Teraz jest piątek, 17 sierpnia 2018, 17:54




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 Jak stworzyc DVD z DV????krok po kroku-prosze :) 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Jak stworzyc DVD z DV????krok po kroku-prosze :)
Bardzo chcialbym sie dowiedziec jak zrobic porzadne DVD, z DV(wczesnije zmontowanego w Premierze 6,5).Najbardziej zalezaloby mi na instrukcjach krok po kroku.Jezeli ktos bylby na tyle sympatyczny i cierpliwy w jakis sposob mi to przekazac to bylbym wdzieczny.


środa, 24 grudnia 2003, 00:20
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 25 maja 2002, 01:03
Posty: 510
Lokalizacja: Hajnówka
Post 
W pierwszej kolejnosci musisz zdecydować jaki program do autoringu DVD chcesz stosować i go zakupić.
Ja polecam - Ulead DVD Workshop - prosty i dający duże możliwości.

Dalej jest już prosto - do programu importujesz plik avi z filmem, robisz podział na rozdziały i menu a nastepnie wypalasz płytkę DVD.

Nikt Ci nie udzieli informacji "krok po kroku" jeśli nie określisz swego programu do autoringu jaki chcesz używać.


czwartek, 25 grudnia 2003, 00:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Dziekuje Ci Tadeuszu za szybka odpowiedz. Jak tylko zdecyduje sie na program to sie odezwe. Wesolych swiat.


czwartek, 25 grudnia 2003, 01:37
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Mała dygresja: dlaczego importować do programu plik avi, przecież aby taki mieć trzeba go wpierw do postaci całościowej wyeksportować z AP ileż to manewrów by dalej Workshop kompresował to swoim kiepskim firmowym kodekiem? Proponuję eksport z timeline AP wprost do mpeg2 dobrym kompresorem typu Procoder, lub Ligos i taki plik wprowadzony do programu typu Authoring zamienić na płytkę z menu, chapterami itp, a efekt bedzie znacznie lepszy, po za tym odpada nam wielki plik avi zbędnie eksportowany z AP


sobota, 27 grudnia 2003, 06:58
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
A ile takie cudo jak procoder czy ligos kosztuje i gdzie mogę to kupić


sobota, 27 grudnia 2003, 11:24
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Cena nie jest mała to fakt, ale nawet zawarty w AP6.5 kodek do mpeg jest znacznie lepszy, niż kodek jaki zastosowano do Workshopa. Więc mamy rozwiązanie.


sobota, 27 grudnia 2003, 12:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
A jakość kodeka w studio8 jaka jest w stosunku do AP lub worshopa?


czwartek, 8 stycznia 2004, 12:48
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
W każdym programie edycyjnym, gdzie zastosowano kompresor typu mpeg2 użyto wyłącznie firmowego kodeka, ktorych jest nie wiele. Ciężko mi teraz powiedzieć jaki zastosowano w Studio8, ale da się to przecież sprawdzić. Jest wiele stron, testów, prównań poszczególnych takich kompreserów i można się wszystkiego dowiedzieć, bo jednemu bardziej zależy na szybkości, innemu na jakości, ten jest droższy, ten tańszy itd. Nie dysponuję akurat żadnym adresem w tej chwili :(


czwartek, 8 stycznia 2004, 14:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Tadeusz napisał(a):
W pierwszej kolejnosci musisz zdecydować jaki program do autoringu DVD chcesz stosować i go zakupić.
Ja polecam - Ulead DVD Workshop - prosty i dający duże możliwości.

Dalej jest już prosto - do programu importujesz plik avi z filmem, robisz podział na rozdziały i menu a nastepnie wypalasz płytkę DVD.

Nikt Ci nie udzieli informacji "krok po kroku" jeśli nie określisz swego programu do autoringu jaki chcesz używać.



Tadeusz, powiedz czy do Workshop można importować zakodowane np. w TMPGenc pliki M2V+MP2, chodzi o to by kodowanie pozostawić TMPGenc-owi a Workshop użyć tylko do wprowadzenia chapterów i wykonania menu z podkładem muzycznym


sobota, 10 stycznia 2004, 20:22
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: sobota, 25 maja 2002, 01:03
Posty: 510
Lokalizacja: Hajnówka
Post 
Do Workshopa można importować pliki MPEG 2 wcześniej kodowane innymi programami i program nie będzie ich już przeliczał ale warunki są dwa:
- pliki muszą mieć te same parametry i odpowiadać standardowi DVD,
- należy mieć pełną wersję Workshopa, bo jak czytałem na forum okrojone wersje czy triale nie mają tej funkcji aktywnej.

Do "Montażysty Darka A."
Dziwię się koledze, że komuś kto zaczyna dopiero tworzenie płyt DVD radzi stosować program Canopusa ProCoder, który kosztuje 2200 zł.
Zainstalowany w Workshopie kodek daje naprawdę dobry jakościowo materiał MPEG2, nie gorszy niż w przypadku kodeka w AP czy TMPGenc.
Jedynie można się dopatrzyć niewielkich różnic (na plus) w jakości dynamicznych scen (tylko) w przypadku kilkuprzebiegowej kompresji w takich programach jak CCE czy właśnie ProCoder.


sobota, 10 stycznia 2004, 22:03
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Dobrze zgadzam się, ale tu chodzi też o to, by nie eksportować całego timeline z programu edycyjnego do postaci pliku avi tylko po to, by go zaraz kompresować do mpeg2, skoro od razu mamy eksport do mpeg2 (DVD). Przecież to zbędny manewr wygagający nie małej przestrzeni dyskowej.


niedziela, 11 stycznia 2004, 19:02
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 11 lutego 2003, 09:44
Posty: 12
Post ProCoder
Witam. jesli chodzi o ProCoder Canopusa to opcja konwersji wprost z Timeline'a AP przebiega (przynajmniej u mnie) kilka razy dłużej niż z gotowego pliki DV (avi). Przykład: 30 minutowy film DV w AP6.5 konwertowany w ProCoder wprost z timeline'a - szacowany czas >9godzin!! a konwersja po uprzednio wyeksportowanym filmie do AVI to już zaledwie 2 godziny. (wyniki kiepskie gdyż mam tylko PIII800 512MB RAM, ciekaw jestem jak u innych to wygląda)

_________________
GG 1294652


poniedziałek, 19 stycznia 2004, 09:09
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: ProCoder
fenster napisał(a):
Witam. jesli chodzi o ProCoder Canopusa to opcja konwersji wprost z Timeline'a AP przebiega (przynajmniej u mnie) kilka razy dłużej niż z gotowego pliki DV (avi). Przykład: 30 minutowy film DV w AP6.5 konwertowany w ProCoder wprost z timeline'a - szacowany czas >9godzin!! a konwersja po uprzednio wyeksportowanym filmie do AVI to już zaledwie 2 godziny. (wyniki kiepskie gdyż mam tylko PIII800 512MB RAM, ciekaw jestem jak u innych to wygląda)

Mam P4 2,6 HT Dual chanel 512, 1,5 godziny z Time line w AP 6,5 liczy 4 godz 15 min .Pozdrawiam


środa, 21 stycznia 2004, 01:38
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL