Teraz jest wtorek, 18 grudnia 2018, 23:29




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 z NTSC na PAL 
Autor Wiadomość
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 29 marca 2006, 14:59
Posty: 143
Post z NTSC na PAL
myślę o zakupie kamery w USA z wiadomych powodów.
Czy gdy będę zgrywał z kamery która pracuje w NTSC i ustawię szablon w UMS pro 8 na PAL nie będzie żadnych problemów, czy to w ogóle możliwe i bez znaczącej utraty jakośći?
Czy jednak muszę kupować kamerę pracującą w europejskim systemie.


wtorek, 11 kwietnia 2006, 16:24
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 31 października 2005, 14:31
Posty: 92
Lokalizacja: Gdańsk
Post 
NTSC ma 30 klatek PAL ma 25 kaltek

wiec jak przerobisz to gdzies znika 5 klatek - i przez to dzwięk może nie pasowac....
raczej bym nie kupował kamery na NTSC za duzo potem dodatkowej roboty...

_________________
---------------------------
Panasonic NV-GS180EP
http://dzentelman.com/
http://www.dzentelman.com/teledyski
GG 4330030
dzentelman@NOSPAMwp.pl
http://dzentelman.wordpress.com/files/2 ... -ver-2.jpg
---------------------------


wtorek, 11 kwietnia 2006, 17:25
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 25 grudnia 2005, 15:55
Posty: 211
Lokalizacja: waw
Post 
a tam ja kupilem pala w stanach, za cene ok 3 ys nizsza niz w polsce. Kamerka smiga jak tzreba i juz :D Co do NTSC, to faktycznie nie oplaca sie bawic, chyba ze masz czas, albo nie zamierzasz montowac materialu na kompie, tylko ogladac nagrany material np. na TV, jako wspomnienia rodzinne :) Zreszta zawsze pozostaje ProCoder :)
Tak czy inaczej sprzet z USA- tak, ale tylko w PALu


wtorek, 11 kwietnia 2006, 18:08
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 29 marca 2006, 14:59
Posty: 143
Post 
dzięki !


środa, 12 kwietnia 2006, 08:09
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 8 grudnia 2004, 19:44
Posty: 101
Post 
Witam !

Wszystkie programy edycyjne maja mozliwosc pracy w systemie NTSC, i wszystkie odtwarzacze DVD z jakimi sie spotkalem tez potrafia obsluzyc ten format - wiec niekoniecznie material trzeba konwertowac do PAL - a dodatkowe 5 klatek to jest cos... :)

Moge sie mylic - ale teoretycznie powinno byc OK.

Serdecznie pozdrawiam.

_________________
- Po co kłamać, skoro wystarczy mówić prawdę, żeby nam nie wierzono. (Henri René Albert Guy de Maupassant)


środa, 12 kwietnia 2006, 22:18
Zobacz profil
Aktywny bywalec
Aktywny bywalec

Dołączył: niedziela, 25 grudnia 2005, 15:55
Posty: 211
Lokalizacja: waw
Post 
Hmmm no szczerze powiem ze nie sprawdzalem w praktyce. MOj kumpel ma NTSC Digital8 do uzytku domowego i w sumie dziala. Zabawa w konwersje... Hmmm czasochlonne i efekty nie sa takie jakbys odrazu nagral w Palu. Jednego jestem pewien: Amerykance chetnie kupuja PALe, i to te wyzsze PALe, bo jakos obrazu lepsza a ilosc klatek zblizona do filmowej :). Jesli masz mozliwosc to poprostu kup kamerke na ebay.com i przywiez sobie do polski. Co do kompatybilnosci, to to moge sie mylic, ale gdyby nie bylo problemow z odtwarzaniem NTSC na polskich wynalazkach z Manty albo z nagrywaniem jej na stacjonarnych nagrywarkach, to w koncu wszystko jedno stalo by sie czy uzywamy NTSC czy PALa. Ale tu potrzeba wypowiedzi fachowca, bo nie chce nikogo wprowadzac w blad :)


czwartek, 13 kwietnia 2006, 08:40
Zobacz profil
Stary wyjadacz
Stary wyjadacz

Dołączył: środa, 29 marca 2006, 14:59
Posty: 143
Post 
jeśli można kupić w USA sprzęt działający w PALu to wszystko jasne i nie ma co kombinować. Po prostu nie wiedziałem. Jeszcze raz dzięki wszystkim.


czwartek, 13 kwietnia 2006, 12:51
Zobacz profil
Stały bywalec
Stały bywalec

Dołączył: piątek, 1 sierpnia 2003, 00:55
Posty: 96
Lokalizacja: Tarnów
Post 
PAL od NTSC różni się nie tylko liczbą klatek, ale też rozdzialczością.
Konwersja jest możliwa z zadawalającymi efektami.
Zdecydowana większość odtwarzaczy DVD i telewizorów ma NTSC więc najprawdopodobniej nie obaczysz różnicy, jeśli wypalisz w NTSC.

_________________
"Myślenie to najtańsza rozrywka"


czwartek, 13 kwietnia 2006, 20:29
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL