Teraz jest środa, 15 sierpnia 2018, 02:00




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 TMPEG Enc Author 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 20 września 2004, 13:35
Posty: 5
Post TMPEG Enc Author
Mam następujący problem. Film DVD, który wypaliłem troszkę skacze w momentach szybkich przejść, najazdów - taki lekki stoboskop. Przy capturingu nic mi nie gubiło i wydawało się wszysto ok. Po obórbce i wyeskoprotwaniu (Canopusem) zrobiłem swój pierwszy w życiu authoring w TMPEG Enc Author, gdyż triala unleada (którego wszyscy wychwalają) coś nie mogę ściągnąć, a DVD architecta na razie nie mogę pojąć.
Moje pytanie: czy jest możliwe by wina leżała po stronie TMPEG Enc Author'a, gdyż on w chwili obecnej najbardziej mi podpada.
Jeśli tak to czy ktos życzliwy byłby mi w trzech zadaniach wskazać jak w architect'cie zrobic najprostszy w świcie authoring.
Z góry dziękuje i liczę na wyrozumiałość jeśli coś pokręciłem ale jestem lajkonikiem w tych sprawach.


piątek, 5 listopada 2004, 11:44
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 28 września 2003, 12:19
Posty: 111
Post 
masz ustawioną złą kolejność półobrazów przy przechwytywaniu. Jesli przechwytujesz do DV to musisz ustawic jedna z tych nazw (stosuje sie 3): lower/bottom/Field order A. Jesli przechwytujesz do MPG2 to ustaw upper/top/Field order B.


czwartek, 11 listopada 2004, 20:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 8 listopada 2004, 12:37
Posty: 213
Lokalizacja: Szczecin
Post 
Program TMPEG Enc Author jest OK, problem więc pojawia się podczas eksportu filmu. :lol:


czwartek, 11 listopada 2004, 21:59
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 28 września 2003, 12:19
Posty: 111
Post 
napisz czym przechwytujesz, jaką kartą i do jakiego formatu. Zła kolejnosc półobr. moze byc faktycznie tez zle ustawiona przy eksporcie.jak i przy przechwycie.


czwartek, 11 listopada 2004, 23:40
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 20 września 2004, 13:35
Posty: 5
Post 
Przechwytuję w AP 6.0 za pomocą zwykłego kontrolera IDEE1394 FW. Materiał zrzucam do DV i w takim formacie go obrabiam.

Po dokonaniu obróbki materiał eksportuję Procoderem Canopusa, jakimś starszym 1x. Ponieważ jak pisałem dopiero zagłębiam się w tajniki sztuki, używałem jakiegoś wizarda (nie pamiętam jak to się w tym programie nazywa w każdym razie coś dla dummies) w którym zaznaczałem DVD PAL i miejsce gdzie ma zapisać plik i nic nie zmieniałem żeby nie namieszać.

Spróbuje sprawdzić przy capuringu jak miałem ustawione (jak wrócę do domu:-) proszę o ewentualne info jak ustawić parametry eksportu.

I jeszcze jedno pytanie: czy w TMPEG Enc Author można ustawić ścieżkę dźwiękową pod menu? Jak?
Dzięki za dotychczasową pomoc i proszę o jeszcze.


poniedziałek, 15 listopada 2004, 08:51
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 28 września 2003, 12:19
Posty: 111
Post 
Niestety, ja ci nie poradze jesli chodzi o AP, bo na nim nie pracuje i nie pracowalem.

TMPG DVD author nie ma mozliwosci podkladania dziwieku.


poniedziałek, 15 listopada 2004, 12:29
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 20 września 2004, 13:35
Posty: 5
Post 
Ponieważ po uzyskanych informacjach troszkę mi się rozjaśnia lecz chciałbym wiedzieć w którym kośicele dzwwonią to proszę o odpowiedź na nast. pytanie:
Jeśli zrzucam materiał do DV i zaznaczam w związku z tym lower, co mam zaznaczać przy eksplorcie (w procoderze) zmontowanego materiału do mpeg? lower czy upper?


poniedziałek, 15 listopada 2004, 15:52
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 15 listopada 2004, 18:21
Posty: 48
Post problem w wersji procodera.

Sprawdz jaką massz wersję Procodera ,wiem tylko że wersja towarzyska o numerze 1.01.35.0 nadaje się do śmietnika bo właśnie w tej wersji możesz sobie po sto razy kombinować dolny półobraz czy górny i tak bedzie efekt który opisujesz.błąd w programie. :evil: wina ewidentna Procodera ,program do authoringu niewinny,bo oczywiście rozumiem że mówimy o finalnym exporcie do DVD.
Nowsze wersje Procodera nie mają takej przypadłości. :)

_________________
Videowaldi..


poniedziałek, 15 listopada 2004, 18:49
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: niedziela, 28 września 2003, 12:19
Posty: 111
Post 
cytat z innego forum:
>Norma przemysłowa DV PAL to "Field order A", czyli "Lower field first", czyli "Bottom" - żeby wyczerpać wszelkie odmiany nazewnictwa. Natomiast obraz z wejść analogowych w formacie YUV jest "Field order B", czyli "Upper field first", czyli "Top".<


poniedziałek, 15 listopada 2004, 18:53
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 20 września 2004, 13:35
Posty: 5
Post 
:D O ile dobrze kojarze to chyba rzeczywiście mam tą tzw towarzyską wersję procodera. Mam jeszcze jakiegość LSX'a więc spróbuję nim.

Mam również TMPGEnc, ale on nie funkcjonuje jako wtyczka do AP więc do eksportu filmu zmontowanego w AP chyba mi się nie przyda, chyba że się mylę - jeśli tak to prosze o post.


wtorek, 16 listopada 2004, 15:25
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: poniedziałek, 20 września 2004, 13:35
Posty: 5
Post 
Wczoraj spróbowałem zgodnie z zaleceniami przekodować wszystko innym koderem (zrobiłem to LSXem) i moje problemy zniknęły jak ręka odjął.
Wielkie podziękowania dla wszystkich, którzy pomogli mi rozwiązać problem i rozjaśnić umysł. Pozdrawiam licząc na pomoc w moich kolejnych zmaganiach:-)


środa, 17 listopada 2004, 08:54
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL