Teraz jest wtorek, 15 października 2019, 20:54




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 Jak utworzyć rozdziały 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 7 czerwca 2009, 07:29
Posty: 5
Post Jak utworzyć rozdziały
Witam mam przegrane z kamery analogowej po przez nagrywarkę stacjonarną na DVD filmy i chce je obrobić przez nero 7 essentials, Chce utworzyć rozdziały i poddać ten film obróbce mam z tym problem, natomiast z kamery cyfrowej mogę poddać go obróbce w nero bez najmniejszego problemu. Jak mam sobie poradzić z tym problemem ?
Za odpowiedź z góry dziękuje


niedziela, 7 czerwca 2009, 11:04
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Jak utworzyć rozdziały
Zgraj materiał jeszcze raz, ale do postaci jak najmniej skompresowanej, lub zdekompresuj go, po montażu i wszelkich zabiegach poddasz to Authoringowi, skompresujesz i zapiszesz gotową kompilację na krążku DVD, gdyż w przeciwną stronę jest to uciążliwe.
Kamera cyfrowa podaje materiał o znacznie niższym stopniu kompresji, taki materiał jest więc łatwiej edytowalny.
Pomysł zapisania filmu analogowego na krążku DVD przed poddaniem go obróbce nie był najlepszy.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


niedziela, 7 czerwca 2009, 15:06
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 7 czerwca 2009, 07:29
Posty: 5
Post Re: Jak utworzyć rozdziały
Rozumiem, że mam skompresować (czyli zmniejszyć rozmiar filmu), a następnie wgrać go ponownie na komputer i poddać obróbce przez nero?


niedziela, 7 czerwca 2009, 16:53
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Jak utworzyć rozdziały
Odwrotnie. Dekompresja to jak gdyby rozpakowanie, rozwinięcie czegoś, co zostało zwinięte, rozmiar przy dekompresji rośnie, lecz łatwiej jest w takim materiale dokonywać zmiany.
Czy nie masz innej możliwości wprowadzić film do komputera jak tylko z płyty DVD?
Przecież to straszna kicha, w dodatku już kiepskiego materiału pochodzącego z analoga.
Zapoznaj się z rodzajami formatów zapisu, porównaj który jak jest mocno kompresowany, co się z tym wiąże przy próbach obróbki i rekompresji, dowiedz się, jakie metody przechwytywania filmu na twardy dysk dają najlepsze wyniki, a wtedy łatwo będziesz umiał sam obrać kolejność działania.
P.S. poznaj przedrostki typu "de", "re" itp. łatwo zrozumiesz co oznaczają postawione przed słowem **kompresja.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


niedziela, 7 czerwca 2009, 17:02
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 7 czerwca 2009, 07:29
Posty: 5
Post Re: Jak utworzyć rozdziały
Jeszcze raz od początku, jak kupiłem 10 lat temu kamerę Sony CCD-TRV35E to po nagraniu kasety automatycznie zgrywałem wszystko na kasetę VHS i nazbierało mi się 12 kaset 240 minutowych. Ostatnio pożyczyłem od znajomego nagrywarkę LG i pomyślałem, że najwyższa pora zgrać to wszystko na DVD z oczywistych powód. Dowiadywałem się, w jaki inny sposób mogę to przenieś z VHS na komputer najlepszym rozwiązaniem miało być kupienie programu Pinacle Studio, ale program kosztuje 400 zł, więc pomyślałem, że lepiej zgrać to przez nagrywarkę stacjonarną. Więc co proponujesz? Zaznaczam, że jestem amatorem w tych sprawach i nie mam zbyt dużego pojęcia o zgrywaniu i obróbce materiału. Z góry dziękuje za odpowiedź.


poniedziałek, 8 czerwca 2009, 20:22
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Jak utworzyć rozdziały
Opiszę jakim tropem kierowałbym się ja:
Rozdziały na płycie DVD nie są jak niektórzy myślą poszczególnymi filmikami, jest to wciąż jeden cały film, a chaptery w menu przenoszą nas do konkretnego punktu tego całego filmu, dokładnie w określony punkt czasowy, więc na dobrą sprawę nie musimy filmu dekompresować wystarczy, aby zgrać go z płyty DVD do komputera, ale najlepiej do postaci mpeg2, m2p, lub dowolnego, ale zgodnego ze formą DVD widzianą w programach do Authoringu, która nie podlegnie rekompresji.
Ripperów pozwalających na taki zabieg jest naprawdę wiele.
Tak utworzony plik wczytałbym do programu zajmującego się Authoringiem i tam utworzyłbym całe menu z dostępem do wybranych scen złożone zależnie od rodzaju filmu.
Zapis gotowej kompilacji na płytce DVD równierz przejmie program do Authoringu i to wszystko.
Oczywiście pominąłem etap montażu, bo jeśli masz zamiar edytować swój film, a pewnie tak, bo jaki sens tylu męk dla dodania samego menu DVD, to zgrywanie nagrywarką DVD filmów z VHS, które też pochodzą z kamerki analogowej, tylko po to by dekompresować to do obróbki i ponownie poddać zabiegowi kompresji - jest bardzo kiepskim rozwiązaniem.
Gwarantuję Ci niedostateczną jakość wynikową :(
Najlepszym rozwiązaniem - jeśli ma być montowane - jest pożyczenie gdzieś kamery cyfrowej potrafiącej pracować jako konwerter sygnału i przepuszczenie przez nią filmów z odtwarzacza VHS i zgrywanie tego komputerem do postaci AVI DV (digitalizacja). Taki manewr nie zużywa mechaniki w kamerze, więc nie jest czymś, co może być pretekstem do odmowy pożyczenia, pracuje tylko elektronika.
Z tak otrzymanym materiałem w komputerze możesz już zrobić wtedy wszystko :)
Innych porad nie mam...
... zdecydowanie lepiej byłoby dokupować kasetki do kamery niż zgrywać to na VHS.
Dodam tylko, że nie wystarczy mieć program przechwytujący nasz sygnał, ale i odpowiednie gniazdo (port) w komputerze pozwalające na połączenie wszystkiego.

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


poniedziałek, 8 czerwca 2009, 21:14
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 7 czerwca 2009, 07:29
Posty: 5
Post Re: Jak utworzyć rozdziały
Była by taka możliwość żeby porozmawiać z Panem przez telefon lub skypa?


wtorek, 9 czerwca 2009, 07:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 14 czerwca 2008, 21:11
Posty: 282
Lokalizacja: Bydgoszcz
Post Re: Jak utworzyć rozdziały
Ale jeżlei film jest już wypalony na DVD i skompresowany mpegiem2 to czy praca na tych plikach z rozszerzeniem VOB.. czy tam innych nie pamętam, nie będzie łatwiejsza gdyż wystarczyłoby pociąc jakoś ten film, przemontowac i spowrotem mpeg2?

_________________
Sony PMW-EX1R 16GB SxS, 16GB SanDisk Extreme Class 10 i Class 6, 32GB SanDisk Ultra II SDHC KATA CC-195 SWIT S-8U62 Samsung P2770HD Toshiba 32LV733 Windows 7 64bit EDIUS 5 Sony Vegas 9.0c i fajny krawat!
http://www.multi-media.com.pl


wtorek, 9 czerwca 2009, 11:26
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 maja 2003, 04:24
Posty: 3416
Lokalizacja: zachodniopomorskie
Post Re: Jak utworzyć rozdziały
Każdy program edytując materiał skompresowany bez względu na to, czy jest to video, muzyka, grafika, czy też nawet spakowany tekst Worda dekompresuje go gdzieś w postaci Temp o czym mało kto wie i z tego dopiero materiału ponownie koduje do wybranego formatu jaki ustalimy jako wynikowy. Powiedziałbym to tak:
- "nie da się przyszyć guzika do spakowanej w walizce w kostkę odzieży, trzeba ją wypakować i rozłożyć".

_________________
Film jest jak seks: gdy nie ma uczucia, nawet technika nie pomoże
Pytania na pw. - tylko osobiste nie związane z forum!


wtorek, 9 czerwca 2009, 15:16
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 7 czerwca 2009, 07:29
Posty: 5
Post pinnacle movie box
Czy ktoś coś może powiedzieć na temat pinnacle movie box ? chodzi mi o przegrywanie z kaset VHS i kamery analogowej na komputer.


czwartek, 11 czerwca 2009, 10:12
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL