Teraz jest sobota, 18 sierpnia 2018, 11:08




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 Czemu tak sie dzieje?? 
Autor Wiadomość
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: niedziela, 25 stycznia 2004, 19:33
Posty: 135
Post Czemu tak sie dzieje??
Przy przeliczaniu awi na mpg2 w programie Pinacle Expresion komputer sie resetuje lub wyłancza. Czemu tak sie dzieje?Czy ktoś z szanownych kolegow miał taki problem?

2600 Atlon, MSI KT 600./ DDR 512 ram KINGSTON, Dwa dyski 120 GB ata 133 i 40 ata 100, Karta wideo Dv 500DVD


środa, 5 maja 2004, 23:39
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Najczęściej niezapowiedziany restart komputera jest spowodowany źle kontaktującą, lub siadającą pamięcią RAM. Przedmuchaj dokładnie slot w którym siedzi pamięć, przetrzyj też styki po obu stronach tejże pamięci. Jeśli kości pamięciowych masz kilka, sprawdź każdą z osobna samodzielnie przy dużym obciążeniu wyeliminujesz ewentualną wadliwą. Oczywiście powodów może być wiele innych, ale w swej praktyce najczęściej spotykalem się właśnie z taką usterką i najczęściej była to zła komunikacja płyty gł. z pamięcią. To niewiarygodne może się wydać, ale nawet nowe potrafią być wadliwe.
Pozdrawiam gorąco.


czwartek, 6 maja 2004, 00:13
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: niedziela, 25 stycznia 2004, 19:33
Posty: 135
Post 
Sprawdze to dziś ale przed tym włoże wiekszy zasilacz do kompa myśle że to jego wina. Wielkie dzieki.


czwartek, 6 maja 2004, 12:07
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
ja obstawiam zasilaccz ;>


czwartek, 6 maja 2004, 12:13
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: niedziela, 25 stycznia 2004, 19:33
Posty: 135
Post 
Wymieniłem zasilacz na 400 w , komp sie nie wyłancza ale zawiesza , pamieć też sprawdzilem i dup*. Co jeszcze waszym zdaniem koliduje?? Plis.


czwartek, 6 maja 2004, 14:23
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Teraz to można sobie zgadywać jedynie, może procek źle siedzi, a może sam system ma coś powalone. Prócz wpominanych przeze mnie przerw w komunikacji między płytą gł, a pamięcią bywało też, że nie kontaktował któryś pin taśmy łączącej napęd z płytą, zdażało się że na skutek częstogo wyciągania rureczki w samych wtykach tych taśm rozdziawiały się co powdowało brak łączności. Ciężko jest tak "przez telefon" :D
Gdy już wyczaisz usterkę - z samej ciekawości daj znać ?


czwartek, 6 maja 2004, 14:50
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: niedziela, 25 stycznia 2004, 19:33
Posty: 135
Post 
Sprawdze jeszcze raz pamiec mam taki fajny programik do testu pamieci, a jak nie to sie wieszam na kablu USB. DZieki za odpowiedzi.


czwartek, 6 maja 2004, 17:15
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Obniż taktowanie procka, jak nie pomoże to obniż taktowanie pamięci, przestaw CL pamięci na o oczko większe. Czy zawsze wiesza się w tym samym miejscu ?


czwartek, 6 maja 2004, 18:01
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Obniż taktowanie procka, jak nie pomoże to obniż taktowanie pamięci, przestaw CL pamięci na o oczko większe. Czy zawsze wiesza się w tym samym miejscu ?


czwartek, 6 maja 2004, 18:02
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: niedziela, 25 stycznia 2004, 19:33
Posty: 135
Post 
Taktowanie obnizone chodzi na 166. Najczęściej sie wiesza przy 2/3 % przeliczania, czasem pózniej.Może to wina programu? Narazie przeliczyło sie 18 % i chodzi odziwo dalej.


czwartek, 6 maja 2004, 19:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 29 grudnia 2002, 23:53
Posty: 336
Lokalizacja: podlasie
Post 
Matteo, napisałeś że masz athlona 2600, a obniżałeś fsb na 166, przecież AXP2600 ma fabrycznie 166, sprawdź temperature procka przy przeliczaniu i na luzie.


piątek, 7 maja 2004, 07:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 4 czerwca 2003, 11:34
Posty: 306
Lokalizacja: Szczecin
Post 
A może masz poprostu jakiegoś nowego robaka :lol:


piątek, 7 maja 2004, 14:12
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: niedziela, 25 stycznia 2004, 19:33
Posty: 135
Post 
Wszystko juz wiadomo:
Jeżeli chodzi o gasnięcie kompa to byl za slaby zasilacz pomogła wymiana na 400 W.
Jezeli chodzi o zawieszanie kompa to przetaktowany był procesor <200> pomogla zmiana na <166>.
Narazie wszystko dziła dobrze. Chcialbym wszystkim podziekować za wszelkie uwagi. Dzieki <problem rozwiazany>.


niedziela, 9 maja 2004, 16:54
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 10 grudnia 2003, 05:04
Posty: 172
Post 
Pewnie ten podkręcony procek ci się po prostu przegrzewał.


czwartek, 20 maja 2004, 03:38
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL