Teraz jest czwartek, 16 sierpnia 2018, 03:11




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 Do profesjonalisty zajmujacego sie montażem DVD 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Do profesjonalisty zajmujacego sie montażem DVD
Witam
Chciałbym sie dowiedziec jaki nalezy wybrac bitrate tworzac DVD aby móc zmiescic w bardzo dobrej jakosci materiał na płycie DVD i ile tego materiału zmiesci sie (CZAS)???
Czy moge zmontowac film uzywajac kodeka np.DV video encoder,a pozniej w Workshopie po utworzeniu menu stworzyc w pełni płytę DVD (wraz z kompresja MPEG)-CZY NIE BEDZIE TO PODWÓJNA STRATA NA JAKOŚCI??? :?
ZA ODP. Z GÓRY WSZYSTKIM DZIEKUJE!
POZDRAWIAM AVE :D


poniedziałek, 20 października 2003, 11:28
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
cały materiał obrabiasz cyfrowo więc strat nie powinno być.
W bardzo dobrej jakości to bitrate 8000 i zmieści się 60 minut tak przynajmniej obiło mi sie o uszy :))


poniedziałek, 20 października 2003, 13:10
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2003, 12:38
Posty: 541
Post 
Jeżeli materiał wejściowy jest dv to używając kodeka dv nic we współczesnych systemach montażu (albo pawie nic - dane niezmienione zostaną przekopiowane a na nowo zakodowane tylko przejścia i elementy zmodyfikowane) nie stacisz.
Następnie proponuje dokonać kompresji do mpeg2 jakimś dobrym kodekiem, koniecznie vbr kilkuprzebiegowym (tu można polecić Cinema Craft Encoder i Ligosa). Bitrate dla DVD dobry to 8000, wystarczajacy już koło 6000, tylko pamiętaj, żeby GOP nie przekroczył 10000 z dźwiękiem bo stacjonarny player może sobie nie poradzić.
Potem Authoring z wybraniem opcji nieprzekodowywania materiału (tylko demux).
Na płytę DVD wejdzie ci około 2 godzin materiału.
Jeszcze jedna uwaga, aby materiał wyjściowy był dobrej jakości, wejściowy też musi byc ekstra. Takie życie, śmieci na wejściu, śmieci na wyjściu.

Pozdrowienia
Ulv

_________________
"It has secret program of ultimate destruction. All SONYs do." - Largo
"I won't drink your blood because I like you" - Arcueid Brunestud


poniedziałek, 20 października 2003, 13:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
"tu można polecić Cinema Craft Encoder i Ligosa" możesz przesłać te kodeki????
pwiosna@wp.pl


poniedziałek, 20 października 2003, 13:21
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2003, 12:38
Posty: 541
Post 
Hej,


CCE (intersują nas tylko wersje off-linowe CCE-SP i CCE-Basic):
http://www.cinemacraft.com/eng/home.html

Ligos:
http://www.ligos.com/lsx_mpeg.htm

Pozdrowienia
Ulv

_________________
"It has secret program of ultimate destruction. All SONYs do." - Largo
"I won't drink your blood because I like you" - Arcueid Brunestud


poniedziałek, 20 października 2003, 13:29
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
dzięki :))))


poniedziałek, 20 października 2003, 13:38
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
nie wszystko da się śćiągnąć :((((
ligos jest tylko pod Adobe Premiere???


poniedziałek, 20 października 2003, 14:15
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 24 lipca 2003, 21:22
Posty: 36
Post ??
Cytuj:
"tylko pamiętaj, żeby GOP nie przekroczył 10000 z dźwiękiem bo stacjonarny player może sobie nie poradzić."

Co to oznacza? Co to jest GOP? i w jakich jednostachjest te 10000?

_________________
lakusz_mac

P.S. Maki to naprawdę nie najlepsze komputery...


poniedziałek, 20 października 2003, 15:53
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 28 czerwca 2003, 08:37
Posty: 102
Lokalizacja: Rzeszów
Post 
Witaj
Ja chcialem dodac ze chcac uzyskac najlepsza jakosc lepiej jest zastosowac CVB niz VBR przy kompresji obrazu, obraz ustaw na 9700kbps a dzwiek na 256kbps i to jest praktycznie najlepsza jakosc jaka mozesz uzyskac na DVD, standard DVD przewiduje maxymalny bitrate 10000kbps, (mpeg2 chyba 15mbps).

Pozdrawiam Piotr


poniedziałek, 20 października 2003, 16:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
co to jest "CVB" ? ja słyszłem tylko o CBR i VBR.


poniedziałek, 20 października 2003, 20:45
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2003, 12:38
Posty: 541
Post 
GOP = Group Of Pictures (Grupa Obrazów), dla której można policzyć strumień nie powinien dla materiału dvd przekraczać 10 Mbp wraz z dźwiękiem (i nie mam tu na myśli strumienia średniego a chwilowy). W większości encoderów opcja za to odpowiedzialna nazywa się DVD compatible czy coś takiego ;-)
Nigdzie nie zetknąłem się z trybem kodowania CVB i zdecydowanie nie zgadzam się, że CBR jest lepsze od kilkuprzebiegowego VBR. Materiał wideo najczęściej zawiera sceny wolne wymagające mniejszego strumienia i szybkie, z dużą ilością zmian wymagające strumieni większych. VBR analizuje materiał pod kątem dobrania odpowiednich wartości strumienia chwilowego, dopiero potem koduje tak aby otrzymać założony przez nas średni bitrate dla całego materiału. Poza tym DVD profesjonalen maja materiał kodowany 6 lub więcej przebiegowo z bardzo dużą dokładnością skanowania (straszne czasy obliczeniowe ;-)

pozdrowienia
Ulv

_________________
"It has secret program of ultimate destruction. All SONYs do." - Largo
"I won't drink your blood because I like you" - Arcueid Brunestud


wtorek, 21 października 2003, 14:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
Dokładnie to samo miałem na myśli. Jako uzupełnienie dodam, że w związku z tym że VBR jat jaki jest, to pozwala zaoszczędzić nieco miejsca (czytaj : szybsze sceny można skompresować przy wyższym bitrate'cie niż w przypadku CBR, zakładając że mamy do wykorrzystania taką samą przestrzeń dyskową.


wtorek, 21 października 2003, 18:14
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: sobota, 28 czerwca 2003, 08:37
Posty: 102
Lokalizacja: Rzeszów
Post 
Przepraszam za literówke, oczywiscie chodzilo mi o CBR, ja osobiscie nie zauwazylem roznic miedzy VBR z 1 przebiegiem a z 9(oczywiscie stosujac duzy bitrate), przy mniejszym jest zauwazalna roznica, CBR zapewnia caly czas wysoki bitrate(a za tym i jakosc), VBR zmniejsza bitrate w wolniejszych scenach ale i tak nie moze wyjsc poza 10000kbps ,wiec w przypadku CBR ustawionym blisko 10000kbps roznic nie powinno byc. Jedyna rzecz to zaoszczedzenie miejsca, mozna ustawic VBR ze stala jakoscia(a nie stalym bitrate) i wtedy zaoszczedzimy miejsce bez strat na jakosci(tylko w tym wypadku ilosc materialu zalezy od samego materialu i w kazdym przypadku moze byc to inna wartosc).

Pozdrawiam Piotr


wtorek, 21 października 2003, 19:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Dzieki wszystkim!!
Dzieki za podpowiedzi i sugestie,są one bardzo przydatne!DZIEKI :D


wtorek, 21 października 2003, 22:21
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL