawieniem Chaptera w Encore
I że program do authoringu nie radzi sobie, uwaga z authoringiem to nie durnoctwo? A co profesionalizm? Młotek, który wbija co czwarty, dwudziesty gwóźdź...
Gdyby jeszcze jakiś program sobie nie radził, ale nie, nie trafiłem na taki...

_________________
Obrazek


czwartek, 30 lipca 2015, 21:50
Zobacz profil
Online
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7233
Lokalizacja: wawa
Post Re: Problem z ustawieniem Chaptera w Encore
A programy do edycji video radzą sobie z edycją video ? Wg. ciebie od młotka zależy ile i co który gwóźdź wbije ? gratulacje toku rozumkowania


czwartek, 30 lipca 2015, 22:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 maja 2010, 11:05
Posty: 1907
Lokalizacja: Opole
Post Re: Problem z ustawieniem Chaptera w Encore
Nie od młotka, tylko młotkowego, którego gwoździa chce wbić :)
Dzięki za gratulacje, doceniam to ;)

_________________
Obrazek


czwartek, 30 lipca 2015, 22:35
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 14 września 2005, 10:38
Posty: 26
Lokalizacja: Wawa
Post Re: Problem z ustawieniem Chaptera w Encore
PROSZĘ PILNIE O POMOC! CHAPTER PLAYLIST


tworzę chapter playlist oddzielnie od zwykłego odtwarzania i niezależnie jak ułożę chaptery na liscie ,to na dvd każdy kolejny odtwarzany jest płynnie na każdym odtwarzaczu, ale wersja Blue Ray przycina na każdym znaczniku chaptera dzieje się to tylko już po stworzeniu wersji BR, w programie idzie płynnie? ????

_________________
W Życiu Cięcie Klatek zrobisz tylko BROVAREM.


piątek, 26 lutego 2016, 19:45
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL