Teraz jest środa, 15 sierpnia 2018, 02:03




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 O co chodzi w pinnacle studio 8 ? 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post O co chodzi w pinnacle studio 8 ?
Pomóżcie bo czegos tu nie rozumiem.
Jakis czas temu zrzuciłem materiał z kamery w pinnaclu, po docięciu (80 minut) postanowiłem go skompresować w czterech odzielnych kawałkach po 20 minut każdy. Kompresja zgodna z formatem dvd (8000 biterate itd.) Razem pliki ważą jakieś 4,4 giga. W końcu kupiłem sobie wypalarke dvd, ochoczo zabrałem się do wypalenia moich plików, zrobiłem ładne menu i tu pierwszy ZONK- 4,4 giga to dla pinnacla za dużo, żeby zmieścić na krążku, poza tym każe mi ustawić stopień kompresji a ja przecie.ż to już ustaliłem wcześniej jak robiłem te pliki(8000CBR). Jak wyrzuciłem jeden plik daję mu "make disc" a on zamiast palić zaczyna to żmudnie przeliczać! Dlaczego, przecież to już kiedyś przeliczył?! Pomocy!


środa, 14 stycznia 2004, 12:56
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 1 czerwca 2003, 09:49
Posty: 232
Post 
Witam
Nie wiem jak Pinacle ale w Ulead DVD Workshop jest na końcu taka opcja "dont compilant file" po której zaznaczeniu program nie przelicza jeszcze raz tylko wypala samą płytę. Więc może poszukaj coś podobnego w swoim progsie, ewentualnie zassaj sobie Workshopa. http://www.ulead.com

pozdrawiam
kosmaluk


środa, 14 stycznia 2004, 13:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Szukałem tej opcji w studio8 ale nie znalazłem. Słyszałem, że u Ulead'a jest coś takiego. Zastanawiam się czy przypadkiem program nie robi jakiejś konwersji na pliki Vob czy coś takiego bo tak naprawde nic nie pisze co robi i nie wiedomo ale na robienie Vob'ów to trwa chyba trochę za długo. I jeszcze jedno pytanko czy ta trialowa wersja ze strony, którą mi podałeś pozwala na robienie animowanego menu i takich tam? Jakie ma konkretnie ograniczenia?


środa, 14 stycznia 2004, 14:56
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 1 czerwca 2003, 09:49
Posty: 232
Post 
Wersja trialowa Workshopa ma możliwość zrobienia animowanego menu i wiele więcej. Ograniczenia jakie ma trial są opisane na stronie uleada:

"This Trial Program has the following limitations:
The Motion Menu feature is limited to five seconds.
Maximum of 10 slide shows for one DVD title.
Maximum of 20 images for one slide show.
Maximum of 20 chapter points for one video clip.
No custom highlight color settings.
Limited text effects.
Fewer menu templates, frames, objects, buttons and background images."

Oczywiście zawsze jest na po wyższe jakieś lekarstwo

pozdrawiam
kosmaluk


środa, 14 stycznia 2004, 16:07
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 3 września 2003, 15:48
Posty: 46
Post 
Hej!
A jaki masz system? Jeżeli W98 to problemem jest FAT32 a nie pinnacle.
Jeżeli XP to może nie masz NTSF tylko FAT ten system plików ogranicza wielkość pliku do 3,9G (chyba) :( .
Jeśli chodzi o palenie to nie robię tego pinnaclem więc nie mam doświadczeń. Robię edycje w Studio8 i renderuje do DV a potem kompresja i authoring innym softem.
Pozdrawiam


środa, 14 stycznia 2004, 16:10
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Mam win2000 i dysk w NTFS i cały materiał z kamery zgrałem na raz. Potem w pinnacle zrobiłem z tego cztery mpegi z parametrami do dvd(nie miałem jeszcze wypalarki). Problem nie tkwi w kompie tylko w programie. Nie rozumiem dlaczego pinnacle stara sie to znowu kompresować(a może nie kompresuje?) skoro juz na etapie "make mpeg file" okresliłem biterate i inne... i przez pare godzin to liczył. Obawiam sie, że po ponownej kompresji materiał straci na jakości. Próbowałem na MyDVD sonic'a i tego problemu nie było. Wolałbym jednak robic to na pinnacle'u bo wydaje mi się bardziej intuicyjny i juz go trochę opanowałem.


środa, 14 stycznia 2004, 16:29
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: środa, 3 grudnia 2003, 20:39
Posty: 65
Post 
8000 bitrate i 80 min filmu? z tego co wiem żaden program nie powinien zmieścić przy najwyższej jakości 80 min materiału (nawed uleada), może w tym tkwi problem. ja w pinnaklu wupalałem max 50 min / 8000 btr... a z reguły nigdy nie przekraczam wielkości 4 GB wielkości pliku , mimo informacji że na czystym nośniku jest 4,37 wolnego(o ile dobrze pamiętam)

przepraszam za błędy -w tym jestem dobry olok


środa, 14 stycznia 2004, 20:14
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 30 grudnia 2003, 11:51
Posty: 17
Post 
Jeśli dobrze zrozumiałem to utworzyłeś 4 częściowy film zakodowany w MPEG z bitratem 8000 jako film kompatybilny z DVD. Teraz chcesz utworzyć film na DVD z tego czteroczęściowego filmu. Otóż dla Pinnacla matariał wejściowy na DVD i do filmu MPEG nie jest tym samym materiałem i stąd ponowne przeliczanie. Napisz czy płytkę DVD robisz z tych czterech części filmu w MPEG czy z oryginalnego materiału wejściowego AVI z użyciem tego samego projektu w którym robiłeś ten czteroczęściowy film. Pinnacle bez konkretnej potrzeby nie przelicza ponownie filmu. Robi to tylko wtedy gdy wykryje jakieś zmiany w materiale wejściowym lub porojekcie i to tylko w miejscach gdzie projekt uległ zmianie. Ale jeśli zmiany będą dla niego istotne to przeliczy całość.
Jeśli użyłeś swojego filmu mpg jako materiał wejściowy to Pinnacle przeliczy go ponownie ponieważ musi z niego utworzyć pliki VOB i strukturę logiczną płyty DVD. Zapis mpg jest kompatybilny z DVD ale to nie znaczy że jest z nim identyczny.
Pozdrawiam


sobota, 17 stycznia 2004, 10:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Adams01 jest tak jak piszesz. Jako pliki do zrobienia dvd wskazuje te cztery mpeg'i zrobione wcześniej(8000bitrate,kompatybilny z DVD). Oryginalny materiał(duży avi) poszedł sie juz dawno kochać. Poprzedni kolega też ma chyba rację bo matriał jest za duży, żeby się zmieścić na płytce. Zakładając jednak, że pinnacle robi te vob'y czy jakoś tam to mam pytanie: ile to powinno trwać bo w innych programach te same pliki są "robione do vob'ów" w kilkanaśce minut a tu na oko trwałoby to tyle samo co kompresja avi-mpeg czyli z pótorej godziny, i drugie pytanie, czy to ponowne liczenie w pinnacle'u nie pogorszy znacząco jakości materialu?


sobota, 17 stycznia 2004, 12:25
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 30 grudnia 2003, 11:51
Posty: 17
Post 
Generalnie czas tworzenia vobów zależy od kodeka zastosowanego w programie do DVD-masteringu (Pinnacle używa swojego) i od szybkości komputera na którym to jest wykonywane. Kodek Pinnacla nie należy do najszybszych ale też nie jest taki wolny (kompromis między jakością a szybkością wydaje mi się dobrany optymalnie). Niestety z mpgów Pinnacle będzie ci przeliczał wszystko od początku. Z oryginalnego avika trwało by to może kilkanaście minut bo raz już to zrobił i poszukał by tylko zmian.
Niestety ponowna rekompresja z mpga może (choć nie musi) wprowadzić pogorszenie jakości. Wybierz sobie 5 minutowy fragment, poddaj go remasteringowi i porównaj efekty (pamiętaj aby koniecznie obejrzeć je na TV a nie na kompie!) i wtedy zadecydujesz czy robić to z mpegów czy powtórnie zgrywać materiał na avi jeśli jeszcze masz źródła. A czas półtorej godziny na obróbkę nie wydaje mi się za długi jak na taką ilość materiału (pamiętaj że Pinnacle robi to dwuprzebiegowo). Wskazywało by to tylko na przeliczanie (konwertowanie) materiału a nie na rekompresję. Są kodeki które robią to w 30 godzin :D


sobota, 17 stycznia 2004, 12:49
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Więc lepiej chyba będzie znowu zrzucić materiał z kamery. Na szczęście po docięciu i dodaniu przejściówek wrzuciłem film z powrotem na kasetę więć robota będzie mniejsza.
Bardzo Ci dziękuję Adams01 za pomoc, widzę, że masz sporą wiedzę więc podpowiedz mi jeszcze czy warto tym programem wypalać płytki DVD czy wybrać coś innego. Do edycji moim zdaniem studio8 jest idealny (przejrzystość+funkcje) ale nie wiem jak to sie ma z wypalaniem.


sobota, 17 stycznia 2004, 14:13
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 30 grudnia 2003, 11:51
Posty: 17
Post 
Rzecz gustu i wygody. Ja palę właśnie nim. Jest prosty w obsłudze i równie skuteczny. Nie mam z nim żadnych problemów. Możesz poeksperymentować z innymi programami. Ja tak robiłem ale ostatecznie pozostałem przu Studio 8. Chyba że Twoje wymagania przekraczają jego możliwości...
Życzę samych udanych krążków.
Adams01


poniedziałek, 19 stycznia 2004, 00:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Dzięki Adams01.
Zgrałem, wypaliłem, działa :)
Mam jednak dwa pytania, pod koniec wypalania studio8 wchodzi w jakiś dziwny stan:"waiting, formating background disc" czy coś w tym rodzaju.
Nie wiem o co tu chodzi ale przerywam to "coś" po dwudziestu minutach.
Mimo to krążek włożony do odtwarzacza działa prawidłowo. W kolejnych krążkach przerywam to po minucie i też chodzą. Co ciekawe dzieje się tak tylko wtedy gdy w robieniu menu wskazuję jakąś mp3'jkę jako dzwięk w tle. I jeszcze jedno,czy można zkądś ściągnąć dodatkowe tła dla menu bo tych w studio8 jest mało i ewentualnie czy jest możliwośc zrobienia ruchomego tła (oprócz ruchomych ikonek)?


poniedziałek, 19 stycznia 2004, 13:22
Bywalec
Bywalec

Dołączył: wtorek, 30 grudnia 2003, 11:51
Posty: 17
Post 
Poczytaj coś o formatach DVD+/-R i +/-RW. Jest to komunikat o formatowaniu płytki w tle. Wszystko jest OK. Możesz to wyłączyć a program i tak zrobi swoje.
Jako tło możesz wykorzystać dowolną grafikę najlepiej w formacie JPG chć nie koniecznie lub fragment filmu lub animacji w MPG lub AVI. Możesz je utworzyć sam w dowolnym programie graficznym lub wykorzystać gotowe. Mogą to być fotografie, skany, stopklatka z filmu lub nawet fragment filmu. Tu nie ma ograniczeń - pomysłowość i inwencja. Nie podam Ci linków skąd ściągnąć ale jest tego na sieci multum, trzeba poszukać. Biblioteka Pinnacla jest trochę uboga ale z czasem sam ją rozbudujesz. :D
Najlepiej na własnych pomysłach budzi się dusza artysty.


poniedziałek, 19 stycznia 2004, 13:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
I wszystko jasne :)
Serdeczne dzięki Adams01. Biorę się do roboty.
Pozdrawiam.


poniedziałek, 19 stycznia 2004, 14:07
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL