Teraz jest niedziela, 19 sierpnia 2018, 16:17




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 Test kodowania do MPEG2 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Test kodowania do MPEG2
Witam,
Proszę użytkowników karty Canopus DV Raptor RT2Max z ProCoderem Express (tym za około 350zł) o opinie dotyczące szybkości i jakości kodowania do MPEG2. Przesiadając się z Pinnacle DV500DVD (kodowała turbo-codekiem prawie w czasie rzeczywistym) na Canopusa pozostałem przy moim ulubionym programie edycyjnym Adobe Premiere 6,5 z pluginem Adobe MPEG Encoder. Może zainteresują Was wyniki testu podczas którego kodowałem 1 minutowy fragment filmu na moim nienajgorszym w końcu sprzęcie tj:

Pentium 4 2,4 GHz HT 800
1GB DDRAM 400
Płyta główna MSI Neo2
HD Barracuda Serial ATA 150 120 GB

Test nr 1
PAL 720x576
Medium bitrate średni 4,2 Mbps max 6,0 Mbps
Audio layer2 256
Multiplexed video & audio
czas 3min 2 sek czyli ok 8,2 fr/s ( 90 min – 4,5 godz )

Test nr 2
PAL 720x576
Hi bitrate średni 6,2 Mbps max 8,0 Mbps
Audio layer2 256
Multiplexed video & audio
czas 4min 45 sek czyli ok 5,26 fr/s ( 90 min > 7 godz )

Podłamałem się nieco takimi osiągami, więc proszę o opinie, czy w/w ProCoder Expres jest naprawdę ekspresowy, i koduje w czasie zbliżonym do rzeczywistego.
Pozdrawiam wszystkich


wtorek, 13 kwietnia 2004, 23:22
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Uzupełnienie
Aby nie było wątpliwości uzupełniam posta:
kodowałem Adobe MPEG Encoderem, a rozważam kupno ProCodeka Express.


wtorek, 13 kwietnia 2004, 23:27
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: wtorek, 19 sierpnia 2003, 21:44
Posty: 187
Post 
Adobe MPEG Encoder to najwolniejszy kodek na świecie :lol:
Każdy inny, którego użyjesz będzie szybszy.


środa, 14 kwietnia 2004, 19:48
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 02:31
Posty: 137
Post 
Witam.

Na PIV 2.8 HT, przy jednym przebiegu VBR, w najlepszej jakości jedną minutę materiału przerobił w półtorej.

pozdrawiam
Jacek.


środa, 14 kwietnia 2004, 20:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
W czasie rzeczywistym moga kodować do MPEG2 jak na razie tylko kodeki sprzętowe łącznie z efektami oraz napisami RT.
Procoder zapuszczany z poziomu Adobe Premiera jest bardzo wolny, nie wiem jak z wesją Express - najlepiej sprawdź wersje demo przed zakupem.
A swoją drogą DV500DVD na kompie z prockiem 800 MHz potrafiło przerobić godzine filmu do MPEG2 w czasie 75 minut....

pozdrawiam


środa, 14 kwietnia 2004, 21:07
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 02:31
Posty: 137
Post 
Witam.

Cytuj:
W czasie rzeczywistym moga kodować do MPEG2 jak na razie tylko kodeki sprzętowe



Np: Mainconcept 1.41 przy PIV 2.8 HT koduje 36 kl/s(ProCoder2 podobno jeszcze szybciej, ale go nie sprawdzałem). I nie mam zamiaru po raz kolejny polemizować z człowiekiem odpornym na fakty, a podaje tyo tylko dla informacji innym czytelnikom forum.

pozdrawiam
Jacek.


czwartek, 15 kwietnia 2004, 13:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Piszecie wszyscy o prędkości kodowania, a co z jakością? Tak w ogóle pracuję w UMS PRO i stosuję oryginalny kodek Uleada. Czy procoder może działać w UMS prosto z timeline? Podczas obserwacji obrazu na TV przy powiększeniu obrazu 2x - widoczne stają się pionowe paski z jakich składa się obraz. Nie podoba mi się to, lecz efekt ten jest widoczny zarówno przy stosowaniu TMPGenc-a i Procodera. Ba Procoder nawet gorzej zakodował źle oświetlone części borazu niż codek Uleada. Czy ktoś może mi poradzić jak wyzbyć się pionowych lamelek .


sobota, 17 kwietnia 2004, 22:46
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 29 grudnia 2002, 23:53
Posty: 336
Lokalizacja: podlasie
Post 
Jacek Sala napisał(a):
Witam.
Np: Mainconcept 1.41 przy PIV 2.8 HT koduje 36 kl/s(ProCoder2 podobno jeszcze szybciej, ale go nie sprawdzałem).

pozdrawiam
Jacek.


Witam.
Czy możesz podać dokładne ustawienia przy których MCME1.4.1 na Twoim kompie koduje 36kl/s.
Pozdrawiam.


niedziela, 18 kwietnia 2004, 03:13
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 02:31
Posty: 137
Post 
Witam.

Np: wybieram szablon DVD (program V+A, reszta bez zmian), no i oczywiście jest to prędkość przy jednym przebiegu. Ale przy innych ustawieniach nie ma wielkich różnic. Wartość podałem przybliżoną, bo przeważnie po zakończeniu kodowaniawynik jest 1,6x RT czyli nawet wiecej niż 36/s. Jednak te 1,5x RT mozna przyjąć.
Jakość jest naprawdę dobra. Według mnie lepsza od UleadSystem (porównywałem pojedyncze klatki).

Pozdrawiam
Jacek.


niedziela, 18 kwietnia 2004, 03:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 29 grudnia 2002, 23:53
Posty: 336
Lokalizacja: podlasie
Post 
Kopresowałem MCME1.4.1 (default, 1 pass) plik DV 60sek. do DVD na kompie AXP 1700+, 512 DDR400 (dual) Epox 8RDA.

Procek 2200mhz (200x11) czas 43.50sek. czyli 34.5 kl/sek.
Procek 2100mhz (200x10.5) czas 46.08sek. czyli 32.5 kl/sek.
Procek 2083mhz (166x12.5) czas 46.86sek. czyli 32.0 kl/sek.
Procek 1466mhz (133x11) czas 64.00sek. czyli 23.6 kl/sek.
Procek 700mhz (100x7) czas 126.55sek. czyli 11.85 kl/sek.

Myślę, że całkiem nie najgorzej...

Pozdrawiam.


niedziela, 18 kwietnia 2004, 21:22
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 02:31
Posty: 137
Post 
Witam.

Cytuj:
Myślę, że całkiem nie najgorzej...


Rafał, też tak myślę, aczkolwiek dużo zależy od wyjściowego materiału.
Sprawdziłem więc bardziej dokładnie i najgorszy wynik to 36,5 kl/s. 4min klip bardzo dynamiczny (coś w rodzaju teledysku). A bardzo spokojny film to, aż 46 kl/s.

Pozdrawiam
Jacek.

P.S. A i tak, tego jednego Stępnia to nie przekona. Tylko jakoś wcale na tym mi nie zależy.


niedziela, 18 kwietnia 2004, 23:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Witam,

Testy robione przez minute albo kilka nie mają sensu. Na początku kodowania prędkość może być o wiele szybsza. Przykładem jest PRO Coder zaczyna od 30 klatek na sekunde a kończy na 15 . Jeżeli już robicie testy to przynajmniej na godzinie materiału.
Poza tym wszystkie testy robione na gołym filmie nie są porównywalne z prawdziwym RT.

Testy robione na filmie z efektami wymagają natomiast renderowania na gołym PC.
Karty video z Real RT wypuszczają w czasie rzeczywistym obraz do MPEG2 łącznie z efektami, napisami - czyli zrobiony już konkretny projekt.
Nie można za bardzo porównywać tych dwóch rzeczy.

pozdrawiam


poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 11:01
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post odp
Procoder Express kodował na Adobe PRO Z PRĘDKOŚCIĄ 36 kl/s Przy wybraniu opcji Speed. Przy High Quality predkość spada do ok. 30 kl/s
Nie wiedziałem, że program jest taki szybki ! 8O Błednie mniemałem że tylko karty Matroxa są tak szybkie, a tu taka NIESPODZIANKA ?!
Zrobie testy jeszcze 18 razy aby sie upewnić !


poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 11:44
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post oszust cd
To informacja z naszej strony http://www.softstudio.z.pl

Uwaga! Uwaga! Konkurencja (jaka to każdy się domyśla) nie daje nam spokoju i stosuje bardzo prymitywne metody aby tylko zaszkodzić nam i naszym klientom. Na forum Swiat Obrazu , gdzie czasami udzielamy porad użytkownikom pojawił się osobnik (zarejestrował się nawet 15 kwietnia) podający się za szefa firmy Softstudio. Osobnik ten używa mojego nazwiska i wypisuje bezsensowne bzdury.
W związku z tym informujemy iż od dzisiaj wszystkie nasze wypowiedzi na tym forum będą podpisywane SOFTSTUDIO (duże litery bez żadnych dodatków) - już dzisiaj rejestrujemy się pod tą nazwą. Wszystkie inne wypowiedzi na tym forum podszywające się pod naszą firme radzimy ignorować.
Pozdrawiamy konkurencje i życzymy aby swoją energie wykorzystywała do zapewnienia swoim klientom przyzwoitego poziomu usług.
Z ostatniej chwili: To już naprawde przesada facet zarejestrował się na S0FTSTUDI0 UWAGA zamiast litery O jest cyfra 0 ! (tak samo Ekspert Studio i i inne)

p.s. stwierdziłem iż nie nie ma sensu się rozpisywać , na każdą zaczepke tego osobnika będe odpowiadał wysłaniem tej wiadomości.
Może administrator wreszcie coś z tym zrobi. A może już naprawde nie warto zaglądać na poskojęzyczne forum dyskusyjne o tematyce video???


poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 12:27
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
dla porownania z Wami :

PowerMac G5 dual 1.8GHz 512MB RAMu

film w formacie DV PAL 94min => MPEG2 o parametrach (Two pass VBR, target bitrate 6.2, max bitrate 7.5, motion estimation BEST)
czas 177min

Jakosc materialu koncowego przewyzsza jakosci osiagane przez moich znajomych pracujacych na PC, stosujacych roznego rodzajow kodekow (przy srednim bitrate 7.5-8.0)

pozdrawiam
Kaziu


poniedziałek, 26 kwietnia 2004, 11:24
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL