Teraz jest wtorek, 21 sierpnia 2018, 10:48




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
 VCD SVCD MENU 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: sobota, 17 stycznia 2004, 10:07
Posty: 1
Lokalizacja: Świebodzice
Post VCD SVCD MENU
Pomocy!! Pewnie dla większości tu obecnych pytanie które zadam będzie banalne i śmieszne ale jednak po 2 tygodniowych zmaganiach straciłem pomysły więc odwazę się zapytać na forum, otóż:

Zgrywam z kamery film do mpg2 i chcę go nagra na płytkę jako svcd. Wszystko jest ok z wyjątkiem menu. Mam 10 filmików bez problemu mieszczących się na płytce jednak tworzone w różnych programach (pinnacle, nero, moviefactory) MENU nie funkcjonuje i po odtworzeniu nagranej już płyty nie są aktywne ikonki do "poruszania się" po zawartości filmowej płyty.

Czy ktoś podpowie co może być przyczyną takiego stanu rzeczy??

Mam tyle filmów na kasetach vide i chciałbym bardzo je zgrać do pastaci vcd lub svcd w obu przypadkach jednak nie mam możliwości korzystania z menu.

rufioo@wp.pl


sobota, 17 stycznia 2004, 10:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 1 czerwca 2003, 09:49
Posty: 232
Post 
Witam
Trudno powiedzieć gdzie robisz błąd, ponieważ zbyt mało napisałeś np o samych filmach (np. rozdzielczość, wielkość itd) jak i oprogramowaniu którego używasz do stworzenia SVCD. Generalnie wydaje mi się że menu nie działa ponieważ masz nie zgodne ze standardem SVCD lub VCD filmy. Jeśli tak własnie jest to musisz je najpierw przekonwertować do formatu zgodnego ze standardem SVCD (480x576 bitrate dla obrazu max 2520kb/s i dzwieku 224kb/s).
Napisz jakim programem robisz menu dla SVCD i czy pliki masz w standarcie czy wrzucasz takie jakie zgrałeś prosto na hdd, wtedy więcej pomogę.

Swoją droga polecam program Ulead DVD Workshop lub Movie Factory. Tymi programami możesz zarówno przekonwertować do SVCD i VCD jak i bezpośrednio wypalić płyte wraz z menu.

pozdrawiam
kosmaluk

PS. Można łatwo sprawdzić czy twoje filmy są zgodne ze standardem SVCD, VCD. Otwórz Nero Ekspress i wybierz tworzenie SVCD, dodaj swoje filmy (jeśli je zaczyta i doda do listy to są one zgodne jeśli nie to nie zgodne). Program sprawdza zgodność plików wejściowych ze standardem. To samo możesz zrobić np. w VCDEasy dodając plik program sprawdza zgodność, jeśli wyskoczy jakiś komunikat to oznacza że coś jest nie tak.


poniedziałek, 19 stycznia 2004, 10:54
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL