Teraz jest wtorek, 14 sierpnia 2018, 20:21




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Studio 8 Pinacla - denerwujący soft 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Studio 8 Pinacla - denerwujący soft
Kupiłem nagrywarę i dostałem soft Studio 8.
Po zainstalowaniu programu ciągle są same problemy. Myśle tu o authoringu DVD, a to się sam zamyka, zawiesza, zła kompilacja dysku.
Podnosiłem soft upgreade i nic. Czy macie jakieś doświadczenie?


niedziela, 14 grudnia 2003, 20:21
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 16 listopada 2003, 18:21
Posty: 445
Post 
Hej
korzystam z tego samego oprogramowania. Wszystko jest ok dopóki nie zacznę robić płyty. To coś się zawiesza lub wyskakuje napis błąd kompilacji. Nie wiedziałem czy wogóle coś wypalę.
Spróbowałem zgrać krótki (6 min) materiał zrobiłem menu i ... poszło. Też się zastanawiam gdzie tkwi błąd. Może ktoś z większym doświadczeniem coś nam doradzi.

Pozdrawiam serdecznie


niedziela, 14 grudnia 2003, 20:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Witam
Ja używam tego softu (pełna wersja/orginał) i nie mam problemów, naprawde dobry program.
Wybrałem go dlatego że moge bez ograniczenia budować menu.
Jestem zadowolony.
Instrukcja po polsku :) same plusy, polecam
pozdro
GOONiE

PS. nie polecam:
MyDVD (bardzo prosyt i droższy program)
DVD WorkShop (odpadł po uruchomeniu na 2 monitorach / prak możliwości zmiany wielkości okna)


poniedziałek, 15 grudnia 2003, 22:22
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Witam
Ja używam tego softu (pełna wersja/orginał) i nie mam problemów, naprawde dobry program.
Wybrałem go dlatego że moge bez ograniczenia budować menu.
Jestem zadowolony.
Instrukcja po polsku :) same plusy, polecam
pozdro
GOONiE

PS. nie polecam:
MyDVD (bardzo prosyt i droższy program)
DVD WorkShop (odpadł po uruchomeniu na 2 monitorach / brak możliwości zmiany wielkości okna)


poniedziałek, 15 grudnia 2003, 22:23
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Ja tez ma m org. soft kupiłem z nagrywarką i program sie ciagle sypie. Pracuje na win2000


czwartek, 18 grudnia 2003, 22:40
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 30 grudnia 2003, 11:51
Posty: 17
Post 
Mam Pinnacla Studio 8 wersja full, otrzymałem razem z kartą DV i miałem podobny problem po zainstalowaniu Adobe Premiere. Jakieś pół roku temu zmieniałem dysk na większy i instalowałem od nowa swojego XPka i oprogramowanie. Od tego czasu Studio 8 pracuje stabilnie i bezproblemowo. Od 2 tygodni mam nagrywarkę LiteOna 411S i zdążyłem już wypalić kilka krążków. Zero problemów. Nie eksperymentuję już z AP :oops:
Pozdrawiam


wtorek, 30 grudnia 2003, 14:41
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 14 listopada 2003, 20:58
Posty: 197
Post 
Ale czy w pinnacle studio 8 mozesz nagrac w high quality np. 2h filmu na DVD???? Chyba nie. Sam mam pinnacla i niestety góra mozna nagrac tam 60 min materiału na DVD. (oczywiscie w wysokiej jakosci) Moze sie myle, ale jesli tak to b. prosze popraw mnie bo w sumie pinnacle jest wygodnym programem.

Niestety co do wypalania DVD eksperymentuje własnie z AP i Ulead DVD.

Jeszcze jedno! moze mi powiesz jaka jest róznica na juz nagranym DVD pomiedzy np. 8000Kbits/sek a 3000?? Jakosc nagranego materiału duzo sie rózni?? A tak szczeze to nawet niewiem o co chodzi z tymi bitami :) Moze bys mi powiedział bo w sumie szkoda juz mi tych płyt na testy :) A troche juz zmarnowałem :) Czy zaznaczasz mpeg audio??
Aha sorki jeszcze jedno :) A co znaczy tam ten filtr video?


