Teraz jest niedziela, 19 sierpnia 2018, 16:14




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
 porada w sprawie kompresji 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 4 kwietnia 2004, 12:43
Posty: 1
Post porada w sprawie kompresji
Prosze o poradę. Otóż, zmontowany film eksportuję z Premiera6,0 poprzez Procodera do pliku i nie wiem z jakimi parametrrami go ustawiać w Procoderze. Moze ktoś mi ndoradzi jak najlepiej to robić, czyli jak ustawić na CBR czy VBR aby była dobra jakość i potem można było z tego zrobić authoring. Jeśli chodzi o VBR to jak ustawić 1PASS czy 2PASS ? I co co wogóle w tym chodzi. Materiał opczywiście zgrywam z kamery cyfrowej (a jeżeli z analogowej czy trzeba coś zmienić). Jeszcze jedno o co chodzi z tym Interlacing, jak to ustawić. Pytam oto dlatego ze mam rozmazany obraz w czasie odtwarzania płyty na DVD stacjonarnym w szybkich scenach. materiał kodowałem na 1 PASS VBR około 5 bitrate, może za mało aby była jakość zadawalająca. Oczywiście chodzi mi o wgranie około 2 godzin materiału na 1 płytę. Jeżeli ma ktoś doświadczenie w tym temacie prosze o poradę, bo już nie mam siły eksperymentować. CHyba że ktoś ma inne sprawdzone kodeki to skorzystam z podpowiedzi.
Z góry dzięki, pozdrawiam


niedziela, 4 kwietnia 2004, 13:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 21 sierpnia 2003, 20:17
Posty: 498
Lokalizacja: Katowice
Post 
Cóż:
1. Zdecydowanie VBR (dynamicznie dobierany bitrate w zależności od szybkości zmian obrazu w poszczególnych klatkach - użytkownik podaje tylko min, max i średni bitrate)
2. Jeżeli VBR to zdecydowanie 2 pass - to kompresja w dwóch przebiegach, w pierwszym przebiegu kodejk zbiera dane;
3. Interlacing - to przeplot. Są różne szkoły - jedni radzą aby usuwać - inni mówią zdecydowanie nie - sam musisz określić co Tobie lepiej pasuje (własne odczucia podczas oglądania);
4. Rozmazany obraz może być związany z przeplotem i niewłaściwym ustawienim kodeka.
5. Bitrate 5 ? Coś pokiełbasiłeś - dla DVD bitrate razem z dźwiękiem to ok. do 10 Mbs - akceptowalne przez stacjonarne DVD
6. Co do ilości materiały na DVD - z tego co wiem to procoder ma wizadra, który zapytuje się ile chcesz zapisać materiału na DVD. Możesz też sam przeliczyć bitrate - ściągnij sobie jakiś bitrate kalkulator.

Pozdro


poniedziałek, 5 kwietnia 2004, 08:43
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL