Autor |
Wiadomość |
Miras13
Aktywny bywalec
Dołączył: wtorek, 18 lutego 2003, 19:06 Posty: 271 Lokalizacja: mazowieckie
|
 Bitrate w Workshop 2.0
Próbowałem z korzystać z opcji szukaj ale jakoś nie znalazłem zadowalajacej odpowiedzi. Jak w tym programie można ustalić wielkość (szybkość) strumienia zapisu (bo chyba tak to sie nazywa) . Ja tam znalazłem tylko możliwość zapisu 60min. 90; 120 i 180 minut. Mam mały plik i chciałbym zapisać go z mniejsza prędkością (bitrate) niz oferowana w tym programie. Pracę z nagrywarką dopiero zaczynam. Jak coś pokreciłem to proszę o nawrócenie na właściwy tok rozumowania lub podanie linków gdzie znajde właściwą pomoc
|
czwartek, 15 kwietnia 2004, 17:52 |
|
 |
Tommy
Aktywny bywalec
|
Material w standardzie svcd musi spelniac konkretne parametry i mozna go regulowac tylko w pewnych granicach. Dla uproszczenia program podaje zamiast wielkosci bitrate'u mozliwa dlugosc nagrania na wypalonej plycie. Jesli dlugosc sie zwieksza zmniejsza sie bitrate a co za tym idzie jakosc.
Jesli wiec masz maly fragment i chcesz uzyskac z niego najlepsza jakosc wybierz najkrotszy mozliwy czas.
Jesli zas chcesz sie bardziej pobawic mozesz skompresowac swoj film w innym programie, np kompresorze stand-alone. Tam bedziesz mogl ustawic wiecej opcji podczas eksportu. Musisz jednak pamietac tak jak wspomnialem o zachowaniu wymaganych parametrow w danym standardzie, wtedy workshop nie bedzie ponownie rekompresowac materialu.
|
piątek, 16 kwietnia 2004, 06:37 |
|
 |
Montażysta Darek A.
Moderator
Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24 Posty: 3418 Lokalizacja: zachodniopomorskie
|
Nie wiem skąd ci Tommy przyszło do głowy, że Miras13 chce robić SVCD i opisujesz jakimi prawami rządzi się ten format - on nigdzie tego nie napisał. Posiadając opcje do wyboru zapisu 60min. 90; 120 i 180 minut z pewnością nie chodzi o svcd.
Oczywiście, że jest możliwość ręcznego ustawiania bitrate (jak by to było!?) kilka porad jest tutaj http://www.ulead.com/learning/dws.htm jeśli nic nie znajdziesz daj znać, wtedy będąc w studio sprawdzę dokładnie i napiszę gdzie. Jeśli chodzi o nazewnictwo "bitrate" dokładnie nikt nie potrafi jednosłownie powiedzieć o co chodzi, często używam słowa nagęszczenie (stopień nagęszczenia) wydaje mi się najbardziej trafne 
|
sobota, 17 kwietnia 2004, 07:51 |
|
 |
Miras13
Aktywny bywalec
Dołączył: wtorek, 18 lutego 2003, 19:06 Posty: 271 Lokalizacja: mazowieckie
|
Oczywiście chodziło mi o DVD. Znalazłem inny sposób na konwersje pliku poprzez program TMPGEnc 2.5plus. Jest tam mozliwość ręcznej w regulacji w okienku "Averege video bitrate" . Nie wiem tylko czy po takiej konwersji jakość będzie taka sama jak przy pomocy Workshopa. Mam jeszcze pytanie czy jest mozliwość aby bitrate było większe niż 8000.
|
sobota, 17 kwietnia 2004, 09:54 |
|
 |
Montażysta Darek A.
Moderator
Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24 Posty: 3418 Lokalizacja: zachodniopomorskie
|
Ktoś kiedyś przeprowadził testy kilku kompresorów i o dziwo w TMPGEnc uzykał najlepszy wynik. Oczywiście że jest możliwość ustawienia większego bitrate z tym się wiąże wzrost wielkości wynikowego pliku i coraz większe prawdopodobieństwo, że nie każdy stacjonarny odtwarzacz soebie poradzi z tym, ale 9000 dla 1 godziny spokojnie można ustawiać.
|
sobota, 17 kwietnia 2004, 10:44 |
|
 |
tedii2
Nowy
|
 Cześć Mirek !!!
Witaj Mirek. To jest najl.. program do przekonwertowania plików do mpg2 . 8000 to jest max ze wzgledu na to iż odtwarzcze stacjonarne zaczną się zacinać, przeskakiwać.
|
sobota, 24 kwietnia 2004, 23:27 |
|
 |
Tommy
Aktywny bywalec
|
sorki za pomylke macie racje, czytajac raz jeszcze pytanie sam nie wiem czym sie zasugerowalem 
|
poniedziałek, 26 kwietnia 2004, 06:29 |
|
 |
Montażysta Darek A.
Moderator
|
Wtajemniczyłem się dokładnie w bitrate i teraz wiem, że maksymalny jego stopień, aby radziły sobie wszystkie stacjonarne odtwarzacze wynosi 9594 dlaczego akurat tyle - nie wiem. Jeśli przy takim maxymalnym ustawieniu okazuje się że film "nie idzie" płynnie, wina leży w jakości płytki, lub w zbyt szybkim zapisaniu jej. Osobiście nigdy nie sugeruję się tym co podają X4 itp zawsze jadę wolniej.
|
poniedziałek, 26 kwietnia 2004, 10:46 |
|
 |
Gość
Aktywny bywalec
|
witam...
Co do maxymalnego bitrate jak to jest.....
Czy mówicie cały czas o obrazie a co z dzwiekiem....
Chodzi o dławienie się DVD Czy na to dławienie nie ma wpływu łączny bitrate obrazu + dzwieku???
Bawiłem sie ostatnio nagrywarką Liteon 851 przegrałem Matrixa 3 w całości (z menu dodatkami) z orginału na płytke 4.7 jakość odziwo jest berdzo zadowalająca film trwa ok 130 minut. Nagrany film ogladałem na telewizorze panoramicznym 28 cali i nie widziałem róznicy między kopia a orginałem.
Mam pytanie przy jakim bitrate zauważalne jest pogorszenie jakości obrazu?
|
wtorek, 27 kwietnia 2004, 09:35 |
|
 |
Gość
Aktywny bywalec
|
jak kupicie profesjonalną kartę Matroxa RTX100 to nie będziecie mieli żadnych problemów ! http://www.softstudio.z.pl PROFESJONALNIE !
|
wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:19 |
|
 |
Gość
Aktywny bywalec
|
 uwaga smieciarz
Witam !
Przypominam wszystkim iż nasze posty są podpisywane SOFTSTUDIO .
Wszystkie inne to robota tego "smieciarza " na forum.
W zasadzie moge mu podziękować bo gwałtownie wzrasta zainteresowanie naszym sprzetem do montażu nieliniowego, a oglądalność naszej strony http://www.softstudio.z.pl bije rekordy.
pozdrawiam
Uwaga! Ostatnia chwila aby nabyć RTX100 i RT x10 po tak korzystnej cenie. Od 1 Maja cena softu idzie niestety w góre.
|
wtorek, 27 kwietnia 2004, 12:05 |
|
 |
|