Teraz jest wtorek, 14 sierpnia 2018, 13:00




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 jak zrobic VCD na nosniku DVD? czy da się? 
Autor Wiadomość
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 28 września 2003, 12:19
Posty: 111
Post jak zrobic VCD na nosniku DVD? czy da się?
Witam, jak w temacie. Mam pare bajek dla corki i chodzi o to, zeby nie nagrywac 7 cd, tylko na jednej dvd. Jakim programem mozna by to zrobic (chodzi o pelny authoring, a nie same pliki mpg)? Nero niestety jak rozpoznaje nosnik dvd to odrazu go wyrzuca. Prosze o rade.
z powazaniem
Darek


środa, 28 lipca 2004, 09:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post 
zaraz masz nagrywarke dvd masz pełną wersje nero
to wtedy
gdzie te bajki na kopie jako pliki mpeg1
to po prostu zrób dvd z tych mepg1
i bedziesz miał normalna dvd zrobisz sobie dowolene meni
z tym ,że kazdy plik bedzie widziany jako osobny utwór a nie rozdziała
a jako płyty vcr to wyciagnicj te mepg1 i rób to co powyzej


środa, 28 lipca 2004, 09:49
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 28 września 2003, 12:19
Posty: 111
Post 
Tak to wiem ze mozna zrobic (nie jedna DVD juz kompilowałem). Ale ja wole uniknac konwertowania plikow dat (mpg1) do dvd. Po pierwsze - pogorszy to jakosc, a po drugie to nie wejdzie mi juz tyle bajek. Wiec to sie mija z celem.
Dlatego chce stworzyc VCD z 7-8 bajkami na nosniku DVD.
Wiec ponawiam prosbę o porade. Czy jest jakis sposob (lub program)?

bede bardzo wdzieczny za pomoc
pozdr
darek


środa, 28 lipca 2004, 10:02
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3233
Post 
Witam!

Problem widze w tym, ze VCD to MPEG1, DVD i SVCD to MPEG2, wiec nie sadze, ze bez rokompresji sie obejdzie. tu jest link, jak bez rekompresji obrazu zrobic SVCD na DVD:
http://www.videohelp.com/svcddvdr.htm
moze cos pomoze.

Ale istnieje inna możliwość. Niektore odtwarzacze odtwarzaja bezposrednio pliki *.mpg zapisane na dysku. Sprobuj nagrac na zwykle DVD (nie vodeo) pliki *.dat z twoich VCD, tylko ze zmienionym rozszerzeniem na *.mpg. Może na Twoim odtwarzaczu pojda z przegladarki. Na moim odtwarzaczu z promocji w hipermarkecie biega wszystko :D

Pozdrawiam.

PeaceAnt Love!


poniedziałek, 23 sierpnia 2004, 20:52
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
sprobuj z dvd-lab. co prawda buntuje sie jak mu wrzucisz mpeg1 (pisze ze dvd zaprojektowano dla mpeg2) , nie ma tez pogladu ale pisze ze calosc ma szanse dzialac ...moze warto sprobowac. pobierzesz z http://www.mediachance.com


poniedziałek, 23 sierpnia 2004, 21:25
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Bardzo mi się podoba ten pomysł podobnie bym zrobił z bajkami mojego dziecka. Ciekawy jestem: gdyby kompilacje poszczególnych płytek VCD umieścić każdą w oddzielnym folderze np: 1, 2, 3 itd i takie foldery nagrać na płytkę DVD jako Dane, przecież stacjonarne odtwarzacze widzą katalogi i wybór konkretngo folderu byłby jak gdyby włożeniem kolejnego krążka VCD do odtwarzacza - mającego swoje menu itp (czysta teoria). Jeśli nic się tu nie pojawi z porad, będę na dniach trenował ten pomysł, bo byłoby to naprawde nie głupie, tym bardziej, że da się na płycie CDR nagrać w formacie DVD zaledwie kilka minut, ale jest to możliwe, płytka jest rozpoznawana w odtwarzaczu jako krążek DVD taki zapis ma nawet swoją nazwę - mini DVD, być może da się to zrobić w drugą stronę. Temat godny śledzenia
Pozdrawiam gorąco


wtorek, 24 sierpnia 2004, 02:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Koledzy problem juz rozwiazalem jakis czas temu i zapomnialem o tym wspomniec.

Uzylem programu "TMPEG Author" i do niego zaladowałem pliki VCD (po wczesniejszej zmianie rozszerzenia na mpg). Program informuje ze nie sa zdgodne z dvd ale je przyjmuje (kliknąć "ignore"). Potem wykonalem menu jak w normalnym DVD i program utworzył authoring. Oczywiscie VOB-y na nosniku mają parametry vcd (352x288, 1150kb/s), a odtwarzacz stacjonarny widzi plytke jako dvd, ale przeciez to w niczym nie przeszkadza:)

Na plytke weszlo 8 bajek VCD.

pozdr
darek


wtorek, 24 sierpnia 2004, 15:15
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 28 września 2003, 12:19
Posty: 111
Post 
To jescze raz ja, powyzsza wypowiedz jest moja, tylko zapomnialem sie zalogowac :)

pozd
Darek


wtorek, 24 sierpnia 2004, 15:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post 
Maeco napisał(a):
To jescze raz ja, powyzsza wypowiedz jest moja, tylko zapomnialem sie zalogowac :)

pozd
Darek

fajnie( nie jestem sam co z mpeg1 umie zrobić dvd) :lol: :o :lol: :o :) :D http://forum.swiatobrazu.pl/dv/viewtopi ... highlight=
ale mam w związku z tym co twierdziłeś w tym watku pytanie
straciłeś na jakości czy nic się nie zminiło :?: ihmo raczej nie
ale...nigdy nie wiadomo


wtorek, 24 sierpnia 2004, 15:49
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Ale zaraz zaraz nie mylmy pojęć nie jest to DVD tylo kilka filmów VCD nagrane na krążku DVD i jakość będzie nie inna jak tylko VCD. Jeśli na krążęk DVD nagram sobie muzykę z mp3-jek nie mogę powiedzieć że z plików mp3 zrobiłem DVD :D


Ostatnio edytowano wtorek, 24 sierpnia 2004, 16:06 przez Montażysta Darek A., łącznie edytowano 1 raz

wtorek, 24 sierpnia 2004, 16:02
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 28 września 2003, 12:19
Posty: 111
Post 
Jam3 ---> pewnie ze nie ulegla zmianie, bo przeciez nie bylo zadnej konwersji czy renderingu do mpg2. Podczas authoringu zmienilo sie TYLKO rozszerzenie na VOB.

tak, Darek, A. bo taki byl cel, zeby ok 7-8 bajek VCD nagrac na nosniku DVD (bez zadnej konwersji do mpg2).

Jak corce teraz wlacze to siedzi przez 6 godzin :))

pozdrawiam
darek


wtorek, 24 sierpnia 2004, 16:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 30 października 2003, 10:13
Posty: 764
Post 
Montażysta Darek A. napisał(a):
Ale zaraz zaraz nie mylmy pojęć nie jest to DVD tylo kilka filmów VCD nagrane na krążku DVD i jakość będzie nie inna jak tylko VCD. Jeśli na krążęk DVD nagram sobie muzykę z mp3-jek nie mogę powiedzieć że z plików mp3 zrobiłem DVD :D

to jest video-DVD zrobiony z mpeg1 czy jak wolisz z VCD
przeczytaj dokładnie jakość jest tylko na poziomie mpeg-1 czy jak wolisz VCD
przeciez kolega nie nagrywał tych mpg jako danych tylko przeprowadził pełny athoring płyty video-dvd
zrobił meni wskazał pliki dał polecenie making dysk i zrobił





re: Maec
no w zasadzie nic tylko w tym linku paru userów próbowało mi wmówic ,ze nie ma możliwości zrobic video-DVD z mpg1
choc ja robiłem dlatego fajnie ,że nie jestem sam

a po co cytowałem - aby było wiadomo komu zadaje pytanie :idea:
dzięki za odp. :lol:


wtorek, 24 sierpnia 2004, 16:21
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 28 września 2003, 12:19
Posty: 111
Post 
Darek A. ----> Tak jak Jam3 napisal twoje porownanie z mp3 jest nie na miejscu. Chyba ze wykonasz (z ładnym menu:) ) authoring z mp3? :D

Prosze sie nie obrazac to tylko zartobliwy przyklad.


wtorek, 24 sierpnia 2004, 16:48
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
jak kolega jam3 wykona authoring z mp3 to ja poprosze jedna... tylko z podmenu z mozliwoscia poslychania tylko refrenow.

jam3: "no w zasadzie nic tylko w tym linku paru userów próbowało mi wmówic ,ze nie ma możliwości zrobic video-DVD z mpg1"
czuje sie dotkniety wiec skomentuje: nie da sie. dvd-video to mpeg2 , 720x576 dla PAL, dzwiek najlepiej 5.1 . jak to wykonasz z mpeg1 to zamawiam juz 2 dvd u ciebie.

a koledzy starali cie sie wytlumaczyc ze tym razem chodzilo o dvd w sensie NOSNIKA. czyli takiej DUZEJ PLYTY CD. na ktora mozna nagrac np. mpeg1, mp3, wav, avi, exe, bat, dll, i pewnie pare innych rzeczy. ipewnie jakby sie BARDZO uprzec do tego wszystkiego daloby sie zrobic menu (no moze tzreba by bylo napisac nowy soft...) tylko ze wtedy nie bedzie to juz dvd-video...


wtorek, 24 sierpnia 2004, 20:03
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Nie kłóćmy się Kochani! W temacie jakim jest montaż video i inne związane z nim pojęcia niewielka nieprecyzyjność określenia rzeczy po imieniu zmienia jej całą postać. Bardzo czesto wracam nawet sam do swojego własnego posta by go poprawić, gdyż zauważam, że ktoś może odebrać treść niewłaściwie to coś jak oglądanie telewizora, a oglądanie programu w TV :) Spotkałem sie tu nawet z taką humoreską, że na pytanie: "Jak puścić film do tyłu" ktoś odpowiedział aby ten rzucił kasetą za siebie :) Zawsze dociekając prawidłowości wypowiedzi ktoś dostrzeże jej brak.
Pozdrawiam gorąco.


wtorek, 24 sierpnia 2004, 20:22
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL