Autor |
Wiadomość |
Gość
Aktywny bywalec
|
 Menu
Witam. Ostatnio zakupiłem nagrywarkę dvd. Chciałem nagrać sobie na płytkę dvd filmy zgrane przy pomocy karty tv. Poczytałem trochę na temat authoringu i wszystko ok. Ale chciałem stworzyć takie menu do dvd lub VCD, że po wrzuceniu płytki sama się ona odpali. Nie wiem jakim programem to zrobić. Chodzi mi o takie menu jak w zakupionych filmach VCD w sklepie. Tam jest tak, że wrzucając płytkę do cdrom sama się ona odpala w specyficznym okienku.
|
poniedziałek, 23 lutego 2004, 13:29 |
|
 |
kozi
Aktywny bywalec
Dołączył: czwartek, 21 sierpnia 2003, 20:17 Posty: 498 Lokalizacja: Katowice
|
Zdecyduj się. VCD czy DVD, bo to zasadnicza różnica. Co do DVD to można użyć np. DVDStudio (dla opracowania grafiki) i DVDMaestro do autoringu.
Pozdro
|
poniedziałek, 23 lutego 2004, 14:37 |
|
 |
Gość
Aktywny bywalec
|
Dzięki. A jakiego programu do VCD?
|
poniedziałek, 23 lutego 2004, 15:13 |
|
 |
kozi
Aktywny bywalec
Dołączył: czwartek, 21 sierpnia 2003, 20:17 Posty: 498 Lokalizacja: Katowice
|
Do VCD nigdy nie robiłem, ale wydaje mi się, że temat był omawiany na forum. Poszukaj.
|
poniedziałek, 23 lutego 2004, 20:18 |
|
 |
Matrix
Aktywny bywalec
Dołączył: wtorek, 1 lipca 2003, 09:22 Posty: 662 Lokalizacja: 3miasto
|
Do VCD - choćby Nero. Ale skoro masz nagrywarkę DVD to nieco szkoda krążków DVD na zgrywanie materiału z TV w formacie DVD. Zaś VCD czy SVCD to właściwie na zwykłej nagrywarce wypalisz. Czy nie lepiej kompresować sobie DivXem i olać już to menu, byleby zmieściło się na krążku możliwie najwięcej materiału??
|
wtorek, 24 lutego 2004, 02:24 |
|
 |
Gość
Aktywny bywalec
|
Ale jak wypalam płytkę vcd w nero to w póżniejszym jej włożeniu do cdrom nie wiem jakim programem odpalić film na tej płycie w taki sposób, aby było widzoczne menu. Po włożeniu płyty wyskakują mi tylko pliki zgrane na tej płycie. Nie wiem teraz jak zrobić,aby przez stworzone menu można było uruchamiać film.
|
wtorek, 24 lutego 2004, 13:46 |
|
 |
Matrix
Aktywny bywalec
|
Ja używam playera dostarczonego wraz z kartą graficzną (ATI). Ale możesz też skorzystać z pomocy PowerDVD.
|
wtorek, 24 lutego 2004, 14:30 |
|
 |
Gość
Aktywny bywalec
|
Dzięki. Jeszcze tylko jedno pytanko. Czy nie można skożystać window media pleyera lub użyć takiego programu do menu, aby film vcd mógł się sam odpalić w swoim oknie?
|
wtorek, 24 lutego 2004, 15:38 |
|
 |
Matrix
Aktywny bywalec
|
O ile wiem, to goły Windows Media Player nie obsługuje dysków VCD/SVCD/DVD - potrzebne są mu stosowne pluginy, i o ile wiem - płatne (zresztą nie wiem czy są do obsługi VCD/SVCD, bo nigdy jakoś nie miałem potrzeby szukać). Nośnik VCD jest przeznaczony do odtwarzania w stacjonarnych/przenośnych playerach, które stosowne oprogramowanie potrafi emulować stąd wyświetlanie na ekranie. Co do programiku, który pozwalałby na uruchamienie nagranych dysków VCD to zdaje się, że kiedyś w Nero była taka opcja, i była zdaje się jakieś programiki, ale było to tak dawno temu, że nie jestem Ci w stanie podać konkretnych nazw. Może kto inny Ci jeszcze pomoże.
|
wtorek, 24 lutego 2004, 16:04 |
|
 |
Gość
Aktywny bywalec
|
Wielkie dzięki za odpowiedź. O to po części mi chodziło. A może wiesz jak zrobić taką płytkę vcd, która po wrzuceniu do kompa sama się zabootuje i pójdzie film bez pomocy programów.Pozdro i już nie zawracam nikomu głowy. Czekam na odpowiedz.
|
wtorek, 24 lutego 2004, 18:57 |
|
 |
Ulv
Aktywny bywalec
|
Jeżeli ma wystartować pod win to chyba Ceyberlink Power Producer taką płytkę z playerkiem generuje. Jeżeli ma to być całkowicie niezależne od zainstalowanego w komputerze sysopu to polecam movix'a (co więcej komputer nie musi posiadać nawet hdd).
Pozdrowienia
Ulv
_________________ "It has secret program of ultimate destruction. All SONYs do." - Largo
"I won't drink your blood because I like you" - Arcueid Brunestud
|
środa, 25 lutego 2004, 17:34 |
|
 |
Gość
Aktywny bywalec
|
Witam. Posiadam już program do odtwarzania filmów vcd. Umieszczam go na płytce i płytka uruchamia się z autostartu. Program ten nazywa się roxio wideo disc player. Wszystko jest ok. , tylko po uruchomieniu w nim filmu program nie widzi stworzonego menu do filmu w ulead movie factory. Startuje odrazu film. Menu stworzone w nero jest odwrotnie. Menu jest widoczne na początku, ale nie mogę poprzez to menu nic zrobić. Jest nieaktywne. W programie do dvd wszystko jest ok. Menu stworzone w obydwu programach działa i jest aktywne. Program roxio skopiowałem z innego filmu vcd zakupionego w sklepie. Tam wszystko działało poprzez program roxio, można poprzez menu wybrać sceny itp. Dlaczego ja nie mogę skorzystać ze stworzonego przez siebie menu w programie roxio? Może ktoś wie o co chodzi? Proszę o pomoc.
|
poniedziałek, 1 marca 2004, 09:11 |
|
 |
Gość
Aktywny bywalec
|
Nikt nie ma pomysłu?
|
wtorek, 2 marca 2004, 10:28 |
|
 |