środa, 31 grudnia 2003, 14:03
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 30 grudnia 2003, 11:51
Posty: 17
Post 
Witam w Nowym Roku i życzę wszystkim samych udanych filmów :D
Studio 8 jest prostym programem przez to bardzo wygodnym. Niestety co za tym idzie to brak zaawansowanych ustawień między innymi dotyczących wypalania DVD :cry: . Ale ograniczenie długości nagrania w jakości "BEST" do 60min (ja uzyskałem ponad 70min) to nie jest ograniczenie Studio 8 ale wszystkich innych kodeków równierz - wynika to z ustawienia wysokiego i stałego bitrate dla strumienia danych. Tak duża ilość danych dla filmu 120min nigdy nie zmieści się na jednej płytce. Chcąc wypalić taki film na jednej płytce musisz iść na kompromis z jakością finalną materiału wyjściowego - coś za coś. Zmniejszając bitrate zmniejszacz ilość danych opisującą obraz a co za tym idzie ograniczasz coraz bardziej widoczną ilość szczegółów w obrazie. Jest jescze coś takiego jak dynamiczny bitrate ale Studio 8 tego nie potrafi (choć nie jestem pewien czy opcja AUTO to nie jest właśnie to ale piszę z pracy a nie mam pod ręką instrukcji). W pracy z dynamicznym bitratem świetnie spisuje się TMPGEnc choć jest moim zdaniem bardzo wolny ale wyniki jego pracy naprawdę są rewelacyjne.
Różnica pomiędzy bitrate 3000 i 8000 jest bardzo istotna dla jakości uzyskanego materiału wyjściowego ale to musisz zobaczyć i ocenić sam. Zrób sobie dwa pięciominutowe filmy z różnym bitratem i nagraj je na DVD RW. Pamiętaj aby efekt finalny oglądać na TV a nie na monitorze komputera gdyż kompresja MPEG-2 została zaprojektowana właśnie do tego celu. To co na monitorze wydaje ci się nie do przyjęcia (spłaszczona głębia kolorów i artefakty) na obrazie TV będzie wyglądać całkiem inaczej.
Do oglądania filmu na monitorze trzeba usunąć przeplot ale wtedy na TV obraz nie będzie rewelacyjny :cry:
Bitrate opisuje maksymalną wielkość strumienia w bitach na sekundę który opisuje obraz wyświetlany na ekranie - im wyższy tym precyzyjniej opisuje ten obraz ale generuje większe pliki.
ftp://ftp.pinnaclesys.de/manuals/pc/Stu ... io_8pl.pdf
Tu jest polska instrukcja do Studio 8.
Czytaj to forum, zagląnij równierz na forum w http://www.cdrinfo.pl
Tu i tam znajdziesz wiele wiadomości na temat rodzajów kodeków, ich ustawień, jakości i innego przydatnego oprogramowania do kompresji, autoringu DVD i samego wypalania. Z tych materiałów można by napisać niezłą książkę :D Mnie oszczędziło to wielu eksperymentów i znisczonych płytek. Korzystając z doświadczeń innych nagrywam to co chcę nie tracąc czasu na eksperymenty a w wolnych chwilach sam lubię się pobawić kodekami.
Pozdrawiam
Adams01


Ostatnio edytowano poniedziałek, 5 stycznia 2004, 12:40 przez Adams01, łącznie edytowano 1 raz

piątek, 2 stycznia 2004, 11:18
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 14 listopada 2003, 20:58
Posty: 197
Post 
Dziekuje Ci za wyczerpująca odpowiedz.
Równiez wszystkiego najlepszego w nowym roku!!!


P.S. Zapomniałem ze istnieje cos takiego jak DVD-RW :) to rozwiaze problem marnowania płyt, tylko musze sie zorientowac jak sie je kasuje bo nigdy tego nie robiłem.

Pozdrawiam!


piątek, 2 stycznia 2004, 14:56
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL