Teraz jest niedziela, 23 września 2018, 22:12




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 na co nagrac dzwiek jesli ma byc przeplotka ? 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 16 stycznia 2005, 01:41
Posty: 43
Lokalizacja: Kraków
Post na co nagrac dzwiek jesli ma byc przeplotka ?
witam
mam pytanie dotyczace problematyki dzwieku w filmie.
zamierzam wziac sie za projekt filmowy, w ktorym bedzie sporo wywiadow.
widze to tak, ze np. leci wywiad czyli na ekranie pan cos mowi i na sciezce audio tez cos mowi, po czym pan nadal mowi a na ekranie pojawia sie jakis inny obraz, np zdjecia badz inne wtracenie by nie zanudzac kogos gemba tego pana, po czym znowu widzimy wspomnianego juz wczesniej pana ..

jak robic takie cos, czy trzeba nagrywac dzwiek osobno ? jesli tak to na co, na MD~ ?


dzieki za pomoc
Pol

_________________
Canon XL1s


wtorek, 20 grudnia 2005, 22:18
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 8 grudnia 2004, 19:44
Posty: 101
Post 
A nie prosciej nagrac caly wywiad z geba pana, a nastepnie w wybranych fragmentach podmienic sam obraz pozostawiajac oryginalna sciezke dzwiekowa wywiadu ???

_________________
- Po co kłamać, skoro wystarczy mówić prawdę, żeby nam nie wierzono. (Henri René Albert Guy de Maupassant)


wtorek, 20 grudnia 2005, 23:28
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3251
Post 
to by było za proste :lol:

_________________
Obrazek
GG: 2491715 peaceant(at)wp.pl


środa, 21 grudnia 2005, 00:33
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: niedziela, 16 stycznia 2005, 01:41
Posty: 43
Lokalizacja: Kraków
Post 
raczej nie, bo mam tylko jedna kamerke i bede zmienial jej pozycje, czasem pewnie wylacze, moga byc problemy z bateria itp,
chyba najlepiej nagrac swoja droga audio na MD a potem tylko dopasowac - tylko czy to wykonalne, czy jest to w zasiegu mnie, amatora ?

dzieki

Poil

_________________
Canon XL1s


środa, 21 grudnia 2005, 21:36
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 28 listopada 2004, 11:51
Posty: 1053
Lokalizacja: WADOWICE
Post 
paweru podziel się i napisz jakie rozwiązanie wybrałeś... :twisted:

_________________
Z życiem, jak ze sztuką w teatrze: ważne, nie jak długo trwa, ale jak jest zagrana

http://www.tokksa.pl
http://www.tokksa.pl/wild.php
http://www.facebook.com/pages/Tokksa/14 ... 140?v=wall

http://vimeo.com/tokksa
http://vimeo.com/tokksawild/videos


środa, 21 grudnia 2005, 21:36
Zobacz profil
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 22 lipca 2004, 22:55
Posty: 3251
Post 
paweru, nagraj to poprostu jak leci, przy montażu dźwięk będziesz miał razem z obrazem, jeśli będziesz chciał możesz dźwięk i obraz "rozpiąć", poprzesuwać, "jakis inny obraz" możesz położyć na wyższą ścieżkę (to się nazywa przebitka). to proste rzeczy, spróbuj sobie pomontować coś na próbę, żeby załapać zasadę.
generalnie im mniej dopasowywania tym lepiej.

narka

PS. niektóre efeky na niektórych amatorskich programach są trudniejsze do wykonania niż na niektórych programach zawodowych (postanowiłem nie używać określenia profesjonalnych ;) ).

_________________
Obrazek
GG: 2491715 peaceant(at)wp.pl


środa, 21 grudnia 2005, 22:32
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 16 listopada 2005, 06:24
Posty: 127
Post 
paweru napisał(a):
raczej nie, bo mam tylko jedna kamerke i bede zmienial jej pozycje, czasem pewnie wylacze, moga byc problemy z bateria itp,

Nagrywaj cały czas gęby a materiał na przebitki nagraj przed lub po wywiadzie, albo nawet w zupełnie innym czasie. Ponagrywaj ujęcia z miejsca w którym przeprowadzany jest wywiad, obiekty o których mówi osoba udzielająca wywiadu, przytakującą osobę przeprowadzającą wywiad itp... Później to wmontuj, widz naprawdę nie zorientuje się że przebitki nie były nagywane drugą kamerą w dokładnie tym samym czasie co wywiad.


czwartek, 26 stycznia 2006, 01:34
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 7 stycznia 2006, 21:01
Posty: 388
Lokalizacja: Zabrze
Post 
witam
ostatecznie możesz po cięciach klipów powyciszać te miejsca które chcesz mieć cicho, lub wyłączyć głos całkowicie, każdy program do obróbki video ma taką opcję (może się różnie nazywać) AudioMixer i tutaj "bawisz się do woli"
pozdrawiam


czwartek, 26 stycznia 2006, 08:49
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 4 października 2004, 15:24
Posty: 41
Post 
Poczytaj co to jest montaż, jeśli chcesz cos takiego robic jak piszesz to jest to niezbędne.Pytanie które zadałeś jest z poziomu grupy młodszej w przedszkolu.Nie obrażaj się ale zawsze trzeba od podstaw a nie z poziomu wyższego bez elementarnego pojęcia.


czwartek, 26 stycznia 2006, 10:04
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 25 grudnia 2005, 15:55
Posty: 211
Lokalizacja: waw
Post 
Heh ja tu wlasciwie nie widze problemu.. :)
Nagrywasz wszytskie 100 kamerka, wsadzasz do kompa, tniesz, wsadzasz przebitki i luzik... To jest chyba najprostsza ale i najbardziej spierdzielana rzecz w telewizji. Co do MD to polecam tylko jesli masz kiepski rekorder i np. nie mozesz podlaczyc dwoch mikrofonow.
Wiecie panowie, a moze chodzi o emisje na zywo?? wtedy to juz swicher chyba niezbedny.....


piątek, 27 stycznia 2006, 17:05
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL