Teraz jest sobota, 15 grudnia 2018, 15:54




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 Zgrywanie kamery na kompa idzię zbyt szybko :( 
Autor Wiadomość
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 15 stycznia 2006, 12:46
Posty: 5
Post Zgrywanie kamery na kompa idzię zbyt szybko :(
Witam wszystkich,

ostatnio w rodzinie pojawila sie kamera Panasonic GS140. 2 taśmy się nagrały i czas przyszedł by je zgrać na kompa i wypalić na płytki.
I tu problem:
1) zaistalowałem sp1 na potrzeby MotionDV studio le
2) włożyłem porty usb 2.0
3) zgrywane kawałki zajmują astronomiczne ilości dysku
Tu zaradzę sobie swietnym formatem plików z filammi .rmvb - polecam wszystkim. Ławto przerobić .avi na .rmvb.

MAM PROBLEM bo kamera zgywa mi się 2 razy szybciej niż orginał :(
Podczas zgrywania na kamerze jest normalnie i na kompie tez lecz z wyjątkiem dzwięku (przerwania są) gdy odtważam to jest 2x za szybko.
Może komp za słaby a może inna jest wina?
Na komp składa mi się procek 1,7 GH atlon, 126 DDR, GE FORCE 2 GTS.

Może ktoś spotkał się z podobnym problemem.

Z góry dziękuję za każdą poradę.

Pozdrawiam


niedziela, 15 stycznia 2006, 13:01
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 24 grudnia 2004, 01:55
Posty: 233
Post 
Czym konwertujesz *avi do *rmvb ?

_________________
Nie sugeruj się emblematem :)


niedziela, 15 stycznia 2006, 13:33
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 3 marca 2003, 03:17
Posty: 941
Lokalizacja: Gorlice / Londyn
Post 
zawsze są pewne zasady - jak się chce aby wszystko było ok to trzeba postepować zgodnie z nimi ... nie powiem Ci jak rozwiązać Twój problem ... Napisze Ci jak to zrobić żeby było ok ...

Zapomnij o USB ... Potrzebujesz kabelka Fire-Wire i takiegoż złącza w komputerze ... zgrywasz do AVI DV (1 godzina materiału to około 13 GB na dysku)

_________________
...według ostatnich sondaży CBOSu 40% polskich nastolatków optymistycznie patrzy w przyszłość, pozostałe 60% nie ma pieniędzy na narkotyki...
_________________
5D


niedziela, 15 stycznia 2006, 14:00
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 26 marca 2003, 09:51
Posty: 483
Lokalizacja: Kozienice
Post 
Do tej pory zgrywałem przez FireWire. Spróbowałem przez USB.
Zapis w formacie AVI identycznie jak przez FireWire. Nie widzę najmniejszej różnicy w jakości, czy szybkości przy odtwarzaniu.

Pozdrawiam

_________________
Stanisław


niedziela, 15 stycznia 2006, 16:24
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 15 stycznia 2006, 12:46
Posty: 5
Post Kabel
Ja chce zostać przy kablu USB, innego nie chce kupować.

Ale film mi sie zgrywa za szybko. Może to brak jakiegos ustawienia lecz robilem jak instrukcja pisze. Nadal nie wiem co jes grane :/


niedziela, 15 stycznia 2006, 16:56
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 22 września 2004, 10:57
Posty: 513
Lokalizacja: Katowice
Post 
Witam.
jeesoo napisał(a):
Zapomnij o USB ...Potrzebujesz kabelka Fire-Wire i takiegoż złącza w komputerze ...

Mała uwaga. Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że jedynym standardem, który zapewnia przesłanie pełnego strumienia DV jest IEEE 1394 (FireWire), dlatego też używałem terminu "zapomnij o USB" ale jest to nieścisłość. Przesłanie pełnego strumienia DV nie zapewnia standard USB 1.1 ale USB 2.0 już tak. Jeśli więc kamera taki port posiada (Panasonic GS140 ma USB 2.0) i jest także w naszym PC-cie to nie ma przeszkód technicznych, żeby ten warunek został spełniony. Oczywiście oprócz samego hardware jest potrzebny też odpowiedni soft.
Pozdrawiam : Marian

_________________
Komputer służy do tego aby ułatwić ci pracę, której bez niego w ogóle byś nie miał.


niedziela, 15 stycznia 2006, 19:54
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: środa, 26 marca 2003, 09:51
Posty: 483
Lokalizacja: Kozienice
Post 
Jeśli coś ustawiałeś w Motion dv studio, to pewnie to jest przyczyną.
Odinstaluj i zainstaluj na nowo. Na ustawieniach domyślnych chodzi dobrze.
Pozdrawiam

_________________
Stanisław


niedziela, 15 stycznia 2006, 22:51
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 15 stycznia 2006, 12:46
Posty: 5
Post 
Tak wiec spróbuję ponownie zainstalować. Jednak coś się dzieje niedobrego - ostatnio plytę główną wymieniałem w kompie ;)

A tak z innej beczki, po co pisać bzdurne odpowiedzi (wiadomość 2 do góry), z których nic nie wynika? Opisałem że mam usb 2.0 w kompie i soft dobry.


sobota, 28 stycznia 2006, 21:13
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 12 października 2005, 19:10
Posty: 67
Post 
To nie jest bzdurna odpowiedź. Jak ten twój transfer po USB 2.0 taki wspaniały to po co zawracasz ludziom głowę na forum.
Dopowiem ci od siebie, że żaden poważny soft edycyjny na dzień dzisiejszy nie współpracuje z USB, choćby nawet 2.0 a czasem właśnie docelowego softu do NLE warto użyć do zgrania strumienia DV.


niedziela, 29 stycznia 2006, 01:45
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 3 lipca 2005, 23:15
Posty: 6
Lokalizacja: Śląsk
Post 
Sprawdź czy masz poprawne sterowniki USB 2.0. Windows XP SP1(o tej poprawce piszesz) nie ma takich sterowników, trzeba je instalować osobno. SP2 ma je już w sobie. Używalem tej kamerki i Motion Studio po USB i nie powinno być problemu.


niedziela, 29 stycznia 2006, 13:06
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 7 stycznia 2006, 21:01
Posty: 388
Lokalizacja: Zabrze
Post 
witam
może się mylę, może film był nagrywany w (LP) LongPlay a potem kamerka przestawiona na normalny tryb SP i teraz przy odtwarzaniu "kręci dwa razy szybciej"?
pozdrawiam


niedziela, 29 stycznia 2006, 22:55
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 7 stycznia 2006, 21:01
Posty: 388
Lokalizacja: Zabrze
Post 
witam
przepraszam za wprowadzenie w błąd, Źle myślałem, zrobiłem test z moją JVC GR-D73 - można nagrywać w LP i SP a przy zgrywaniu na PC materiał video jest taki sam - jeszcze raz 'sorry'
pozdrawiam


poniedziałek, 30 stycznia 2006, 08:02
Zobacz profil
Nowy
Nowy

Dołączył: niedziela, 15 stycznia 2006, 12:46
Posty: 5
Post 
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi ;)


niedziela, 19 lutego 2006, 12:46
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Exabot [Bot] i 14 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL