|
Teraz jest poniedziałek, 25 stycznia 2021, 12:28
|
Zobacz wątki bez odpowiedzi | Zobacz aktywne wątki
Regulamin
- Co do wypowiedzi na forum - obowiazuje przestrzeganie zasad net etykiety, kultury osobistej i prawa polskiego.
- Co do ingerencji moderatorów - edycja posta ma być podpisana przez moderatora, przeniesienie części wątka do śmietnika również (zbiorczo), usuwanie postów jest dopuszczalne tylko w razie popełnienia wykroczenia w danym poscie.
- Co do komercyjnych stopek - prawo do nich mają koledzy o minimum trzy letnim stażu na forum i mający co najmniej 200 postów.
|
Autor |
Wiadomość |
Gość
Aktywny bywalec
|
 Edycja vobów!
Witam serdecznie!Kiedyś pytałem lecz bz.odzewu.Poszukuję programu którym mógłbym edytować tj.ciąć,skracać,ucinać brzezgi w vobach ale bez utraty dźwięku AC3 już w nim zapisanego.Poprostu wybrać ulubiony fragment filmu wyciąć go i dołączyć do innych kawałków i potem to wszystko nagrać raz jeszcze.Dzięki
|
wtorek, 13 kwietnia 2004, 10:03 |
|
 |
kozi
Aktywny bywalec
Dołączył: czwartek, 21 sierpnia 2003, 20:17 Posty: 498 Lokalizacja: Katowice
|
Jest wersja VirtualDuba, która edytuje VOB - nie pamiętam która. Poszukaj na http://www.divx.pl
|
wtorek, 13 kwietnia 2004, 10:59 |
|
 |
Gość
Aktywny bywalec
|
tez już o to pytałem....
a co z ponownym nagraniem ich na płyte DVD by były czytane???
|
wtorek, 13 kwietnia 2004, 12:37 |
|
 |
Montażysta Darek A.
Moderator
Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24 Posty: 3418 Lokalizacja: zachodniopomorskie
|
No aż mnie zastanowiła pewna myśl:
- programowy kompresor konwertuje materiał baaaardzo długo, lecz dzięki temu przy komputerowych nagrywarkach możemy tworzyć przepiękne menu na krążki DVD.
- stacjonarne nagrywarki kompresują w trybie 1:1, lecz ich menu jest biedne, często owiane reklamą producenta sprzętu.
I teraz:
Gdyby za pomocą stacjonarnej nagrywarki zapisać krążek DVD-RW (wielokrotny) wprowadzić pliki *.vob do komputera i dopiero te właśnie poddać atuthoringowi zrobić dla filmu te piękne menu jakie SAMI sobie wymyślimy za pomocą programu do tego celu, oczywiście w dalszym etapie zapiszać nagrywarką komputerową.
Temat będę śledził, gdyż z samej ciekawości wytrzeszczyłem oczy  i oczywiście nie ma on sensu, w wypadku de... i ponownej kompresji materiału. Domyślam się, że edytować się tego nie da w sensie uatrakcyjniania graficznie, krojenia itp. ale nie chodzi mi o to. Już sprawdzam jak się zachowuje Virtual Dub, który "widzi" pliki *.vob
Pozdrawiam gorąco
|
środa, 5 maja 2004, 23:46 |
|
 |
Montażysta Darek A.
Moderator
Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24 Posty: 3418 Lokalizacja: zachodniopomorskie
|
I już jestem znowu, otóż lipa  można otwirać pliki *.vob oczysiście jest taka wersja Virtual Duba, ale w funkcjach zapisu jest jedynie Save as AVI czyli jak by nie patrzeć dekompresja.
|
czwartek, 6 maja 2004, 00:02 |
|
 |
Gość
Aktywny bywalec
|
Montażysta Darek A. napisał(a): Gdyby za pomocą stacjonarnej nagrywarki zapisać krążek DVD-RW (wielokrotny) wprowadzić pliki *.vob do komputera i dopiero te właśnie poddać atuthoringowi zrobić dla filmu te piękne menu jakie SAMI sobie wymyślimy za pomocą programu do tego celu, oczywiście w dalszym etapie zapiszać nagrywarką komputerową.
A w czym problem? Sam tak robie zeby oszczedzic czas. Zgrywam DVD RW prze firewire na stacjonarna nagrywarke. Odpalasz TMPGEnc DVD Author i wybierasz Add DVD Video.
|
czwartek, 6 maja 2004, 01:38 |
|
 |
Montażysta Darek A.
Moderator
|
Nie dokońca zostałem zrozumiany. Nie interesują mnie jakieś TMPGEnc. Chciałbym pliki *.vob zamienić na np. m2p, lub m2v by zrobić sobie płytkę w Workshop2, chyba, że czegoś nie wiem?
|
czwartek, 6 maja 2004, 02:14 |
|
 |
Montażysta Darek A.
Moderator
|
Nie dokońca zostałem zrozumiany. Nie interesują mnie jakieś TMPGEnc. Chciałbym pliki *.vob zamienić na np. m2p, lub m2v by zrobić sobie płytkę w Workshop2, chyba, że czegoś nie wiem?
|
czwartek, 6 maja 2004, 02:15 |
|
 |
Gość
Aktywny bywalec
|
Montażysta Darek A. napisał(a): Nie dokońca zostałem zrozumiany. Nie interesują mnie jakieś TMPGEnc. Chciałbym pliki *.vob zamienić na np. m2p, lub m2v by zrobić sobie płytkę w Workshop2, chyba, że czegoś nie wiem?
A ja ci pisze, ze mozesz sobie wziasc voby bezposrednio z plytki (bez zamieniania na m2v czy cokolwiek innego) i zaimportowac do TMPGEnc czy DVD Maestro, tam dorobic menu i wypalic gotowa plytke. Czy Workshop2 pptrafi importowac voby tego nie wiem, bo nigdy go nie uzywalem.
|
czwartek, 6 maja 2004, 02:32 |
|
 |
Montażysta Darek A.
Moderator
|
No zainstalowałem sobie tego TMPGEnc TMPGEnc DVD Author i załamałem się. Nazwa menu zdecydowanie nie pasuje do tego co zobaczyłem, raczej plansza początkowa tak bym to nazwał. Odbiegliśmy od tematu właściwie, główną ideo była edycja plików vob, czyli cięcie ich, łączenie itp, a nie skłądanie nowego menu i to jeszcze takiego słabiutkiego.
Wiem jak spytać:
Mam płytkę DVD z pięknym menu, zrobioną na Workshop2, materiał już nie istnieje w innej postaci, dopatrzyłem się błędu w menu i chciałbym je teraz zmienić, ale zakładamy, że workshop nie obsługuje plików vob i teraz chodzi o zewnętrzne przerobienie tychże na format zrozumiały przez programy do authoringu, oczywiście bez rekompresji.
|
czwartek, 6 maja 2004, 11:23 |
|
 |
Gość
Aktywny bywalec
|
Montażysta Darek A. napisał(a): No zainstalowałem sobie tego TMPGEnc TMPGEnc DVD Author i załamałem się. Nazwa menu zdecydowanie nie pasuje do tego co zobaczyłem, raczej plansza początkowa tak bym to nazwał. Menu masz takie jakie sobie zrobisz, to ze standartowo wyswietlane menu szablonowe jest kiepskie to nie oznacza, ze program jest kiepski Montażysta Darek A. napisał(a): Mam płytkę DVD z pięknym menu, zrobioną na Workshop2, materiał już nie istnieje w innej postaci, dopatrzyłem się błędu w menu i chciałbym je teraz zmienić, ale zakładamy, że workshop nie obsługuje plików vob i teraz chodzi o zewnętrzne przerobienie tychże na format zrozumiały przez programy do authoringu, oczywiście bez rekompresji.
Ja dalej nie rozumiem z czym masz problem, jezeli Workshop nie chce ci zaimportowac voba, to zmien rozszerzenie z .vob na .mpg i zaimportuj sobie jako mpegi.
|
czwartek, 6 maja 2004, 17:39 |
|
 |
szpec
Stary wyjadacz
|
Montażysta Darek A. napisał(a): Mam płytkę DVD z pięknym menu, zrobioną na Workshop2, materiał już nie istnieje w innej postaci, dopatrzyłem się błędu w menu i chciałbym je teraz zmienić, ale zakładamy, że workshop nie obsługuje plików vob i teraz chodzi o zewnętrzne przerobienie tychże na format zrozumiały przez programy do authoringu, oczywiście bez rekompresji. Ja dalej nie rozumiem z czym masz problem, jezeli Workshop nie chce ci zaimportowac voba, to zmien rozszerzenie z .vob na .mpg i zaimportuj sobie jako mpegi.[/quote]
Darku Workshop 2.0 importuje pliki .vob, ale dzieli je na kawałki, które odpowiadają chapterom. Być może (jeszcze tego nie sprawdzałem) można te kawałki "skleić" i zbudować nowe menu a wtedy kwestia ponownej re i kompresji odeszłaby " w siną dal"!!!!!!!!
co do zmiany rozszerzenia .vob na mpeg to nie tędy droga tak się tego nie da, bo i po co powstawałyby programy typu flask czy xmpeg
( chyba, że się mylę? wątpię!!!)
_________________ Pozdrawiam "szpec"
|
czwartek, 20 maja 2004, 12:38 |
|
 |
Gość
Aktywny bywalec
|
 do Szpec
Witam
Nareszcie. Jezeli dojdziesz do tego jak sklejać voby wgrane work2 to daj znać
- bardzo pilne
Pzd
|
czwartek, 20 maja 2004, 22:41 |
|
 |
Gość
Aktywny bywalec
|
szpec napisał(a): co do zmiany rozszerzenia .vob na mpeg to nie tędy droga tak się tego nie da, bo i po co powstawałyby programy typu flask czy xmpeg ( chyba, że się mylę? wątpię!!!)
Owszem da sie  Problem tylko w tym, ze zamiast jednego calego pliku .mpg z filmem otrzymasz kilka kawalkow ale poniewaz chyba w kazdym programie do authoringu je mozna zlozyc razem, to raczej nie stanowi problemu
|
czwartek, 20 maja 2004, 23:19 |
|
 |
Gość
Aktywny bywalec
|
Może konkretniej...
|
piątek, 21 maja 2004, 06:08 |
|
 |
|
Regulamin
- Co do wypowiedzi na forum - obowiazuje przestrzeganie zasad net etykiety, kultury osobistej i prawa polskiego.
- Co do ingerencji moderatorów - edycja posta ma być podpisana przez moderatora, przeniesienie części wątka do śmietnika również (zbiorczo), usuwanie postów jest dopuszczalne tylko w razie popełnienia wykroczenia w danym poscie.
- Co do komercyjnych stopek - prawo do nich mają koledzy o minimum trzy letnim stażu na forum i mający co najmniej 200 postów.
|