Teraz jest piątek, 18 października 2019, 03:49




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 Zgrywanie VHS przez Grabbera EasyCAP 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 4 listopada 2012, 12:27
Posty: 10
Post Zgrywanie VHS przez Grabbera EasyCAP
Witam!
Proszę o pomoc w problemie, a mianowicie. Chcę zgrać kasety VHS z magnetowidu, na komputer przez Grabbera EasyCAP. Wszystko by było ok, zgrywa się, ale z zakłóceniami (zaszumienia obrazu). Zgrywając z kamery, dzieje się to samo. Tak było na starym komputerze, jak i teraz na nowym. Czytałem, że można zgrywać przez kartę grafiki, ale jako laik, nie wiem czy przez moją można. Link do tej karty poniżej: http://www.msi.com/product/vga/R6870-Twin-Frozr-II.html
Poniżej tej karty, jest jeszcze takie ustrojstwo, i nie wiem do czego to służy.
Link: http://imageshack.us/photo/my-images/94/kartagraf.jpg/
Nie chciał bym kupować karty TV, a może tylko jakieś kabelki? Może ktoś zna rozwiązanie mojego problemu, byłbym bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam...


Załączniki:
Karta graf..JPG
Karta graf..JPG [ 176.51 | Przeglądane 284 razy ]
niedziela, 4 listopada 2012, 14:11
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4861
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Zgrywanie VHS przez Grabbera EasyCAP
Poczytaj http://www.swiatobrazu.pl/forumwideo/viewtopic.php?f=2&t=37292&p=181885#p181885.
W karcie do której linkujesz nie ma video in, więc nią nic nie przechwycisz. Z resztą od dawna już katy graficznej z możliwością przechwytu nie widziałem niestety.

_________________
最诚挚的问候


poniedziałek, 5 listopada 2012, 11:30
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 4 listopada 2012, 12:27
Posty: 10
Post Re: Zgrywanie VHS przez Grabbera EasyCAP
No więc czeka mnie zakup, którego chciałem uniknąć. Mam starą kartę "Prolink PixelView PlayTV Pro PV-BT878P+" która pracowała jeszcze pod Win98, teraz na Win7 64bit, nie zainstaluję jej. Czy ta karta http://allegro.pl/tuner-tv-avermedia-m1 ... 72533.html pod Win7 64bit pójdzie? Nie chcę kupować nic drogiego, bo po zgraniu kilkunastu kaset, będzie mi zbędna. I czy wgl. zgrany materiał będzie lepszej jakości, niż zgrany przez grabbera? Może inna podpowiedź (karta)?


poniedziałek, 5 listopada 2012, 18:13
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4861
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Zgrywanie VHS przez Grabbera EasyCAP
To AverMedia ma w necie sterowniki do wszystkiego http://drivers.downloadatoz.com/40968,261897/, przynajmniej tak tam napisali. :mrgreen:

Czy możesz jeszcze napisać, co to za urządzenie z wejściem masz podpięte bezpośrednio pod karta graficzną?

_________________
最诚挚的问候


poniedziałek, 5 listopada 2012, 23:02
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 4 listopada 2012, 12:27
Posty: 10
Post Re: Zgrywanie VHS przez Grabbera EasyCAP
Pod kartą grafiki, jest podpięty monitor, i telewizor przez HDMI.
Sterowniki sprawdzę, ale znalazłem w necie pod tą kartę TV, lecz pod Win7 64bit nie można zainstalować. Gdzieś w necie czytałem, że ktoś, coś obszedł, i tą kartę zainstalował, ale to wyższa szkoła jazdy... nie dla dziadka :D


wtorek, 6 listopada 2012, 00:59
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 4 listopada 2012, 12:27
Posty: 10
Post Re: Zgrywanie VHS przez Grabbera EasyCAP
A może ta karta będzie lepsza? I jest nowa, a niedroga ...
http://allegro.pl/02-nowa-karta-odbiorn ... 23890.html
Pozdrawiam :)


wtorek, 6 listopada 2012, 10:38
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 17 lipca 2005, 12:04
Posty: 549
Lokalizacja: Kraków
Post Re: Zgrywanie VHS przez Grabbera EasyCAP
Jeżeli są to wartościowe materiały dla Ciebie i zależy Ci na jakości to tylko i wyłącznie stacjonarna nagrywarka DVD. Nie mówię, żeby od razu kupować - może ktoś w rodzinie ma takową i zgra Ci te kasety?

_________________
Oprogramowanie: Sony Vegas Movie Studio Hd Platinum 10, Sony DVD Architect Studio 5, Komputer: P4 3Ghz HT, 1024Mb Ram, 2xHdd, Geforce 5200, Win XP SP3, Panasonic NV-GS75.


wtorek, 6 listopada 2012, 11:26
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 4 listopada 2012, 12:27
Posty: 10
Post Re: Zgrywanie VHS przez Grabbera EasyCAP
Materiały należą do brata. Czy wartościowe? Nie wiem, ale raczej tak. Pamiątki z pobytu w USA, uroczystości rodzinne, itp. Jedną kasetę zgrałem mu u znajomego przez profesjonalną kamerę cyfrową, ale nie mogę być natrętny, i prosić o więcej. Nagrywarki raczej nikt w rodzinie nie ma. Wiem, że zgranie takim sprzętem, o jaki pytam, nie będzie takie, jak profesjonalnym, ale brat wie o tym, i zgadza się. Może jednak ktoś podpowie, jak prosto, i tanim kosztem to zrobić?


wtorek, 6 listopada 2012, 13:26
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1411
Post Re: Zgrywanie VHS przez Grabbera EasyCAP
Moge ci to zgrac na stacjonarnej nagrywarce, jak by co pisz na PW


wtorek, 6 listopada 2012, 22:53
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 4 listopada 2012, 12:27
Posty: 10
Post Re: Zgrywanie VHS przez Grabbera EasyCAP
Dzięki za chęci, ale chciałbym sam się pobawić ...
Widzę, że nie otrzymam pomocy, więc chyba pójdę szukać gdzieś dalej..
Pozdrawiam...


środa, 7 listopada 2012, 13:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1411
Post Re: Zgrywanie VHS przez Grabbera EasyCAP
czarnek!, ale jakiej pomocy ty oczekujesz? koledzy wyzej odpowiedzieli jak to sensownie zrobic. Prawda jest taka, ze zgrywanie prze karte grafiki to juz prehistoria, dzis nikt sie w to nie bawi, ani przez karte ani przez konwerter z allegro za 20 zl nie uzyskasz sensownej jakosci. Ja bym to zgral albo przez kamerke robiaca za konwerter, albo na stacjonarna nagrywarke i tyle. Bedzie to kosztowalo pewnie troszke wiecej niz 20 zl, ale jak to sa jakies rodzinne pamiatki to moze warto raz poswieci te paredziesiat zlotych. Pisales o jakims koledze z kamerka, dogadaj sie z nim, niech ci zgra na dysk aviki, reszte zrobisz sobie sam (zaproponuj ze 2 flaszki :D ). Szukasz, kombinujesz, tracisz czas, a efekt tego co chcesz zrobic bedzie zapewne mizerny.


środa, 7 listopada 2012, 22:28
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 4 listopada 2012, 12:27
Posty: 10
Post Re: Zgrywanie VHS przez Grabbera EasyCAP
jacekxyz.. więc po co te wszystkie grabbery, i inne ustrojstwa? Nikt o zdrowych zmysłach nie produkował by czegoś, co nie zdaje egzaminu. Kupiłem grabbera, przetestowałem, i nie jestem zadowolony, wiec szukam innego sposobu. Gdybym miał prosić.. nawet kolegę, który nie ma czasu, bo ma swoją robotę, to kupił bym jakąś tanią kamerę, która robiła by za konwerter... (może kiedyś kupię 3D, ale o kamerach nie tu) :roll: :mrgreen: i będę miał i kamerę, i 2 flaszki wypiję :D
A czasu emeryci mają dużo, oby tylko zdrowie dopisywało ;)


czwartek, 8 listopada 2012, 21:08
Zobacz profil
Moderator
Moderator

Dołączył: środa, 26 lipca 2006, 10:57
Posty: 4861
Lokalizacja: Tczew
Post Re: Zgrywanie VHS przez Grabbera EasyCAP
czarnek napisał(a):
jacekxyz.. więc po co te wszystkie grabbery, i inne ustrojstwa? Nikt o zdrowych zmysłach nie produkował by czegoś, co nie zdaje egzaminu.

...a jednak:
czarnek napisał(a):
Kupiłem grabbera, przetestowałem, i nie jestem zadowolony, wiec szukam innego sposobu.

Za 20 / 75 zł. nie ma sposobu na samodzielną zabawę bez fachowca / kolegi, tylko grabery.
Za 217 zł. LINK, tylko Win XP, na Vista / 7 są droższe.
Za jeszcze więcej nagrywarka DVD, lub używana kamera z wejściem analogowym.

_________________
最诚挚的问候


piątek, 9 listopada 2012, 01:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 27 października 2010, 22:03
Posty: 1411
Post Re: Zgrywanie VHS przez Grabbera EasyCAP
Ewentualnie taki konwerter http://allegro.pl/konwerter-video-canop ... 49200.html nie ma problemu ze sterownikami, bo laczy sie z kompem przez FireWire, dobra jakosc, ale niestety troche kosztuje, jednak lepiej chyba kamerke kupic.


piątek, 9 listopada 2012, 02:29
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL