Teraz jest piątek, 23 października 2020, 05:08




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 Ilość/jakość na DVD 
Autor Wiadomość
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
Zaiste ! bo czyż mozna porównywać marne palniki stacjonarne jakiegoś Philipsa lub Panasonica (to Matsushita - niewielu o tym pamieta ;> ) z np. 7pass VBR na CCE ? :D

_________________
...według ostatnich sondaży CBOSu 40% polskich nastolatków optymistycznie patrzy w przyszłość, pozostałe 60% nie ma pieniędzy na narkotyki...
_________________
5D


czwartek, 17 listopada 2005, 21:22
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 10 kwietnia 2005, 01:43
Posty: 381
Lokalizacja: Bydgoszcz
Post 
i jeszcze "Techics" i "National" (to też Panasonic)
Pozdrawiam


czwartek, 17 listopada 2005, 23:14
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 7 sierpnia 2005, 16:05
Posty: 28
Post 
Witam wszystkich kolegów po fachu. Tak tu czytam Wasze wypowiedzi i doszedłem do wniosku że też podziele sie swoim doświadczeniem na ten temat. Co do nagrywarek stacjonarnych to nie wiele moge powiedzieć ponieważ używam tylko tej w kompie. Widziałem nagranie z stacjonarnej i jakość jest OK, ale lipa jeśli chodzi o jakieś menu czy cos w tym rodzaju. A jesli chodzi o bitrate w kompie to jest to nastepujaco: staram sie nie nagrywać na dvd wiecej niż 100min, najczęściej jest to 80 min (3 dvd dla 4godzinnego nagrania). Ja to koduje sprzętowo na RTX100 i dla czasu 80min bitrate jest 7330 a jeśli ktoś chce wrzucić wiecej lub mnie minutek to proponuje użyc nastepujacego wzoru :
BITRATE=80min*7330/ilość minut kodowanych. w ten oto sposób doszedłęm do tego że płytke DVD mam praktycznie zapełnioną maxymalnie, czasem mi zostaje wolnego maxymalnie 2-50MB. DVD robie programem Encore DVD. Jeśli ktoś używa do Menu jakis ruchomych wsadów to wtedy w przeliczniku bitrate'u trzeba zamiast 7330 dać np 7250, podstawic do wzoru i jest gites:)
Pozdrwawiam wszystkich

*VIDEOMAJA* videomaja.com
------------------------------------------------------------------------
kam: 2x(VX2000) + (PD170+mic AT835st)+2xManfrotto
Komp: (RTX100+grP650+PIV3GHz HT+1GB Ram+AsusP4C800Deluxe+320GB) + ( RT2500+grG450+2xPIII700MHz+512MB Ram+Abit VP6+400GB)
[/b]


piątek, 18 listopada 2005, 01:44
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
videomaja napisał(a):
Jeśli ktoś używa do Menu jakis ruchomych wsadów to wtedy w przeliczniku bitrate'u trzeba zamiast 7330 dać np 7250, podstawic do wzoru i jest gites:)
Wystarczy wstawić audio do menu. Poza tym lichy ten wzór, nie uwzględnia długości menu oraz ich liczby


piątek, 18 listopada 2005, 16:16
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 7 sierpnia 2005, 16:05
Posty: 28
Post 
jeśli się nawet nie umie dodawać to każdy wzór bedzie lilchy. ja w menu używam i dodatkowego video i audio i wtedy przeliczam jako 7250 i wszystko sie idealnie miesci.
Pozdrawiam wszystkich
*VIDEOMAJA* videomaja.com
------------------------------------------------------------------------
kam: 2x(VX2000) + (PD170+mic AT835st)+2xManfrotto
Komp: (RTX100+grP650+PIV3GHz HT+1GB Ram+AsusP4C800Deluxe+320GB) + ( RT2500+grG450+2xPIII700MHz+512MB Ram+Abit VP6+400GB)


sobota, 19 listopada 2005, 02:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
A ja robie główne menu i 5 podmenu, każde trwa po 5 minut. I dzieki twojemu zajebistemu wzorowi bede musiał kodowac na nowo.
Cytuj:
jeśli się nawet nie umie dodawać to każdy wzór bedzie lilchy
jeśli by sie czasem myślało, to by sie takich rzeczy nie wypisywało


sobota, 19 listopada 2005, 10:16
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 16 listopada 2005, 06:24
Posty: 127
Post 
-Damian- napisał(a):
A ja robie główne menu i 5 podmenu, każde trwa po 5 minut. I dzieki twojemu zajebistemu wzorowi bede musiał kodowac na nowo.

Pierwszy raz kodujesz materiał że musiałeś użyć tego wzoru ? Nie masz wypracowanego swojego wzoru dostosowanego do indywidualnych potrzeb ? Jeżeli już chciałeś użyć powyższego wzoru to trzeba było uwzględnić te pół godziny zajmowane przez menu :P.


sobota, 19 listopada 2005, 15:24
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
To była ironia. Musze chyba przestać jej uzywać, bo co poniektórzy mają potem problemy ze zrozumieniem moich postów.


sobota, 19 listopada 2005, 16:40
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3291
Post 
:lol:

_________________
Obrazek


sobota, 19 listopada 2005, 16:48
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 16 listopada 2005, 06:24
Posty: 127
Post 
-Damian- napisał(a):
To była ironia. Musze chyba przestać jej uzywać, bo co poniektórzy mają potem problemy ze zrozumieniem moich postów.

To trzeba było tak od razu ;). Faktycznie, odpowiedziałem poważnie bo nie zrozumiałem ironii. Ale nie martw się, niektórych moich tekstów też nie wszyscy rozumieją, a co niektórzy się nawet oburzają :).


sobota, 19 listopada 2005, 17:14
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Post 
nic bardziej błędnego że na stacjonarnym lepsza jakość niż na komputerze! z kąd wogóle takie przekonanie?? 2h z kompa przy dobrej kompresji wyglada ok. po co koleś któremu nagrałem film ma wyskakiwać z łóżka albo wstawać z fotela co moment zeby zmienić płytę?? a pozatym to także oszczędność na płyty i etui :P


czwartek, 24 listopada 2005, 12:39
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 1 sierpnia 2003, 00:55
Posty: 96
Lokalizacja: Tarnów
Post 
Jest jeszcze sprawa kodowanie dźwięku. Jak to rozwiązujecie?

Ja najczęściej koduję dźwięk do MPEG1 layer 2, przy 365 kb/sek, więcej bitów mogę za to wrzucić w obraz, w porównainu z PCM.

Ostatnio bawiłem się Sony DVD Architect i testowałem dźwięk AC3 2.0. I to jest chyba najlepsze wyjście jeśli chodzi o jakość i objętość.

_________________
"Myślenie to najtańsza rozrywka"


niedziela, 29 stycznia 2006, 17:57
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 24 stycznia 2006, 17:22
Posty: 118
Lokalizacja: Szczecin City
Post 
Panowie/Panie - jedno pytanie.
Piszecie, że w variable bitrate na DVD-Video kodujecie.
Ja z tym różne przygody miałem i skończyło się
że pewniej się czułem, kiedy na constans bitrate kodowałem i wypalałem.
Poradzicie, skomentujecie?


niedziela, 29 stycznia 2006, 22:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 10 kwietnia 2005, 01:43
Posty: 381
Lokalizacja: Bydgoszcz
Post 
Do godziny koduję CBR (audio ac3 5.1)
powyżej 1h VBR, czasem 2 pass, nigdy nie miałem problemów.
Edius+Procoder.
Pozdrawiam


niedziela, 29 stycznia 2006, 23:19
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: wtorek, 24 stycznia 2006, 17:22
Posty: 118
Lokalizacja: Szczecin City
Post 
Ale ja słyszałem (tu i tam), że DVD-Video powinno mieć raczej CBR (constans bitrate), żeby odtważanie było najstabilniejsze.


niedziela, 29 stycznia 2006, 23:28
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL