Teraz jest środa, 15 sierpnia 2018, 00:08




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 Jak wypalić oszczędnie (chodzi o HDD) DVD - z materiału DV 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Jak wypalić oszczędnie (chodzi o HDD) DVD - z materiału DV
Mianowicie problem jest taki że potzrebuję wypalić kilka płyt DVD gdyż dostałem 6 godzinnych kaset miniDV i muszę je w jak najlepszym czasie i z jak najmniejszymi stratami dyskowymi wypalić na DVD najlepiej gdzieś około 90 min na płytę DVD.

Potrzebuję dodać do materiału kilka napisów i parę przejść pomiędzy scenami - co zrobię na Adobie 6.

Dokładnie chodzi mi o to jak to najlepiej zaplanować, bo myślę że najlepiej pewnie było by:
1. ściągniecie materiału na dysk
2. obróbka z Adobe Premiere
3. (Tu mam dylemat) albo export z Premiera do Avi i potem innym programem na mpg2 albo od razu na mpg2. Myślę że najlepiej było by (i oszczędnie) od razu z Adoba na mpg2, ale jakimi kodekami, bo mam tylko standardowe Adoba i Pinnacla od karty dv500dvd
4. Jakim programem najlepiej authoring (dylemat)

próbowałem coś na Ulead DVD Movi Factory 2 ale nie wiem czy jest cośnie tak czy tak ma być, ale wkładam 5 minutowego avika i zaznaczam np. strumień 8000, 6000 czy 4000 i ani na listwie która pokazuje na dole zajętość na płycie, ani w efekcie końcowym nie widzężadnych różnic na stacjonarnym DVD. Poza tym jak to jest z tą listwą dolną Uleada. Bo przecież wraz ze wzrostem strumienia powinno rosnąć ilość zajętego miejsca na płycie (oczywiście przy tym samym materiale) - a tu nic się nie zmienia. ???


piątek, 2 stycznia 2004, 20:54
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 marca 2003, 19:58
Posty: 393
Lokalizacja: Warszawa
Post Wypalanie oszczedne...?
Witam!

Wypalic oszczednie z formatu miniDV na DVD, przegrywajac przy tym material na HDD zbytnio sie nie da!. A to dlaczego :idea:
1. Aby zachowac dobra jakosc miniDV w kompie, musisz zrzucac za pomoca firewire w formacie DV ktory ma staly stopien kompresji i niestety sporo zajmuje. (tego sie obejsc nie da);
2. Bedziesz robil jeszcze maly montaz wiec musisz gdzies pomiescic material tzw. przeliczony "preview" itp. (i tu bywa roznie - zalezy ile bedzie materialu przeliczonego?)
3. Material wynikowy trzeba skompresowac do MPEG2 co zajmie tez troszke miejsca ale mniej niz w przypadku nr.1;

Zatem sam widzisz?
Ale jest kilka wyjsc z sytuacji?

1. Karta analogowa np. MJPEG w ktorej mozna ustawic stopien kompresji a dzieki temu, dopasowac miejsce na dyskach. (trzeba sie liczyc ze jakosc bedzie troche lub sporo gorsza od oryginalu);
2. Karta odrazu zgrywajaca do MPEG2 (ale koszt dosc spory!!!);
3. Zgrywaj fragmentami np. po 1-2 kasety, obrob na max 90-110 minut aby zmiescilo sie na jedno DVD, skompresuj do MPEG2 na bitrate 6Mbit/s, WYPAL na DVD!!!. Postepuj tak az do konca.
4. Jesli to nie pomoze - dokup HDD! :wink:

Wydaje mi sie ze to kilka rozsadnych rozwiazan. Jesli ktos ma inny patent - niech pisze!

Pozdrawiam

_________________
iSLATE - http://www.islate


wtorek, 6 stycznia 2004, 19:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Gdyby zrezygnować z pliku wynikowego AP
i od razu skompresować np. Ligosem w AP, to zaoszczędzisz sporo miejsca, a i jakość będzie podobna. Po co MKPROFILM - zapisywać dodatkowe GB-ajty spowrotem na dysk ???


środa, 7 stycznia 2004, 12:53
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Gdyby zrezygnować z pliku wynikowego AP
i od razu skompresować np. Ligosem w AP, to zaoszczędzisz sporo miejsca, a i jakość będzie podobna. Po co MKPROFILM - zapisywać dodatkowe GB-ajty spowrotem na dysk ???


środa, 7 stycznia 2004, 12:53
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 marca 2003, 19:58
Posty: 393
Lokalizacja: Warszawa
Post Po co MKPROFILM - zapisywać dodatkowe GB-ajty...
Witam!
Jak mam stwierdzenie cyt.
Po co MKPROFILM - zapisywać dodatkowe GB-ajty spowrotem na dysk ???
...rozumiec?

np. masz na mysli aby montowac z plikow MPEG2???

wytlumacz co przez to rozumiesz...
Pozdrawiam

_________________
iSLATE - http://www.islate


środa, 7 stycznia 2004, 16:31
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Re: Wypalanie oszczedne...?
MKPROFILM napisał(a):
Witam!


3. Material wynikowy trzeba skompresowac do MPEG2 co zajmie tez troszke miejsca ale mniej niz w przypadku nr.1;


Pozdrawiam


Materiał wynikowy z Adoba to cały zmontowany i upiększony plik filmowy AVI, więc jest to bezsens aby twożyć taki plik skoro można o wiele lepszymi kodekami skompresować z Timeline Adoba bezpośrednio do MPG2 i dodatkowo oszczędzić 75% miejsca na HDD (stosunek 20GB AVI do 4,5GB mpg2 na 1,5h filmu)


sobota, 10 stycznia 2004, 01:17
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL