Teraz jest piątek, 20 kwietnia 2018, 23:50




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Rejestracja dzwieku z MD 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 24 grudnia 2004, 01:55
Posty: 233
Post Rejestracja dzwieku z MD
Zastanawiam sie nad jedna rzecza, wjaki sposob rejestruje sie dzwiek za pomoca MD. Z tego co czytam w necie, MD maja glownie wejcia LINE IN, wiec w jaki sposob za pomoca tego wlasnie wejscia nagrac dzwiek np. z otoczenia na sali gdzie odbywa sie wesele, czy trzeba podlaczac go do wzmacniaczy ekipy grajacej muzyke? Czy mozna podlaczyc do niego mikrofon pojemnosciowy z wlasnym zasilaniem i dzieki temu rejestrowac dzwiek? Zastanawiam sie co prawda nie nad MD, ale nad rejestratorem dzwieku w formacie MP3, ktory rowniez posiada wejscie LINE IN.
PROSZE O DOPOWIEDZ POZDRAWIAM :)

_________________
Nie sugeruj się emblematem :)


czwartek, 24 marca 2005, 22:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 listopada 2004, 11:51
Posty: 1053
Lokalizacja: WADOWICE
Post 
bagi nagrywanie na MD ma sens tylko wtedy gdy kapela ma podłączone wszystkie instrumenty wraz z mikrofonem do jednego miksera z którego przy pomocy line out można wysłać dźwięk do np. MD. A co do dźwięku z otoczenia to można wykorzystać dźwięk nagrany już na kamerce i problem masz z głowy. Za ceny filmowania jakie teraz są spotykane czyli 1000-1500zł to myślę że dźwięk z MD i Kamery to w zupełności wystarcza. A co do rejestratora dźwięku MP3 to odradzam ze względu na jakość-jest bardzo kiepska.

_________________
Z życiem, jak ze sztuką w teatrze: ważne, nie jak długo trwa, ale jak jest zagrana

http://www.tokksa.pl
http://www.tokksa.pl/wild.php
http://www.facebook.com/pages/Tokksa/14 ... 140?v=wall

http://vimeo.com/tokksa
http://vimeo.com/tokksawild/videos


piątek, 25 marca 2005, 11:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 24 grudnia 2004, 01:55
Posty: 233
Post 
Rozumiem! Ale czy nie ma jakiegos taniego sposobu na rejestracje dzwieku bez uzycia kamery, czasami poptrzebny jest sam dzwiek, zeby z kilku zlepek zrobic jedne ciekawie wygladajacy taniec, ale z dzwiekiem w wykonaniu kapeli weselnej, glownie oto mi chodzi. Jeszce jeden problem to dzwiek w kosciele, wiadomo, ze najlepsza jest ciagla gradacja planow, a kazde przemieszczenie sie stwarza ryzykoz zmiany chcrakterystki dzwieku. Mysle, ze napisalem dosyc wyrazne oco mi chodzi :wink:

_________________
Nie sugeruj się emblematem :)


piątek, 25 marca 2005, 12:27
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 listopada 2004, 11:51
Posty: 1053
Lokalizacja: WADOWICE
Post 
poszukaj w http://www.foton.kalisz.pl/ w forum posta " Zmiksowany dźwięk" może coś ci to pomoże

_________________
Z życiem, jak ze sztuką w teatrze: ważne, nie jak długo trwa, ale jak jest zagrana

http://www.tokksa.pl
http://www.tokksa.pl/wild.php
http://www.facebook.com/pages/Tokksa/14 ... 140?v=wall

http://vimeo.com/tokksa
http://vimeo.com/tokksawild/videos


piątek, 25 marca 2005, 12:35
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 23 lutego 2003, 19:22
Posty: 10
Post 
Używam Mini Disca do takich celów, ale faktycznie ma to tylko sens, jeżeli wszystkie instrumenty są podłączone do wzmacniacza. Wtedy na płycie DVD umieszczam dźwięk do wyboru, albo MD, albo z kamery. W kościele podczepiam MD z mikrofonem do jednego z głośników. Dźwięk jest idealny. Dźwięk w kościele robię tak w standardzie. Natomiast za dźwięk na sali jest dopłata o ile jest to do zrobienia. Pozdrawiam.


piątek, 25 marca 2005, 15:17
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 24 grudnia 2004, 01:55
Posty: 233
Post 
"W kościele podczepiam MD z mikrofonem do jednego z głośników. Dźwięk jest idealny."
Tak napisal milpens, wiec mozna jednak podczepic do MD mikrofon? Czy moze to podczepienie to "podczepienie" do jakiegos zlacza w glosniku?

_________________
Nie sugeruj się emblematem :)


sobota, 26 marca 2005, 09:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 listopada 2004, 11:51
Posty: 1053
Lokalizacja: WADOWICE
Post 
Bagi jeżeli dysponujesz MD przenośnym to jasne że ma on wejście na mikrofon, ale jak masz MD stacjonarne to niestety ale nie ma on wejścia na mikrofon.

_________________
Z życiem, jak ze sztuką w teatrze: ważne, nie jak długo trwa, ale jak jest zagrana

http://www.tokksa.pl
http://www.tokksa.pl/wild.php
http://www.facebook.com/pages/Tokksa/14 ... 140?v=wall

http://vimeo.com/tokksa
http://vimeo.com/tokksawild/videos


sobota, 26 marca 2005, 11:32
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 23 lutego 2003, 19:22
Posty: 10
Post 
Oczywiście posiadam MD Walkman i ma on wszelkie potrzebne wejścia tzn. LINE IN, MIC IN oraz OPTICAL DIGITAL IN. Z wyjść brakuje tylko cyfrowego. Poza tym jest LINE OUT i Słuchawki. Pozdrawiam.


sobota, 26 marca 2005, 14:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 6 lutego 2002, 14:02
Posty: 224
Lokalizacja: Skarżysko
Post 
Czy MD ma wejscie mikrofonowe czy nie to zalezy przecież od MODELU! Np. MZ-R510 nie ma wejścia minrofonowego tylko liniowe, ale mój MZ-R70 ma.
Pomijając juz kwestię taką, że przedwzmacnaize tam wbudowane sa kiepskiej jakości, lepiej jest nagrywać sygnał liniowy "wyciągnięty" np. z miksera.

Odpowiedzi odnośnie recorderów MP3 nie rozumiem, tym bardziej, ze np. w MD kompresja jest ustawiona na stałe na wartoś 132kBps, w Rekcoredrach MP3 często mozna ustawicją większą.

_________________
http://www.monterdiy.vel.pl
http://vimeo.com/monter
http://www.ifilm.com/myifilm/skarzysko24.pl


sobota, 26 marca 2005, 21:16
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 listopada 2004, 11:51
Posty: 1053
Lokalizacja: WADOWICE
Post 
I tak nie rozumiem jak można nagrywać na MP3. Stosując MD ja nagrywam na maxa czyli najlepsza jakość bo chyba o to chodzi biorąc MD na wesele a jeżeli nie to po co go brać z kamery też jest nie najgorzej. Ale jeżeli zależy ci na jakości to żadne 192 czy 128kbps nie wystarczy. A z resztą poczytać nie zaszkodzi. No może jeśli nie masz czasy szukać to zacytuję:
"..Jakosc dzwieku
Dzwiek wydobywajacy sie z MP3 pozostawia naprawde wiele do zyczenia szczegolnie, ze wszystkie pliki w sieci ze wzgledu na malo przepustowosc lacz internetowych maja max 128kbps - co niby ma odpowiadac jakosci plyty CD ale jesli z twojego ucha ostatnie nie korzystal slon jako z poduszeczki na swoja noge to doskonale wiesz ze daleko tej jakosci do CD i wszelkie argumenty, ze mozna miec lepsza jakosc sa bez sensu bo pojemnosc kart SmartMedia jest obliczona na format 128kbps
Z MD sprawa tez nie jest prosta ze wzgledu na obecnosc kompresji, jednak po pierwsze - kompresja jest znacznie mniejsza (1:5) po drugie - zdecydowanie bardziej zaawansowana technologicznie od MP3 - szosta generacja sytemu ATRAC Sharp'a lub 4.5 Sony pozwala na stwierdzenie ze jakosc MD tak nagranego jest prawie idealnie identyczna z jakoscia zrodlowego CD.
Wytrzymalosc
MP3 posiada pewna niezaprzeczalna ceche, ktora go wybija w tym wzgledzie ponad konkurencje, a mianowice brak elementow ruchomych co z kolei oznacza calkowita odpornosc na wstrzasy i drgania.
MD zwalczyl juz w duzym stopniu problem skakania (skipping) glowicy i przerywania odtwarzania muzyki stalo sie to mozliwe dzieki wprowadzeniu bufora pamieciowego - Pamiec anty-wstrzasowa - ktora aktualnie stanadardowo zabezpiecza muzyke na 40 sekund do przodu. Efekt koncowy jest taki ze MD juz NIE skacze nawet podczas intensywnego joggingu.

Werdykt, giga znaczy guga, rozmiar czy jakosc ?

Na dzien dzisiejszy nie ma co sobie zawracac glowy formatem MP3 - jesli stosujesz go na komputerze tak jak reszta ludzkosci to ok. Rowniez o.k. jesli nie masz na co wydac forsy - MP3 Playery sa naprawde szpanerskie. Pod wzgledem wygladu (design) niczym nie ustepuja MD, a ich plus to rozmiary - (moglyby byc jeszcze znacznie mniejsze, ale wtedy aby przyciskac guziki musialbys miec pod reka pudelko zapalek :)), ktore pewnie niedlugo byloby wieksze niz sam odtwarzacz. MD w tym wypadku nie pozostaje dluzny - najnowsze nagrywarki MD - klasy Sony MZ-R900 Sharp MD-MT77 waza w okolicy 100g. zas rozmiarem przekraczaja wielkosc samej plytki MD o jakies 2-3 mm z kazdej strony, najnowsze odtwarzacze np.Sony MZ-E900 juz dawno zeszly ponizej 100g, rekordzista to Panasonic..."

_________________
Z życiem, jak ze sztuką w teatrze: ważne, nie jak długo trwa, ale jak jest zagrana

http://www.tokksa.pl
http://www.tokksa.pl/wild.php
http://www.facebook.com/pages/Tokksa/14 ... 140?v=wall

http://vimeo.com/tokksa
http://vimeo.com/tokksawild/videos


sobota, 26 marca 2005, 22:39
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 6 lutego 2002, 14:02
Posty: 224
Lokalizacja: Skarżysko
Post 
Już dawno takich głupot nie czytałem.
ATRAC jest kiepskim formatem, z kiepskim skutkiem promowanym przez SONY, tak samo jak odtwarzacze MD. Nawet w USA MD sie nie przyjął, a 90% uzytkowników ma problem z zakupem światłowodu do przesyłania danych, bo tego nie ma w sklepach...
Ostatnio SONY wypuścił na rynek nowe modele onzaczone jako HI-MD, które pozwalają nagrać dźwiek w formacie ATRAC/MP3/WMA/WAVE.
Jakość mp3 192kbps zdecydowanie przewyższa jakość dźwięku zakodowanego w ATRAC i zalezy ona także od zastosowanego kodeka, obecnie najlepszym jest LAME. ATRAC jeszcze wykorzystywany jest czasami w rozgłosniach radiowych do przesyłania dźwięku poprzez łącza ISDN.
Ale nie taki jest temat dyskusji.

_________________
http://www.monterdiy.vel.pl
http://vimeo.com/monter
http://www.ifilm.com/myifilm/skarzysko24.pl


sobota, 26 marca 2005, 22:49
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 16 lutego 2004, 02:30
Posty: 796
Post 
TOKKSA, masz rację, że jeżeli plik mp3 ma bitrate 128 kbps, to nie trzeba szczególnie dobrego sprzętu audio, aby zauważyć różnicę pomiędzy takim plikiem a płytą CD-audio

Piszesz także: "że wszystkie pliki w sieci ze wzgledu na malo przepustowosc łącz internetowych maja max 128kbps".

Nie gniewaj się, ale ostatnio czasami co nieco ściagnę sobie z sieci, i coraz rzadziej zdarza mi się trafić na mp3 z bitratem 128 kbps. Średnia tych plików , które ściągałem oscyluje w granicy około 192 kbps, a ty piszesz, że max to 128 kbps - coś wydaję mi się, że cytat zaczerpnąłeś z baaaaaaaaardzo starego źródła.

Na temat MD nic nie będę pisał, ponieważ nic a nic na tych urządzeniach nie znam się niestety.

Ale jeżeli jakikolwiek napęd jest optyczno-mechaniczny (w odróżnieniu od nieulotnej pamięci półprzewodnikowej), i mimo, że ma dość duży bufor, to jest tylko kwestią czasu, kiedy zacznie mieć problemy z odczytem - to na podstawie moich doświadczeń z napędami CD, CD-RW, DVD, DVD stacjonarnymi oraz z odtwarzaczami MP3 z buforem 40 sekudnowym dla audio i 120 sekundowym dla mp3. :(

_________________
Zapomniał wół , jak cielęciem był !


Ostatnio edytowano niedziela, 27 marca 2005, 00:27 przez Romcio, łącznie edytowano 2 razy

niedziela, 27 marca 2005, 00:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 6 lutego 2002, 14:02
Posty: 224
Lokalizacja: Skarżysko
Post 
jeżeli mówimy juz o cechach MD to dodam że sa bardzo awaryjne i drogie w naprawie :-)

_________________
http://www.monterdiy.vel.pl
http://vimeo.com/monter
http://www.ifilm.com/myifilm/skarzysko24.pl


niedziela, 27 marca 2005, 00:23
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 listopada 2004, 11:51
Posty: 1053
Lokalizacja: WADOWICE
Post 
Fak faktem że MD przenośny jest b.awaryjny ale nie stacjonarne - to inn bajka. Mam stacjnarny i 0%awarii, a używam go praktycznie codziennie. Nie staję w obronie MD bo każdy liubi i woli co chce. To tak jak bym chciał wcisnąć aparat lustrzankę analogową kolesiowi z cyfrowym. Każdy z nasz będzie miał rację. Ale i tak wygra lustrzanka! Jednak starałem się przedstawić informacje dotyczące MD i MP3. To jasne że teraz MD jest bardzo do przodu bo pozwala zapisać nie tyloko muzykę ale i zdjęcia i inne dane na nośniku MD. A co do nagrywania to wydaje mi się że mimo wszystko jest lepszy do MP3 pod względem brzmienia, pod warunkiem że nagrywa się w LP1. Nagranie muzyki z CD na MP3 w 192 jest znacznie gorsza niż na MD w tej samej kompresji 192 czyli LP2. Posiadam wzmacniacz Yamaha 750 i te różnice są słyszalne nawet dla laika w tej dzidzinie. Pozdrawiam

_________________
Z życiem, jak ze sztuką w teatrze: ważne, nie jak długo trwa, ale jak jest zagrana

http://www.tokksa.pl
http://www.tokksa.pl/wild.php
http://www.facebook.com/pages/Tokksa/14 ... 140?v=wall

http://vimeo.com/tokksa
http://vimeo.com/tokksawild/videos


niedziela, 27 marca 2005, 13:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 6 lutego 2002, 14:02
Posty: 224
Lokalizacja: Skarżysko
Post 
Heheh, do dobrze, po kolei:

Fak faktem że MD przenośny jest b.awaryjny ale nie stacjonarne - to inn bajka. Mam stacjnarny i 0%awarii, a używam go praktycznie codziennie. Nie staję w obronie MD bo każdy liubi i woli co chce.


Stacjonarne sa tak samo awaryjne jak przenośne, w obu wykorzystywane sa takie same mechanizmy, jadnakowo proste i kiepskie. A to ze Twój nie psuje sie to o niczym nie świadczy ;-).
A każdy wybierze to co widział na reklamie, albo mu na forum wcisnęli.

To tak jak bym chciał wcisnąć aparat lustrzankę analogową kolesiowi z cyfrowym. Każdy z nasz będzie miał rację. Ale i tak wygra lustrzanka!

W czym wygra i dlaczego? 8O Rozwiń ta myśl.

Jednak starałem się przedstawić informacje dotyczące MD i MP3.

Ale zrobiłes to nierzetelnie i błędnie.

To jasne że teraz MD jest bardzo do przodu bo pozwala zapisać nie tylko muzykę ale i zdjęcia i inne dane na nośniku MD.

Nie własnie nie jest do przodu. Sony nadal nieskutecznie promuje nośnik MD, zeby polepszyc sprzedawalność dodali możliwość nagrywania WAVów i MP3, oczywiście to wszystko jest ograniczone zabezpieczeniami, żebyś czasem nie skopiował sobie na dysk. Jest to paranoja i robienie dobrej miny do złej gry, bo i tak sa juz programy które to umozliwiają)

A co do nagrywania to wydaje mi się że mimo wszystko jest lepszy do MP3 pod względem brzmienia, pod warunkiem że nagrywa się w LP1.

To naszczęście Tylko Twoje subiektywne odczucie ;-). Tzw. "ślepe testy" także na "audiofilach" mówia cos zupełnie innego.

Nagranie muzyki z CD na MP3 w 192 jest znacznie gorsza niż na MD w tej samej kompresji 192 czyli LP2.

Bzdura.
A odnoscie stopni kompresji w trybach LP to polecam np. stronę http://www.minidisc.org (FAQ)

Posiadam sprzęt Hi-End i te różnice są słyszalne nawet dla laika w tej dzidzinie.

Ja nie wiem jakie przyjmujesz kryteria do testów. Polecam zeobienie ślepego testu ;-). Każdy tzw. "audiofil" przynim wysiada...

_________________
http://www.monterdiy.vel.pl
http://vimeo.com/monter
http://www.ifilm.com/myifilm/skarzysko24.pl


niedziela, 27 marca 2005, 14:11
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL