Teraz jest wtorek, 15 października 2019, 20:51




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 troche teorii... 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 10 grudnia 2006, 15:31
Posty: 18
Lokalizacja: Słupca
Post troche teorii...
Elo mam kilka pytań jestem początkujacy, moja kamera Panasonic NV-GS180 spoczywa u mnie od tygodnia, do rzeczy

1. Kamerka oferuje tryb Powolny i Szybki-(a co to jest :)?)
2. Na czym polegają tryb LP i SP?
3. Z tego co słyszałem to kontroler Fire Wire zawsze kopiuje obraz z kamery o rozszezeniu 700coś na 400coś czy istnieje mozliwość na uzyskanie lepszej rozdzielczości?


poniedziałek, 18 grudnia 2006, 19:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 10 lutego 2006, 19:36
Posty: 660
Lokalizacja: WR
Post Re: troche teorii...
rumun1 napisał(a):
Elo mam kilka pytań jestem początkujacy, moja kamera Panasonic NV-GS180 spoczywa u mnie od tygodnia, do rzeczy

1. Kamerka oferuje tryb Powolny i Szybki-(a co to jest :)?)
2. Na czym polegają tryb LP i SP?
3. Z tego co słyszałem to kontroler Fire Wire zawsze kopiuje obraz z kamery o rozszezeniu 700coś na 400coś czy istnieje mozliwość na uzyskanie lepszej rozdzielczości?


pkt.1 to jest to samo co pkt.2, czyli LP, tryb w ktorym tasma przesuwa sie dwa razy wolniej niz w tybie SP (na kasecie 60min. w LP zmiesci sie 120min. - istnieje wieksze prawdopodobienstwo wystepowania dropow).

pkt.3 w systemie PAL obraz jest przechwytywany w rozdz. 720x576.


poniedziałek, 18 grudnia 2006, 20:06
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 10 grudnia 2006, 15:31
Posty: 18
Lokalizacja: Słupca
Post 
aha dzieki wielkie a czy istnieje mozliwość zwiekszenia rozdzielczosci za pomocą innego sprzetu?


poniedziałek, 18 grudnia 2006, 21:02
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: wtorek, 20 września 2005, 15:01
Posty: 629
Post 
Zwiększyć rozdzielczośc możesz nagrywając materiał w HD-DVD, tylko pytanie po co? Jakości nie podniesiesz a materiał zajmie tylko więcej miejsca :(. Możesz zwiększyć jakośc nagrywając materiał od samego początku w HD, tylko do tego potrzebna jest kamera zapisująca w HD.

_________________
AMD64/3000, Gigabyte KN8-Ultra9,1,5GB RAM, 2*200GB SEGATE, GF6600GT/128, Pionieer 111DBK 1.23, Chieftec 420W, WIN XP SP2, PS10+ 10.6 -700USB, UPGRADE AVID LIQUID 7 -SP2, NV-GS250


poniedziałek, 18 grudnia 2006, 21:57
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 26 marca 2003, 09:51
Posty: 485
Lokalizacja: Kozienice
Post 
Jeśli dobrze zrozumiałem, to chodzi Ci o to czy można zmienić z 700.. coś tam x 400 coś tam na więcej? Tak - podałeś wielkość ramki dla NTSC. Dla PAL jest 720x576.

Pozdrawiam

_________________
Stanisław


wtorek, 19 grudnia 2006, 11:43
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 10 grudnia 2006, 15:31
Posty: 18
Lokalizacja: Słupca
Post 
tak tak chodziło mi o PAL :) to jeszcze raz tak dla upewnienia czyli nie idzie zmienic rozdzielczosci z 700x576 na wieksza w celu uzyskania lepszej jakosci


wtorek, 19 grudnia 2006, 19:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 10 lutego 2006, 19:36
Posty: 660
Lokalizacja: WR
Post 
nie, bo kamera nagrywa w rozdz. 720x576 (PAL), i zmiana rozdz. na wieksza wiaze sie z pogorszeniem obrazu. To tak jak ze zdjeciami. Powieksz sobie zdjecie z rozdz. np. 800x600, na 1280x768 lub wieksza...


wtorek, 19 grudnia 2006, 21:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 25 września 2006, 12:33
Posty: 264
Lokalizacja: Warszawa
Post 
rumun1 napisał(a):
tak tak chodziło mi o PAL :) to jeszcze raz tak dla upewnienia czyli nie idzie zmienic rozdzielczosci z 700x576 na wieksza w celu uzyskania lepszej jakosci


Zdecydowanie nie !
Łańcuch (kamera, zrzut do kompa, edycja, skopresowany zapis na nośnik ...) jest tak mocny jak jego najsłbsze ogniwo !
Jeśli chcesz mieć bardzo dobry obraz skoncentruj się na jakości poszczególnych elementów. Nie da się zabiegami technicznymi z kiepskiej kamerki zrobić superprodukcji :roll:
Pozdrawiam

_________________
Amatorsko pracuję na:
Kamera : Sony HDR-AX2000E, Edycja : SONY Vegas Pro 11; PC : Win 7- 64 bit; IntelCore i7; RAM: 24 GB DDR3


środa, 20 grudnia 2006, 11:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 17 marca 2005, 09:17
Posty: 403
Post Re: troche teorii...
mike102 napisał(a):
rumun1 napisał(a):
Elo mam kilka pytań jestem początkujacy, moja kamera Panasonic NV-GS180 spoczywa u mnie od tygodnia, do rzeczy

1. Kamerka oferuje tryb Powolny i Szybki-(a co to jest :)?)
2. Na czym polegają tryb LP i SP?
3. Z tego co słyszałem to kontroler Fire Wire zawsze kopiuje obraz z kamery o rozszezeniu 700coś na 400coś czy istnieje mozliwość na uzyskanie lepszej rozdzielczości?


pkt.1 to jest to samo co pkt.2, czyli LP, tryb w ktorym tasma przesuwa sie dwa razy wolniej niz w tybie SP (na kasecie 60min. w LP zmiesci sie 120min. - istnieje wieksze prawdopodobienstwo wystepowania dropow).

pkt.3 w systemie PAL obraz jest przechwytywany w rozdz. 720x576.

Ze wszystkim się zgadzam tylko jedno nie gra mianowicie SP to 60 minut a LP 90 minut . Czyli wcale nie dwa razy tyle.
Pozdrawiam.!!

_________________
Jeśli wydaje Ci się, że umiesz wszystko... masz rację - wydaje Ci się


środa, 20 grudnia 2006, 15:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 10 lutego 2006, 19:36
Posty: 660
Lokalizacja: WR
Post Re: troche teorii...
S_tach napisał(a):
Ze wszystkim się zgadzam tylko jedno nie gra mianowicie SP to 60 minut a LP 90 minut . Czyli wcale nie dwa razy tyle.
Pozdrawiam.!!


no tak, pomyslilo mi sie z vhs :)


środa, 20 grudnia 2006, 18:21
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 10 grudnia 2006, 15:31
Posty: 18
Lokalizacja: Słupca
Post 
Ten sam model mojej kamery tyle ze pv czyli ntsc w rankingu( http://www.camcorderinfo.com/ratings.php )zajmuje 15 miejsce jednak nie rozumiem pewnej rzeczy.W tym rankingu napisano że Still Resolution ma 1760x1320 a przeciez ta kamera nagrywa w rozdz. 720x576 (PAL) to znaczy ze ntsc ma lepszą rozdzielczośc? odpiszcie bo coraz wiecej nie rozumiem :)


Ostatnio edytowano piątek, 22 grudnia 2006, 17:16 przez rumun1, łącznie edytowano 1 raz

czwartek, 21 grudnia 2006, 23:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
a moze np. robi zdjecia w takiej rozdzielczosci? :) dlatego still...


piątek, 22 grudnia 2006, 00:13
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 10 lutego 2006, 19:36
Posty: 660
Lokalizacja: WR
Post 
still - zdjecia
motion - video


piątek, 22 grudnia 2006, 00:45
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 10 grudnia 2006, 15:31
Posty: 18
Lokalizacja: Słupca
Post 
aha dzieki


piątek, 22 grudnia 2006, 17:14
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL