Teraz jest sobota, 18 sierpnia 2018, 11:08




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 Menu 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Menu
Witam. Ostatnio zakupiłem nagrywarkę dvd. Chciałem nagrać sobie na płytkę dvd filmy zgrane przy pomocy karty tv. Poczytałem trochę na temat authoringu i wszystko ok. Ale chciałem stworzyć takie menu do dvd lub VCD, że po wrzuceniu płytki sama się ona odpali. Nie wiem jakim programem to zrobić. Chodzi mi o takie menu jak w zakupionych filmach VCD w sklepie. Tam jest tak, że wrzucając płytkę do cdrom sama się ona odpala w specyficznym okienku.


poniedziałek, 23 lutego 2004, 13:29
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 21 sierpnia 2003, 20:17
Posty: 498
Lokalizacja: Katowice
Post 
Zdecyduj się. VCD czy DVD, bo to zasadnicza różnica. Co do DVD to można użyć np. DVDStudio (dla opracowania grafiki) i DVDMaestro do autoringu.
Pozdro


poniedziałek, 23 lutego 2004, 14:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Dzięki. A jakiego programu do VCD?


poniedziałek, 23 lutego 2004, 15:13
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 21 sierpnia 2003, 20:17
Posty: 498
Lokalizacja: Katowice
Post 
Do VCD nigdy nie robiłem, ale wydaje mi się, że temat był omawiany na forum. Poszukaj.


poniedziałek, 23 lutego 2004, 20:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 1 lipca 2003, 09:22
Posty: 662
Lokalizacja: 3miasto
Post 
Do VCD - choćby Nero. Ale skoro masz nagrywarkę DVD to nieco szkoda krążków DVD na zgrywanie materiału z TV w formacie DVD. Zaś VCD czy SVCD to właściwie na zwykłej nagrywarce wypalisz. Czy nie lepiej kompresować sobie DivXem i olać już to menu, byleby zmieściło się na krążku możliwie najwięcej materiału??


wtorek, 24 lutego 2004, 02:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Ale jak wypalam płytkę vcd w nero to w póżniejszym jej włożeniu do cdrom nie wiem jakim programem odpalić film na tej płycie w taki sposób, aby było widzoczne menu. Po włożeniu płyty wyskakują mi tylko pliki zgrane na tej płycie. Nie wiem teraz jak zrobić,aby przez stworzone menu można było uruchamiać film.


wtorek, 24 lutego 2004, 13:46
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 1 lipca 2003, 09:22
Posty: 662
Lokalizacja: 3miasto
Post 
Ja używam playera dostarczonego wraz z kartą graficzną (ATI). Ale możesz też skorzystać z pomocy PowerDVD.


wtorek, 24 lutego 2004, 14:30
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Dzięki. Jeszcze tylko jedno pytanko. Czy nie można skożystać window media pleyera lub użyć takiego programu do menu, aby film vcd mógł się sam odpalić w swoim oknie?


wtorek, 24 lutego 2004, 15:38
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 1 lipca 2003, 09:22
Posty: 662
Lokalizacja: 3miasto
Post 
O ile wiem, to goły Windows Media Player nie obsługuje dysków VCD/SVCD/DVD - potrzebne są mu stosowne pluginy, i o ile wiem - płatne (zresztą nie wiem czy są do obsługi VCD/SVCD, bo nigdy jakoś nie miałem potrzeby szukać). Nośnik VCD jest przeznaczony do odtwarzania w stacjonarnych/przenośnych playerach, które stosowne oprogramowanie potrafi emulować stąd wyświetlanie na ekranie. Co do programiku, który pozwalałby na uruchamienie nagranych dysków VCD to zdaje się, że kiedyś w Nero była taka opcja, i była zdaje się jakieś programiki, ale było to tak dawno temu, że nie jestem Ci w stanie podać konkretnych nazw. Może kto inny Ci jeszcze pomoże.


wtorek, 24 lutego 2004, 16:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Wielkie dzięki za odpowiedź. O to po części mi chodziło. A może wiesz jak zrobić taką płytkę vcd, która po wrzuceniu do kompa sama się zabootuje i pójdzie film bez pomocy programów.Pozdro i już nie zawracam nikomu głowy. Czekam na odpowiedz.


wtorek, 24 lutego 2004, 18:57
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 15 września 2003, 12:38
Posty: 541
Post 
Jeżeli ma wystartować pod win to chyba Ceyberlink Power Producer taką płytkę z playerkiem generuje. Jeżeli ma to być całkowicie niezależne od zainstalowanego w komputerze sysopu to polecam movix'a (co więcej komputer nie musi posiadać nawet hdd).

Pozdrowienia
Ulv

_________________
"It has secret program of ultimate destruction. All SONYs do." - Largo
"I won't drink your blood because I like you" - Arcueid Brunestud


środa, 25 lutego 2004, 17:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Witam. Posiadam już program do odtwarzania filmów vcd. Umieszczam go na płytce i płytka uruchamia się z autostartu. Program ten nazywa się roxio wideo disc player. Wszystko jest ok. , tylko po uruchomieniu w nim filmu program nie widzi stworzonego menu do filmu w ulead movie factory. Startuje odrazu film. Menu stworzone w nero jest odwrotnie. Menu jest widoczne na początku, ale nie mogę poprzez to menu nic zrobić. Jest nieaktywne. W programie do dvd wszystko jest ok. Menu stworzone w obydwu programach działa i jest aktywne. Program roxio skopiowałem z innego filmu vcd zakupionego w sklepie. Tam wszystko działało poprzez program roxio, można poprzez menu wybrać sceny itp. Dlaczego ja nie mogę skorzystać ze stworzonego przez siebie menu w programie roxio? Może ktoś wie o co chodzi? Proszę o pomoc.


poniedziałek, 1 marca 2004, 09:11
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Nikt nie ma pomysłu?


wtorek, 2 marca 2004, 10:28
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL