Teraz jest czwartek, 17 października 2019, 10:10




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 problem z przeplotem 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post problem z przeplotem
probowalem wczoraj, ale nikt nie odpowiedzial wiec prosze jeszcze raz o pomoc, zwlaszcza moderatorow.

czy da sie bardziej efektywnie usunac przeplot zgrywajac chocby material z kamery nagrany z przeplotem na kamere ktora potrafi obslugiwac tryb progresywny i jest na ten tryb oczywiscie ustawiona (np. do Sony 2000); niestety nie mam takiego sprzetu zeby samemu to przetestowac;

czy moze sa jakies urzadzenia ktore sprzetowo wspomagaja np. wygenerowanie finalnego DVD z mozliwoscia ustawienia usuniecia przeplotu; chodzi mi o to ze nawet najlepsze programy typu Magic Bullet na naprawde szybkich prockach zostawiaja jednak pozostalosci, po przeplocie, dobniutkie, niemal niewidoczne, z naprawde dobrym obrazem, ale jednak; czy takie urzazdnie (np. karty) potrafia sprzetowo wspomagac usuniecie przeplotu?

moje pytania biorac się tez stad, ze na dobrych kompach uzywam czasami nawet prostych playerow, które mogą na poziomie odtwarzania usunac przeplot w locie (np. bobbing w Media Player Classic) i to z idealnym w zasadzie skutkiem (na Duronie 1,5); dlaczego wiec nie można usunac go tak skutecznie przy generowaniu i kompresowaniu finalnej wersji pliku z DV AVI (np. do DVD);
dziekuje z gory,
pozdrawiam,
kamil
P.S. dokladniej swoje problemy opisalem w poprzednim poscie pt. przeplot raz jeszcze


środa, 22 czerwca 2005, 12:21
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3288
Post 
witam

twój problem polega na tym, ze niebardzo rozumiesz co to jest przeplot.

jezeli robisz film na dvd zostawiasz przeplot - oglądasz na tv jest ok, a komputer przerabia na 50 fps i masz "symulacje przeplotu" wtedy.

Cytuj:
czy da sie bardziej efektywnie usunac przeplot zgrywajac chocby material z kamery nagrany z przeplotem na kamere ktora potrafi obslugiwac tryb progresywny i jest na ten tryb oczywiscie ustawiona


bez sensu kompletnie, nie da sie. kamera NAGRYWA a nie KONWERTUJE.

Cytuj:
nawet najlepsze programy typu Magic Bullet na naprawde szybkich prockach zostawiaja jednak pozostalosci, po przeplocie, dobniutkie, niemal niewidoczne, z naprawde dobrym obrazem, ale jednak


o co chodzi?? jest wiele metod usuwania przeplotu, jednak żadna nie jest doskonała!! jakie drobniutkie niewidoczne?? i co tu do tego ma szybkość proca?? usuwanie przeplotu nigdy nie da takiego efektu jak progressive!!

Cytuj:
dlaczego wiec nie można usunac go tak skutecznie przy generowaniu i kompresowaniu finalnej wersji pliku z DV AVI (np. do DVD)


naprawde sie da, jeśli trzeba. generalnie na DVD przeplotu nie usuwa się. naprawdę poczytaj, bo to ręce opadają już.

narka


środa, 22 czerwca 2005, 12:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
troche przesadziles z tonem odpowiedzi; dlatego odeslalem do porzedniego postu bo tam bylo wiecej kontekstow; tak sie sklada ze zajmuje sie tematem od kilku lat i mysle ze akurat rozumiem co to jest przeplot, a takie proste porady przerobilem juz kilka lat temu, poza tym moje pytanie jest z czystej ciekawosci; zadalem kilka konkretnych pytan i oprocz wymadrzania nie dostalem zadnej konkretnej odpowiedzi, ale do rzeczy;

znam oczywiscie te roznice miedzy tv i kompem ale nie o to chodzi; piszesz ze sie da, ale jak? kiedy wypalam dvd by je obejrzec na kompie to usuwam przeplot; stosuje interpolacje w vegasie, do tego pare filtrow z korekcja barwna i jestem naprawde zadowolony; pomimo jednak naprawde dobrego efektu doslownie w niektorych (oczywscie szybszych scenach, choc nie wszystkich), pojawia sie efekty minimalnego jakby zezowania; kiedy daje stopklatke to obraz sie nie rozdwaja (czyli deinterlace zadzialal, bo jak nie usuwam przplotu, to klatka jest oczywiscie rozdwojona), a jednak przy ogldaniu jest malutki zgrzyt; chodzi mi wiec o to czy mozna usunac nawet to; czy jest to w ogole mozliwe, czy cos tu moze pomoc sprzetowe kodowanie np. DVD oraz czy w ogole jest cos takiego jak sprzetowe usuwanie przeplotu, przy jednoczesnym zalozeniu ze nie generuje sie materialu z uzyciem np. bobbingu (50 calych klatek na sek.) tylko kreuje 25 calych klatek, a wiec klasyczny tryb progressive; zdaje sobie tez sprawde ze idealnie nie bedzie, ale moze jednak lepiej; poniewaz wszystko ogladam na kompie wiec to dla mnie wazne;

a tak a propos; oczywiscie procek nie do konca jest wazny, ale jednak jest; kiedy uruchamiam swoj filmik gdzie na Duronie 1,1 w tych pewnych momentach mi zezuje, to na Duronie 1,5 ogladajac na Windows Media Classic z uzyciem bobbingu juz nie; dlaczego? bo dzieki szybszemu prockowi jest on w stanie efektywnie bobbingowac i obraz jest zyleta; podobny efekty daje adaptacyjne usuwanie przeplotu z uzyckiem dobrych kart graficznych, to juz jednak inna baja;
pozdro,


środa, 22 czerwca 2005, 13:54
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
i jeszcze jedno; to nie prawde ze kamera tylko nagrywa a nie konwertuje; mam kamere z wejsciem analogowym i dzieki niej moge konwertowac zrodlo analogowe na material cyfrowy; dlatego analogicznie zastanawiam sie czy podobnie mozna z przeplotem;
pozdro


środa, 22 czerwca 2005, 13:56
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3288
Post 
jest mnostwo odpowiedzi na twoje pytania w sieci, a nawet na tym forum.

Cytuj:
zadalem kilka konkretnych pytan i oprocz wymadrzania nie dostalem zadnej konkretnej odpowiedzi

do usunięcia przeplotu użyj np. TomsMoComp do AviSyntha.

to przykładowy skrypt:
LoadPlugin("D:\Program Files\AviSynth 2.5\plugins\TomsMoComp.dll")
AVISource("F:\natalki\capture4.avi")
Crop(0,88,-0,-88 )
TomsMoComp(1,5,0)

Cytuj:
stosuje interpolacje w vegasie

interpolacja, to usunięcie całego pierwszego pola i rozciągnięcie drugiego na cały rozmiar. obraz nigdy nie będzie idealny. inaczej robi sie to nakładając na siebie oba pola - przy tej metodzie obraz jest "podwójny".

Cytuj:
pojawia sie efekty minimalnego jakby zezowania

naprawde nie rozumiem o co ci chodzi, wklej skrina może.

Cytuj:
to nie prawde ze kamera tylko nagrywa a nie konwertuje; mam kamere z wejsciem analogowym i dzieki niej moge konwertowac zrodlo analogowe na material cyfrowy; dlatego analogicznie zastanawiam sie czy podobnie mozna z przeplotem;

pytałeś o usuwanie przeplotu, nie wpadłem na to, że chcesz robić to przez zgrywanie wejściem analogowym, no sorry... ale itak sie nie da. powtarzam - kamery NAGRYWAJĄ w trybie progressive (przez obiektyw ;) ) ale nie konwertują ( I <-> P ).

pozdrawiam

PS. przepraszam, że na ciebie wjechałem, to nie twoja wina. do szału mnie doprowadzają ciągle te same pytania. naprawde o tym wszystkim było na tym i innych forach i nie tylko już wielokrotnie.


środa, 22 czerwca 2005, 14:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
dzieks, tak juz lepiej :)

sporo czytalem na tym forum i na zagranicznych ale nie wszystko mnie satysfakcjonowalo wiec w koncu zapytalem sam; ciezko po prostu w jednym poscie wyjasnic o co chodzi szczegolowo, wejsc w niuansy, bo z krotkiej zawartosci mozna wyjsc na lamera i chyba tak wyszedlem;

z tym "zezowaniem" to chodzi o to, ze doslownie w niektorych miejscach tam gdzie ruch jest nieco szybszy (choc nie zawsze) obraz zezuje czyli sprawia wrazenie jak bys ogladal go na bani; trwa to np. sekunde, kiedy np. gosc przechodzi kolo budynku to w penym momencie, kiedy jest blisko obiektywu i znika z kadru i jakby sie rozdwajal, ale jak pisalem przy stopklatce obraz jest ok. wiec screeen nic nie da; nie ma tez zadnych grzebieni, duchow itd.; moge takie 30 sek. przeslac netem na twojego maila w divxie, bo jest tam dokladnie tak samo i w tych samych miejscach co w mpeg-2 czy dvd; dzieje sie tak w dynamicznych scenach i oczywiscie na materilach pochodzacych z roznych kaset, pleneru i pomieszczenia itd, zwlaszcza zas przy szwenkach (szybkich panoramach kamery); moze nie umiem tego dobrze opisac ale jak bys zobaczyl to zaraz bys wiedzial o co chodzi; to oczywiscie pozostalosc po przeplocie; czy mozna usunac jednak nawet to? chce byc dobrze zrozumialy;

jest naprawde zadowolony ze swoich plikow finalnych, a przy uzyciu wspomninego bobbingu chocby w WMC tego zezowania nie ma (oczywiscie dlatego ze w locie zostala podwojona frame rate), ale z czystej ciekawosci pytam czy bez stosowania takich zabiegow takie zezowanie mozna tez usunac tak zeby na sredniej jakosci kompie go nie bylo; na takim srednim kompie (juz na Duronie 1,1) niestety nie moge uzyc wspomnianego bobbingu bo ze zrozumialych powodow obraz rwie, bo procek nie wyrabia;

skrypty do AviSyntha juz przerobilem, lacznie z tym twoim, ale dzieki; podobnie; po prostu tak jakbym osiagnal juz pewna granice poza ktora nie da wyjsc, a na wszystkich dobrych programach, czy filtrach jest tak naprawde podobnie - bardzo dobrze, ale nie genialnie; moze chce za duzo, ale to taka dyskusja akademicka dla ciekawosci;

a testowales moze (ewentualnie ktos inny) takie narzedzie jak FieldKit Deinterlacer oraz Twixtor? jak wrazenia,

pozdro


środa, 22 czerwca 2005, 14:51
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3288
Post 
wrzuć klipy na serwer i podaj liniki. inni tez bedą mogli zobaczyć.

czy te zezowania występują też na materiale DV przed kompresją? bo moze chodzi tobie o efekt błędów estymacji ruchu? nie wiem, musiałbym jednak zobaczyć...

co do tych programów wszystkich... ja sobie dałem spokój. są różne rozwiązania, ale bazują głównie na technice kompensacji ruchu. niestety jest to dosyć trudny temat, i obliczeniowo skomplikowany. jak jakosc jest mi obojętna, to pod premiere - flicker removal lub VD - deinterlace, jak chce ładnie to TomsMoComp (ja nie mam zastrzeżeń). a generalnie poprostu będę nagrywał w progressive, bo niestety wiele jeszcze wody upłynie zanim komputer ZASYMULUJE brak przeplotu z materiału I, który będzie nie do odróżnienia od P...

interesuje mnie dosyć pokrewna dziedzina. chodzi mi o zwalnianie materiału. chodzi mi o materiał progressive, bo interlace to jeszcze trudniej. testowałem kilka narzędzi. ich działanie polega na wykorzystaniu kombinacji estymacji ruchu i morfingu. niestety czasem (np. przy przenikach) algorytm strasznie sobie nie radzi i wychodzą naprawdę śmieszne rzeczy... może ktoś z was znalazł coś, co jest godne polecenia?

pzdr


środa, 22 czerwca 2005, 16:43
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
GrassHoppeR napisał(a):
interesuje mnie dosyć pokrewna dziedzina. chodzi mi o zwalnianie materiału. chodzi mi o materiał progressive, bo interlace to jeszcze trudniej. testowałem kilka narzędzi. ich działanie polega na wykorzystaniu kombinacji estymacji ruchu i morfingu. niestety czasem (np. przy przenikach) algorytm strasznie sobie nie radzi i wychodzą naprawdę śmieszne rzeczy... może ktoś z was znalazł coś, co jest godne polecenia?
Grass, nie popisałeś się. :wink: Chyba nie spodziewałeś się, że przeniki ci sie dobrze zwolnią. Dosyć trudno jest uzyskać bezbłedny efekt nawet przy nieco dynamiczniejszych ujęciach, bądź dużej liczbie elementów (np. ściana z cegieł, wykropkowania, falujące włosy itp.). Z programów tego typu liczą się RealViz Retimer i Phoenix Tools TimeMaster. Pierwszy był używany m.in. w Aniłkach Charliego i Wrogu u bram. Jednakże bez ręcznego poprawiania się nie obejdzie w większości przypadków.


środa, 22 czerwca 2005, 17:06
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3288
Post 
no właśnie realviz retimera używałem i dynapel SlowMotion. czasem działają fajnie, jak np. w klipie z poklatkowo rozwijającą się różą, jednak faktycznie w większości przypadków lipa... kolega AntHus użył czegoś w tym stylu w swoim filmie o koniu, prawda?

Cytuj:
Chyba nie spodziewałeś się, że przeniki ci sie dobrze zwolnią.

no pewnie, że sie nie spodziewałem, ale chciałem zobaczyć co zrobi - no i beczka śmiechu :D jak się chcecie pośmiać, to połączcie dwa filmy 50/50 i zwolnijcie retimerem :lol:

swego czasu chciałem jakoś ładnie zwalniać powtórki w meczach koszykówki. próbowałem naprawde bardzo wielu programów, wtyczek jakichś.. niestety nie byłem zadowolony - często bzdury jakieś, długo sie toto liczyło... niestety nie było czasu na takie zabawy i poszło zwyczajnie: 50% spod adobe... może jednak przegapiłem jakieś genialne rozwiązanie?

pozdrawiam


środa, 22 czerwca 2005, 17:46
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 29 marca 2004, 20:29
Posty: 391
Lokalizacja: Poznań
Post 
GrassHoppeR napisał(a):
kolega AntHus użył czegoś w tym stylu w swoim filmie o koniu, prawda?


Prawda :lol:

_________________
AntHus
http://www.kosakowscy.pl
http://www.kronikababusia.prv.pl


środa, 22 czerwca 2005, 21:40
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL