Teraz jest piątek, 17 sierpnia 2018, 04:20




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 jak zmienić crop w czasie rzeczywistym ? oraz zmiejszyć WAV 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post jak zmienić crop w czasie rzeczywistym ? oraz zmiejszyć WAV
1. Z Adobe Premiere wyeksportowałem plik DVD za pomocą Canopus ProCoder. Składał się on z 2 filmów. Jeden był z kamery cyfrowej, drugi z SVHS. Export filmu 1.5 godz. trwał 7 godzin (najlepsza jakość).
Przy eksporcie nie zauważyłem że film z kamery SVHS ma zakłócenia w dole obrazu. Jak obciąć dolną linię o 8 linii - aby tego jeszcze raz nie konwertować. Czy jest jakiś taki program który by to zrobił w 1,5 godziny ?
2. Nie wiedziałem że mogę mieć tylko 4,3 Gb materiału. Zrobiłem 4,7 i pewnie mi się na płytkę nie zmieści. Plik audio WAV zajmuje ponad 1 Gb. Czy można go zmniejszyć np. w programie Ulead Workshop 2.0 do innego formatu - jakąś tam opcję widziałem (jak zaznaczałem ją to plik zajmował wtedy około 4 Gb).
Andrzej (nagrywarki DVD jeszcze nie mam, ale robię sobie obrazy moich filmów w DVD i później sobie je tylko wypalę).


poniedziałek, 10 maja 2004, 08:33
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 29 grudnia 2002, 23:53
Posty: 336
Lokalizacja: podlasie
Post 
1. Nie wiem.
2. W Project Settings zaznacz Do Not Convert Compliant MPEG Files.
Piszę na podstawie MF2, ale WS chyba ma takie same opcje kompresji.
pozdr.


poniedziałek, 10 maja 2004, 18:13
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
2. W Project Settings zaznacz Do Not Convert Compliant MPEG Files.
Piszę na podstawie MF2, ale WS chyba ma takie same opcje kompresji.
pozdr.[/quote]

czesc
jestes pewny ze to trzeba zaznaczyc??? a nie wlasnie odznaczyc....
bo jak sama nazwa mowi w wypadku zaznaczenia nie nastapi zmiana.....tak mi sie zdaje chyba
pozd grzes


wtorek, 11 maja 2004, 08:20
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Ciężko ci będzie "odkroić" dolną część kadru obraz automatycznie zmieni rozdzielczość dokkładnie wysokość (576-odcięte) przez co stanie się nie zgodny ze standardem DVD i nie stety będzie wymagał ponownej rekompresji. Prawda jest taka, że mpeg raczej się nie edytuje, gdyż edycja dekompresuje materiał.
Co do funkcji Do Not Convert Compliant MPEG Files Rafal ma rację, a tyczy się ona obrazu, zaznaczenie tego, ale tylko w wypadku, gdy film jest zgodny ze standardem pozwala ominąć niepotrzebną długą analizę i ponownego kompresowania, audio zaś, samoistnie jest kompresowane do mpg i multipleksowane do obrazu w postać pliku *.vob, gdyż takie jest w standardzie DVD, z pewnością więc zmieścisz się na krążku.
Co do WS funkcja Do Not Convert Compliant MPEG Files w ostatniej wersji zniknęła, program po prostu automatycznie rozpoznaje zgodność i omija ten proces, w poprzednich - trzeba to zaznaczać, a wystarczy zauważyć, że cała kompilacja trwa kilka minut, a nie jak przy konwersji naszego filmu kilka godzin.
Pozdrawiam gorąco.


wtorek, 11 maja 2004, 09:07
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Przypomniała mi się mała historia. Klient przyniósł kiedyś całą masę kasetek HI8 i chciał, aby to wszystko mu zgrać na VHS, jakoś tam podmontować itp. Serwis reperujący mu kamerkę poprawił źle ustawioną wcześniej głowicę, przez co wszystkie jego nagrane zdjęcia miały "babola" w dolnej części obrazu i to nie kilka lini ale dobre kilkanaście procent obrazu. Można było rególować głowicę, ale nie chciałem. Pomysłem było nałożenie na cały materiał panoramy najzwyklejsza roleta linowo :D Radość klienta była nieopisana. 8O


wtorek, 11 maja 2004, 09:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post dzięki za pomoc
Niestety nic nie wymyśliłem. Zrobiłem jeszcze raz konwersję z AP za pomocą ProCodera 1.5 (filtrami obciołem dół). Konwersja trwała 8.5 godziny. Plik wgrałem do Workshopa (wav zmieniłem na AC3) choć nie musiałem tego robić gdyż Ulead ma funkcję zmiany na AC3 przez co rozmiar płyty mi się zmiejszył). Jedyny problem to taki że z 4 chapterków działają mi tylko dwa. Płytkę iso (używam napędu wirtualnego z Game Jack) odtwarzam i w połowie film mi też staje i blokuje kopa). Co myślicie o tym problemie.


wtorek, 11 maja 2004, 09:40
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Jeśli zatrzymuje się w tym samym momencie - uszkodzony jest plik, to samo może dotyczyć dwu nie działających chapterów, gdyż mogą się odwoływać do części filmu za miejscem uszkodzenia.


wtorek, 11 maja 2004, 10:06
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Zobacz ciekawostkę http://forum.swiatobrazu.pl/dv/viewtopic.php?t=7340


wtorek, 11 maja 2004, 10:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Ok- czyli wina leżałaby po stronie ProCoder ... Sprawdzę wieczorem ten plik przed zaimportowaniem go do Workshopa. Sprawdzę czy w tym samym miejscu się zacina. Jeżeli tak to problem byłby wiadomy - tylko jak się go pozbyć bo myślę że może się powtarzać. Spróbuję zrobić tak jak jest to w "ciekawostce". Jedynie nie wiem jak i co ustawić w sekcji Keyframe and Rendering Fields. Gość napisał "musi być koniecznie taka sama jak przy edycji video (kolejność pół-obrazów). Czyli jak i co mam ustawić w tej sekcji ?


wtorek, 11 maja 2004, 11:07
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Domyślnie kolejność półobrazów będzie ustawiona prawidłowo tak jak przy montażu.
hihi - ten gość to ja :oops:


wtorek, 11 maja 2004, 11:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
vidmax napisał(a):
czesc
jestes pewny ze to trzeba zaznaczyc??? a nie wlasnie odznaczyc....
bo jak sama nazwa mowi w wypadku zaznaczenia nie nastapi zmiana.....tak mi sie zdaje chyba
pozd grzes

Tak, jestem pewny. Zaznaczenie nie powoduje ponownej kompresji strumienia video, a Simur17 chce zmniejszyć tylko strumień audio, bo najprawdopodobniej zapisał w PCM. Opcja zaznaczona to kompresja dzwięku bez zaczepiania obrazu.
Pozdr.


wtorek, 11 maja 2004, 15:45
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 29 grudnia 2002, 23:53
Posty: 336
Lokalizacja: podlasie
Post 
Ten gość to ja, tylko się nie zalogowałem nie wiem czemu :D


wtorek, 11 maja 2004, 15:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Zrobiłem tak jak radził Rafał. Zrobiłem export filmu (zaznczyłem rekmpres) co trwało 2 godziny (film zajmuje 1.23 min). Później w ProCoder Expres (obciołem od dołu linie "crop" o 8) i wyeksportowałem do pliku m2p (czas 5,5 godziny). Film rzeczywiście na kopie idzie jakby był taki wygładzony (obraz plastyczny) . Nie sprawdzałem na TV bo nie mam jak. Sprawdzę jeszcze czy nie ma żadnych błędów w pliku.
W związku z tym pytanko : dlaczego przy exporcie filmu z AP 6.5 za pomocą ProzCoder 1.5 wystąpiły u mnie błędy w pliku. Trwało to około 8 godzin. Robiłem to 2 razy (16 godzin) i w obu przypadkach występowały błędy. Czy to wina komputera czy złych ustawień ?


środa, 12 maja 2004, 08:11
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Wina procodera i mało tego powiem ci ciekawostkę, o której z pewnością nie wiedziałeś. Poprzednia wersja Procoder eksportując z timeline w AP zamieniała kolejność półobrazów i film nie nadawał się do oglądania na ekranie TV ten problem tak zasłynął w necie, że było głośno na wielu Forach tematycznych, nijak nie dawało się tego problemu pokonać, bo jako samodzielnie pracujący program kompresował prawidłowo nie zamieniał kolejności, lecz wszyscy płakali nie dając sobie rady z eksportem z AP, zaraz później pojawił się Procoder Express, ale też chyba w pośpiechu. Poczytaj jak poważnie wyglądał problem dawno temu, kiedy sam byłem jeszcze zielony http://forum.swiatobrazu.pl/dv/viewtopic.php?t=5220 Oglądałeś dotychczas materiał na kompie nie dostrzegłeś więc błędu, jaki dopiero ujawniał się na ekranie TV. Myślę, że tak jak szybko poprawili Workshop 2, tak niebawem pojawi się Procoder Expres2 :D
Pozdrawiam gorąco.


środa, 12 maja 2004, 11:15
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL