Teraz jest niedziela, 19 sierpnia 2018, 16:14




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 automatyczny start MENU 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 18 lutego 2004, 09:44
Posty: 23
Post automatyczny start MENU
Witam!

Mam nadzieję, ze to dobre miejsce na moje pytanie i ktoś mo pomoże. Możliwe, że mój problem jest banalny, ale nie udało mi się znaleźć na niego odpowiedzi na tym forum.

Od niedawna nagrywam swoją kamerką i wypociny chiałem przelać na CD jako VCD. Moim zamiarem jest stworzenie takiej płytki by było na niej kilka filmów, zdjęć, muzyczka spięte jakimś MENU. Tak jak ma to miejsce w przypadku płytek VCD dołączanych ostatnio do różnych czasopism. Skorzystałem z tej instrukcji:
http://www.cdrinfo.pl/cdr/artykuly/vcd_ ... vcd_1a.php
Na próbę umieściłem kilka fotek (jpg), filmów (mpeg) i muzyczkę mp3.

Niestety tak wypalona płytka nie otwiera się automatycznie z CDRomu z komputera a także menu, gdy otworzę je ręcznie, nie jest aktywne. Zauważyłem, że na płytce z gazetki oprócz katalogów typowych dla VCD jest jeszcze plik autorun i programik do odtwarzania.

Jak zrobić, czego użyć, by z płytki VCD automatycznie po włożeniu do napędu (stacjonarne DVD lub komputerowy CDRom) odpalało się główne MENU, które umożliwi wybór poszczególnych scen?

dziękuję


piątek, 24 września 2004, 20:42
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
Prześledź na oryginalnej płytce budowę pliku o nazwie autorun, ściągnij sobie gdzieć maleńki playerek o nazwie Roxio umieść go luźno na swojej płytce i w obok leżącym pliku autorun dokonaj odpowiednich wpisów, aby automatycznie uruchamiał się ten Roxio. Player jest o tyle ciekawy, że automatycznie uruchamia plytkę VCD szukając jej w CDromach.
Pozdrawiam gorąco


piątek, 24 września 2004, 22:14
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: środa, 18 lutego 2004, 09:44
Posty: 23
Post automatyczny start MENU
Tak właśnie chciałem zrobić. Umieścić na płytce plik startowy i Roxio, tylko że nero 6.3.0.0 nie pozwala mi nic dograć na CDRom utworzony już jako VCD. Na odwrót też nie działa. Próbowałem płytki CDR jak też CDRW. Więc jak to zrobić?


piątek, 24 września 2004, 23:38
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3412
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post 
W przygotowanym wcześniej katalogu wkej luźno całą kompletną kompilację płyty VCD czy to nowopowstałą, cz też nawet ostatecznie zgraną z gotowej płytki przy niej luźno umieść pliki autorun i Roxio, i teraz całą zawartość tego przygotowaneto katalogu zapisz na krążku jako dane.
Pozdrawiam gorąco


niedziela, 26 września 2004, 10:48
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL