Teraz jest poniedziałek, 17 grudnia 2018, 08:13




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 ZDJĘCIE JAK FILM 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 31 października 2005, 14:12
Posty: 24
Post ZDJĘCIE JAK FILM
Proszę o pomoc lub jakieś podpowiedzi bądz poradniki .

Mój problem jest następujący chciałbym na kilku zdjęciach zastosować taki efekt że zdjęcie wygląda jak film nieraz to widać w różnych reportażach w TV. Że zdjęcie się tak oddala więm że można coś takiego wykonać w adobe premiere wstawia się jakieś duże zdjęcie no ale dalej niewiem co ponieważ jak narazie moja znajomość Adobe Premiere jest zerowa. (używam aktualnie Pinnacle Studio 9 Plus)


niedziela, 6 listopada 2005, 12:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 3 marca 2005, 20:30
Posty: 382
Post 
Witam
Przeczytaj np. ten wątek, z tym, że na zdjęcie nie nakładaj efektu video, a operuj na wartości position oraz scale
Zakładka Effect Controls , Motion, Position, Scale.
Pozdrawiam.


niedziela, 6 listopada 2005, 13:41
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: czwartek, 9 października 2003, 00:11
Posty: 98
Lokalizacja: Zgierz
Post 
Zrobisz to przy pomocy programu Canopus Imaginate

http://pasaz.swiatobrazu.pl/index.php?s=771&c=28&pr=38


niedziela, 6 listopada 2005, 13:50
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 23 kwietnia 2003, 11:08
Posty: 206
Lokalizacja: Małopolska
Post 
Jest to możliwe i wygląda bardzo realistycznie i nie jest takie trudne wbrew pozorom w programie 3dmax. Skontaktuj się ze mną to Ci przekażę jak to zrobić. Na forum za dużo pisania.

_________________
Pro- FART
Nie cofaj się przed wysiłkiem, każdy wysiłek przynosi owoc, łatwiej jest powiedzieć, co się myśli, niż wykonać co się mówi.


niedziela, 6 listopada 2005, 15:42
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 10 kwietnia 2005, 01:43
Posty: 381
Lokalizacja: Bydgoszcz
Post 
a szkoda, że nie na forum. Chętnie bym poczytał i się pewnikiem czegoś nauczył. Pozdrawiam


niedziela, 6 listopada 2005, 15:49
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post 
PROFART napisał(a):
Jest to możliwe i wygląda bardzo realistycznie i nie jest takie trudne wbrew pozorom w programie 3dmax.
Trzeba być chyba szalonym żeby coś takiego robić w maxie.


niedziela, 6 listopada 2005, 17:12
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 8 stycznia 2004, 23:02
Posty: 610
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Ten efekt jest dostępny np. w programie UMS 7, nazywa się Pan Zoom. Można zrobić dokładnie to o czym mówisz, oddalanie, przybliżanie, łącznie ze zmianą przesunięcia w pionie i poziomie
Natomiast w programie Canopus Imaginate jest to znacznie bardziej rozwinięte.

pozdrawiam

_________________
Panasonic AG-DVC30, Panasonic HMC151e x2 kiedyś........obecnie Panasonic HC-X1i Panasonic GH5


niedziela, 6 listopada 2005, 17:36
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 31 października 2005, 14:12
Posty: 24
Post 
a te zdjecia będą w nastepnej facie wsadzone do filmu wszystko będzie robione w programie pinnacle studio 9 plus więc czy nie będzie jakiś strat jakości jak to wykonam w adobe premiere (zdjęcia) i potem jakoś zapisze i wsadze (plik filmowy ze zdjeciami) do programu Pinnacle Studio 9 ??


niedziela, 6 listopada 2005, 18:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 23 kwietnia 2003, 11:08
Posty: 206
Lokalizacja: Małopolska
Post 
Damian a dlaczego to zaraz szalony? Przecież nie trzeba zaraz użyć całego jego potencjału możliwości, a taką drobnostkę po uprzednim rozpracowaniu robi się w kilka śmiesznych chwil. A wygląda tak, że w innych programach montażowych tego nie osiągnę, zresztą nawet gdyby, to po co mam tracić czas na rozpracowanie innych opcji skoro ta, już rozpracowana spełnia mi wymogi z potężną nawiązką. Opracowałem sobie kilka bardzo prostych projektów i po podmiance fotek i ewentualnej drobnej korekcji wynikłej z indywidualności np zdjęcia, błyskawicznie mam to o co chodzi Koledze Starplanet. Panoramy, najazdy, odjazdy bardzo realistyczne rozpędy i wyhamowania i wszelkie inne bardziej złożone ruchy "kamery"a nawet refleksy i gra światła, nieosiągalne w programach montażowych są od ręki. To po co mam kombinować na AP? Skoro to mi więcej czasu pożre z dużo bardziej miernym skutkiem, o stosunku realistyczności porównywalnej jak film Bolka i Lolka do Toy Story .

_________________
Pro- FART
Nie cofaj się przed wysiłkiem, każdy wysiłek przynosi owoc, łatwiej jest powiedzieć, co się myśli, niż wykonać co się mówi.


niedziela, 6 listopada 2005, 19:22
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 15 kwietnia 2005, 18:40
Posty: 23
Post 
Fajnie, zrobilem juz kiedys cos takiego w AP, w zakladce motion, szkopu w tym ze przyblizane zdjecie troche "skacze", tak drga (nie mocno ale zauwazalnie) co jakis czas. NIe wiem czy chodzi tu o przeplot czy jest jakis inny haczyk ale jak rozwiazac taki problem?


niedziela, 6 listopada 2005, 19:51
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: czwartek, 3 marca 2005, 20:30
Posty: 382
Post 
Witam
Spróbuj prawym myszy na zdjęcie, wybierz Field Options, zaznacz opcję Flicker Removal.


niedziela, 6 listopada 2005, 22:29
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 15 kwietnia 2005, 18:40
Posty: 23
Post 
Probowalem Flicker removal ale sie dzialo to samo. Fakt, dawalem zdjecie takie samo duze jak obraz wideo (720x576) i je powiekszalem (moze to od tego?). Chcialbym wlasnie przyblizyc sobie tak te zdjecia ale skoro tak podskakuja to nie wiem jak to zrobic? Moze ktos ma jakas inna sugestie?

A drugie pytanie to jest takie - jak zrobic zebym mi nie zmienialo rozmiarow zdjecia w AP do 720x576? Tak, zeby byl oryginal. Gdzies pewnie jest taka funkcja a ja niestety nie wiem gdzie...

Najbardziej by mi zalezalo na rozwiazaniu tego pierwszego problemow wiec jak ktos wie niech pisze smialo :wink:


niedziela, 6 listopada 2005, 23:59
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3255
Post 
pokaż screena.
dużo to powiększasz?
którego premiere używasz?
keep aspect ratio "trzyma ci proporcje"
używaj raczej image pan
pomniejszaj zamiast powiększać
flicker removal niestety nic ci nie da, musisz podejść "mykiem":
-zrób no fields w projekcie
-zaimportuj większej rozdzielczości obrazek
-użyj image pan
-zaznacz i zrób virtual clip
-nałóż na niego flicker remowal

pozdro

_________________
Obrazek


poniedziałek, 7 listopada 2005, 01:28
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 6 lutego 2002, 14:02
Posty: 224
Lokalizacja: Skarżysko
Post 
Uzyj darmowego Microsoft PhotoStory. Zapisuje animacje jako plik avi.

_________________
http://www.monterdiy.vel.pl
http://vimeo.com/monter
http://www.ifilm.com/myifilm/skarzysko24.pl


poniedziałek, 7 listopada 2005, 13:05
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 15 kwietnia 2005, 18:40
Posty: 23
Post 
Dzieki, sciagnalem program Microsoftu i nawet jest to o co mi chodzilo :) dzieki Panowie, ale bardziej mi chodzilo o rozwiazanie w AP (mam AP 6.0) i zaraz ide walkowac propozycje Grassa.

Pozdrawiam

Jedno pytanko MONTER: jak zapisac do AVI? Mnie oferuje tylko do wmv, chyba ze cos przegapilem ;)


poniedziałek, 7 listopada 2005, 15:14
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 10 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL