Teraz jest sobota, 18 sierpnia 2018, 11:08




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 Bitrate w Workshop 2.0 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 18 lutego 2003, 19:06
Posty: 271
Lokalizacja: mazowieckie
Post Bitrate w Workshop 2.0
Próbowałem z korzystać z opcji szukaj ale jakoś nie znalazłem zadowalajacej odpowiedzi. Jak w tym programie można ustalić wielkość (szybkość) strumienia zapisu (bo chyba tak to sie nazywa) . Ja tam znalazłem tylko możliwość zapisu 60min. 90; 120 i 180 minut. Mam mały plik i chciałbym zapisać go z mniejsza prędkością (bitrate) niz oferowana w tym programie. Pracę z nagrywarką dopiero zaczynam. Jak coś pokreciłem to proszę o nawrócenie na właściwy tok rozumowania lub podanie linków gdzie znajde właściwą pomoc


czwartek, 15 kwietnia 2004, 17:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 30 maja 2003, 09:40
Posty: 556
Post 
Material w standardzie svcd musi spelniac konkretne parametry i mozna go regulowac tylko w pewnych granicach. Dla uproszczenia program podaje zamiast wielkosci bitrate'u mozliwa dlugosc nagrania na wypalonej plycie. Jesli dlugosc sie zwieksza zmniejsza sie bitrate a co za tym idzie jakosc.

Jesli wiec masz maly fragment i chcesz uzyskac z niego najlepsza jakosc wybierz najkrotszy mozliwy czas.

Jesli zas chcesz sie bardziej pobawic mozesz skompresowac swoj film w innym programie, np kompresorze stand-alone. Tam bedziesz mogl ustawic wiecej opcji podczas eksportu. Musisz jednak pamietac tak jak wspomnialem o zachowaniu wymaganych parametrow w danym standardzie, wtedy workshop nie bedzie ponownie rekompresowac materialu.


piątek, 16 kwietnia 2004, 06:37
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Nie wiem skąd ci Tommy przyszło do głowy, że Miras13 chce robić SVCD i opisujesz jakimi prawami rządzi się ten format - on nigdzie tego nie napisał. Posiadając opcje do wyboru zapisu 60min. 90; 120 i 180 minut z pewnością nie chodzi o svcd.
Oczywiście, że jest możliwość ręcznego ustawiania bitrate (jak by to było!?) kilka porad jest tutaj http://www.ulead.com/learning/dws.htm jeśli nic nie znajdziesz daj znać, wtedy będąc w studio sprawdzę dokładnie i napiszę gdzie. Jeśli chodzi o nazewnictwo "bitrate" dokładnie nikt nie potrafi jednosłownie powiedzieć o co chodzi, często używam słowa nagęszczenie (stopień nagęszczenia) wydaje mi się najbardziej trafne :)


sobota, 17 kwietnia 2004, 07:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 18 lutego 2003, 19:06
Posty: 271
Lokalizacja: mazowieckie
Post 
Oczywiście chodziło mi o DVD. Znalazłem inny sposób na konwersje pliku poprzez program TMPGEnc 2.5plus. Jest tam mozliwość ręcznej w regulacji w okienku "Averege video bitrate" . Nie wiem tylko czy po takiej konwersji jakość będzie taka sama jak przy pomocy Workshopa. Mam jeszcze pytanie czy jest mozliwość aby bitrate było większe niż 8000.


sobota, 17 kwietnia 2004, 09:54
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Ktoś kiedyś przeprowadził testy kilku kompresorów i o dziwo w TMPGEnc uzykał najlepszy wynik. Oczywiście że jest możliwość ustawienia większego bitrate z tym się wiąże wzrost wielkości wynikowego pliku i coraz większe prawdopodobieństwo, że nie każdy stacjonarny odtwarzacz soebie poradzi z tym, ale 9000 dla 1 godziny spokojnie można ustawiać.


sobota, 17 kwietnia 2004, 10:44
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: wtorek, 12 sierpnia 2003, 18:52
Posty: 6
Post Cześć Mirek !!!
Witaj Mirek. To jest najl.. program do przekonwertowania plików do mpg2 . 8000 to jest max ze wzgledu na to iż odtwarzcze stacjonarne zaczną się zacinać, przeskakiwać.


sobota, 24 kwietnia 2004, 23:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 30 maja 2003, 09:40
Posty: 556
Post 
sorki za pomylke macie racje, czytajac raz jeszcze pytanie sam nie wiem czym sie zasugerowalem :roll:


poniedziałek, 26 kwietnia 2004, 06:29
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Wtajemniczyłem się dokładnie w bitrate i teraz wiem, że maksymalny jego stopień, aby radziły sobie wszystkie stacjonarne odtwarzacze wynosi 9594 dlaczego akurat tyle - nie wiem. Jeśli przy takim maxymalnym ustawieniu okazuje się że film "nie idzie" płynnie, wina leży w jakości płytki, lub w zbyt szybkim zapisaniu jej. Osobiście nigdy nie sugeruję się tym co podają X4 itp zawsze jadę wolniej.


poniedziałek, 26 kwietnia 2004, 10:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
witam...
Co do maxymalnego bitrate jak to jest.....
Czy mówicie cały czas o obrazie a co z dzwiekiem....
Chodzi o dławienie się DVD Czy na to dławienie nie ma wpływu łączny bitrate obrazu + dzwieku???
Bawiłem sie ostatnio nagrywarką Liteon 851 przegrałem Matrixa 3 w całości (z menu dodatkami) z orginału na płytke 4.7 jakość odziwo jest berdzo zadowalająca film trwa ok 130 minut. Nagrany film ogladałem na telewizorze panoramicznym 28 cali i nie widziałem róznicy między kopia a orginałem.
Mam pytanie przy jakim bitrate zauważalne jest pogorszenie jakości obrazu?


wtorek, 27 kwietnia 2004, 09:35
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
jak kupicie profesjonalną kartę Matroxa RTX100 to nie będziecie mieli żadnych problemów ! http://www.softstudio.z.pl PROFESJONALNIE !


wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:19
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post uwaga smieciarz
Witam !

Przypominam wszystkim iż nasze posty są podpisywane SOFTSTUDIO .
Wszystkie inne to robota tego "smieciarza " na forum.
W zasadzie moge mu podziękować bo gwałtownie wzrasta zainteresowanie naszym sprzetem do montażu nieliniowego, a oglądalność naszej strony http://www.softstudio.z.pl bije rekordy.

pozdrawiam

Uwaga! Ostatnia chwila aby nabyć RTX100 i RT x10 po tak korzystnej cenie. Od 1 Maja cena softu idzie niestety w góre.


wtorek, 27 kwietnia 2004, 12:05
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL