Teraz jest niedziela, 22 kwietnia 2018, 19:57




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Świeżość w Weselu, Pomysł-Prośba o Ocene... 
Autor Wiadomość
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 26 grudnia 2005, 18:02
Posty: 20
Lokalizacja: Kraków
Post Świeżość w Weselu, Pomysł-Prośba o Ocene...
Witam wszystkich....
Intereseje się juz Filmem od dość długiego czasu, (kino niezależne-i ogólnie),
no i w koncu przyszedł taki czas że Przyjaciel ,Znajomi, proszą mnie o sfilmowanie wesela..Oczywiście za Darmo w ramach Prezentu..A więc ostatnio poprosił mnie Przyjaciel czy bedę Też filmował u Fotografa...ja mówie ż nie spotkałem sie z czymś takim do tej Pory w Filmach weselnych(z drugiej strony nie widziałem ich za wiele), mówie oki moge spróbowac, potne to też wg. własnego uznania i zrobie z tego teledysk-uprzedziłem go przed montażem ze kamera nie wyrabiała , u fotografa jest dość Ciemno , ja bez lampy z kamera za 2500 zł,no to ze moze byc problem z szumem i ostrością..

Wydaje mi sie ze taki materiał bedzie ciekawą odskocznią od zabawy na sali która sie nudzi za szybko i usypia mimo nawet róznej maści montażu...(on bedzie włozony w trakcie wesela (zaraz po torcie), nie na koncu-podsumowanie...
Co do muzyki podłozonej :) na początek miało isc cos filmowego i ciepłego jak muzyka z przyjació-FRIENDS, ale po kilku próbach i testach postawiłem na ...Niespodzianka .W kazdym razie wszyscy są szcześliwi a panna młoda powiedziała ze to jej ulubiony utwór z dzieciństwa-pan młody lekko sie krzywił(słucha metalu i rocka ,ale powiedział ze Bardzo mu sie podoba)

Zamieszczam ten materiał i prosze o ocene ( on juz jest w sumie skonczony),prosze o ocene Kompozycji podkreślenie Pozytywów(jeśli cokolwiek komuś sie spodoba:)), i Negatywów, napewno sie znajdą..
od strony technicznej uprzedze ,eliminowałem interlace nie wiedzą, wiec starałem sie dobrac obraz do zachowania płynności,w niektórych momentach było tam tak ciemno ze musiąłem rozjasnic film i chyba przesadziłem,za duzy kontrast miedzy kolejnymi ujeciami -powiedzcie czy bardzo kopie po oczach..

http://s45.yousendit.com/d.aspx?id=1C9E ... CUBS9ABC4F

Apropos Fotograf mnie wyrzucił :) prawie od razu ,zaraz po 1 grupowym zdjęciu...Komentując .."prosze wyjść w takich warunkach nie da się pracowć.." ale nie ma co sie dziwic przeszkadzałem w jego pracy..



Chciałem tez zapytać przy okazji -jeśli można..
1.Czy zawsze etap powstawania wesela jest taki sam , zrzutka do DV-montaż,i pózniej mpeg2 i wypalanie płyty DVD.(ja nie pośiadam karty szprzetowej ,wszystko programy-i kupa nie wiedzy.
2.Na razie pracuje w ten sposób ze po zrzutce montuje w Adobe Premiere,przenosze do After Effetc dodaje napisy filtry,i z tamtąd juz kompresuje do divx,....Ale co z przeplotem, wiec znalazłem avisynth i mnóstwo porad ale odpadł mi After effetsc ...poniewaz nie mozge pozwolic sobie na dv-after-i useniecie przeplotu jeszce jedna kompresja...
-2-Pytanie takie czy mozna bezpośrednio jakos z Aftef Effects do mpeg2 albo divx juz bez przeplotu....


Ostatnio edytowano piątek, 13 stycznia 2006, 09:26 przez Krystian_H, łącznie edytowano 1 raz

poniedziałek, 26 grudnia 2005, 18:37
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 9 lipca 2004, 16:18
Posty: 992
Post Re: Świeżość w Weselu, Pomysł-Prośba o Ocene...
Krystian_H napisał(a):
1.Czy zawsze etap powstawania wesela jest taki sam , zrzutka do DV-montaż,i pózniej mpeg2 i wypalanie płyty DVD.(ja nie pośiadam karty szprzetowej ,wszystko programy-i kupa nie wiedzy.
Ja to robie w odwrotnej kolejności, zaczynam 3 dni przed weselem. Sorry, ale jak chcesz to robić inaczej
Cytuj:
2.Na razie pracuje w ten sposób ze po zrzutce montuje w Adobe Premiere,przenosze do After Effetc dodaje napisy filtry,i z tamtąd juz kompresuje do divx,....Ale co z przeplotem, wiec znalazłem avisynth i mnóstwo porad ale odpadł mi After effetsc ...poniewaz nie mozge pozwolic sobie na dv-after-i useniecie przeplotu jeszce jedna kompresja...
Po pierwsze AE domyślnie renderuje bez przeplotu. Po drugie sposób pracy wyjątkowo nieefektywny. Montaż w Premiere, jak coś potrzeba to w AE, przeliczyć do dv z przeplotem i władować do AP, który już tego nie będzie przeliczał. W przypadku AP Pro kopiujemy przez schowek klip do AE i wielu przypadkach można zmieniony klip skopiować spowrotem do AP. Działa to nawet w przypadku trackowania, nie będą działały napisy i filtry nie mające swojego odpowiednika w AP, kompozycje 3d, ale dokładnie nie wiem, bo nie sprawdzałem
Cytuj:
-2-Pytanie takie czy mozna bezpośrednio jakos z Aftef Effects do mpeg2 albo divx juz bez przeplotu....
Do divxa można, do mpeg-2 nie.


poniedziałek, 26 grudnia 2005, 18:58
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 26 grudnia 2005, 18:02
Posty: 20
Lokalizacja: Kraków
Post Dzieki za Odpowiedz
Domyslałem się że jest to nieefyktywny sposób , więc przeglądam ostanio fora i nnie chce pisać ...nie potrzebnych postów..
Do tej pory Opierałem swoją prace na Pomysle , nie wgłebiając sie w techniczne sprawy, ale nie oszukujmy nie da sie tego obejśc, chcąć robic ciekawe :) i ładne (technicznie) filmy...
Pozdrawiam


poniedziałek, 26 grudnia 2005, 19:08
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: piątek, 4 listopada 2005, 12:52
Posty: 334
Lokalizacja: Chrzanów
Post 
Pomysł nie jest nowy. Jeśli tylko para młoda jedzie do studia foto, kamerzysta najczęściej jedzie z nimi. Druga sprawa to zachowanie fotografa, to jego studio, więc albo pozwoli ci filmować, albo cię wyprosi. Najczęściej jednak nie pozwala ci się panoszyć tylko stać skromnie z boczku, przez co ujęcia są nudnawe. Teledysk mi się podobał, tak ogólnie bez wgłębiania w szczegóły techniczne, wiadomo, że masz określony materiał do montażu i nie możesz powtórzyć ujęć, które ci nie spasowały. Z piosenką już gorzej, nie miałeś czegoś bardziej na czasie? Nie każdy trawi Papa Dance. A jak sam napisałeś pan młody słucha metalu, więc to wogóle przeciwstawne klimaty. Myślę, że nad teledyskiem się napracowałeś. Jedna uwaga, za dużo pokazywania fotografów, z tego co wiem to młodzi bardzo tego nie lubią, a wręcz często ode mnie żądają, żeby ujęcia z fotografem powycinać.


środa, 28 grudnia 2005, 09:18
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: czwartek, 7 lutego 2002, 08:40
Posty: 54
Lokalizacja: dawna Galicja
Post 
Obejrzałbym, ale plik ma za dużą objętość. Nie chcę zapychac sieci w pracy. Nie masz wersji "light"?

_________________
"Wszystko jest trudne nim stanie się proste" (Fuler)


środa, 28 grudnia 2005, 10:56
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 26 grudnia 2005, 18:02
Posty: 20
Lokalizacja: Kraków
Post 
Z drugiej strony cięzko jest nie pokazac fotagrafa w pomieszceniu 2x2, gdzie stoi razem z parą młodą ,musiałem miec dynamikę do dzwieku dlatego wazne byłe też kazde jego gesty,...co do muzyki , hm tez chciałem cos współczesnego :), ja tez nie te klimaty co w obrazie, ale ona stworzyła mi scenariusz ,analizowłem kazde ujecie kilkanascie razy (już mam dość :) w sumie jest ich około 100 na przestrzeni 3-minut,)zarówno pod dynamike jak i tekst piosenki...i po wrzuceniu w środek całego filmu weselnego wydaje mi sie ze bedzie całoscią do muzyki granej przez orkiestre, cos tak na pograniczu kiczu ale jeszcze nie kicz.takie klimaty typowego weseliska (chyba) .. Ale pewnie masz racje ze młodzi go nie chcą widziec , ja jeszcze tego nie wiem to dopiero moje 2 wesele..

Tutaj podaje linka do odchudzonej wersji gdzie jeszcze coś widac..
http://s45.yousendit.com/d.aspx?id=1C9E ... CUBS9ABC4F
Jak ktoś oglądnie to prosiłbym o ocene/krytyke

Ogólnie mam problemy z kompresją...
Prosiłbym o odpowiedz ,bez zakładania dodatkowych postów, jak ktos moze udzielic.
1.Kompresuje xvidem to chyba najlepsze wyjscie dla materiału dv po montazu z tego co wyczytałem(jak nie prosze o sugestie), jak zrobic zeby po przejsciu z czarnego tła do pojawienia sie obrazu nie były widoczne piksele...jest taka opcja w ustawieniach xvida nie pamietam nazwy ale ona nic nie daje....
2.Przy tym filmie uzyłem deena z avisyntha , fajnie odszumia , ale nie chciał mi sie załadowac przy filmie dv,(ten był juz po kompresji)wyskakuje błąd "deen need a YV12 input ", próbowałem to w virtualdubie Fastrecompres..na ten kolor ale wychodzi za duzy i tez nie działało...
3.czy ma znaczenie jakiej wersji kodeka sie uzywa xvid ja mam XviD-24062003-1.exe ,i czemu kazda inaczej wygląda w ustawieniach tzn są 2 wersje ustawien..
Jak ktoś odpowie Z Góry Wielkie Dzięki
Jak nie równiez Dziekuje za to ze doczytał do tego momentu :)


Ostatnio edytowano piątek, 13 stycznia 2006, 09:27 przez Krystian_H, łącznie edytowano 1 raz

czwartek, 29 grudnia 2005, 02:20
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
Cytuj:
3.czy ma znaczenie jakiej wersji kodeka sie uzywa xvid ja mam XviD-24062003-1.exe ,i czemu kazda inaczej wygląda w ustawieniach tzn są 2 wersje ustawien...


każda wygląda inaczej ponieważ xvid jest otwartym projektem i po wypuszczeniu oficjalnej wersji powstają kompilacje różnych osób (np. optymalizowane pod AMD, pod stare Durony) ...

Cytuj:
2.Przy tym filmie uzyłem deena z avisyntha , fajnie odszumia , ale nie chciał mi sie załadowac przy filmie dv,(ten był juz po kompresji)wyskakuje błąd "deen need a YV12 input ", próbowałem to w virtualdubie Fastrecompres..na ten kolor ale wychodzi za duzy i tez nie działało...


w skrypcie *.avs po linijce z komendą do otworzenia pliku dopisz : ConvertToYV12. Powinno pomóc...

Cytuj:
1.Kompresuje xvidem to chyba najlepsze wyjscie dla materiału dv po montazu z tego co wyczytałem(jak nie prosze o sugestie), jak zrobic zeby po przejsciu z czarnego tła do pojawienia sie obrazu nie były widoczne piksele...jest taka opcja w ustawieniach xvida nie pamietam nazwy ale ona nic nie daje....


w związku z pkt. 3 ;> poszukaj wersji w której być może opcja ta coś da .... ja tego nie używam więc Ci nei pomogę ...[/quote]

_________________
...według ostatnich sondaży CBOSu 40% polskich nastolatków optymistycznie patrzy w przyszłość, pozostałe 60% nie ma pieniędzy na narkotyki...
_________________
5D


czwartek, 29 grudnia 2005, 13:01
Zobacz profil
Bywalec
Bywalec

Dołączył: poniedziałek, 26 grudnia 2005, 18:02
Posty: 20
Lokalizacja: Kraków
Post 
Jeezuuuuuuuu Działa..
Dzięki Jeesoo, kto by pomyślał (ja- :) ), że to bedzie takie cus..
Tzn.wydaje mi sie ze teraz wszystkie pluginki pójdą pod avs wymagające YV12... własnie z tym dopiskiem... Jeszcze raz dzieki idę sprawdzać...


czwartek, 29 grudnia 2005, 14:05
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
Osobiście używam "ConvertToYUY2" :>

A przy okazji : Czy ktoś testował jak w praktyce wygląda różnica pomiędzy YV12 a YUY2 przy kompresji XviD'em ? I czy wogóle istnieje ? ;>

Szkoda że Ulv już tu nie zagląda ... ;/

_________________
...według ostatnich sondaży CBOSu 40% polskich nastolatków optymistycznie patrzy w przyszłość, pozostałe 60% nie ma pieniędzy na narkotyki...
_________________
5D


czwartek, 29 grudnia 2005, 14:18
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL