Teraz jest sobota, 22 września 2018, 20:56




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Kontroler z AP Pro 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 sierpnia 2004, 14:48
Posty: 343
Post Kontroler z AP Pro
Mam zestaw do montażu z kartą Matrox RTX 100. Obecnie chciałbym zbudowac drugi zestaw montażowy, który w okresach największego nasilenia pracy wykorzystywałbym równolegle z obecnie posiadanym. Naczytałem sie sporo o różnych kombinacjach i proszę ewentualnych użytkowników o porady czy mój tok rozumowania jest słuszny. Chcąc ograniczyć wydatki do niezbędnego minimum zdecydowałem się na kontroler Fi-Wi. Do tego dobry procesor (3Gb), odpowiednia grafika, pamięć, płyta i dyski. Pozostaje oprogramowanie. Posiadam AP Pro 1.5 i nie wiem dokładnie, czy praca z tym programem na kontrolerze będzie wyglądała równie gładko jak przy współpracy z Matroxem. Czytałem, że do kontrolera poleca się głównie Ediusa, ale dla mnie to dodatkowe kilka tysięcy (tylko legal!) i jeżeli sie da, chciałbym tego uniknąć. Jeżeli ktoś może mi coś doradzić będę wdzięczny. A może znajdzie się ktoś pracujący na podobnym sprzęcie? Liczę na Was!


wtorek, 11 stycznia 2005, 11:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
Używam AP Pro na P4 2.8 GHz, płyta abit ic-7, 1GB ram, hdd 2x160 GB i fi-wi na płycie. Wydajność karty grafiki nie ma tutaj żadnego znaczenia, ja mam tylko GeForce 5200. Na komfort pracy nie narzekam absolutnie. Kilka ścieżek video chodzi bez problemu w RT. Tak samo filtry typu korekta kolorów itp. Natomist w przypadku filtrów typu blur czy jakieś zniekształcania obrazu to już trzeba troszke poczekać aż sie wyrenderuje.

Jeszcze drobna uwaga co do legalności. Mając jedną licencje na AP nie możesz używać go równocześnie na dwoóch komputerach.


wtorek, 11 stycznia 2005, 12:03
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 sierpnia 2004, 14:48
Posty: 343
Post 
Dziękuję Damian. Dokładnie o to mi chodziło! Ewentualny czas renderingu i tak nie bedzie zbyt długi, poza tym mogę go wykorzystać pracując na drugim zestawie. Czy 512 Ram bedzie za mało? Dołożyłem Ram (na 1Gb) do obecnego zestawu i jakoś nie odczułem istotnej poprawy wydajności. Pozdrawiam.


wtorek, 11 stycznia 2005, 12:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Jeżeli masz zestaw z RTX100 i Premierem Pro to przejście na zwykły kontroler będzie dla ciebie szokiem. Na Premiere Pro nie ma w ogóle RT wszystko musisz liczyć. Lista efektów w porównaniu z RTX100 jest bardzo zubożona. Korekcja kolorów nieporównywalna do TTXa. Kluczowanie tylko określonych efektów. Jakość odwijanych stronek itp kiepskawa jak w każdym programie bez wspomagania sprzętowego.
Zresztą zobaczysz sam.


wtorek, 11 stycznia 2005, 12:43
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 sierpnia 2004, 14:48
Posty: 343
Post 
No proszę! W tak krótkim czasie krańcowo różne opinie. Jarek M czy Ty pracujesz na takiej konfiguracji? Damian pracuje i wydał zupełnie odmienną opinię. Jak pisałem ma to być niejako wspamaganie do posiadanego sprzętu, więc nie musi to być superekspres. Mimo to liczę na bezproblemową pracę! Może jeszcze ktoś zabierze głos, a może Damian ustosunkuje się do ostatniej wypowiedzi.


wtorek, 11 stycznia 2005, 13:11
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
slavid napisał(a):
Czy 512 Ram bedzie za mało? Dołożyłem Ram (na 1Gb) do obecnego zestawu i jakoś nie odczułem istotnej poprawy wydajności. Pozdrawiam.
Wydaje mi sie że powinno wystarczyć, choć Adobe zaleca conajmniej 1GB ramu. AP strasznie zżera pamięć, co przy małej ilości utrudnia równoległe używanie AP i innego zasobożernego programu np. graficznego.

Co do opini Jarka, to nie wypowiem sie, bo wydaje mi sie że wcale nie ma na imie Jarek, zresztą przybierał już różne imiona.


wtorek, 11 stycznia 2005, 13:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 sierpnia 2004, 14:48
Posty: 343
Post 
Jeszcze raz dzięki Damian! Czyżbyś podejrzewał, że Jarek M to pewien znany dealer Piotr S? Jeżeli tak, to dla niego na Matroxie wszystko się zaczyna i kończy! Pozdrawiam i dziekuję za szczere rady!


wtorek, 11 stycznia 2005, 14:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post AP na zwyklym kontrolerze
Witam !

Ja nie jestem PiotrS. i nie mam Matroxa
tylko zwykle EZDV Canopusa i jednoczesnie tez kontroler FiWi

Stwierdzam ze kontroler moze byc wystarczajacy ale jest jedno ale

jakosc renderingu powazniejszych transformacji na kodeku Microsoftu
jaki jest uzywany z WiFi jest czasem tragiczna! dotyczy to zwlaszcza SoftXplode lepiej jest z HollywoodFX
za to kodek Canopusa pracujący tylko z ich kartami jest w porownaniu do Microsoftu super!!!

i tu jest przewaga sprzętowych lub sprzetowoprogramowych(ezdv) kart nad zwyklym kontrolerem


wtorek, 11 stycznia 2005, 14:20
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 sierpnia 2004, 14:48
Posty: 343
Post 
Uniknęlibyśmy tych niepotrzebnych wątpliwości gdybyś logował się jako zarejestrowany uczestnik forum lub przynajmniej za każdym razem tak samo. Dzięki za rady, zawsze lepej skonfrontować różne źródła!


wtorek, 11 stycznia 2005, 15:32
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Wiesz slavid. Sam Adobe Premiere Pro bez Matroxa nie ma nawet połowy tych możliwości.
Mam Matroxa RT x100 + Premiere Pro 1.5 i to jest zupełny odjazd. Zależy też na jakim stopniu zaawansowanie jesteś, bo bardzo wiele można wycisnąć z karty video .
Na zwykłym kontrolerze i Premierze Pro też możesz pracować, tak samo jak możesz filmować kamerą digitla8 zamiast PD 170. To tyle na ten temat.


wtorek, 11 stycznia 2005, 15:47
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post Premiere raz jeszcze
Ale jaja!!!
Kazdy co sie loguje jak chce to musi być agent Stepień!
Toż to paranoja!
Slavid daj spokój, choc ja tez jestem z Krakowa więc blisko Stepnia

Ja tylko chcialem powiedzieć ze dla mnie Premiere bez karty z konkretnym kodekiem jest ze względu na fatalny kodek Bila G.
nie do przyjecia, poza tym jest super i kazda karta sprzetowa lub soft codec Canopusa jest lepsze od FiWi i tylko dlatego!!! sprzętowe bajery owszem bardzo dobre ale da sie bez nich tez pracowac

najwazniejsza jest jakość obrazu-kodeka!


wtorek, 11 stycznia 2005, 16:28
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: poniedziałek, 2 sierpnia 2004, 14:48
Posty: 343
Post 
Jak pisałem wcześniej będzie to dla mnie drugi, wspomagający zestaw wykorzystywany okresowo w czasie nawału pracy. Nie musi to być zaraz najlepsza maszyna na świecie. Na adobe pracuję od wersji 5.1 i wydaje mi się, że sobie radzę, przynajmniej to co chcę, robię bez specjalnego zastanawiania się jak to uzyskać. Na pewno mógłbym sie jescze wiele nauczyć (co też robię), ale nie jest tak źle. Andrzej czy Ty masz jakieś doświadczenia z takim zestawem? Jak dotąd tylko Damian napisał, że pracuje na kontrolerze, więc siłą rzeczy jego argumentacja jest dla mnie najbardziej wartościowa. Pozostałe to tylko dobre rady (za które bardzo dziękuję) i nie wiem czy można je traktować jako opinie użytkowników czy też czysto teoretyczne dywagacje. Sam zdaję sobie sprawę, że zestaw z kartą może być wydajniejszy (choć czytałem opinie, że nie musi tak być), ale pytałem czy na kontrolerze da się pracować bez wielkich męczarni. Z tego co napisał Damian wynika, że się da - nawet kilka ścieżek w RT, a tu przeciwne opinie. Jeżeli można proszę o rady praktycznych użytkowników takiego rozwiązania. Pozdrawiam.


wtorek, 11 stycznia 2005, 16:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Panowie nie ma się już co spierać znalazłem na necie bardzo dobre porównanie Adobe Premiera Pro z Adobe Premiera Pro + karta Matrox RT X100:

http://www.softstudio.info/adobekrt100.html

Wszystko jest jasno wytłumaczone, a co więcej sprawdziłem na moim PIV 3GHz i się zgadza. Chyba kupie jednak karte , dobrze że ktos poruszył ten temat.
Przysyłajcie wiecej linków na ten temat jak znacie bo naprawde niewiele jest prawdziwych informacji.

pozdrawiam


wtorek, 11 stycznia 2005, 16:40
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
Świetne porównanie, bardzo dużo mi dało. :lol:
Brakuje mi tylko jednego: napisu tekst reklamowy. A teraz o kłamstwach, czyli co AP Pro ma, a w teście pisze, że nie ma:
1) Kontrola parametrów proc amp, hue, saturacja, kontrast i jaskrawość
2) Przechwytywanie materiału w czasie rzeczywistym z podziałem na sceny
3) Przechwytywanie pojedynczych klatek filmu do fotomontażu
4) Zgrywanie w czasie rzeczywistym na wyjście cyfrowe DV

Najśmieszniejsza jest ramka Edycja w czasie rzeczywistym.
Zaciekawiły mnie też wtyczki wysywig. Troche tego nie rozumiem. Wymieniona jest wtyczka do 3d studio. Jak sie domyślam chodzi o program discreeta i nijak nie moge sobie wyobrazić współpracy AP z maxem (z lightwave zresztą też). No chyba, że tu chodzi o inny program w 3d w nazwie.


wtorek, 11 stycznia 2005, 17:19
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
Damianku gdzie ty masz zgrywanie na DV w czasie rzeczywistym na Adobe Premiere Pro?
Chyba tylko samego materiału bo efekty musisz renderować. Mam komputer przed sobą i widze. Podział scen jest dopiero od wersji 1.5 .
Zwróć uwage na efekty w czasie rzeczywistym i czas renderingu tych efektów na gołym Adobe Pro ! zapuść sobie efekt i renderuj go z zegarkiem w ręku to się przekonasz.

Wtyczki odnoszą się do Matroxa RT X100 - daje ci obraz podglądowy z Photoshopa. Lightwave i innych na ekranie TV - ale do tego trzeba mieć wyjścia analogowe.

Smieszny jeteś bo mam Premiera Pro i nijak nie moge uzyskać na nim Real Time. Chyba że gadasz tak sobie a nigdy nie pracowałeś na Adobe Pro.


wtorek, 11 stycznia 2005, 17:32
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL