Teraz jest poniedziałek, 17 maja 2021, 03:47




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 Blu-ray a 4K !!!! 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 29 marca 2008, 13:42
Posty: 112
Post Re: Blu-ray a 4K !!!!
Super, wspólnie doszliśmy do konsensusu. HD tak, ale z 4K klops.
A ten sponiewierany odtwarzacz UHD przynajmnie pozwala na wtyknięcie USB z HEVC.
Pozdrawiam, może ktoś mądrzejszy od nas coś bąknie.
Desperado pyknął jakiś link ale kompletnie nic z niego nie wynika.
Może w międzyczasie zaciągnął trochę nowej wiedzy.

_________________
Windows 10, HP Z820, 2 x E5-2697 v.2, Nvidia RTX4000, Avid Composer 2020.5, Symphony Option, Adobe Production Suite CC, Boris Red 5.6, BCC 13, Boris Saphire 11, TMPGenc 7


piątek, 11 listopada 2016, 23:28
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5213
Post Re: Blu-ray a 4K !!!!
Nie jestem mądrzejszy pod jakimkolwiek względem, ale:
Kod:
Nie ma problemu aby odtworzyć z wejść mojego odtwarzacza UHD. Ale mnie interesują płyty, ja jestem dziadek i mam stare przyzwyczajenia.

Też nie jestem młodzieńcem i wiem że wmówiłeś sobie te przyzwyczajenia.
Grymasisz po prostu. :wink:
Dowód? Proszę: Nie chcesz DVD, a 4K, czyli się rozwijasz i akceptujesz nowości.
Zaakceptuj dysk na USB (najlepiej SSD na USB 3) jako medium.
Zobaczysz że jest wygodniejszy od płytek.
No i bardzo proszę - nie gniewaj się na to co napisałem. :D

_________________
最诚挚的问候


sobota, 12 listopada 2016, 12:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Blu-ray a 4K !!!!
a w jaki sposób robisz menu na tym dysku ?


sobota, 12 listopada 2016, 13:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1565
Post Re: Blu-ray a 4K !!!!
No ok, skoro musi byc menu, to fakt nie zrobisz, w takim razie jak i czym nagrac UHD BD?


sobota, 12 listopada 2016, 13:10
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 5213
Post Re: Blu-ray a 4K !!!!
Nie zrobię, ale kolega ZFigas nie podawał menu, jako przyczyny chęci zapisu na płytce. :wink:

Poza tym:
http://www.spidersweb.pl/2015/05/nowy-ultra-hd-blu-ray.html

_________________
最诚挚的问候


sobota, 12 listopada 2016, 13:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Blu-ray a 4K !!!!
jacekxyz napisał(a):
No ok, skoro musi byc menu, to fakt nie zrobisz, w takim razie jak i czym nagrac UHD BD?


nagrać to sobie możesz zwykłą nagrywarka BR, kwestia authoringu, na razie nie ma nic w normalnych pieniądzach dla ludzi ale to jak zwykle, jedna firma wypuści to zaraz będzie w czym wybierać


sobota, 12 listopada 2016, 13:25
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 29 marca 2008, 13:42
Posty: 112
Post Re: Blu-ray a 4K !!!!
Nie było tutaj zadnej wypowiedzi z powodu której można się było pogniewać.
To nie jest tak, że ja nie widzę kierunku w jakim poszedł świat.
Chciałbym płytę i tyle ale oczywiście radzę sobie z nośnikami typu USB.
Mam pytanie do Degenerado, jak odtwarzać filmy UHD, Gdzie podłączyć tego pendrive'a ma przeciętny użytkownik i jak ma rozwiazać problem przeniesienia dźwięku do amplitunera.
Najprostszym rozwiązaniem byłoby wejście USB z przodu amplitunera ale oczywiście to byłoby za pięknie bo te wejścia są tylko audio.

_________________
Windows 10, HP Z820, 2 x E5-2697 v.2, Nvidia RTX4000, Avid Composer 2020.5, Symphony Option, Adobe Production Suite CC, Boris Red 5.6, BCC 13, Boris Saphire 11, TMPGenc 7


sobota, 12 listopada 2016, 14:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 8 listopada 2006, 16:32
Posty: 596
Post Re: Blu-ray a 4K !!!!
Teraz większość telewizorów ma wejście USB. Wydaje mi się, że te, które deklarują 4k, powinny także potrafić je dekodować.

A jak ktoś chce podpiąć dźwięk to wydaje mi się, że wykorzystanie cyfrowego wyjścia audio czy słuchawek nie byłby krzywdą.

_________________
FS700 | FS100 | Kran i inne zabawki | Sprzęt filmowy do wynajęcia | Zapraszam na filmuser, forum filmowe


sobota, 12 listopada 2016, 15:41
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 29 marca 2008, 13:42
Posty: 112
Post Re: Blu-ray a 4K !!!!
Ale to nie jest takie proste bo co to znaczy wyprowadzić audio do amplitunera. Nie wszystkie telewizory mają w ogóle takie wyjścia. Tylko przez HDMI ale 99% telewizorów ma wejścia HDMI a nie wyjścia sygnału. A więc zaczyna się jazda. Dlatego dobry odtwarzacz UHD rozwiązuje ten problem bo można przez wejście USB transmitować filmy.

Ale mała dygresja. Ja jestem kompletnym amatorem, lepiej nie mówić w jakim wieku ale od lat to jest moje hobby.
Zaczałem od Pinacle'a potem Avid Composer v. 2... z jakimiś ułamkami. Po wprowadzeniu HDTV od razu zacząłem sie tym bawić. Masakra, problem na problemie. Poświęciłem troche czasu ale nie mogę znaleźć swojego starego postu. Jakiś problem opisałem na forum, nie wiem, może Avida i ktoś mi odpisał - stary, przecież ty robisz pionierską robotę, chciałbyś aby wszystko działalo, poczekaj na wersję 5.3.2 i będzie OK. I w sumie miał racje.
Potem nagrywarki Blu Ray. Tragedia, miałem nagrywarkę Blu Ray Sony, jedną z pierwszych, problemy z płytami nagrywalnymi przeogromne. Odtwarzacz Philipsa nie odtwarzał RE, tylko Sony.
Kolega odstawił Philipsa i kupił nowszy odtwarzacz Sony, nie działał, masakra. Prace badawcze z software'm, waliki z firmware itd. Znajomi chodzili po sklepach z nagranymi przez mnie płytami i kupowali działajace odtwarzacze. Poprawnie działały Denony, Panasonic, kolejne Sony. Większość ludzi o takich problemach w ogóle nie słyszało.

Teraz walczę z UHD bo u siebie odtwarzam ale mam mnóstwo znajomych proszących mnie o filmy i klops.
Pozdrawiam Wszystkich

_________________
Windows 10, HP Z820, 2 x E5-2697 v.2, Nvidia RTX4000, Avid Composer 2020.5, Symphony Option, Adobe Production Suite CC, Boris Red 5.6, BCC 13, Boris Saphire 11, TMPGenc 7


sobota, 12 listopada 2016, 16:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 8 listopada 2006, 16:32
Posty: 596
Post Re: Blu-ray a 4K !!!!
Mimo wszystko myślę, że to przede wszystkim zmartwienie klienta, jak on to sobie podłączy, a nie Twoje...
Dajesz możliwość zgrania na pendrive/dysk i tyle.. prochu nie wymyślisz.

_________________
FS700 | FS100 | Kran i inne zabawki | Sprzęt filmowy do wynajęcia | Zapraszam na filmuser, forum filmowe


sobota, 12 listopada 2016, 17:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Blu-ray a 4K !!!!
ja jakbym mial sobie podlaczyc do wiezy dzwiek a uhd obraz do tv to bym kupil jednego z boxow playerow na androidzie, byl w okazjach podany przez robertnika, teraz jest juz kupa tych modeli,co nie zmienia faktu, ze jak pojawi sie soft do authorigu na ktory bede mogl sobie pozwolic to ja kupuje odtwarzacz z obsluga plyt


sobota, 12 listopada 2016, 22:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1565
Post Re: Blu-ray a 4K !!!!
Pare postow wyzej pisalem o takim odtwarzaczu, ale kolega koniecznie chce plyty. Mialem ostatnio klienta, ktoremu nie dzialalo zwykle HD (LCD, ale starszy model) kupiłem mu taki odtwarzacz na andku za 150zl (z tych tanszych) gosc super zadowolony bo poza filmami i pograc w androidowe gierki moze i neta ma, same plusy.
Dlatego ja zadnymi plytami sobie glowy nie zawracam (nawet w tym momencie nagrywarki BD nie mam) bo nie maja najmniejszego sensu dzis (procz poczciwego DVD na ktore sa jeszcze klienci), Na dobra sprawe nawet tablet da sie pod tv podlaczyc i film obejrzec.


sobota, 12 listopada 2016, 23:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Blu-ray a 4K !!!!
no tak... ale jeśli ty nie masz takiej roboty to nie znaczy, że u wszystkich tak jest, ja nawet sam sobie bym z chęcią porobił płyty z dzieciństwa synków a i prezentacje w 4K łatwiej byłoby przygotować w normalnym sofcie i puścić z płyty z playera niż się bawić w jakiś kombinacje, które wymagają potężnych konfigów, żeby to udźwignąć


sobota, 12 listopada 2016, 23:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1565
Post Re: Blu-ray a 4K !!!!
Jasne masz racje, ja jestem nieco uprzedzony do plyt, gdyz kiedys TDK miala spora wpadke z pewna seria plyt DVD na ktora ja niestety trafilem, po 2 latach nie dalo sie ich w wiekoszci odtworzyć (pojawił sie problem z dawnymi klientami), dlatego tez wole archiwizowac nagrania na dyskach, nawet kosztem nieco gorszej jakosci.


sobota, 12 listopada 2016, 23:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 28 sierpnia 2007, 07:51
Posty: 7234
Lokalizacja: wawa
Post Re: Blu-ray a 4K !!!!
no ja też polecam kopie zapasową surówki na dysku, to nie podlega dyskusji w myśl, że ludzie dzielą się na tych co robią backup i na tych co będą :)


niedziela, 13 listopada 2016, 00:21
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL